| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
METODOLOGIJA ZA VZPOSTAVITEV SEKCIJSKEGA MERJENJA HITROSTI NA AC/HC V RS
Mitja Marks, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljena ena od možnih metodologij za vzpostavitev sekcijskega merjenja hitrosti na avtocestah in hitrih cestah v Republiki Sloveniji. Na začetku so predstavljeni sistemi merjenja hitrosti in sekcijskega merjenja hitrosti v drugih državah, prikazana je analiza dejavnikov, ki vplivajo na prometno varnost na omrežju AC in HC RS, predstavili smo dosedanje raziskave na področju določitve nevarnega odseka, izdelali metodologijo za določitev območja sekcijskega merjenja hitrosti na omrežju AC in HC RS in na koncu preverili še ustreznost metodologije. Magistrska naloga je zasnovana tako, da spoznamo prednosti in slabosti različnih sistemov merjenja hitrosti, dosedanje metodologije za določitev nevarnih odsekov, ter da se na podlagi teh predhodno izdelanih metodologij, izdela metodologijo za določitev kriterijev s pomočjo katerih se lahko preveri posamezni odsek, za opravičenost vzpostavitve sekcijskega merjenja hitrosti na AC in HC omrežju RS.
Ključne besede: Avtocesta, hitra cesta, prometna varnost, sekcijsko merjenje hitrosti, gostota prometnega toka, določanje nevarnih odsekov, upravljanje prometa, nadzor prometa
Objavljeno: 11.02.2015; Ogledov: 1050; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (3,59 MB)

2.
MOSFET KOT SENZOR TOKA V REGULIRANIH ELEKTRO-MOTORNIH POGONIH
Rok Pajer, 2014, magistrsko delo

Opis: V reguliranih elektro-motornih pogonih se pojavlja potreba po meritvah tokov. V praksi se najpogosteje uporabljajo so-upori in Hallovi senzorji. Obravnavani senzor temelji na meritvi padca napetosti med sponkama S in D MOSFET-a. Pred drugimi tipi senzorjev ima številne prednosti, najpomembnejša je, da v pretvorniku ne povzroča dodatnih izgub. Poleg tega v vezju niso potrebni dodatni elementi, ki bi povzročali parazitne induktivnosti ali povečali kompleksnost proizvodnje. V magistrskem delu je predlagano merilno vezje senzorja. Preizkušeno je v simulacijskem programu na osnovi orodja SPICE in praktično izdelano. Opisan je postopek meritve termične upornosti med spojem tranzistorja in hladilnikom ter meritve stikalnih izgub. Merilnik je bil preizkušen in primerjan z rezultati, dobljenimi s Hallovimi senzorji. Predlagani so razni načini kompenzacije za izboljšanje točnosti merilnika. Program za vodenje pretvornika in meritve teče na 32-bitnem ARM procesorju serije STM32F4.
Ključne besede: MOSFET, trifazni razsmernik, napetost sponk, brezizgubno merjenje toka, STM32F4
Objavljeno: 17.11.2014; Ogledov: 1150; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (8,46 MB)

3.
MERITEV ELEKTRIČNEGA TOKA Z NIZKOKOHERENČNIM INTERFEROMETROM
Peter Gole, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo govori o merilniku, ki je sposoben izmeriti električni tok z optičnimi vlakni na osnovi nizkokoherenčnega interferometra. Merilnik je izdelan iz dveh interferometrov, senzorskega in merilnega. Prvemu se spreminja optična pot zaradi gretja vlakna, kot posledica Joulskih izgub, ki povzročijo spremembo geometrije in optičnih lastnosti, drugemu pa mehansko spreminjamo geometrijo. Iz znane mehanske deformacije izračunamo vrednost merjenega električnega toka. V delu so predstavljeni cilji naloge, kratka raziskava že izdelanih sistemov, opis posameznih segmentov sistema, predstavljeni so razlogi za izbiro posameznih elementov in njihova vloga v sistemu, na koncu so predstavljeni še rezultati in podanih je tudi nekaj možnih izboljšav in nadgradenj.
Ključne besede: nizkokoherenčni interferometer, LED, optično merjenje električnega toka, svetlobni detektor.
Objavljeno: 14.12.2010; Ogledov: 1760; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

4.
IZVEDBA IN MERJENJE RAZSVETLJAVE V CESTNIH PREDORIH
Andrej Žižek, 2010, diplomsko delo

Opis: Za varno vožnjo skozi predor skrbi več sistemov. Dolžina predora ima pri projektiranju zelo pomembno vlogo, saj je prav od dolžine predora odvisno, katere posamezne sisteme nadzora in vodenja mora predor imeti vgrajene. LED-smerniki in smerne svetilke so namenjeni izboljšanju vidnega vodenja in v primeru nesreče opozarjajo na nevarnost ter označujejo smer umika. Pomembne so tudi svetilke na temenu predora, ki osvetljujejo predor. Pri izvedbi razsvetljave je treba upoštevati standarde, določila, ki podajajo minimalne zahteve za svetlost predora. V nalogi smo predstavili razsvetljavo v predoru Golo rebro z LED-smerniki, smernimi svetilkami in razsvetljavo na temenu predora in opisali njeno delovanje. Predstavili smo merilno metodo meritve svetlosti in osvetljenosti v predoru ter merilno metodo meritve impedance okvarne zanke in kratkostičnega toka. Izvedli smo meritev svetlosti cestne površine in osvetljenosti zidu med dvema svetilkama v notranjem območju predora, meritev svetlosti cestne površine uvozno-vstopnega območja predora in prehodnega območja predora ter meritev impedance okvarne zanke in kratkostičnega toka.
Ključne besede: Razsvetljava, merjenje svetlosti, merjenje impedance, merjenje toka, varnost v predorih.
Objavljeno: 28.01.2010; Ogledov: 2732; Prenosov: 349
.pdf Celotno besedilo (3,58 MB)

5.
6.
7.
8.
9.
Proizvodna testna naprava : diplomska naloga
Davor Strmšek, 2007, diplomsko delo

Ključne besede: testne naprave, testni adapterji, testiranje izdelkov, merjenje toka, merjenje napetosti
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 5374; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici