| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 519
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Ustreznost predlaganih kazalnikov kibernetske varnosti za elektroenergetiko : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Mark Loborec, 2024, diplomsko delo

Opis: Metrike kibernetske varnosti so orodja za merjenje učinkovitosti in uspešnosti prizadevanj organizacije za kibernetsko varnost. Pomagajo lahko pri prepoznavanju in razvrščanju tveganj, spremljanju napredka in izboljšav ter sporočajo vrednost in vpliv kibernetske varnosti odgovornim osebam. V diplomskem delu smo analizirali ustreznost kibernetskih kazalnikov iz Akta o metodologiji za določitev regulativnega okvira za elektrooperaterje. Predstavili smo več različnih kazalnikov, njihove razlike ter analizirali nepravilnosti, ki se pogosto pojavijo pri merjenju kibernetske varnosti, vse z namenom morebitne izboljšave trenutno predlaganih kazalnikov kibernetske varnosti za elektrooperaterje. Na koncu diplomskega dela smo predstavili naše ugotovitve na podlagi empiričnih podatkov kot tudi kvalitativnih praks pri izvajanju meritev.
Ključne besede: kibernetska varnost, meritve, elektrooperaterji, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 01.07.2024; Ogledov: 60; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)

2.
Načrtovanje polizoliranih vodnikov : doktorska disertacija
Žiga Voršič, 2024, doktorska disertacija

Opis: Težave pri umeščanju novih nadzemnih vodov v prostor postavljajo nov izziv, kako v največji možni meri izkoristiti obstoječe koridorje nadzemnih vodov in s tovrstnimi ukrepi prispevati k zmanjševanju površine zasedbe prostora. Polizolirani vodniki (pokriti prevodniki), ki so sestavljeni iz vodnika, obkroženega s prevleko iz izolacijskega materiala, ki ščiti pred naključnimi stiki z drugimi pokritimi vodniki in z ozemljenimi deli, kot so drevesne veje itd., omogočajo bolj jedrnato izrabo prostora. V doktorski disertaciji smo raziskali porazdelitev električnega polja polizoliranega vodnika in s poskusom ugotovili, da lahko obratuje pri najvišjih napetostih v gabaritu visoko napetostnih daljnovodov. Pri raziskavi segrevanja polizoliranega vodnika smo prazne prostore med žicami daljnovodne vrvi nadomestili z ekvivalentno geometrijsko plastjo ustrezne debeline. Tudi to predpostavko smo potrdili z meritvami. Z raziskavami smo pokazali, da je mogoče z minimalnimi gradbenimi in okoljskimi posegi praktično uporabiti polizolirane vodnike na visoki napetosti in s tem omogočiti zoženje koridorjev bodočih vodov najvišjih napetosti.
Ključne besede: polizolirani vodniki, elektromagnetno polje, temperaturni gradient, tokovna zmogljivost, meritve
Objavljeno v DKUM: 08.04.2024; Ogledov: 260; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (9,93 MB)

3.
Načrtovanje nadzora kakovosti proizvodnega procesa v podjetju Kolding d.o.o. : diplomsko delo
Miha Krajnc, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava načrtovanje nadzora kakovosti maloserijskega proizvodnega procesa v podjetju Kolding d. o. o. Delo vsebuje povzetek zahtev standarda ISO 9001, analizo trenutnega stanja nadzora kakovosti v podjetju v vseh fazah proizvodnega procesa, vključno z vhodnim in končnim nadzorom kvalitete. Na podlagi zahtev standarda in analize trenutnega stanja so podani predlogi za spremembe, katerih namen je izboljšanje stanja nadzora kakovosti v podjetju.
Ključne besede: vodenje kakovosti, nadzor kakovosti, proizvodni proces, meritve
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 219; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (3,61 MB)

4.
Anorganska kemija : navodila za laboratorijske vaje
Sašo Gyergyek, 2023, učbenik za višje in visoke šole

Opis: Navodila za laboratorijske vaje pri predmetu Anorganska kemija za 1. letnik študijskega programa druge stopnje Kemija, ki se izvaja na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru.
Ključne besede: anorganska kemija, sinteza v trdnem, obarjanje, rentgenska praškovna analiza, magnetne meritve
Objavljeno v DKUM: 07.12.2023; Ogledov: 410; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Načrtovanje in izdelava merilnega sistema za validacijo naprednih sistemov za pomoč vozniku in analiza dobljenih podatkov : magistrsko delo
Bojan Čontala, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu se najprej osredotočimo na pregled osnovne terminologije ter standardov, ki se uporabljajo pri vozilih z naprednimi sistemi za pomoč vozniku ter avtonomnih vozilih, in kratek opis uporabljenih oziroma vgrajenih tehnologij v teh vozilih ter potrebnih testiranj za zagotovitev delovanja in varnosti vozil. Temu sledi glavni del in sicer zahteve, koncept, razvoj, sestava proizvodne dokumentacije, izdelava ter sestava celotnega referenčnega merilnega sistema za verifikacijo delovanja sistemov za pomoč vozniku. Na koncu je opisanih še nekaj primerov dobave in sprejemnih testov za zagotovitev pravilnega delovanja in točnosti celotnega sistema ter meritve z rezultati enega izmed mnogih testov po Euro NCAP standardu.
Ključne besede: testiranje, avtonomna vožnja, meritve, načrtovanje merilnega sistema, Euro NCAP, napredni sistemi za pomoč vozniku
Objavljeno v DKUM: 05.12.2023; Ogledov: 365; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (14,81 MB)

6.
Nadzor kakovosti v proizvodnem procesu RRT v podjetju Impol FT d.o.o. : diplomsko delo
Urban Brglez, 2023, diplomsko delo

Opis: Opisano je podjetje IMPOL FT d.o.o., njegova politika kakovosti ter zahteve standardov ISO 9001 in IATF 16494. Podrobneje je opisan nadzor kakovosti v proizvodnem procesu RRT ter podane so možnosti izboljšav.
Ključne besede: nadzor kakovosti, hladno valjanje, razrez pločevine, dimenzijske meritve, kontrola
Objavljeno v DKUM: 07.11.2023; Ogledov: 449; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (4,28 MB)

7.
Konstruiranje naprave za sestavljanje elektromotorjev : diplomsko delo
Matija Stibilj, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen proces konstruiranja naprave za sestavljanje elektromotorjev v podjetju MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o. Uporabljena so splošna načela konstruiranja - načrtovanje, koncipiranje, snovanje ter razdelava. Na koncu je predstavljena sestava naprave ter rezultati meritev opletanja rotorske gredi. Pri modeliranju sta se uporabljala programska paketa NX ter Solidworks. Simulacijski preračuni so bili izvedeni s pomočjo programa PrePoMax.
Ključne besede: elektromotorji, sestavljanje, naprava, konstruiranje, meritve
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 321; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (4,16 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Uporaba metod in orodij zagotavljanja kakovosti pri načrtovanju in nadzoru procesov : magistrsko delo
Jaka Kos, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavano vodenje kakovosti z uporabo metod in orodji zagotavljanja kakovosti na izbranem izdelku podjetja ETI Elektroelement d. o. o. Cilj dela je bil preučiti izdelek in proces izdelave, identificirati morebitne napake in predlagati izboljšave, ki bi pripomogle k izboljšanju kakovosti proizvodnje. Prav tako so v magistrskem delu predstavljene teoretične osnove metod in orodji, s katerimi se je izvajala analiza kakovosti izdelka in procesa izdelave. Praktični del magistrskega dela se osredotoča na prikaz izvedbe izbranih metod in orodji za zagotavljanje kakovosti v proizvodnji izdelka. V diskusiji so razloženi pridobljeni rezultati, ki opravičujejo smotrnost in uporabo izvedenih metod in orodji za izboljšavo kakovosti procesov in proizvodov, kar zajema tudi sledenje odstopanj, odkrivanje napak, njihovo analizo in odpravo ter implementacijo izboljšav.
Ključne besede: vodenje kakovosti, statistični nadzor proizvodnih procesov, meritve, upravljanje tveganj
Objavljeno v DKUM: 15.09.2023; Ogledov: 425; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

9.
Načrtovanje in implementacija optimizacijskega algoritma rojev delcev za lokalizacijo mobilnega robota pepper : magistrsko delo
Erik Rot Weiss, 2023, magistrsko delo

Opis: V tem magistrskem delu se raziskuje načrtovanje in implementacija optimizacijskega algoritma rojev delcev za lokalizacijo mobilnega robota Pepper. Osredotočamo se na interpretacijo senzorskih meritev z uporabo algoritma rojev delcev in njegovo primerjavo z genetski algoritmom. Preizkušamo algoritem v izven omrežnem okolju lokalizacije, kjer so podatki, ki so obravnavani, prave meritve LiDAR v znanih točkah v prostoru. Delo se konča z implementacijo algoritma na robota za sočasno lokalizacijo med obratovanjem robota.
Ključne besede: lokalizacija, mobilni robot Pepper, algoritem rojev delcev, genetski algoritem, LiDAR meritve
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 391; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

10.
Razvoj empiričnega modela za določitev elasto-plastične deformacije kablov pri stiskanju navitij : magistrsko delo
Martin Hostnik, 2023, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je bil razviti empirični model za določanje elasto-plastične deformacije kablov pri stiskanju navitij, do česar pride tekom proizvodnega procesa. V nalogi so opisani pojmi, potrebni za analizo podatkov, kot so korelacija in aproksimacija ter potek merjenja, s katerim pridobimo potrebne podatke za analizo. Podrobno je opisana obdelava podatkov, kjer jih iz vhodne oblike pretvorimo v obliko, ki jo potrebujemo za nadaljnje delo. S pomočjo obdelanih podatkov smo razvili model, ki smo ga primerjali z obstoječim modelom. Učinek implementacije novega modela smo izmerili časovno ter razliki v porabljenemu času zaradi popravil navitja dodali denarni učinek. Cilj je bil razvoj novega empiričnega modela za napovedovanje deformiranja navitij, ki bo imel na učinkovitost proizvodnega procesa pozitiven vpliv. Z njegovim razvojem in posledično z implementacijo smo izboljšali natančnost napovedi končne višine navitij že v času projektiranja, kar bo celoten proizvodni proces izboljšalo in pohitrilo.
Ključne besede: navitje, elasto-plastična deformacija, procesne meritve, empirični model
Objavljeno v DKUM: 06.06.2023; Ogledov: 423; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (5,88 MB)

Iskanje izvedeno v 3.72 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici