| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 37
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv pandemije COVID-19 na mednarodni transport v Evropski uniji in Sloveniji : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Gabrijela Škrjanec, 2023, diplomsko delo

Opis: Nenaden pojav bolezni covid-19 in razglasitev pandemije v letu 2020 je močno vplivalo na vse dejavnike gospodarstva, med njimi tudi na mednarodno izmenjavo blaga. To se je pomembno odražalo tudi v mednarodnem tovornem transportu v Sloveniji in drugih državah članicah Evropske unije (EU), kar smo raziskali v našem diplomskem delu. Zanimalo nas je, kako je mednarodni transport blaga potekal pred in kako med pandemijo covida-19. Izvedli smo raziskavo s pomočjo statističnih podatkov iz spletne platforme Eurostat, kjer smo želeli ugotoviti, za koliko in če sploh se je spremenil obseg blaga, transportiranega z mednarodnim transportom v Sloveniji in na ravni držav članic EU. Pri tem smo se osredotočili na cestni, železniški, zračni kot tudi na pomorski promet. Ugotovili smo, da pandemija ni imela samo negativnih učinkov, ampak tudi pozitivne učinke na obseg blaga, transportiranega z mednarodnim transportom, tako v Sloveniji kot tudi v drugih državah članicah EU.
Ključne besede: mednarodni transport, covid-19, tovorni transport, Evropska unija, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 14.02.2024; Ogledov: 202; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (834,07 KB)

2.
Obvladovanje škodnih dogodkov v podjetju XYZ
Emina Mešić, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi z naslovom Obvladovanje škodnih dogodkov v podjetju XYZ smo obravnavali problematiko transportnih poškodb in kraj tovora v mednarodnem prometu. V uvodnem delu je na kratko predstavljeno podjetje XYZ, ki spada med vodilne evropske izdelovalce aparatov za dom. Nato sledi teoretični del naloge, kjer so definirani bistveni pojmi, ki se nanašajo na transport, varnost, zavarovanje in predpise, ki so usmerjeni na mednarodni transport. V nadaljevanju sledi predstavitev internih navodil oziroma operacij podjetja, ki jih je treba opraviti pred, med in po razkladanju in prevzemu izdelkov, zaradi možnosti kasnejšega uveljavljanja škodnih dogodkov. Sledi obravnava dveh različnih primerov po različnih dostavnih lokacijah, in sicer opis škodnega dogodka v Rusiji, na Češkem in v Makedoniji.
Ključne besede: škodni dogodki, transport, transportno zavarovanje, mednarodni tovorni list, Incoterms
Objavljeno v DKUM: 02.08.2018; Ogledov: 870; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

3.
IZGRADNJA MODELA SPLETNEGA PORTALA ZA MEDNARODNI TRANSPORT IN PRIMERJAVA Z OBSTOJEČIMI SPLETNIMI PORTALI
Samir Kobler, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo je nastalo na podlagi večletnih praktičnih izkušenj pri izvajanju in posredovanju transportnih storitev ter zaznane potrebe po novem spletnem portalu transportnih storitev. Obravnava problematiko in značilnosti naročanja transportnih storitev proizvodnih podjetij na eni strani ter reakcije ponudnikov transportnih storitev na drugi strani. Posebna pozornost je posvečena razvoju novega informacijskega sistema, ki bi podjetjem olajšal proces naročanja prevoznih storitev in tako prispeval k optimizaciji poslovanja, hkrati pa skrajšal postopke, potrebne za popoln in celovit proces izvajanja ter nadzorovanja transportnih storitev. V ta namen so analizirane potrebe podjetij, pogoji poslovanja, obstoječi sistemi naročanja ter njihove posamezne prednosti in slabosti. Na osnovi teoretičnih dognanj in dosedanjih izkušenj uporabe obstoječih portalov je v nalogi razvit in prikazan nov model spletnega portala, ki omogoča ujemanje ponudbe transportnih storitev s povpraševanjem po le-teh v najkrajšem možnem času, omogoča pa tudi spremljanje in kontrolo nad izvajanjem transportnih storitev. Magistrsko delo je prikaz, kako se lahko teorija in praksa preprosto, predvsem pa učinkovito srečata in (so)delujeta z roko v roki.
Ključne besede: mednarodni transport, logistika, spletni portal
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 986; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (2,66 MB)

4.
Izvajanje transporta znotraj mednarodnih hladnih verig v podjetju Ko-trans d.o.o.
Nataša Šibila, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Mednarodno podjetje Ko-trans d.o.o. izvaja transporte po Evropi, prav tako nudi transporte s hladilniškimi vozili, s katerimi v manjši meri izvajajo hladno verigo. Analizo transporta za štiri hladilniška vozila smo naredili med leti 2010–2012, kjer smo analizirali kapaciteto nakladalnega prostora in temperaturo blaga, katerega so najpogosteje transportirali. Ob sami analizi smo ugotovili, da nakladalni prostor ni bil vedno popolnoma zaseden, kar je posledica preobremenjenosti disponentov, ki imajo preveč dela. Prav tako se ni transportiralo blago, za katero bi bil vedno zahtevan temperaturni režim nakladalnega prostora. Z razširitvijo tujih trgov, kjer bi iskali blago, za katero je potreben temperaturni režim, bi razširili svoje poslovanje, prav tako bi na našem tržišču še dodatno iskali blago s temperaturnim režimom. To težavo bi odpravili z novim zaposlenim disponentom, ki bi organiziral transporte samo v hladni verigi. Prav tako bi z razširitvijo tujih trgov povečali vozni park z vozili hladilniki, stara vozila pa bi posodobili, saj so le-ta zastarela.
Ključne besede: logistika, transport, mednarodni transport, hladna veriga.
Objavljeno v DKUM: 23.01.2015; Ogledov: 1783; Prenosov: 347
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

5.
Mednarodni transport v podjetju Transport Stojnšek, Darko Stojnšek s.p.
Blaška Pecigos, 2013, diplomsko delo

Opis: V nalogi je zajeta problematika stroškov prevoza, komunikacije v podjetju, porabe goriva in terjatve plačila opravljenega prevoza. V prvem delu naloge so opredeljene teoretične osnove same logistike, njenih ciljev, stroškov ter terjatve v logistiki. Prav tako sta teoretično opredeljena špedicija in naloge špediterja ter transport in mednarodni transport. Sledi ugotavljanje trenutnega stanja in kritična analiza problemov v mednarodnem prometu. V zadnjem delu naloge so predstavljeni predlogi izboljšav in predlogi rešitev problemov, ki smo jih navedli. Podali smo tudi predloge za nadaljnji razvoj podjetja.
Ključne besede: Ključne besede: logistika, transport, mednarodni transport, špedicija, stroški, gorivo, komunikacija, terjatve.
Objavljeno v DKUM: 12.04.2013; Ogledov: 2478; Prenosov: 448
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 17.02 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici