| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 871
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Učinkovitost supervizije za ohranitev zadovoljstva z delom pri medicinskih sestrah
Tamara Trajbarič, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Medicinske sestre se soočajo s številnimi duševnimi, čustvenimi in fizičnimi obremenitvami, kar vpliva na njihovo zadovoljstvo z delom. Poklicni stres, ki izvira iz različnih delovnih izzivov, je globalna težava. Klinična supervizija je formalni proces, ki zagotavlja strokovno podporo in učenje. Metode: Izveden je bil pregled literature iz različnih podatkovnih baz. V končno analizo smo vključili raziskave, ki so bile izvedene med leti 2012 in 2022. Podatke smo analizirali, ocenili moč dokazov in jih združili v sintezno tabelo, kar nam je omogočilo primerjavo med raziskavami. Rezultati: Pet od šestih raziskav je potrdilo pozitiven vpliv supervizije na zadovoljstvo z delom, medtem ko je ena raziskava pokazala nevtralen rezultat. Nobena raziskava ni pokazala negativnega vpliva. Od vključenih raziskav je ena raziskava spadala v prvi nivo, dve v tretji, ena raziskava v peti in dve raziskavi v sedmi nivo. Razprava in zaključek: Čeprav supervizija v zdravstvu ni široko uporabljena, pomembno prispeva k ohranjanju in celo izboljšanju zadovoljstva pri delu. Poleg vpliva na zadovoljstvo z delom, lahko prispeva tudi k drugim pozitivnim rezultatom, kot so manjši absentizem, večja profesionalna rast, manjša čustvena izčrpanost in izboljšanje odnosov. Z nadaljnjim raziskovanjem bi lahko bolje razumeli vlogo supervizije in s tem izboljšali obstoječe načine delovanja v zdravstvenih ustanovah.
Ključne besede: supervizija, zadovoljstvo z delom, medicinska sestra
Objavljeno v DKUM: 24.10.2023; Ogledov: 126; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

2.
Intervencije zdravstvene nege ob zastupitvi z ogljikovim monoksidom
Eva Slodnjak, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Ogljikov monoksid je eden izmed najnevarnejših plinov. Namen zaključnega dela je bil raziskati nevarnost ogljikovega monoksida in intervencije zdravstvene nege, ki jih medicinske sestre izvajajo ob zastrupitvi z ogljikovim monoksidom. Metode: Izvedli smo pregled literature. Iskanje je potekalo v tujih podatkovnih bazah: CINAHL (EBSCO), ScienceDirect, PubMed, Cochrane Library in dodatno v iskalniku Google Učenjak. Potek pregleda smo predstavili s pomočjo PRISMA diagramom, moč dokazov presojali s pomočjo hierarhije dokazov. Uporabili smo deskriptivni pristop in vsebinsko analizo. Rezultati: Skupno smo identificirali 48 rezultatov, 7 raziskav smo vključili v končno analizo. Oblikovali smo glavno kategorijo intervencije zdravstvene nege ob zastrupitvi z ogljikovim monoksidom, ki vključuje podkategorije zastrupitev z ogljikovim monoksidom, intervencije zdravstvene nege v kliničnem okolju in na terenu ter oblike terapij ob zastrupitvi z ogljikovim monoksidom. Razprava in zaključek: Rezultati raziskave so dokazali pomembnost intervencij zdravstvene nege tako na terenu kot v kliničnem okolju. Ob zastrupitvi je na terenu pomembna odzivnost in varnost. Izvedemo ABCDE pristop, izvajamo TPO, če je to potrebno, in apliciramo 100 % kisik takoj, ko je to mogoče. V kliničnem okolju so v ospredju obravnave terapije zdravljenja, kot sta npr. HBOT in aplikacija kisika po visoko-tlačni nosni kanili.
Ključne besede: ogljikov monoksid, zastrupitev, intervencije zdravstvene nege, medicinska sestra
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 197; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

3.
Izkušnje medicinskih sester pri uporabi mehanskih pripomočkov za zunanjo masažo srca
Andrej Kokol, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. Hitra prepoznava in ustrezni temeljni postopki oživljanja so za pacienta s srčnim zastojem bistvenega pomena za preživetje. Nujno je, da se s stiski prsnega koša začne hitro in se le-ti izvajajo čim bolj kakovostno ter brez prekinitev. Zaradi številnih težav pri izvajanju TPO, so bili razviti mehanski pripomočki za zunanjo masažo srca, ki zdravstvenim delavcem omogočajo, da se lahko osredotočijo na druge pomembe intervencije same reanimacije. Metode: V teoretičnem delu diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. V okviru empiričnega dela smo opravili raziskavo, ki je temeljila na kvantitativni metodologiji. Instrument raziskave je bil anketni vprašalnik sestavljen iz 16-ih vprašanj. Sodelovalo je 60 diplomiranih medicinskih sester in diplomiranih zdravstvenikov, zaposlenih v hospitalnih in prehospitalnih enotah na področju severovzhodne Slovenije. Rezultati: Na podlagi analize pridobljenih podatkov smo ugotovili, da medicinske sestre in diplomirani zdravstveniki poznajo prednosti mehanskih pripomočkov za zunanjo masažo srca, predvsem v prehospitalnih enotah. Prav tako so pritrdilno odgovorili, da imajo dovolj znanja (60 % anketiranih) in izkušenj (57,5 % anketiranih) za delo z mehanskimi pripomočki. Kljub usposobljenosti za uporabo mehanskih pripomočkov za zunanjo masažo srca, se ti v praksi naših anketirancev ne uporabljajo rutinsko (χ2 = 3,800; p = 0,284). Razprava in sklep: Zagotavljanje kakovostnega oživljanja je ključni dejavnik povezan s preživetjem ob srčnem zastoju. Mehanske naprave za kompresijo prsnega koša zagotavljajo dosledno visokokakovostno kompresijo prsnega koša, a to vseeno ne pomeni izboljšanja rezultatov izida pacienta pri srčnem zastoju. Potrebno je opraviti nadaljnje študije o oceni uporabe mehanskih pripomočkov za zunanjo masažo srca.
Ključne besede: medicinska sestra, oživljanje, mehanski pripomočki za zunanjo masažo srca
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 129; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (882,89 KB)

4.
Vpliv kakovosti delovnega okolja zaposlenih v zdravstveni negi na tveganje za pojav sindroma izgorelosti
Katja Godec, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Zdravstvena nega spada med poklice, ki so v večji meri izpostavljeni obremenitvam ter imajo visoko stopnjo ogroženosti za sindrom izgorelosti. Obremenitve, kot so stres, težki in agresivni pacienti na delovnem mestu, postajajo vse intenzivnejše in pogosto vodijo v nekakovostno delovno življenje in posledično v proces izgorevanja. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kako zaposleni v zdravstveni negi doživljajo delovno okolje ter v kolikšni meri kakovost delovnega okolja vpliva na tveganje za pojav sindroma izgorelosti. Metode: Empirični del zaključnega dela temelji na kvantitativni metodologiji. Kot instrument za raziskovanje sta bila uporabljena anketna vprašalnika za oceno kakovosti delovnega okolja (WRQoL) in oceno stopnje izgorelosti (BAT). Raziskava je potekala med zaposlenimi v zdravstveni negi na sekundarni ravni v eni izmed slovenskih bolnišnic. Podatki so bili analizirani s pomočjo deskriptivne statistike z uporabo programa IBM SPSS Statistics 28.0. Rezultati: Stopnja poklicne izgorelosti pri medicinskih sestrah se je v naši raziskavi izkazala za nizko, vendar so udeleženci navedli visoko stopnjo stresa na delovnem mestu. Kakovost delovnega okolja medicinskih sester je bila na zmerni ravni. Ugotovljeno je bilo, da obstaja statistično pomembna povezava med kakovostjo delovnega okolja in tveganjem za pojav sindroma izgorelosti (p < 0,001). Razprava in zaključek: Nezadovoljstvo z delom vodi do večje stopnje nekakovostnega delovnega življenja in povečanega tveganja za nastanek pojava izgorelosti, kar posledično vpliva na kakovost zdravstvene nege. Rešitev k zmanjševanju izgorelosti zaposlenih v zdravstveni negi in k njeni prepoznavnosti vidimo v povečanju ozaveščanja o sindromu izgorelosti.
Ključne besede: izgorelost, medicinska sestra, kakovost delovnega okolja
Objavljeno v DKUM: 10.08.2023; Ogledov: 417; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (991,87 KB)

5.
Upoštevanje metode pet trenutkov za higieno rok v domu starejših občanov
Nika Potočnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Higiena rok je najpomembnejši in učinkovit način preprečevanja nastanka okužb, povezanih z zdravstvom. Roke so najpogostejše sredstvo za prenos mikroorganizmov iz zdravstvenega delavca na bolnika in obratno. Cilj raziskave je ugotoviti stopnjo doslednosti higiene rok uporabe »petih trenutkov za higieno rok« pri zdravstvenih delavcih v domu starejših. Za opazovanje smo uporabili obrazec za opazovanje higiene rok. Obrazec je izdelan po metodologiji World Health Organization. V decembru 2021 smo opazovali 23 zaposlenih zdravstvenih delavcev v domu starejših. V raziskavi smo zdravstvene delavce opazovali nenapovedano in napovedano pri higieni rok med delom. Razlika upoštevanja »petih trenutkov za higieno rok« pri nenapovedanem in napovedanem opazovanju je vidna in nezanemarljiva. Nobena skupina zdravstvenih delavcev ni pri napovedanem in nenapovedanem obisku 100 odstotno upoštevala smernice higiene rok. Ugotovili smo, da zdravstveno osebje v domu starejših delno upošteva »pet trenutkov za higieno rok«. WHO priporoča 70 % doslednost pri vsakem od petih trenutkov za higieno rok, ter vsakoletno ponavljanje opazovanja. Prišlo je do manjših razlik med doslednostjo izvajanja higiene rok pri diplomiranih medicinskih sestrah, srednjih medicinskih sestrah in bolničarjih. Potrebno je omogočiti dodatna izobraževanja s področja bolnišnične higiene za vse zdravstvene delavce in biti bolj dosleden pri popravljanju nepravilnosti higiene rok.
Ključne besede: higiena rok, medicinska sestra, dom starejših občanov, okužbe povezane z zdravstvom, pet trenutkov za higieno rok
Objavljeno v DKUM: 10.08.2023; Ogledov: 219; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

6.
Ergonomski pristop k preprečevanju pojava bolečine v hrbtenici pri medicinskih sestrah
Blanka Zakšek, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Medicinske sestre so pri svojem delu izpostavljene visokim obremenitvam. Premeščanje težkih bremen in prisilne drže povzročajo poškodbe mišično skeletnega dela hrbtenice zlasti ledvenega, vratnega in križnega predela, kar povzroča bolečine in delavca onesposobi za delo. Študije po svetu nakazujejo na resen problem med zdravstvenimi delavci, saj bolečina v križu delavca onesposobi za delo in povzroča daljšo odsotnost z dela hkrati pa vpliva tudi na kvaliteto opravljenega dela in zadovoljstvo delavca. Ergonomija pomembno vpliva na preprečevanje pojava bolečin v hrbtenici pri zdravstvenih delavcih, saj z dosledno in pravilno uporabo ergonomskih pripomočkov preprečujemo nastanek okvar na predelu hrbtenice in s tem pojava bolečine. Metode: pri izdelavi zaključnega dela smo uporabili sistematičen pregled literature. Literaturo smo sistematično pregledali v končno analizo pa smo vključili 14 člankov, 11 tujih in 3 slovenske. Rezultati: pri analizi člankov smo prišli do zaključka, da je za preprečevanje pojava bolečine v hrbtenici pomembna prepoznava dejavnikov tveganja in pravočasno in celovito ukrepanje tako zaposlenih, celotnega tima in vodstva ter preventiva. Pomembno je razumevanje ergonomije organizacija dela, skrb za lastno dobro počutje in dobro telesno kondicijo. Razprava in sklep: pomembno je, da so zdravstveni delavci izobraženi na področju ergonomije in da se zavedajo pomena uporabe ergonomskih tehnik in pripomočkov pri svojem delu. Organizacija dela in zaposleni na vodilnih položajih pa se morajo zavedati pomena varnega in zdravega delovnega okolja ter strmeti k temu, da zagotavljajo ergonomsko delovno okolje z ergonomskimi pripomočki in delovno opremo.
Ključne besede: ergonomija, medicinska sestra, bolečina v hrbtenici, zdravstvena nega, dom za ostarele
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 227; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (841,36 KB)

7.
Vloga patronažne medicinske sestre pri dojenju in uvajanju mešane prehrane
Dana Kapun, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Zdravstveni delavci imajo pomembno vlogo pri podpori dojenja in uvajanju mešane prehrane. Prehranjevanje dojenčka v prvem letu življenja delimo v tri različna in pomembna obdobja. Namen magistrskega dela je bil ugotoviti, kakšno vlogo ima patronažna medicinska sestra pri dojenju in uvajanju mešane prehrane novorojenčka ter dojenčka in s kakšnimi težavami se najpogosteje srečuje. Metode: Za teoretični del smo uporabili deskriptivno metodo, v raziskovalnem delu pa kvantitativno metodologijo raziskovanja. Za namene raziskave smo izdelali dva anketna vprašalnika. Eden je namenjen patronažnim medicinskim sestram, drugi pa materam. Raziskovalni vzorec je zajemal 30 patronažnih medicinskih sester in 50 mater. Pridobljene rezultate smo obdelali z opisno statistiko in jih prikazali v tabelah ter z grafikoni. Vrednost p < 0,05 je določala mejo statistične značilnosti. Rezultati: Največ težav pri dojenju so imele matere zaradi navala mleka in zaradi različnih težav z bradavicami. PMS menijo, da so najpogostejša težave pri dojenju povezane z bradavicami. 70,0 % anketirank je navedlo, da so od patronažne medicinske sestre dobile koristne nasvete glede dojenja, kar je vplivalo na izboljšanje dojenja. Vse PMS menijo, da imajo pomembno vlogo pri vzpostavljanju dojenja. Prav tako vse menijo, da sta zelo pomembna odnos in komunikacija med PMS ter materami glede dojenja in uvajanja mešane prehrane. Razprava in sklep: Dojenje in uvajanje mešane prehrane sta izrednega pomena za otroka. Zelo pomembno vlogo ima PMS in podpora partnerja. Menimo, da bi bilo potrebno bolj dosledno upoštevanje mater glede uvajanja živil po najnovejših smernicah.
Ključne besede: Patronažna medicinska sestra, uvajanje mešane prehrane, dojenje.
Objavljeno v DKUM: 11.07.2023; Ogledov: 268; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

8.
Intervencije medicinske sestre za zagotavljanje psihološke podpore pri ženskah z rakom dojke
Liza Kralj, 2023, diplomsko delo

Opis: Rak dojke je najpogostejša vrsta raka, ki prizadene ženske. Po postavitvi diagnoze raka dojke je ena izmed najpogostejših reakcij čustvena stiska, ki vključuje iskanje informacij in iskanje ustrezne pomoči. S pomočjo psihološke podpore pacientkam z rakom dojke nudimo pomoč na podlagi individualnih potreb in s tem pripomoremo k skrbi za celotno osebo tako fizično kot tudi psihično. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kako psihološka podpora in intervencije medicinske setre vplivajo na ženske, ki se spoprijemajo z boleznijo raka dojke. Metode: Izvedli smo narativni pregled literature. Članke smo iskali v podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL in Wiley Online library. Določili smo vključitvene in izključitvene kriterije. Potek iskanja literature smo prikazali s pomočjo PRISMA diagrama. Uporabljena je bila deskriptivna metoda. Podatke smo analizirali po metodi tematske analize in sinteze podatkov. Rezultati: V končno analizo smo vključili 7 člankov. Oblikovali smo glavno temo: vplivi psihološke podpore medicinske sestre na ženske z rakom dojke, ki odraža štiri podteme; (1) počutje, (2) kakovost življenja (3) spoprijemanje z boleznijo in (4) vrste intervencij. Razprava in zaključek: Ugotovili smo, da je psihološka podpora medicinske sestre izrednega pomena pri obvladovanju, zdravljenju in rehabilitaciji raka dojke pri ženskah, saj vpliva na boljše fizično in psihično počutje pacientk.
Ključne besede: medicinska sestra, psihološka podpora, intervencije, rak dojke
Objavljeno v DKUM: 11.07.2023; Ogledov: 281; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,65 MB)

9.
Zdravstvena nega pacienta po operaciji hernioplastike
Petra Kuzma, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Izraz hernija ali kila pomeni izstopanje in/ali izbočenje dela normalne vsebine neke telesne votline skozi nenormalno odprtino v njeni steni. Pri abdominalnih hernijah gre za izboklino peritoneja skozi odprtino v trebušni steni. Hernijo zatipamo, ko del trebušnih organov izstopi v kilno vrečo. Namen zaključnega dela je opisati zdravstveno nego pacienta po hernioplastiki in raziskati, kakšno vlogo ima pri tem medicinska sestra. Metode: V zaključnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja. Podatke za analizo smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika v pisni obliki. Uporabili smo neslučajnostno namensko vzorčenje. V raziskavi so sodelovale samo osebe po operaciji hernioplastike vsaj 2 do največ 5 dni po operaciji (n = 50). Podatke smo analizirali s pomočjo deskriptivne metode dela. Rezultati: Rezultati analize so pokazali, da ima medicinska sestra pomembno vlogo pri aktivnostih zmanjšanja bolečine po hernioplastiki. Največji vpliv se kaže pri negovalnih postopkih za lajšanje bolečin, zagotavljanju primerne okolice za miren spanec in zdravljenju bolečine s protibolečinskimi tabletami. Nekoliko manj se vpliv kaže pri učenju obnašanja med dejanji, ki povzročajo bolečino, ter pri položajih za njeno zmanjšanje. Razprava in sklep: Ugotovili smo, da ima medicinska sestra velik vpliv na pacienta pred operacijo hernioplastike, saj ga pripravi in pouči o obdobju po operaciji, bolečini in vrnitvi v domače okolje. Prav tako smo ugotovili, da bi se z boljšo vključenostjo medicinskih sester pred operacijo lahko izboljšali nefarmakološki ukrepi za zmanjšanje bolečine.
Ključne besede: hernija, zdravstvena nega, hernioplastika, pacient, medicinska sestra
Objavljeno v DKUM: 18.05.2023; Ogledov: 342; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

10.
Preprečevanje osteoporoznih zlomov - učinkoviti ukrepi, ki jih lahko izvajamo medicinske sestre
Katja Kos, 2023, diplomsko delo

Opis: Osteoporozni zlomi imajo velik vpliv na zmanjšanje kakovosti življenja posameznika in povečujejo tveganje za smrt. Namen diplomskega dela je identificirati preventivne ukrepe, ki jih lahko izvaja medicinska sestra, in oceniti njihovo učinkovitost.
Ključne besede: osteoporoza, zlom, preventivni ukrepi, medicinska sestra
Objavljeno v DKUM: 18.05.2023; Ogledov: 198; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici