| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
METODE NADZORA NAD TLAKOM V MEŠIČKU TRAHEALNEGA TUBUSA
Dejan Radolič, 2015, magistrsko delo

Opis: Zaposleni zdravstveni delavci večinoma polnijo mešičke dihalnih cevk brez kontrole tlaka z manometrom za razliko od zaposlenih v enotah intenzivne terapije. Namen raziskave je bil ugotoviti kolikšne tlake dosegajo udeleženci raziskave z tipanjem kontrolnega ventila in kolikšne tlake dobimo pri različnih količina vpihanega zraka v mešiček dihalne cevke glede na njeno velikost. Metodologija: Eksperimentalno študijo smo izvedli med zaposlenimi na oddelku intenzivne terapije v bolnišnici v Lachnu v Švici, v kateri je bilo udeleženih 15 zaposlenih, ki so izvedli 1620 meritev. Uporabili smo dihalne cevke velikosti od 6.0 do 8.5. V drugem delu pa smo ugotavljali razliko v tlaku v mešičku dihalne cevke glede na volumen vpihanega zraka in velikosti dihalnih cevk. Rezultati: Opaziti je trend v naraščanju tlaka glede na vrstni red vpihovanj (3 meritve). Na začetku polnjenj so bili tlaki manjši. Pri majhni dihalni cevki 6.0 in veliki brizgalki 20 ccm smo pri prvih polnjenjih izmerili tlak 25,73 ± 5,4 cm H2O, medtem, ko se je pri tretjem polnjenju tlak povečal na povprečnih 30 ± 6 cm H2O (p=0,003). Sklep: Edini pravilni način kontrole tlaka v mešičku dihalne cevke je uporaba merilca za merjenje tlaka. Nobena druga tehnika ali drug sistem ne sme zamenjati uporabe teh merilcev. Samo z redno kontrolo tlaka v mešičku dihalne cevke lahko preprečimo puščanje zraka iz pljuč in zatekanje tekočin iz zgornjih dihal v pljuča. Prav tako pa z optimizacijo tlaka v mešičku dihalne cevke preprečujemo možne poškodbe na sluznici sapnika. Ključne besede: dihalna cevka, mešiček dihalne cevke, tlak, merilec tlaka, kontrolni balon.
Ključne besede: dihalna cevka, mešiček dihalne cevke, tlak, merilec tlaka, kontrolni balon.
Objavljeno: 01.10.2015; Ogledov: 598; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

3.
UPORABA SIMULATORJA SKL2 ZA KALIBRACIJO MERILNIKOV pH, PREVODNOSTI IN KONCENTRACIJE KISIKA
Martina Kšela Podgornik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem ugotavljala primernost simulatorja SKL2, proizvajalca WTW, kot etalona z zagotovljeno sledljivostjo za umerjanje (kalibracijo) merilnikov pH , prevodnosti in koncentracije kisika ter razvila in uvedla umeritvene (kalibracijske) postopke za umerjanje merilcev pH, prevodnosti in koncentracije kisika, proizvajalca WTW. Najprej sem določila vire merilne negotovosti simulatorja SKL2, ki pomembno vplivajo na točnost meritev dobljenih z njim in raziskala vplive posameznih virov za vsako od preučevanih fizikalno kemijskih veličin : pH, prevodnost, koncentracija kisika. Nato sem naredila izračun kombinirane merilne negotovosti simulatorja SKL2 za vsako fizikalno kemijsko veličino posebej. Na osnovi izračunanih merilnih negotovosti sem nato določila kalibracijske in merilne zmogljivosti simulatorja SKL2 za merjenje pH, prevodnosti in koncentracije raztopljenega kisika. V nadaljevanju sem opredelila kalibracijske postopke za kalibracijo merilcev pH, prevodnosti in koncentracije kisika s simulatorjem SKL2, WTW po primerjalni metodi, brez uporabe sonde. Na koncu sem osnovala kalibracijska poročila (certifikate) za podajanje rezultatov umerjanj (kalibracij) za merilce posameznih fizikalno kemijskih veličin pH, prevodnosti in koncentracije kisika s simulatorjem SKL2, WTW. Rezultati diplomske naloge so pokazali, da se simulator SKL2, proizvajalca WTW z zagotovljeno sledljivostjo preko nacionalnega akreditacijskega laboratrija lahko uporablja kot etalon za umerjanje merilcev pH prevodnosti ter koncentracije kisika, WTW v laboratoriju akreditiranem za kalibracijo teh merilcev.
Ključne besede: kalibracija, sledljivost, merilna negotovost, merilec pH, merilec prevodnosti, merilec raztopljenega kisika
Objavljeno: 28.10.2016; Ogledov: 840; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici