| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Linrarni laboratorijski napajalnik
Jaka Vek, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V zaključnem projektu je opisan razvoj linearnega napajalnika za laboratorijske potrebe, kar pomeni, da zanemarimo učinkovitost in prenosljivost v prid natančnosti in zanesljivosti. Namen izdelka je nadomestitev dražjih možnosti z enako dobrimi lastnostmi in možnostjo uporabnikovega nadgrajevanja. Napajalnik omogoča osnovne funkcionalnosti, kot sta nastavljanje napetosti in tokovno omejevanje. Za prikazovanje teh vrednosti sta za večjo preglednost uporabljena digitalna prikazovalnika. Napajalnik je narejen tako, da ima možnost dodajanja funkcij in uporabniških vmesnikov, tako da nismo omejeni na trenutno zasnovo. Opisan je postopek načrtovanja in izdelovanja delov, ki skupaj naredijo laboratorijski napajalnik. Navedeni so problemi, ki so nastali in kako so bili rešeni. Meritve so bile opravljene ter prikazane, s pomočjo katerih smo določili uspešnost projekta.
Ključne besede: Linearni napajalnik, operacijski ojačevalnik, usmernik, merjenje napetosti, A/D pretvornik, valovitost
Objavljeno: 07.02.2019; Ogledov: 967; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

2.
Vpliv peskanja na zmanjševanje zn v soležnih zvarnih spojih
Uroš Videnšek, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnavan vpliv peskanje na zniževanje zaostalih napetosti v soležnih zvarnih spojih. Za izvedbo te raziskave je bilo narejenih šest preizkušancev iz osnovnega materiala NIOMOL 490 K in eden iz navadnega konstrukcijskega jekla S235JR. Preizkušanci so bili varjeni z različnimi varilnimi postopki T.I.M.E., EPP in MAG. Predhodno so bila izdelana tri obravnavana stanja z različnimi načini zniževanja zaostalih napetosti, kot so: T.I.M.E. 1 varjeno stanje, T.I.M.E. 2 napetostno žarjeno stanje, T.I.M.E.3 vibrirano, EPP 1 varjeno stanje, EPP 2 napetostno žarjeno, EPP 3 vibrirano stanje med varjenjem in MAG varjeno stanje. Vsi preizkušanci razen MAG preizkušanca v varjenem stanju so bili peskani. Meritve zaostalih napetosti po peskanju so bile opravljene z magnetno metodo in primerjane z rezultati, ki so bili pridobljeni pred peskanjem z magnetno metodo. Ugotovljeno je bilo, da se z vnosom tlačnim napetosti s peskanjem zaostale napetosti res znižajo na merilnem mestu na sredini plošče na sredini zvara (x = 0 mm, y = 0 mm).
Ključne besede: zvarni spoji, varjenje, peskanje, merjenje zaostalih napetosti, magnetna metoda
Objavljeno: 30.03.2018; Ogledov: 535; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

3.
Spremljanje porabe energije grelnika vode z elektronskim vgrajenim sistemom
Mihael Hajšek, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje razvoj snemalnega elektronskega vgrajenega sistema za zajemanje porabe energije grelnika vode. Sistem se napaja iz že obstoječega električnega omrežja in ga je mogoče vgraditi na kakršni koli zalogovnik tople vode. Diplomsko delo je zasnovano na temi družbene odgovornosti v smislu ekonomije. Elektronski sistem s svojim delovanjem poskrbi za snemanje spreminjanja temperatur v zalogovniku vode ob njegovem obratovanju. Beleženje podatkov se vrši na dva načina, in sicer s tekstovnim zapisom podatkov na kartico SD ter beleženjem podatkov na spletno stran ThingSpeak. Zraven podatkov o temperaturi vode v zalogovniku, se beležijo podatki o trenutnem datumu in uri, stanju grelca ter količini iztočene vode iz grelca. Z vsemi temi podatki lahko podamo način pametnega delovanja grelca, s katerim bi lahko zmanjšali porabo električne energije. Diplomska naloga v sklopih natančno opiše izdelan sistem v celoti. Predstavljeni so podatki tedenskega obratovanja grelnika vode ter način najboljše možne regulacije.
Ključne besede: elektronski vgrajen sistem, poraba energije, brezžična povezljivost, kartica SD, beleženje nihanja temperature, merjenje pretoka, zaznava prisotnosti omrežne napetosti
Objavljeno: 24.10.2017; Ogledov: 637; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (4,91 MB)

4.
Konstruiranje pomožne mize za napravo za merjenje zaostalih napetosti X-stress 3000
Matic Sajovic, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je skonstruirati ekonomsko optimalno rešitev pomožne mize za pozicioniranje merilnih mest na merjenem vzorcu z maksimalno uporabo standardnih in na trgu obstoječih komponent v skladu z danimi zahtevami, omejitvami in predpostavkami o izdelku. Postopek merjenja zaostalih napetosti na manjših vzorcih v laboratoriju zahteva konstrukcijo pomožne mize, ki bo omogočala hitrejše in natančnejše merjenje v primerjavi z že obstoječimi napravami za manipulacijo rentgena. S temi že obstoječimi napravami se izvajajo meritve zaostalih napetosti na večjih komadih v proizvodnji. Pri konstruiranju naprave so bile upoštevane vse zahteve in omejitve naprave, kot tudi vse omejitve, ki jih imajo uporabljeni standardni deli dosegljivi na trgu. Konstrukcija pomožne mize ustreza vsem zahtevam, ki so bile podane: lahko izvaja pomik v želeni natančnosti in zahtevani dolžini pomika, je trdnostno zanesljiva ob maksimalni teži merjenega vzorca in je preprosta za sestavo.
Ključne besede: pomožna miza, konstruiranje, merjenje zaostalih napetosti
Objavljeno: 20.10.2014; Ogledov: 1288; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

5.
6.
7.
8.
9.
Proizvodna testna naprava : diplomska naloga
Davor Strmšek, 2007, diplomsko delo

Ključne besede: testne naprave, testni adapterji, testiranje izdelkov, merjenje toka, merjenje napetosti
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 5377; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 1.75 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici