| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Digitalni merilni instrumenti in merilne metode
Vojko Matko, 2020, drugo učno gradivo

Ključne besede: digitalni merilni instrumenti, merilni instrumenti, merilne metode, študijsko gradivo
Objavljeno: 03.08.2020; Ogledov: 315; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (21,07 MB)

2.
POMEN TESTIRANJA HOJE PRI BOLNIKIH Z MULTIPLO SKLEROZO
Patricia Cvetko, 2016, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Multipla skleroza je nevrološka bolezen predvsem mladih odraslih, vzrok nastanka ostaja do danes neznan. Zaznamujejo jo številni simptomi, ki z napredovanjem bolezni postajajo številnejši. Na pomičnost bolnikov z multiplo sklerozo vplivajo predvsem težave s hojo, ki lahko posledično z napredovanjem bolezni vodijo v trajno invalidnost. Ob vsakem rednem pregledu v ambulanti se pri bolnikih z multiplo sklerozo opravi test hoje, s katerim se kvantitativno meri sposobnost hoje. Namen diplomskega dela je predstaviti bolezen multiplo sklerozo in z raziskavo ugotoviti nekatere dejavnike, ki vplivajo na rezultate testa hoje. Raziskovalne metode: V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja. Podatke smo pridobili s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, ki je obsegal 10 vprašanj. V raziskavi je sodelovalo 102 bolnikov z multiplo sklerozo. Podatke smo obdelali in grafično prikazali s pomočjo programov Microsoft Word in Microsoft Excel in SPSS 20.0. Rezultati raziskave: Ugotovili smo, da so dejavniki, ki vplivajo na rezultate testa hoje trajanje bolezni, ocena razširjene lestvice prizadetosti in oblika bolezni. Najvišja korelacija se je pokazala med testom hoje in oceno razširjene lestvice prizadetosti, saj se čas hoje bistveno podaljšuje z višjo oceno razširjene lestvice prizadetosti. Kot smo predvideli, so boljši čas na testu hoje dosegali bolniki, ki prehodijo daljše razdalje. Sklep: Ugotavljamo, da predstavlja omejeno gibanje največji strah pri bolnikih z multiplo sklerozo. Gibanje je ključnega pomena pri doseganju boljših rezultatov pri testu hoje in je pot k kakovostnemu življenju. Vendar se moremo zavedati, da trajanje bolezni, zagoni in napredovanje bolezni predstavljajo oviro pri izvajanju fizične aktivnosti bolnikov z multiplo sklerozo.
Ključne besede: multipla skleroza, EDSS, hoja, merilni instrumenti, test hoje
Objavljeno: 11.11.2016; Ogledov: 2543; Prenosov: 226
.pdf Celotno besedilo (2,34 MB)

3.
Sušenje modrega bakra
Benjamin Cerkvenik, 2012, diplomsko delo

Opis: Pri sušilniku z lebdečim slojem vpihujemo sušilni zrak skozi mrežo in skozi vlažen zrnat material, ki se nahaja v sušilniku. Hitrost zraka, s katerim sušimo, mora biti dovolj velika, da se material, ki ga želimo osušiti, dvigne in začne obnašati kot tekočina. Padec tlaka v sušilnem zraku pri prehodu skozi lebdeči sloj je enak približni teži materiala na enoto površine. Za razumevanje in optimiziranje sušenja moramo poznati tokovno polje zraka v sušilniku, saj je od tega odvisen prenos toplote in snovi med delci. Razmere v lebdečem sloju so izotermne zaradi visoke stopnje mešanja delcev, torej ni velikih temperaturnih nihanj. Od tod sledi, da se lebdeča snov suši enakomerno. Snov je v obliki prašnih delcev. Komora, v kateri se nahaja vlažni material, je pod majhnim kotom in lahko vsebuje vibrirajoče ploščice, ki nam pomagajo pri lepljivih materialih. Po končanem sušenju vodimo material iz sušilnika na vibracijsko sito, kjer odstranimo nezaželene grobe delce, ki jih pozneje vodimo v fazo recikliranja. Preostali delci, ki so primerni za uporabo, pa napolnijo vreče, ki jih pripravimo za transport do končnih uporabnikov.
Ključne besede: sušenje, sušilnik z lebdečim slojem, merilni instrumenti, izboljšava, optimiziranje
Objavljeno: 21.11.2012; Ogledov: 1186; Prenosov: 83
URL Povezava na celotno besedilo

4.
ANALIZA MERILNEGA SISTEMA ZA MERJENJE ELEKTRIČNE ENERGIJE
Sebastjan Kristan, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava meritve električne energije, ki morajo zagotavljati čim bolj točne merilne rezultate. V razvoju sodobne elektrotehnike se je sistem posodobil iz indukcijskih merilnikov električne energije v pametne elektronske merilnike električne energije. Cilj diplomskega dela je ugotoviti prednosti »pametnega« elektronskega števca in spoznati njegove prednosti za analizo končnih podatkov ter uporabnost izmerjenih podatkov za analizo elektroenergetskega sistema.
Ključne besede: električna energija, merilni instrumenti, digitalni prenos podatkov, napredni sistemi merjenja
Objavljeno: 06.11.2012; Ogledov: 1878; Prenosov: 399
.pdf Celotno besedilo (4,48 MB)

5.
Merilne naprave in postopki za merjenje oblikovnih odstopanj
Tomaž Hodnik, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga opisuje oblikovna odstopanja na izdelkih (strojih), merilne instrumente in merilne postopke, ki jih uporabljamo pri merjenju teh odstopanj. V teoretičnem delu je opisana teorija tipičnih oblikovnih odstopanj, kot so odstopanja od ravnosti, premosti, krožnosti, valjnosti in tudi odstopanj od poljubnih krivulj ter ploskev. V praktičnem delu je predstavljena študija merilnih naprav in postopkov, ki so primerni za merjenje oblikovnih odstopanj. Predstavljeni so vplivi inoviranja, smeri razvoja in inovacij na merilnih napravah.
Ključne besede: Oblikovna odstopanja, merilni instrumenti, premost, ravnost, krožnost, merilni postopki.
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 2600; Prenosov: 765
.pdf Celotno besedilo (6,75 MB)

6.
ANALIZA KARAKTERISTIK ENOSMERNEGA MOTORJA NAPAJANEGA S PULZNIM NAPAJALNIKOM
Gregor Majerle, 2010, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je seznanitev z enosmernim motorjem s trajnimi magneti, priključenim na različne oblike napetosti. V diplomski nalogi so narejene meritve, ki so prikazane v tabelarični in grafični obliki. Poudarek diplomske naloge je ugotavljanje, kako se električni pogon z enosmernim motorjem odziva na različne obremenitve pri pulznem napajanju, ter primerjava teh odzivov z odzivi, dobljenimi z drugimi oblikami napajalne napetosti. Meritve, ki so bile opravljene na električnem pogonu, so podkrepljene z analitično metodo. Vsa dela v zvezi z diplomsko nalogo so izvedena v Laboratoriju za aplikativno elektromagnetiko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Ključne besede: enosmerni motor, pulzno napajanje, merilni instrumenti, električni pogon
Objavljeno: 15.07.2010; Ogledov: 2223; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

7.
8.
9.
Merilni instrumenti za športna letala
Tatjana Čop, 1998, diplomsko delo

Ključne besede: merilni instrumenti, merilni mostički, meritve, letalski instrumenti
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1855; Prenosov: 0

10.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici