| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zasnova sodobne merilne proge za eksperimentalno analizo motorjev z notranjim zgorevanjem
Bernard Jerman, 2016, diplomsko delo

Opis: Glede na obstoječo merilno opremo v laboratoriju smo naredili njeno primerjavo s sodobno opremo za analizo motorjev z notranjim zgorevanjem in na ta način prikazali njene pomanjkljivosti. Prikazan je nabor opreme za sinhronizirano meritev dinamičnih in statičnih signalov ter smernice za izbor ustreznega tlačnega senzorja. Zaradi vedno novih zahtev glede testiranja vozil in razvoja hibridnih in električnih vozil je na koncu nakazana tudi možnost uporabe iste merilne opreme tudi za te aplikacije.
Ključne besede: merilna oprema, tlačni senzorji, motor z notranjim zgorevanjem, A/D pretvorba signalov
Objavljeno: 15.09.2016; Ogledov: 622; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (4,65 MB)

2.
Analiza merilne negotovosti pri nateznem preskusu kovin
Slavko Pandža, 2014, diplomsko delo

Opis: Negotovost meritve je parameter, povezan z merilnim rezultatom in označuje raztros vrednosti, ki jih je mogoče upravičeno pripisati merjeni veličini. V diplomskem delu so zbrane in opredeljene zahteve za merilno in preskusno opremo, ki se uporablja pri nateznem preskusu kovin. Predstavljene so teoretične osnove za ovrednotenje merilne negotovosti. Praktični del predstavlja izvedeni natezni preskus vzorcev v sklopu medlabratorijske primerjave in ovrednotenje prispevkov k merilni negotovosti rezultata preskusa. Z ovrednotenjem merilne negotovosti se dobi izhodišče za optimizacijo postopkov preskušanja, saj s podrobno analizo vplivnih veličin na merilni rezultat sam proces preskušanja bolje razumemo. V sklepu je podana ocena rezultatov praktičnega dela in nakazani napotki za zmanjšanje prispevkov k merilni negotovosti rezultata.
Ključne besede: Natezni preskus kovin, merilna negotovost, preskusna in merilna oprema, medlaboratorijske primerjave
Objavljeno: 04.02.2015; Ogledov: 1252; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (7,88 MB)

3.
KRITIČNA ANALIZA PAMETNIH ELEKTROENERGETSKIH OMREŽIJ
Valentin Novak, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava področje nadgradnje obstoječih elektroenergetskih omrežij v pametna omrežja. Temeljno vprašanje, s katerim se ukvarja je ugotoviti ali koncept temelji na dejanski potrebi ali le ustvarjanju potrebe s strani IT industrije, ki si s tem odpira nov trg in nove tržne možnosti. Delo zato predstavi obstoječa ter pametna omrežja in prikaže vzroke, zaradi katerih se zdi nadgradnja neizogibna. V osrednjem delu izpostavlja bistvene gradnike pametnih omrežij. Tu se delo dotakne še informacijsko komunikacijskih tehnologij, ki predstavljajo samo jedro nadgradnje omrežij. Obravnava tudi grožnje varnosti in zasebnosti v pametnih omrežjih, tako z informacijskega stališča, kot s stališča strojne opreme. Nadalje delo prikaže stanje razvojnih, demonstracijskih in že izvedenih projektov na področju pametnih omrežij v Sloveniji, Evropski uniji in širše. Izpostavi še pozitivne učinke pametnih omrežij s stališča onesnaževanja okolja in vpliva na klimatske spremembe ter prikaže možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: pametno omrežje, napredna merilna oprema, pametni števec, razpršeni viri električne energije, integracija porabnikov.
Objavljeno: 02.07.2013; Ogledov: 1361; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

4.
MERITVE ŠUMA PROCESNIH PARAMETROV PRIMARNEGA SISTEMA IN REAKTORJA V NUKLEARNI ELEKTRARNI KRŠKO
Boštjan Kozole, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje meritve šuma procesnih parametrov v Nuklearni elektrarni Krško. Na začetku diplomske naloge je predstavljen splošni opis Nuklearne elektrarne Krško in sama sestava in delovanje energetskega objekta. V nadaljevanju so teoretično opisane fizikalne osnove sevanja in radioaktivnosti. Razloženi so tudi vsi trije merilni sistemi (NIS, IC, ACM 7300), iz katerih smo zajemali meritev. Opisana je tudi merilna oprema Dewetron, s katero smo izvajali meritve. Na koncu diplomske naloge je prestavljen opis poteka meritev šuma procesnih parametrovin in analiza meritev.
Ključne besede: Meritve šuma procesnih parametrov, Nuklearna elektrarna Krško (NEK), splošni opis NEK, fizikalne osnove sevanja in radioaktivnosti, trije merilni sistemi, merilna oprema, potek meritev, analiza meritev
Objavljeno: 16.06.2012; Ogledov: 1986; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (4,99 MB)

5.
VPLIV TEHNIČNIH PREGLEDOV MOTORNIH VOZIL NA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI V CESTNEM PROMETU
Boštjan Baloh, 2011, diplomsko delo

Opis: Človek veliko časa preživi v osebnem motornem vozilu – avtomobilu, zato je ključnega pomena, da je le-to tehnično brezhibno. Krovni zakon za tehnične preglede Zakon o varnosti cestnega prometa – ZVCP bo po šestih letih veljave zamenjal Zakon o motornih vozilih – ZMV , ki je skupek poglavij ZVCP-ja, ki se nanašajo na definicije pojmov, tehnične preglede in registracijo vozil ter na novo dodaja še homologacijo in vzdrževanje vozil. Na tehničnem pregledu je zelo pomembno, da je vozilo ekološko sprejemljivo, da na vozilu deluje vsa varnostna oprema, ki je tehnično brezhibna. Strokovno in kvalitetno opravljen tehnični pregled ima velik vpliv na varnost osebnih motornih vozil ter neposredno tudi na varnost v cestnem prometu. Velik poudarek je tudi na strokovni izobraženosti in visokem moralnem pristopu uslužbencev na tehničnih pregledih.
Ključne besede: motorno vozilo, tehnični pregledi, merilna oprema, prometna varnost
Objavljeno: 03.05.2011; Ogledov: 2355; Prenosov: 435
.pdf Celotno besedilo (5,46 MB)

6.
MERITEV SUKANE PARICE ZA MOŽNOSTI ŠIROKOPASOVNIH STORITEV
Robert Lehner, 2010, diplomsko delo

Opis: Širokopasovni internet postaja dandanes vedno bolj pomembna storitev v našem življenju. Pomembno vlogo pri njegovem delovanju imajo tudi internetni ponudniki, ki uporabnikom omogočajo njegovo uporabo. V današnjem času, ko je pomembna vsaka minuta, je pomembno tudi to, da lahko delo, ki ga opravljamo s pomočjo interneta, opravljamo hitro, nemoteno 24 ur na dan, pa vendar se kdaj pa kdaj zgodi, da vse ne deluje, kot naj bi delovalo po predpisanih standardih. V nalogi smo izvedli meritev sukane parice pri uporabniku, ki je zaznal motnje ob hkratni uporabi ISDN-naprave in širokopasovnega VDSL-modema. Predstavili smo merilne metode za preverjanje skladnosti sukane parice s standardi, ki so jih predpisale svetovne organizacije, ki določajo pravila in lastnosti za povezovanje in pripadajočo terminalsko opremo. Za izvedbo meritve smo morali poiskati tudi ustrezen merilnik, s katerim lahko izvajamo meritve, ki nam pokažejo, ali so izmerjene vrednosti v okvirih standardov.
Ključne besede: merilna oprema, omrežja, xDSL, frekvenčni spekter
Objavljeno: 11.03.2010; Ogledov: 1998; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (5,70 MB)

7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici