SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ MEDNARODNOPRAVNIH INŠTRUMENTOV ZA BOJ PROTI TERORIZMU
Robert Geisler, 2009, diplomsko delo

Opis: Teroristični napad na World Trade Center v New Yorku in Pentagon na domačih tleh ZDA leta 2001 je povzročil mnoge spremembe v delu mednarodne skupnosti in posledično pripeljal do vrste povračilnih ukrepov, med drugim tudi do vojaškega posredovanja. V diplomski nalogi najprej predstavljam poskuse definicije mednarodnega terorizma, še posebej različne konceptualne pristope k definiciji, saj večina avtorjev še vedno opozarja na pomanjkanje univerzalne definicije in raje opisuje pojem terorizma. V drugem poglavju predstavim mednarodni boj proti terorizmu, kratek zgodovinski pregled, reakcijo držav članic Evropske unije v povezavi s tem vprašanjem in pojasnjujem pojem dejanj, ki so povezana s terorizmom. Naštejem mednarodne univerzalne inštrumente boja proti terorizmu in jih na kratko predstavim, Nato se osredotočim še na mednarodne inštrumente regionalne narave — to so inštrumenti Evropske unije in Sveta Evrope. V nadaljevanju opišem tudi zgodovino boja proti terorizmu v Republiki Sloveniji (pred in po napadu na WTC), proces implementacije naštetih in opisanih dokumentov v zakonodajo Republike Slovenije in razvoj in intenziteto boja proti terorizmu v Republiki Sloveniji, še posebej v luči vstopa naše države v Evroatlantske povezave. Namen diplomske naloge je zbrano in celovito predstaviti pregled mednarodnih, tako regionalnih kot univerzalnih, dokumentov v boju proti terorizmu in se do njih kritično opredeliti.
Ključne besede: mednarodni terorizem, mednarodne konvencije, mednarodnopravni inštrumenti za boj proti terorizmu, Organizacija združenih narodov, Svet Evrope, Evropska unija
Objavljeno: 16.09.2009; Ogledov: 2665; Prenosov: 431
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

2.
Terorizem kot grožnja logistični podpori države gostiteljice - primer Slovenije : magistrsko delo
Jože Rojec, 2010, magistrsko delo/naloga

Opis: V pričujoči magistrski nalogi se ukvarjamo s terorizmom kot grožnjo logistični podpori države gostiteljice na primeru države Slovenije. Če hočemo ugotoviti ali ta grožnja dejansko obstaja pri izvajanju procesa podpore države gostiteljice ali pa je le plod nekega splošnega svetovnega strahu pred tem pojavom, smo morali proučiti našo širšo in ožjo okolico. Da bi pridobili čim pomembnejša spoznanja, smo izdelali analitični model, ki nam v obliki vprašanj in odgovorov nanje daje precej zanesljivo sliko o realnem stanju. Tako smo ugotovili, da potencialna grožnja terorističnih napadov obstaja tudi v Sloveniji in ravno tako v samem procesu logistične podpore države gostiteljice. Predlagali smo, da se v zvezi s to ugotovitvijo sprejmejo določeni postopki, ki bi to grožnjo zmanjšali ali pa vsaj ublažili negativne posledice ob morebitni teroristični aktivnosti v navedenem procesu.
Ključne besede: terorizem, podpora države gostiteljice, ogroženost, mednarodni terorizem, teroristični napadi
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 2081; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

3.
4.
Izrael - akter državnega terorizma : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Mateja Levanič, 2012, diplomsko delo

Opis: Izrael je že vse od svojega nastanka eden izmed glavnih akterjev dogajanja na Bližnjem vzhodu. Zaradi tragičnih dogodkov, ki so me drugo svetovno vojno doleteli židovsko ljudstvo, je v mednarodni skupnosti vedno bolj dozorevala ideja o tem, da Židje potrebujejo svojo državo. Vendar je ustanovitev države Izrael pomenila začetek novega konflikta. Konflikta med Izraelci in Palestinci. Tako se je začel boj za isto zemljo, ki jo nekateri imenujejo Palestina, drugi Izrael. Gre za ozemlje, ki si ga oboji lastijo z enako pravico. Kljub vsem mirovnim prizadevanjem tako rekoč celega sveta, konfliktom ni videti konca. Palestincem v Gazi so kršene temeljne človekove pravice. Gre za taktiko izčrpavanja njenega prebivalstva, kar je bilo omenjeno že na prvem sionističnem kongresu. Izrael to počne na način, ki ga lahko tudi mednarodna skupnost prepozna kot državni terorizem. Pereči so tudi politični odnosi med Izraelom in Iranom zaradi iranskega jedrskega programa. Iran je jedrski program začel razvijati že v obdobju vladavine šaha Pahlavija in podpisal tudi Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja. Pogodbo, ki jo Izrael nikoli ni podpisal. S padcem šaha Pahlavija in ustanovitvijo Iranske republike, pa je iranski jedrski progam postal še eden od problemov Bližnjega vzhoda. Izraelska politika se za reševanje tega problema poslužuje načinov, v katere je vpletena tajna služba Izraela, Mosad. Gre za uboje iranskih jedrskih znanstvenikov, s čimer naj bi ustavili iranski jedrski program.
Ključne besede: terorizem, državni terorizem, mednarodni terorizem, Izrael, Mosad, Palestina, Iran, diplomske naloge
Objavljeno: 04.12.2012; Ogledov: 1199; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

5.
Pojavne oblike mednarodnega terorizma : diplomsko delo univerzitetnega študija
Nemanja Dostić, 2012, diplomsko delo

Opis: Mednarodna družbena realnost je obremenjena s političnimi, ekonomskimi in vojno-varnostnimi konflikti in krizami, kot tudi z drugimi raznovrstnimi oblikami ne vojnih groženj in izzivov, kar vodi k raznovrstnim posledicam na raznih področjih, ki so bistvena za uveljavljanje temeljnih pravic in svoboščin državljanov, oziroma varnost posameznikov, držav in družbe v celoti. Vse prejšnje forme in oblike izražanja terorizma imajo večdimenzionalni, skrivnostni in uničujoči karakter predvsem, če upoštevamo njegove sodobne metode in načine delovanja, ki v zadnjem času resno prevzamejo politične konotacije. Glede na to, nosilci terorizma danes uporabljajo najnovejša tehnično- tehnološka sredstva, pri čem je prisotna in poudarjena profesionalnost, globalizacija in sodelovanje med terorističnimi organizacijami, s težnjo uporabe bioloških, kemičnih, jedrskih energij za izvajanje terorističnih dejanj (Masleša, 2001). Veliko držav danes ni sposobnih, da samostojno rešuje notranje probleme in nasprotujoče interese, kar negativno vpliva na varnost družbe in predstavlja plodna tla za nastanek terorizma. Notranje krize, čeprav so rezultat različnih oblik pritiskov in vplivov iz okolja (političnih, gospodarskih, tehnoloških, itd.), neizogibno vodijo do nadaljnje proizvodnje in poglabljanja negativnih tendenc, da bi se destabiliziral pravni sistem in s tem ogrožanje nacionalne varnosti in stabilnosti političnega sistema. Torej sklepamo, da glavni izvor terorizma leži v nakopičenju globokih družbenih nasprotij (ekonomska, etnična, verska, socialna, razredna, politična, itd.), neželenih socialnih razmer, katere nekdo ( teroristični subjekt) želi za vsako ceno spremeniti. V tem okviru vidimo terorizem » kot zelo nevarno bolezen» katera predstavlja grožnjo za sodobni svet in svetovno varnost. Da bi premagali terorizem mora mednarodna skupnost izboljšati ukrepe na področju sodelovanja, organizacije, solidarnosti med državami, iniciativami, ki vsebujejo kombinacijo raznovrstnih strategij ter mehanizmov, ker terorizem pri svojem delovanju ni omejen z državnimi mejami.
Ključne besede: terorizem, mednarodni terorizem, boj proti terorizmu, diplomske naloge
Objavljeno: 13.03.2013; Ogledov: 910; Prenosov: 310
.pdf Celotno besedilo (484,03 KB)

6.
KAZNIVA DEJANJA NA LADJI
Sara Mernik, 2015, diplomsko delo

Opis: Problematika kaznivih dejanj na ladji sega globoko v preteklost. Skozi zgodovino se je mednarodno pomorsko pravo razvijalo in dosegalo velike spremembe. Na tem področju je temelji pravni akt Konvencija ZN o pomorskem mednarodnem pravu, ki je tudi osrednji temelj te diplomske naloge. Konvencija obsega široko problematiko mednarodne pomorske plovbe, med drugim pa ureja tudi kazniva dejanja na ladji. Kot taka so opredeljena dejanja piratstva, prepovedane trgovine s sužnji, dejanja nedovoljenega radijskega ali televizijskega oddajanja in trgovina s prepovedanimi drogami. Izpostavila sem tudi problematiko mednarodnega terorizma na morju, ki ga ne moremo enačiti s piratstvom. Mednarodni pomorski terorizem pa je bil povod za nastanek Konvencije za preprečevanje nezakonitih dejanj zoper varnost pomorske plovbe, ki nekoliko podrobneje opredeljuje kazniva dejanja oboroženega ropanja ladij. Ta Konvencija pa se razlikuje od Konvencije o pomorskem mednarodnem pravu tudi po tem, da zanjo ne velja univerzalna jurisdikcija, ki velja za Konvencijo o pomorskem mednarodnem pravu. Prav tako se konvenciji razlikujeta po kraju, kjer je lahko izvršeno kaznivo dejanje. Za obstoj konvencij gredo zasluge Organizaciji Združenih Narodov, ki je na tem področju gonilna sila in skupna točka pri pogajanjih med državami. K lažjemu delu in urejanju celotnega pomorskega prava pa pripomoreta tudi Mednarodna pomorska organizacija in Mednarodni tribunal za pravo morja.
Ključne besede: mednarodno pomorsko pravo, Konvencija ZN o pomorskem mednarodnem pravu, piratstvo, trgovina s sužnji, nedovoljeno radijsko ali televizijsko oddajanje, trgovina z drogami, mednarodni pomorski terorizem
Objavljeno: 22.04.2016; Ogledov: 685; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (498,83 KB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici