| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
KOMUNIKACIJA Z BOLNIKOM NA MEHANSKI VENTILACIJI
Marijana Debeljak, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Mehanska ventilacija je metoda s katero pomagamo bolnikom, ki zaradi različnih vzrokov ne morejo z lastnimi močmi zagotoviti zadostne spontane ventilacije. Komunikacija z bolniki, ki jih mehansko predihavamo, je pogosto motena zaradi vstavljene umetne dihalne poti, zato komunikacijo doživljajo kot oviro, ki jim otežuje bivanje v bolnišnici in zmanjšuje dobro počutje. Medicinska sestra, ki pozna in upošteva posebnosti takšnega bolnika, lahko s svojim znanjem in spretnostmi bistveno pripomore k bolj učinkoviti zdravstveni negi. Namen: Namen diplomskega dela je v teoretičnem delu predstaviti komunikacijo, bolnika na mehanski ventilaciji in opisati načine komunikacije s takim bolnikom, v empiričnem delu pa s pomočjo ankete ugotoviti znanje medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov o komunikaciji s takimi bolniki in opredeliti težave, ki se pri tem pojavljajo. Metode: Uporabili smo deskriptivno (opisno) metodo dela. Podatke za raziskovalni del smo dobili s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. Raziskavo smo izvedli med osebjem Enote intenzivne terapije Bolnišnice Topolšica. Rezultati in diskusija: Rezultati raziskave so pokazali, da osebje pozna načine komunikacije z bolniki na mehanski ventilaciji, da pa jim pogosto zmanjka časa za kakovostno komunikacijo ter da se želijo dodatno izobraževati. Najpogostejši težavi, ki se pojavljata sta: s strani osebja pomanjkanje časa, s strani bolnikov pa, da bolnik medicinske sestre ne razume. Iz raziskave je razvidno, da bi na izboljšanje komunikacije v veliki meri lahko vplivali z zadostnim številom osebja.
Ključne besede: bolnik, medicinska sestra, mehanska ventilacija, zdravstvena nega, komunikacija
Objavljeno: 23.02.2012; Ogledov: 1948; Prenosov: 387
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

2.
Umetna dihalna pot in mehanska ventilacija
Nataša Radovanović, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali umetno dihalno pot in mehansko ventilacijo ter predstavili specifične naloge izvajalcev zdravstvene nege pri obravnavi bolnikov z umetno dihalno potjo in mehansko ventilacijo. Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. Pri tem nam je bila v pomoč slovenska in tuja literatura, s katero smo predstavili teoretična izhodišča. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji dela. Izvedli smo študijo, podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika. Anketirali smo izvajalce zdravstvene nege, ki so zaposleni na Oddelku za anestezijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin ter na Oddelku za internistično intenzivno terapijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Rezultati raziskave so potrdili, da izvajalci zdravstvene nege upoštevajo ukrepe za preprečevanje bolnišničnih okuţb povezanih z umetno dihalno potjo in mehansko ventilacijo ter standarde aktivnosti zdravstvene nege pri izvajanju zdravstvene nege ter da sta aspiracija sekreta iz dihalnih poti in nadzor nad umetno dihalno potjo najpomembnejši nalogi pri bolniku z umetno dihalno potjo in mehansko ventilacijo. Zapleti, povezani z umetno dihalno potjo in mehansko ventilacijo, se pojavljajo redko. Izvajalci zdravstvene nege so seznanjeni z uporabo vseh pripomočkov, namenjenih vzdrţevanju proste dihalne poti in mehanske ventilacije ter z najnovejšimi smernicami za vzdrţevanje umetne dihalne poti in mehanske ventilacije.
Ključne besede: umetna dihalna pot, endotrahealna intubacija, aspiracija, mehanska ventilacija, izvajalci zdravstvene nege.
Objavljeno: 02.10.2012; Ogledov: 5607; Prenosov: 2009
.pdf Celotno besedilo (820,60 KB)

3.
MEHANSKO VENTILIRAN NOVOROJENČEK OKUŽEN Z RESPIRATORNIM SINCICIJSKIM VIRUSOM
Urška Gojič, 2015, diplomsko delo

Opis: Izhodišča. Okužba novorojenčka z respiratornim sincicijskim virusom (v nadaljevanju RSV) je resna respiratorna okužba, pri kateri lahko novorojenček zaradi poglabljanja dihalne stiske in znakov izčrpanosti potrebuje invazivno umetno ventilacijo, intenzivno zdravljenje ter 24-urno spremljanje zdravstvenega stanja. Raziskovalne metode. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodi dela, podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika. Le-ta je vseboval 18 vprašanj zaprtega in odprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 15 medicinskih sester. Rezultati. Ugotovili smo, da imajo člani negovalnega tima dovolj znanj o osnovnih načinih umetne ventilacije. Ugotovili smo pomanjkljivo znanje o higienskih ukrepih za preprečevanje okužb z RSV, predvsem pri aspiraciji spodnjih dihalnih poti, kjer niti ena medicinska sestra ne uporablja zaščitnih očal kot zaščitno sredstvo pri preprečevanju okužb. Diskusija in zaključek. Medicinska sestra na enoti intenzivne nege in terapije je strokovnjakinja pri spremljanju in izvajanju negovalnih intervencij pri skrbi za novorojenčka, okuženega z RSV, na umetni ventilaciji. Hkrati je pa odgovorna tudi za izvajanje ukrepov za preprečevanje in širjenje okužb, zato potrebuje veliko strokovnega znanja in izkušenj, ki si jih pridobiva skozi kontinuirana strokovna izobraževanja.
Ključne besede: novorojenček, RSV, dihalna stiska, mehanska ventilacija, izolacija
Objavljeno: 04.06.2015; Ogledov: 791; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

4.
Zdravstvena nega bolnika na neinvazivni mehanski ventilaciji
Petra Kobilica, 2016, diplomsko delo

Opis: Vloga izvajalcev zdravstvene nege pri bolnikih z neinvazivno mehansko ventilacijo (NIMV)je izredno pomembna, saj morajo imeti ustrezna praktična in teoretična znanja, da bi zagotovili kakovostno in varno zdravstveno nego. Namen diplomskega dela je predstaviti zdravstveno nego bolnika na NIMV,opis in uporabo pripomočkov, ki jih potrebujemo za izvedbo NIMV, pomen nadzora bolnika, zapletov ki lahko nastanejo in ustrezno ter pravočasno ukrepanje ob nastanku le teh. Opisane so prednosti in slabosti neinvazivne mehanske ventilacije, kje vse jo uporabljamo, ter pri katerih bolnikih jo lahko izvajamo in pri katerih je kontraindicirana. Neinvazivna mehanska ventilacija je v zadnjih letih zelo napredovala saj so raziskave dokazale da je učinkovita varna predvsem pa ima dober vpliv na bolnike z akutno dihalno odpovedjo ali poslabšanjem kronične dihalne odpovedi. Postaja pa vse pomembnejša tudi iz ekonomskega vidika, saj se z neinvazivno ventilacijo izognemo intubaciji in z njo povezanim zapletom. Temu primerno se tudi hitreje izboljša stanje bolnika in skrajša bolnišnična oskrba.
Ključne besede: Neinvazivna mehanska ventilacija, zdravstvena nega, čelada in maska za neinvazivno predihavanje
Objavljeno: 12.10.2016; Ogledov: 572; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (674,79 KB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici