| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
MEDNARODNI PLAČILNI PROMET
Sonja Majerič, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Diplomski seminar predstavlja mednarodni plačilni promet in plačilna tveganja, ki se pojavljajo pri poslovanju in način njihove omejitve pri posameznih oblikah plačil. Poslovna in bančna praksa sta oblikovali vrsto inštrumentov plačila in zavarovanja plačil, ki nudijo učinkovito zavarovanje interesov tako kupca kot prodajalca. Zelo je pomembno poznavanje možnosti zavarovanja plačil, pri čemer je cena posameznega inštrumenta odvisna od njegove učinkovitosti. V podjetju, ki sodeluje v mednarodnem poslovanju, je izrednega pomena znanje o možnostih zavarovanja plačilnega tveganja, saj je njegov obstoj odvisen od uspešnosti izterjatve dolgov, ki jih ima do pogodbenih partnerjev. Bitka za konkurenčnost med podjetji na prostoru, ki ga imenujemo trg, je neusmiljena. Zato je treba biti pozoren na vse vidike poslovanja in prežati na vsa tveganja, ki ogrožajo podjetje. Vlaganje v znanje na področju zavarovanja tveganj naj ne bo le strošek za podjetja, temveč investicija, ki prinaša gotov dobiček.
Ključne besede: Ključne besede: plačilni promet, mednarodno plačilo, swift, target, eba, sepa, plačilni instrumenti, zavarovanja plačil, tveganja v mednarodnem plačilnem prometu, akreditiv, inkaso, ček, menica, garancija
Objavljeno: 28.11.2011; Ogledov: 1609; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

6.
7.
8.
ZAVAROVALNI INSTRUMENTI V FUNKCIJI UČINKOVITEGA POSLOVANJA DRUŽB ZA FINANCIRANJE
Petra Strle, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: POVZETEK V času, ko je potrebno še posebno pozornost nameniti tveganju finančnih poslov, je podrobno poznavanje in prava izbira zavarovalnih instrumentov lahko ključni dejavnik, ki vpliva na poslovanje družbe za financiranje. V praksi nastaja problematika predvsem na področju izpolnjevanja in podpisovanja menic, mnenje o učinkovitosti tega zavarovalnega instrumenta pa smo raziskali tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Diplomsko delo v prvem delu opisuje različne zavarovalne instrumente glede na njihove lastnosti in razloge za uporabo. V ospredje smo postavili zavarovalni instrument menica, ki smo ga predstavili po vrsti, načelih, unovčevanju, pomenu in predpisih, tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Med obema državama smo preučili sodno prakso, učinkovitost menice kot instrumenta zavarovanja pri družbah za financiranje ter opisali učinkovitost drugih zavarovalnih instrumentov. Ugotovite raziskave diplomskega dela podajamo v zaključnem delu, kjer odgovorimo na zastavljena raziskovalna vprašanja.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: - zavarovalni instrumenti, - menica, - unovčevanje menic, - družba za financiranje.
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 391; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

9.
BIANKO MENICA - ANALIZA SODNIH ODLOČITEV
Taja Jeseničnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja analizo sodnih odločitev slovenskih sodišč na temo bianko menice, ki predstavlja pomemben institut zavarovanja bodočih terjatev, pri katerih v trenutku izdaje bianko menice vsebina in obseg še nista znana. Sam pojem bianko menice ni urejen v Zakonu o menici, vsaj neposredno ne, zato so za njegovo spoznavanje, razlago in razumevanje toliko bolj pomembne odločitve sodišč, ki sicer niso formalni pravni vir, saj se je institut bianko menice večinoma razvil prav iz prakse in danes celo prevladuje nad uporabo popolne menice, ki jo ureja Zakon o menici. Bianko menica za razliko od popolne menice ob izdaji ne vsebuje vseh sestavin, saj se te vpišejo kasneje, zato sta v povezavi s tem zelo pomembna poštenost in zaupanje, ki sta dostikrat kršena, hote ali nehote. Prav zaradi nepopolnosti bianko menice se pri njeni kasnejši izpolnitvi pojavlja ogromno sporov, ki so dostikrat posledica nepoznavanja oziroma napačnega poznavanja pravil o menici. Prvi obravnavan problem se nanaša na veljavnost menice v primeru, ko ta ne vsebuje vseh bistvenih sestavin v trenutku, ko je dana v promet. Kot najpogostejši se pojavljajo problemi, ki se nanašajo na samo izpolnitev meničnega blanketa. V teh primerih prihaja do nepravilne izpolnitve manjkajočih sestavin, kar pa pomeni prekoračitev meničnega pooblastila. Zadnji sklop problemov pa se nanaša na aval. V tem delu sta obravnavani vprašanji, kdaj je aval sploh dan in pa vprašanje avalistovih ugovorov, natančneje, katere ugovore lahko uveljavlja.
Ključne besede: menica, bianko menica, menično pooblastilo, aval, bistvene sestavine menice
Objavljeno: 19.09.2016; Ogledov: 1026; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (466,59 KB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici