| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Primernost implementacije dopplerskega merilnika hitrosti za umirjanje prometa na izbranem cestnem odseku
Robert Žnidarič, 2006, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: cestni promet, prometna varnost, umirjanje prometa, hitrost, merilniki, raziskave, analize
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 85; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (398,59 KB)

2.
Meritve visokega in ultravisokega vakuuma z invertnim magnetronom in linearizacija karakteristik z nevronskim sistemom
Lidija Irmančnik-Belič, Igor Belič, Bojan Erjavec, Janez Šetina, 2001, izvirni znanstveni članek

Opis: Invertni magnetronski merilnik spada v skupino ionizacijskih merilnikov s hladno katodo (CCG). Ti merilniki imajo zanemarljivo termično razplinjavanje in nizko spodnjo merilno mejo ter so primerni za merjenje v visokem (VV) in ultra visokovakuumskem (UVV) področju. Pomanjkljivost teh merilnikov je nelinearnost in nezveznost toka v odvisnosti od tlaka ter časovno zakasnjen vžig razelektritve pri nižjih tlakih. Trenutno teorija delovanja merilnikov tlaka CCG še ne zmore dovolj natančno opisati povezave merjenega toka in drugih parametrov, kot so visoka napetost, gostota magnetnega polja, geometrija in material merilnika ter vrsta plina v notranjosti komore. Končnega uporabnika merilnika zanima predvsem linearnost odnosa med izmerjenim tokom in dejanskim tlakom v merilni komori. Prevedba nelinearne tokovne karakteristike invertnega magnetrona je navadno izvedena z logaritmičnimi pretvorniki ali odčitana v internih tabelah. V članku je prikazan model merilne glave z invertno magnetronsko geometrijo, ki je bil konstruiran na osnovi miniaturne ionsko razprševalne črpalke. Karakteristike merilnika so bile izmerjene na kalibracijskem UVV-sistemu za primerjalne meritve. Za primerjalni plin sta bila izbrana dušik in vodik. Prikazana je uporaba nevronskih sistemov za linearizacijo neželenih nelinearnosti med parametri merilnika in izhodnim tokom. Nevronski sistem se iz predstavljenih meritev nauči vhodno-izhodne preslikave parametrov CCG-merilnika.
Ključne besede: ionizacijski merilniki, invertni magnetron, jakost rayelektritve, nevronski sistem, linearizacija karakteristik, modeliranje
Objavljeno v DKUM: 19.03.2020; Ogledov: 785; Prenosov: 22
URL Povezava na celotno besedilo

3.
Pametni merilniki energije in informacijska varnost : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Uroš Jelenc, 2019, diplomsko delo

Opis: Pametni merilniki energije predstavljajo korak k modernizaciji električnih omrežij. So naprave, izdelane za hitro, učinkovito in zanesljivo dovajanje informacij o porabi energije energetskim podjetjem. Njihova preprosta naloga ima velik pomen v svetu informacijske varnosti. Pametni merilniki energije merijo porabo energije na intervalu od 60 minut do 1 minute, merijo lahko tudi vsako sekundo ali v realnem času. Učinkovitost in zanesljivost omrežja je odvisna od intervala merjenja. Interval merjenja hkrati pomeni količino in natančnost podatkov o uporabnikih in njihovih domovih. S podatki o porabi energije se lahko razvidi dejavnost uporabnikov, njihova odsotnost ali prisotnost ter njihove navade. V okviru raziskovalnega dela je bila izvedena anketa, narejena z namenom pridobivanja znanja oseb o pametnih merilnikih energije - zlasti zavedanje oseb o potencialnih grožnjah, ki jih predstavljajo pametni merilniki energije ter ali so osebam na splošno pomembni podatki, ki se lahko pridobijo s pametnimi merilniki energije. Ugotovljeno je bilo, da seznanjenost oseb s pametnimi merilniki v Sloveniji ni visoka, vendar se kljub temu zavedajo pomembnosti podatkov o porabi energije in njihovi zaščiti. Z anketo se je ugotovilo, da je pri anketiranih visok odklon v primeru, da bi energetsko podjetje slabo ravnalo z njihovimi podatki in jih izkoriščalo. V diplomskem delu so prikazane ključne lastnosti pametnih merilnikov energije, njihove prednosti, tveganja in grožnje. S pregledom literature in raziskav je bilo ugotovljeno, da se iz porabe energije lahko razvidi veliko o osebah in njihovih domovih. Podatki o porabi energije, ki so neustrezno zaščiteni, se lahko zlorabljajo in uporabljajo za različne namene, ki škodujejo uporabnikom.
Ključne besede: diplomske naloge, pametni merilniki, informacijska varnost, zasebnost, poraba energije
Objavljeno v DKUM: 14.10.2019; Ogledov: 1446; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

4.
MERJENJE VOLUMNA RASTLINJAKA S POMOČJO LASERSKEGA MERILNIKA
Ana Kikl, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo se osredotočili na merjenje profesionalnih rastlinjakov s pomočjo laserskega tipala SICK LMS111, s ciljem preučiti uporabnost merjenja dimenzij rastlinjakov in plastenjakov. V obeh primerih smo trikrat v sezoni izmerili širine in višine komor, določili volumen ter ugotavljali, ali na meritve vplivajo zunanji dejavniki, kot je npr. sončna svetloba. Izmerjene meritve iz senzorja so v delu primerjane z merami iz načrta, v kolikor je ta bil na voljo, in z dejanskimi meritvami, ki smo jih izmerili s tračnim merilom. Glede na izmerjene podatke je ugotovljeno, da zunanji pogoj (sončna svetloba) ne vplivajo na zajem podatkov. Meritve so bile uspešne v vseh ponovitvah tako v rastlinjaku kot tudi steklenjaku, kjer v obeh primerih dobimo podobno napako; v povprečju 2 % za steklenjak in 3,77 % za plastenjak.
Ključne besede: rastlinjaki, plastenjaki, laserski merilniki, merjenje volumna.
Objavljeno v DKUM: 28.10.2015; Ogledov: 1478; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

5.
Mehanski in elektronski merilnik hitrosti delcev v stroju za peskanje
Aleš Hribernik, Gorazd Bombek, Ivan Markočič, 2002, izvirni znanstveni članek

Opis: Osnovni problem merjenja hitrosti zrnc peska v peskalnem stroju je zelo velika abrazivnost peska in velika koncentracija prašnih delcev v zaprti testni napravi. Uporaba brezstičnih optičnih merilnih metod je zato pogosto nemogoča. Stične merilne metode so omejene na uporabo merilnikov, ki so zaščiteni z robustnimi oklepi. Kot alternativo robustnemu mehanskemu merilniku hitrosti zrnc peska smo razvili elektronski merilni sistem, ki ga odlikujeta dobra vodljivost vzdolž obeh prečnih osi curka peska in preprosta zgradba merilnega zaznavala, ki z uporabo cenenih elementov dovoljuje pogosto zamenjavo in ne potrebuje robustnega oklepa. V prispevku so predstavljeni razvoj, delovanje in uporaba mehanskega in elektronskega merilnega sistema. Prikazani so rezultati meritev in podana je primerjava obeh metod z razpravo in sklepi.
Ključne besede: stroji za peskanje, meritve hitrosti, hitrosti delcev, mehanski merilniki, elektronski merilniki
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1193; Prenosov: 50
URL Povezava na celotno besedilo

6.
Analiza onesnaženja zraka z delci v Sloveniji
Nina Gosak, 2014, magistrsko delo

Opis: Onesnažen zrak v Sloveniji in Evropi postaja vse bolj aktualen problem. Delci PM10 v zraku so naravnega in antropogenega izvora in negativno vplivajo na zdravje ljudi, ter na samo okolje. Vzroki za visoke koncentracije delcev PM10 v zraku so promet, industrija, individualna kurišča, sekundarni viri, soljenje cest in resuspenzija. Na visoke koncentracije vplivajo tudi vremenske razmere in geografska lega. Področje delcev v Sloveniji opredeljuje Uredba o žveplovem dioksidu, dušikovih oksidih, delcih in svincu v zunanjem zraku. V magistrski nalogi smo z metodo diskusije analizirali onesnaženje zraka v Sloveniji na različnih merilnih mestih za več let. Podatke smo pridobili na Agenciji Republike Slovenije za okolje. Po naših analizah smo prišli do ugotovitev, da se povišane koncentracije pojavljajo predvsem v zimskem obdobju v večjih urbanih naseljih zaradi kurišč in zaradi prometa v jutranjih in večernih konicah ter vremenskih razmer kot so temperaturne inverzije.
Ključne besede: onesnaženje zraka, delci PM10, merilniki, merilna mreža, letni hod, dnevni hod, prekoračitev
Objavljeno v DKUM: 10.06.2014; Ogledov: 2357; Prenosov: 780
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

7.
PREPROST MERILNIK AMBIENTNE SVETLOBE
Goran Varga, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo razvoj preprostega merilnika ambientne svetlobe, zasnovanega na integriranem vezju dsPIC30F5011. Naprava deluje tako, da mikrokrmilnik najprej pridobi podatke s senzorja. Ti podatki se uporabijo pri izračunu osvetlitve, merjeno v luksih. Osvetlitev se nato pošlje računalniku preko vodila USB. V delu smo uspešno načrtovali in izdelali elektronsko vezje ter programsko opremo. Dobljene rezultate smo primerjali s profesionalno napravo. Ugotovili smo, da obe napravi vračata primerljive rezultate.
Ključne besede: Merilnik ambientne svetlobe, merilniki, mikrokrmilnik, svetlobni senzor, ambientna svetloba
Objavljeno v DKUM: 30.11.2012; Ogledov: 1629; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

8.
SPREMLJANJE PRETOKA MATERIALA IN NADZOR VSEBNOSTI ŠKODLJIVIH PLINOV V JAMAH PREMOGOVNIKA VELENJE
Bogdan Videmšek, 2010, diplomsko delo

Opis: V Premogovniku Velenje imamo na površini izveden sistem logistike transporta materiala s pomočjo črtne kode. S tem sistemom spremljamo vozne enote, transport materiala in opreme, ki ga pripravimo za prevoz v jamo. Za potrebe logistike transporta želimo sistem dograditi in razširiti tudi v jamah Premogovnika Velenje. Material se transportira s površine v jamo na voznih enotah, ki bodo označene s črtno kodo. Ta koda bo prebrana z ustreznimi čitalniki, ki bodo preko baznih postaj in optičnega omrežja pošiljali podatke na površino, tam pa jih bomo ustrezno obdelali. V diplomski nalogi je opisana potrebna oprema za vgradnjo v jamo za izvedbo brezžičnega zajemanja podatkov čitalnikov črtne kode in prenosa podatkov iz jame na površino. Del tovora se po jamah transportira z lokomotivami VDL. Zaradi zagotavljanja večje varnosti in hitrejšega obveščanja zaposlenih v jamah Premogovnika Velenje smo ob trasi VDL uvedli optično in zvočno signalizacijo v primeru presežene koncentracije metana (CH4) in ogljikovega dioksida (CO2). Prav tako smo pristopili k rekonstrukciji krmiljenja signalizacije na križiščih, kjer se VDL lahko srečuje oz. se srečuje z drugimi transportnimi sredstvi. Uporabili smo krmilnik OMRON in programski paket CX-Programmer ter InTouch, s katerim nadzorujemo koncentracijo škodljivih plinov, pravilno delovanje bliskavic in njihovega napajanja ter delovanje signalizacije za VDL.
Ključne besede: premogovnik, merilniki škodljivih plinov, optično omrežje, črtna koda, sistemi SCADA
Objavljeno v DKUM: 13.05.2010; Ogledov: 2273; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (12,55 MB)

9.
MERILNI SISTEM ZA MERJENJE SILE PRITISKA IN POLOŽAJA TIPK PRI STROJIH
Gregor Steblovnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan razvoj in izdelava merilnega sistema za merjenje sile pritiska in položaja tipke pri strojih. Merilni sistem je v svoji osnovni funkciji namenjen merjenju mehansko-električnih karakteristik različnih upravljalnih tipk pri strojih z elektronskim upravljanjem. Sestavljen je iz merilno vpenjalne enote, krmilne enote ter nadzornega sistema. Na krmilno enoto je preko zaporednega RS232 vmesnika priključen merilnik sile ter osebni računalnik, na katerem je nameščen nadzorni sistem. Nadzorni sistem omogoča avtomatsko meritev dveh različnih tipk, in sicer z enojnim ter dvojnim stikalom. Poleg tega je možno še ročno upravljanje koračnega motorja. To je mogoče tudi s pomočjo tipk, ki so priključene na krmilno enoto. Nadzorni sistem izpisuje merilne rezultate v realnem času na LCD zaslon in na zaslon računalnika, poleg tega pa hkrati shranjuje izmerjene rezultate v datoteko na osebnem računalniku.
Ključne besede: elektronika, zaporedna komunikacija, linearni optični dajalniki, mikrokrmilniki, merilniki sile, vgrajeni sistemi
Objavljeno v DKUM: 14.04.2009; Ogledov: 3431; Prenosov: 366
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 2.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici