| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 512
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba metod in orodij zagotavljanja kakovosti pri načrtovanju in nadzoru procesov
Jaka Kos, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavano vodenje kakovosti z uporabo metod in orodji zagotavljanja kakovosti na izbranem izdelku podjetja ETI Elektroelement d. o. o. Cilj dela je bil preučiti izdelek in proces izdelave, identificirati morebitne napake in predlagati izboljšave, ki bi pripomogle k izboljšanju kakovosti proizvodnje. Prav tako so v magistrskem delu predstavljene teoretične osnove metod in orodji, s katerimi se je izvajala analiza kakovosti izdelka in procesa izdelave. Praktični del magistrskega dela se osredotoča na prikaz izvedbe izbranih metod in orodji za zagotavljanje kakovosti v proizvodnji izdelka. V diskusiji so razloženi pridobljeni rezultati, ki opravičujejo smotrnost in uporabo izvedenih metod in orodji za izboljšavo kakovosti procesov in proizvodov, kar zajema tudi sledenje odstopanj, odkrivanje napak, njihovo analizo in odpravo ter implementacijo izboljšav.
Ključne besede: vodenje kakovosti, statistični nadzor proizvodnih procesov, meritve, upravljanje tveganj
Objavljeno v DKUM: 15.09.2023; Ogledov: 85; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

2.
Načrtovanje in implementacija optimizacijskega algoritma rojev delcev za lokalizacijo mobilnega robota pepper
Erik Rot Weiss, 2023, magistrsko delo

Opis: V tem magistrskem delu se raziskuje načrtovanje in implementacija optimizacijskega algoritma rojev delcev za lokalizacijo mobilnega robota Pepper. Osredotočamo se na interpretacijo senzorskih meritev z uporabo algoritma rojev delcev in njegovo primerjavo z genetski algoritmom. Preizkušamo algoritem v izven omrežnem okolju lokalizacije, kjer so podatki, ki so obravnavani, prave meritve LiDAR v znanih točkah v prostoru. Delo se konča z implementacijo algoritma na robota za sočasno lokalizacijo med obratovanjem robota.
Ključne besede: lokalizacija, mobilni robot Pepper, algoritem rojev delcev, genetski algoritem, LiDAR meritve
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 33; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

3.
Razvoj empiričnega modela za določitev elasto-plastične deformacije kablov pri stiskanju navitij : magistrsko delo
Martin Hostnik, 2023, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je bil razviti empirični model za določanje elasto-plastične deformacije kablov pri stiskanju navitij, do česar pride tekom proizvodnega procesa. V nalogi so opisani pojmi, potrebni za analizo podatkov, kot so korelacija in aproksimacija ter potek merjenja, s katerim pridobimo potrebne podatke za analizo. Podrobno je opisana obdelava podatkov, kjer jih iz vhodne oblike pretvorimo v obliko, ki jo potrebujemo za nadaljnje delo. S pomočjo obdelanih podatkov smo razvili model, ki smo ga primerjali z obstoječim modelom. Učinek implementacije novega modela smo izmerili časovno ter razliki v porabljenemu času zaradi popravil navitja dodali denarni učinek. Cilj je bil razvoj novega empiričnega modela za napovedovanje deformiranja navitij, ki bo imel na učinkovitost proizvodnega procesa pozitiven vpliv. Z njegovim razvojem in posledično z implementacijo smo izboljšali natančnost napovedi končne višine navitij že v času projektiranja, kar bo celoten proizvodni proces izboljšalo in pohitrilo.
Ključne besede: navitje, elasto-plastična deformacija, procesne meritve, empirični model
Objavljeno v DKUM: 06.06.2023; Ogledov: 161; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (5,88 MB)

4.
Sodobni vidiki funkcionalne vadbe v naravi skozi prizmo 12-tedenskega vadbenega programa : diplomsko delo
Amel Pašić, 2022, diplomsko delo

Opis: Zdravstvene koristi vadbe v naravnem okolju močno presegajo koristnost vadbe v zaprtih prostorih. Vadba je v fizičnem in psihičnem smislu vsesplošno koristna že v zaprtem prostoru. Toda, ko pa vadbo izvajamo na odprtem oziroma v naravi, njene koristi še potenciramo zaradi blagodejnih vplivov sončne svetlobe, svežega zraka ipd. Glavni namen diplomske naloge je bil dokazati, da moj 12-tedenski program funkcionalne vadbe izboljša nekatere pomanjkljivosti v fizični pripravljenosti začetnikov in rekreativnih športnikov. Menim, da funkcionalno vadbo izvaja premalo ljudi. Pogosto jih odvrne prevelika kompleksnost vaj. Dva od mojih ciljev v diplomski nalogi sta bila predstaviti poenostavljen program funkcionalne vadbe in približati to obliko vadbe širši množici. V diplomski nalogi, ki jo sestavljata teoretični in empirični del, sem predstavil različne pripomočke, ki jih sodobni športniki uporabljajo med vadbo na prostem. Opisal sem tudi metode za povečevanje moči, vzdržljivosti v moči, gibljivosti in maksimalne aerobne kapacitete. V empiričnem delu sem predstavil, kako so 12-tedenski program vadbe v naravi izvajali štirje udeleženci. S štirimi različnimi sklopi meritev sem ugotovil, kako so bili fizično pripravljeni na začetku, kakšen je bil njihov vmesni napredek in kakšen dosežek so dosegli na koncu vadbenega programa. Rezultate sem primerjal s komparativno metodo, s pomočjo katere sem lahko zastavljene hipoteze potrdil ali zavrnil.
Ključne besede: funkcionalna vadba, gibanje in narava, vadbeni program, meritve
Objavljeno v DKUM: 10.03.2023; Ogledov: 258; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (7,98 MB)

5.
Primerjava natančnosti dveh različnih testnih UWB RTLS : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Enej Marinič, 2022, diplomsko delo

Opis: V podjetjih je za dvig učinkovitosti ključnega pomena sledenje materialov, polizdelkov in končnih izdelkov. Sistemi, ki omogočajo sledenje v notranjih prostorih, so sistemi za notranje sledenje RTLS (angl. Real Time Location Systems). Diplomsko delo analizira razlike v natančnosti lociranja objektov s pomočjo testnih RTLS dveh različnih proizvajalcev, dostopnih v Sloveniji. Razlike v meritvah sistemov nastajajo zaradi komponent, ki sestavljajo RTLS in zaradi prostora, v katerem se izvajajo meritve. Dejavniki, ki vplivajo na natančnost meritev, so opisani v teoretičnem delu naloge. V praktičnem delu naloge je opisana izvedba meritev, za katere sta bila uporabljena dva testna RTLS, katerih delovanje temelji na UWB (angl. Ultra Wideband) tehnologiji. Analiza podatkov z uporabo statističnih testov je pokazala, da med testnima sistemoma ni statistično značilnih razlik med izmerjenimi vrednostmi koordinat x, obstajajo pa statistično značilne razlike med izmerjenimi vrednostmi koordinat y. Odstopanja izmerjenih vrednosti od dejanskih vrednosti obeh koordinat v 20 % meritev za oba analizirana sistema niso bila v obljubljenem intervalu proizvajalcev. Populacijsko povprečje izvedenih meritev se statistično značilno razlikuje od napake, ki jo poročata proizvajalca. Pri testnih sistemih se lahko pričakujejo odstopanja od zagotovljene natančnosti implementiranega industrijskega sistema. Vzrokov za odstopanja nismo preučevali.
Ključne besede: meritve, natančnost, RTLS, lociranje, UWB
Objavljeno v DKUM: 03.11.2022; Ogledov: 221; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (6,29 MB)

6.
Merilna naprava za preizkušanje tiskanih vezij iz proizvodnje : diplomsko delo
Nejc Friškovec, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavi efektiven način za oceno in določitev kakovosti tiskanih vezij iz proizvodnih linij. Sestavljeno tiskano vezje zagotavlja električno povezavo prispojenim elektronskim komponentam. Po sestavi tiskanega vezja je potrebno izvesti funkcionalen preizkus, ki zagotavlja kakovost izdelka. Po navadi so proizvodnje linije opremljene z inšpekcijskimi kamerami, ki odkrivajo nepravilnosti, kot so manjkajoče komponente. Takšno zagotavljanje kakovosti v nekaterih primerih ni dovolj, zato moramo dodati dodatno raven nadzora. Poleg inšpekcij s kamerami morajo biti opravljene električne meritve. Proces meritev mora biti avtomatiziran, da se zagotavljata ponovljivost in hitrejša izvedbo procesa. Diplomsko delo ovrednoti pomen takšne naprave, predstavi njene prednosti in slabosti ter njeno kompleksnost. Naprava obsega elektronski del, ki izvaja meritve, mehanski del, ki obsega ohišje in vpenjalno mesto, ter program, ki nadzira proces.
Ključne besede: električne meritve, tiskana vezja, testna naprava, avtomatizacija, inteligentni merilni sistem
Objavljeno v DKUM: 02.11.2022; Ogledov: 356; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

7.
Eksperimentalno podprt numerični model za simulacijo zgorevanja lesnih pelet v mali kurilni napravi : doktorska disertacija
Tomas Zadravec, 2022, doktorska disertacija

Opis: Komercialni toplovodni kotel na lesene pelete je bil konstrukcijsko spremenjen tako, da je bilo mogoče izvajati merjenje procesnih parametrov tekom obratovanja. Med eksperimentalno preiskavo je bilo izmerjenih in zabeleženi več vitalnih procesnih parametrov: (1) osnovni parametri delovanja kotla, kot so temperatura hladilne vode, pretok hladilne vode, temperatura dimnih plinov in dovajanje goriva, (2) emisije snovi, tj. koncentracije več vrst snovi v dimnih plini, (3) temperature zgorevanja in dimnih plinov v zgorevalni komori in (4) pretoki zračnih tokov, ki so vstopali v zgorevalno komoro. Rezultati eksperimentalnega dela so služili vzpostavitvi in validacijo numerične simulacije zgorevanja. V tem delu je modeliranje zgorevanja izvedeno z uvedbo dvosmerne izmenjave med modelom pretvorbe sloja goriva in simulacijo zgorevanja plinske faze. Pretvorba trdnega goriva je modelirana z empiričnim 1D modelom gorivne plasti, ki je odvisen od izmerjenih obratovalnih parametrov, lastnosti goriva in empiričnega opisa procesa pretvorbe trdnega goriva. Numerično sta bila raziskana dva primera. Primer A je predstavnik »šibke« strategije stopenjskega dovajanja zraka, primer B pa »močne« strategije. Rezultati so pokazali da so temperature napovedane z RDT so sledile enakemu trendu kot izmerjene vrednosti, čeprav so bile v povprečju previsoke. RDT napovedi emisij CO so pokazale enak trend kot meritve, vendar je bilo pri prehodu s šibke na močno strategijo zgorevanja po stopnjah, napovedana za 69 % nižja redukcija v primerjavi z izmerjeno redukcijo CO. RDT napovedi emisij NO so pokazale enak trend kot meritve, vendar je bilo pri prehodu s šibkega na močno strategijo zgorevanja po stopnjah, napovedana za 10 % višja redukcija v primerjavi z izmerjeno redukcijo NO. Kljub preveliki napovedi temperature, ob upoštevanju pristopa inženirskega modeliranja s številnimi poenostavitvami in neznankami, lahko natančnost napovedi emisij štejemo za zadostno za inženirske namene. Predstavljeni pristop modeliranja bi tako lahko uporabili za vrednotenje novih procesnih parametrov, geometrijskih zasnov in konfiguracij šob za dovod SZ. 
Ključne besede: Zgorevanje, lesni peleti, mala kurilna naprava, fiksna rešetka, računalniška dinamika tekočin (RDT), empirični model zgorevanja, eksperimentalno delo, meritve emisij, meritve procesnih parametrov, temperatura zgorevanja.
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 314; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (9,32 MB)

8.
Razvoj metod in avtomatizacija postopkov umerjanja stopničastih meril ter etalonskih obročev in trnov : doktorska disertacija
Jakob Šafarič, 2022, doktorska disertacija

Opis: V doktorskem delu je predstavljen razvoj merilnega sistema in postopkov umerjanja stopničastih meril ter etalonskih obročev in trnov. Glavni namen razvoja sistema je slovenski industriji ponuditi cenovno in časovno dostopno storitev umerjanja stopničastih meril. Ciljna merilna negotovost, s katero opredelimo točnost umerjanja, je bila določena na osnovi zahtev trga in analize meroslovnih zmogljivosti najnaprednejših svetovnih meroslovnih institucij in znaša U≤√(〖(0,1 μm)〗^2+〖(0,5∙〖10〗^(-6)∙L)〗^2 ). Ta cilj smo uspeli doseči s pomočjo uporabe naprednih računalniških simulacij za pomoč pri razvoju in avtomatizaciji postopka meritev. Prav tako smo razvili postopek za umerjanje etalonskih obročev in trnov, ki uporablja isto opremo, saj se lahko tako strošek opreme, ki predstavlja največjo finančno breme pri razvoju postopka umerjanja, razdeli med dva postopka. V delu je najprej predstavljena uporabljena oprema in njena nadgradnja, nato sledi predstavitev razvoja postopkov s težiščem na obvladovanju vplivnih veličin, na koncu pa še analiza merilne negotovosti obeh postopkov in potrditev ovrednotene merilne negotovosti.
Ključne besede: meritve dolžin, sledljivost, umerjanje, merilna negotovost, avtomatizacija
Objavljeno v DKUM: 10.10.2022; Ogledov: 256; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (4,85 MB)

9.
Obratovalne karakteristike modela vetrne turbine v cevi in v prostem toku
Klementina Cifer, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga »Obratovalne karakteristike modela vetrne turbine v cevi in v prostem toku« je zasnovana na ideji, da meritve karakteristik modelov vetrnih turbin v cevi ne dajejo verodostojnih rezultatov, ker hitrostni in tlačni profil v cevi vplivata na karakteristiko. Meritve so opravljene pod kontroliranimi pogoji v laboratoriju. Z ventilatorjem se je ustvaril veter, ki se mu je z meritvami določila hitrost ter izračunala moč. Električna moč se je določila prek meritev toka in napetosti ter vrtljajev turbine. Mehanska moč se je določila z napetostmi na merilnih trakovih ter z izkustvenimi enačbami. Rezultati so pokazali, da se modeli v prostem toku obnašajo zelo drugače kot v cevi.
Ključne besede: vetrne turbine, obratovalne karakteristike, izkoristki, energija vetra, meritve v cevi in v prostem toku, obnovljivi viri energije
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 225; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

10.
Analiza geometrijskih značilnosti sestavnega dela elektromotorja s trikoordinatno merilno napravo : diplomsko delo
Miha Kaiser, 2022, diplomsko delo

Opis: Merjenje zahtevnih geometrij zahteva posebne naprave in znanje. V diplomski nalogi je predstavljena koordinatna merilna naprava in potek merjenja na njej. Izbrani merjenec ima geometrijske lastnosti, ki jih z uporabo preprostega merilnega orodja ne moremo zadovoljivo nadzorovati. Izbrane geometrijske lastnosti smo zato izmerili in ovrednotili z uporabo koordinatne merilne naprave. Za primerjavo in razmislek, zakaj se razlikujejo dimenzije oblik, ki so med seboj identične in bi v teoriji morale imeti iste dimenzije, smo izmerili tudi nekaj takšnih geometrijskih oblik. Prišli smo do zaključka, da merjenec ustreza podanim tolerancam.
Ključne besede: meritve dimenzij, nadzor proizvodnega procesa, trikoordinatna merilna tehnika, geometrijska specifikacija izdelka
Objavljeno v DKUM: 12.09.2022; Ogledov: 244; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici