| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
HEVRISTIČNO GENERIRANJE MEDICINSKIH SIMULACIJSKIH SCENARIJEV
Miljenko Križmarić, 2009, doktorska disertacija

Opis: Sodobno izobraževanje zdravstvenih delavcev zahteva uporabo medicinskih simulatorjev, saj medicina postaja zahtevna in kompleksna. Simulatorji potrebujejo scenarije, ki jih izdelujejo zdravniki, vendar je tak pristop subjektiven, ker ima vsak zdravnik svoje lastne izkušnje. Scenarije lahko izboljšamo z uporabo metod strojnega učenja. V doktorskem delu raziščemo in uporabimo Bayesove verjetnostne mreže kot računalniško podprto orodje za izdelavo scenarijev. Predstavimo metodologijo CasGEN, ki jo uporabimo na realnem primeru večje podatkovne zbirke s področja urgentne medicine - 737 primerov predbolnišničnega oživljanja. Rezultate validiramo s pomočjo trifaznega modela zastoja srca pri prekatni fibrilaciji. V doktorskem delu potrdimo ustreznost metodologije CASGen na podlagi študije, ki so jo pozitivno ocenili eksperti s področja medicine. Na tak način potrdimo hipotezo raziskovalnega dela, da je predstavljena metodologija CASGen uporabno orodje za generiranje medicinskih scenarijev.
Ključne besede: medicinske simulacije, simulatorji, scenariji, strojno učenje, Bayesove verjetnostne mreže, urgentna medicina
Objavljeno: 26.03.2009; Ogledov: 3428; Prenosov: 489
.pdf Celotno besedilo (6,10 MB)

2.
Simulacija nujnih stanj med invazivno diagnostično in intervencijsko kardiologijo v katetrskem laboratoriju
Darja Veršnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s pomočjo simulacij predstavili katetrski laboratorij, kjer invazivno izvajamo diagnostične in intervencijske posege na ožilju srca. Simulacijo smo izvedli na simulatorju SimMan. Simulacijsko okolje smo pripravili tako, da je najbolj ustrezalo realnim razmeram v katetrskem laboratoriju. Iz podatkovne baze bolnišnice Celje smo pridobili podatke o nujnih stanjih, ki so se pripetila v katetrskem laboratoriju med leti 2006 in 2009. Na podlagi podatkov smo izdelali scenarij, ki je bil prilagojen simulatorju SimMan. Z rezultati smo pokazali, da je simulator uporaben predvsem za simulacijo ritmov srca, ki so ključnega pomena pri oživljanju. Simulator žal nima vgrajenih koronarnih (venčnih) žil srca in aorte, zato predlagamo za simulacijo virtualni simulator, ki smo ga našli na spletni strani podjetja Simbionix. Ta simulator omogoča prikaz navideznega ožilja in terapevtskih ter diagnostičnih posegov. V diplomskem delu smo opisali njegove funkcije.
Ključne besede: medicinske simulacije, katetrski laboratorij, koronarografije, urgentna stanja
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 1860; Prenosov: 236
.pdf Celotno besedilo (12,14 MB)

3.
SIMULACIJE TEŽKIH INTUBACIJ PRI INDUKCIJI V ANESTEZIJO NA SIMMAN SIMULATORJU
Dragica Hajder, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s pomočjo simulacij prikazali scenarije težkih intubacij, s katerimi se pogosto srečujemo pri uvodu bolnika v anestezijo. Simulacije smo izvedli na simulatorju SimMan. Simulacijsko okolje smo pripravili tako, da je najbolje ustrezalo realnim razmeram v operacijski dvorani. Izpostavili smo vlogo anestezijske medicinske sestre pri pripravi instrumentov in pripomočkov za težko intubacijo. Z rezultati smo pokazali, da je simulator uporaben za učenje težkih intubacij tako študentov kot že zaposlenega zdravstvenega osebja. Prav tako smo pokazali, da lahko v simulacijskem okolju z uporabo realnih medicinskih pripomočkov uspešno razrešimo težave, ki se pojavijo v primeru, ko nastopi težka intubacija.
Ključne besede: anestezija, anestezijska medicinska sestra, medicinske simulacije, težke intubacije.
Objavljeno: 17.11.2010; Ogledov: 1728; Prenosov: 326
.pdf Celotno besedilo (12,93 MB)

4.
Simulacije uporabe zaščitne opreme med visoko stopnjo zaščite zdravstvenih delavcev
Matjaž Ban, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali zaščitno opremo z visoko stopnjo zaščite in ob izvajanju simulacij preizkusili vpliv le-te na taktilno, vizualno percepcijo ter na samo gibanje med postopki reanimacije. Ker zdravstveni delavci nimajo možnosti večkratne uporabe omenjene zaščitne opreme, je bil osnovni namen raziskave ugotoviti, ali je smiselno, da ekipe nujne medicinske pomoči takšno zaščitno opremo uporabljajo pri izvajanju intervencij ob izrednih dogodkih. Ob preizkusu zaščitne opreme z visoko stopnjo zaščite v simulacijskem okolju smo ugotovili, da oprema zdravstvenim delavcem ne dopušča varnega in kvalitetnega izvajanja postopkov nujne medicinske pomoči na samem mestu nesreče. Glede na ugotovitve bi bilo smiselno, da zdravstveni delavci izvajajo večkratne treninge v simulacijskem okolju v zaščitni opremi visoke stopnje zaščite, saj bi s tem pridobili izkušnje, ki bi omogočale varno in kvalitetno delo.
Ključne besede: zaščitna oprema, visoka stopnja zaščite, postopki nujne medicinske pomoči, simulacije
Objavljeno: 19.10.2016; Ogledov: 390; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici