| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
POSIPNI MATERIALI ZA PREPREČEVANJE POLEDICE PRI IZVAJANJU ZIMSKEGA VZDRŽEVANJA CEST
Dejan Skuhala, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je predstavitev posipnih materialov, prikazati postopek priprave vlažne soli in sol oplastiti - opršiti z melaso in prikazati vpliv soljenja na okolico. V diplomskem delu sem prikazal prednosti in slabosti posameznih posipnih materialov za preprečevanje poledice ter prednosti posipavanja z oprijemanjem soli na cestišče, kot so manjša obremenitev okolja, večja učinkovitost soljenja, povečanje prometne varnosti in boljši ekonomski učinki. Predstavil sem rezultate, ki kažejo, da je sol opršena z melaso dobra alternativa suhi soli in se z njeno uporab tudi manjša obremenitev okolja.
Ključne besede: ceste, vzdrževanje, zimska služba, posipni materiali, posipalniki, melasa
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 3143; Prenosov: 536
.pdf Celotno besedilo (14,38 MB)

2.
Vpliv dodatka melase na zauživanje krme in prirejo mleka pri kravah molznicah
Denis Vasle, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Za poizkus smo se odločili, ker večina že opravljenih poizkusov z dodatkom melase temelji na obrokih, kjer primanjkuje energije. V poskusu smo želeli ugotoviti vpliv dodajanja različnih koncentracij melase na zauživanje krme in prirejo mleka pri kravah molznicah. Živali v poizkusu so bile ločene v dve skupini, glede na mlečnost in dolžino laktacije. Prva skupina, v kateri je bilo 13 krav črno-bele pasme, je imela krmni obrok izračunan za 25 litrov mleka na dan. V drugi skupini je bilo 22 krav, od katerih sta bili dve rjave pasme, ostalih 20 pa črno-bele pasme. Te krave so imele obrok izračunan za 35 litrov mleka na dan. Poskus je bil razdeljen v tri obdobja in v vsakem obdobju smo spremljali količino namolzenega mleka, količino pokladanega krmnega obroka, ostanka krmnega obroka, porabo vode in temperaturo okolja. Izračunali smo zauživanje krme in ga primerjali z normativnimi vrednosti. Prvo obdobje je potekalo brez dodatka melase. V drugem obdobju smo v optimiziran obrok dodali 1,2 % melase (500 g/kravo/dan) ter v tretjem obdobju dodali 2,4 % melase (1000 g/kravo/dan). V poizkusu smo ugotovili, da je dodatek melase povečal konzumacijo krme in zmanjšal prebiranje, kar je posledično doprineslo višjo vsebnost mlečnih maščob in beljakovin. Na tako izvedenem poizkusu nismo ugotovili, da bi dodatek melase izboljšal prirejo mleka.
Ključne besede: krave molznice, prireja mleka, konzumacija, melasa
Objavljeno: 29.09.2015; Ogledov: 1297; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici