| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 75
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
VZROKI IN POSLEDICE TRGOVINSKEGA SPORAZUMA MED EU IN ZDA (TTIP)
Matic Rošer, 2016, diplomsko delo

Opis: Delo diplomskega projekta je bilo obravnavno s ciljem sprejemanja Transatlantskega trgovinskega in investicijskega partnerstva (TTIP) med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike. V njem so zajeti vsi do danes izdani podatki o sporazumu med tema ogromnima gospodarstvoma, čeprav je pogajalska stran ZDA prepovedala kakršnokoli objavo sklepov pogajanj. Tukaj sta nam bili v pomoč dve veliki organizaciji, ki delujeta na področjih iskanja in objave skrivnih sporazumov, varstvu človekovih pravic, varstvu živali in okolja ter seznanjanja javnosti s temi kršitvami. To sta mednarodni organizaciji WikiLeaks in Greenpeace. V delo diplomskega projekta so vključena najbolj pereča vprašanja glede sporazuma, ki sta jih izdali obe omenjeni organizaciji, prav tako pa zagovarjanje o resničnosti ali neresničnosti teh informacij s strani Evropske komisije.
Ključne besede: mednarodno politično gospodarstvo, mednarodni sporazum, Čezatlantsko trgovinsko in investicijsko partnerstvo (TTIP).
Objavljeno: 21.11.2016; Ogledov: 929; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (997,24 KB)

3.
LOGISTIČNI PROCESI PRI UVOZU IZDELKOV IZ KITAJSKE NA PRIMERU PODJETJA CREO NOVA D.O.O.
Urban Bahčič, 2015, diplomsko delo

Opis: Mednarodno gospodarstvo je danes nujno za zadovoljevanje vseh naših potreb. Ne znamo si več predstavljati, da ne bi uvažali in izvažali. Tudi posamezniki vedno pogosteje uvažajo in tudi izvažajo, saj vsega ni možno kupiti v državi v kateri živimo. Podjetja uvažajo in izvažajo predvsem zaradi poslovnih priložnosti, zniževanja stroškov in povečevanja prihodkov in posledično tudi dobička. Za uvoz so zanimive predvsem države v katerih je delovna sila cenejša in lahko proizvode proizvedejo ceneje kot bi jih domača proizvodnja. Zadnja leta je med drugim dosti govora o Kitajski. Veliko podjetij se je odločilo, da bodo svojo proizvodnjo preselili na Kitajsko ali pa uvažali nekatere dele proizvedene na Kitajskem. Tudi naše podjetje CREO NOVA d.o.o., ki ga bomo imeli za primer uvoznika iz Kitajske v našem delu diplomskega seminarja. Ker so proizvodi, ki jih prodaja CREO NOVA d.o.o. najcenejše proizvedeni ravno na Kitajskem, so se odločili za to državo. Logistični procesi so iz tako oddaljene države zelo pomembni in tudi zelo kompleksni. V ta namen bomo v našem delu diplomskega seminarja predstavili, kako zgleda celoten logističen proces in tudi ugotovili zakaj je tako pomemben v današnjem mednarodnem gospodarstvu.
Ključne besede: logistični proces, uvoz, Kitajska, mednarodno gospodarstvo, transport, CREO NOVA d.o.o.
Objavljeno: 18.03.2016; Ogledov: 1083; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (525,98 KB)

4.
Izgrajevanje tržne pozicije na mednarodnih trgih kot dimenzija učinkovite strateške zasnove mednarodnega marketinga
Milan Jurše, 1998, izvirni znanstveni članek

Opis: Prispevek obravnava proces sistematičnega razvoja in tržne pozicije podjetja na mednarodnih trgih. Na osnovi analize trženjskih problemov slovenskih podjetij v fazi tranzicije in tendenc v mednarodnem poslovnem okolju je izoblikovan koncept starteškega menedžmenta tržne pozicije podjetja na mednarodnih trgih. Podrobneje je prikazan proces strateške analize, na kateri sta nato zasnovana načrtovanje razvoja tržne pozicije na novih tujih trgih in proces krepitve tržne pozicije na obstoječih tujih trgih. Proces je obravnavan v okviru starteškega menedžmenta mednarodnega marketinga, zato je dodana še zasnova starteškega nadzora tržne pozicije na mednarodnih trgih.
Ključne besede: ekonomija, trženje, gospodarstvo, mednarodno trženje, trg, mednarodni trg, strateški menedžment, analiza
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 972; Prenosov: 48
URL Povezava na celotno besedilo

5.
An international economy and e-commerce case study: eBay
Zdravko Bazdan, 2011, strokovni članek

Opis: This article discusses one of the most important themes of contemporary international economy: electronic commerce (i.e., e-commerce or eCommerce). The article focuses on the American company eBay, Inc., which is-without doubt-a global success story highlighting the dot-com trend. The discussion points out that, although eBay is one of the most successful companies in American economic history, this complex system has also spawned the essence of fraud in electronic commerce in the United States and the rest of the world. This article examines how eBay has not only stopped fraud, but also eliminated it from its business venture. By understanding eBay's management in markets that strongly impose emerging markets, it is possible to interpret eBay's success, as evidenced by its 135 million users worldwide. Indeed, if eBay were a nation, it would be the ninth most popular nation in the world. As such, this American company should be an inspiration and model for entrepreneurs in the former Yugoslavia.
Ključne besede: trg, ZDA, gospodarstvo, mednarodno gospodarstvo, elektronsko poslovanje, elektronsko trženje, študije primerov
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 482; Prenosov: 33
URL Povezava na celotno besedilo

6.
7.
8.
9.
ZAKONSKA UREDITEV CARINSKE POLITIKE V SLOVENIJI
Aleš Kolar, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena zakonska ureditev carinske politike v Republiki Sloveniji, ki se prepleta z evropskim pravnim redom, kjer osnovna carinska pravila opredeljuje Carinski zakonik Skupnosti. Naloge carinske službe opravlja Carinski urad Republike Slovenije, ki pri svojem delu uporablja tako mednarodno kot nacionalno pravo.
Ključne besede: zakonska ureditev, carinska politika, Republika Slovenija, Evropska Unija, Carinski zakonik Skupnosti, Carinski urad Republike Slovenije, nacionalno pravo, mednarodno pravo, schengensko območje, blagovna menjava, slovensko gospodarstvo, Republika Hrvaška.
Objavljeno: 09.04.2014; Ogledov: 1153; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (741,72 KB)

10.
The European economic interest grouping in Slovenia
Janja Hojnik, 2005, pregledni znanstveni članek

Ključne besede: z, mednarodne ekonomske integracije, mednarodno gospodarstvo, Evropska unija
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 2226; Prenosov: 23
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici