| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 32
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerne dejavnosti mešanja barv pri likovnem izražanju predšolskih otrok : diplomska delo
Manja Miklič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Primerne dejavnosti mešanja barv pri likovnem izražanju predšolskih otrok smo predstavili šest dejavnosti za postopno navajanje otrok na mešanj barv. Dejavnosti smo izvedli z otroki, starimi 5–6 let. Pri dejavnostih smo svetlili in temnili osnovne barve, mešali osnovne in komplementarne barve, mešali črno in belo ter osnovne barve s črno in belo. V teoretičnem delu smo predstavili razvoj otroka med petim in šestim letom starosti in likovne tehnike ter podrobneje slikarske tehnike. Predstavili smo tudi, na kateri format naj otroci slikajo in kako naj bodo čim bolj kakovostno opremljeni likovni kotički, učilnice in delavnice. Predstavili pa smo tudi ustrezne oblike dela in likovno področje v kurikulumu. V empiričnem delu smo predstavili primerne dejavnost mešanja barv. Pri dejavnosti smo odkrivali, v kakšnih paletah naj otroci mešajo barve, kakšen naj bo format glede na motiv in obliko dela. Ugotovili smo, da je bolje, da imajo palete prekate oz. da namesto palet uporabimo dovolj velike lončke. Zaželeno pa je, da že na začetku dejavnosti otrokom ponudimo količinsko precej več svetle barve v razmerju s temnejšo. Najpomembneje pa je, da so tempera barve kakovostne.
Ključne besede: predšolski otrok, likovne dejavnosti, slikanje, likovna didaktika, mešanje barv
Objavljeno v DKUM: 03.10.2023; Ogledov: 284; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

2.
Konstruiranje industrijskega mešalnika za potrebe živilske industrije : diplomsko delo
Dominik Bistrović, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava predstavitev in konstruiranje industrijskega mešalnika za potrebe živilske industrije. Mešalnik je konstruiran za potrebe podjetja Linox solution d. o. o. iz Lendave in je primeren za mešanje trdih snovi. Prvi del diplomskega dela obravnava osnove mešanja, pojme segregacija in stopnja mešanja. Predstavljene so osnovne vrste in osnovni principi delovanja določenih mešal. V drugem delu diplomske naloge bil je konstruiran horizontalni industrijski mešalnik z dvema vijačnicama, narejen iz nerjavnega jekla. Opisan je način pridobitve osnovnih dimenzij in je Izdelan je 3D model.  
Ključne besede: : mešanje, mešalo, trde snovi, konstruiranje, živilska industrija
Objavljeno v DKUM: 14.10.2021; Ogledov: 776; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

3.
Optimizacija dovoda za vstop reakcijskega plina v USP napravo : diplomsko delo
Domen Kandare, 2021, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge smo simulirali geometrijo dovoda na obstoječi napravi, kjer vstopa reakcijski plin (vodik) v reakcijsko cev naprave za ultrazvočno razpršilno pirolizo (USP) s pomočjo uporabe numeričnih metod. Pri tem vstopu vodika pride do mešanja z nosilnim plinom (dušik). USP naprava je sestavljena iz evaporacijske ter dveh reakcijskih con enakih dolžin, v katero vstopa aerosol s perkurzorsko spojino. V začetnem delu smo izvedli eksperiment na USP napravi tako, da smo za vstopne parametre izbrali tiste, ki so bili teoretično najustreznejši: konstantni pretok vodika 5 L/min in tri različne pretoka dušika (5 L/min, 10 L/min in 15 L/min). V nadaljevanju smo izvedli validacijo z numerično simulacijo z uporabo programa ANSYS CFX. Geometrije modelov so bile izvedene z uporabo programa Solidworks. Vstopna geometrija dovoda vodika je vključevala študijo lege in radija vstopa dovoda glede na reakcijsko cev, kakor tudi študijo kota in premer dovoda. Pri simulaciji smo izbrali značilne pretoke obeh plinov v območju od 5 L/min do 15 L/min. Rezultati so pokazali, da je bila najboljša geometrija z dovodom reakcijskega plina od spodaj. V nadaljevanju smo v simulacijo osnovne geometrije z izbranimi pretoki plinov vključili še temperaturo tako, da smo v coni evaporacije upoštevali 150 °C, v ostalih dveh conah pa 400 °C. Rezultati študije so pokazali, da nam numerične simulacije predstavljajo ustrezno orodje za študij toka reakcijskega plina v UPS napravi, saj so dobljeni rezultati primerljivi z rezultati eksperimentalnih testiranj. Tako lahko numerične simulacije uporabimo za ustrezno ovrednotenje optimalne geometrije dovoda za vstop reakcijskega plina.
Ključne besede: USP naprava, vodik, dušik, mešanje plinov, računalniška dinamika tekočin, simuliranje tokov tekočin, AnsysCFX
Objavljeno v DKUM: 24.09.2021; Ogledov: 742; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

4.
Izbira mešala v izpraznilni jami izpraznilnega rezervoarja v bloku 6 teš : diplomsko delo
Žan Nerad, 2020, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je, pregled in predstavitev tehnologije za razžvepljevanje kislih komponent v bloku 6 TEŠ. V nadaljevanju se naloga ukvarja z izbiro in vgradnjo mešala v izpraznilno drenažno jamo izpraznilnega drenažnega rezervoarja. Izbrano mešalo se že uporablja v drugem sistemu in sicer v drenažni jami mokrega pralnika. Preveriti je bilo potrebno ali izbrano mešalo dosega zahteve željenih ciljev v novem sistemu. V nalogi je bil izdelan tudi načrt avtomatizacije mešala v izpraznilni drenažni jami izpraznilnega drenažnega rezervoarja.
Ključne besede: Naprava za razžveplevanje dimnih plinov, Moker kalciten postopek, drenažna jama izpraznilnega rezervoarja, avtomatizacija, moč za mešanje, mešalo.
Objavljeno v DKUM: 04.02.2021; Ogledov: 863; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

5.
Numerična analiza dvofaznega toka v kuhalni napravi s pomočjo sklopljene simulacije : diplomsko delo
Peter Somi, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava sklopljeno CFD – DEM numerično simulacijo mešanja dvofazne zmesi znotraj mešalne naprave. Mešanje je bilo simulirano v mešalni posodi s štirimi pregradami in z uporabo Rushtonovega turbinskega mešala s 6 ravnimi lopaticami. Prvi del diplomske naloge opisuje teoretične osnove obravnave večfaznih tokov, s pomočjo enačb opisuje matematično ozadje izvedenih CFD in DEM simulacij, ter na kratko povzame pomen in delovanje kontaktnih modelov v DEM simulacijah. Drugi del diplomske naloge opisuje postopek priprave sklopljene simulacije, ter interpretira dobljene rezultate in jih primerja z eksperimenti, izvedenimi v laboratoriju Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru. Primerjava je kvalitativna in temelji na opazovanju premikanja in obnašanja delcev v tekočini, pri različnih vrtilnih hitrostih mešala.
Ključne besede: mešanje, mešalna posoda, sklopljena CFD – DEM simulacija, večfazni tok
Objavljeno v DKUM: 20.09.2019; Ogledov: 1019; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

6.
Konstruiranje pokrova koagulacijske posode : diplomsko delo
Jure Verboten, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje pokrova koagulacijske posode. Koagulacija je fizikalno-kemijski postopek čiščenja odpadnih vod, katere namen je s hitrim mešanjem, v našem primeru mehanskim mešanjem, izločiti suspendirane delce iz vode. Med mešanjem mešalo proizvaja obremenitve, katere se prenašajo na plastičen (polietilen) pokrov posode. Obremenitve lahko privedejo k temu, da sistem začne opletati. Naša glavna naloga je bila zmanjšati opletanje reakcijske posode in izdelati program, s katerim bi lahko hitro prišli do dimenzij ojačitev, kateri ojačajo pokrov reakcijske posode. Modelirali smo parametričen 3D model, katerega smo sprotno preverjali z numeričnimi analizami, da smo dobili ugodne rešitve.
Ključne besede: opletanje mešala, koagulacija, flokulacija, PE – polietilen, mehansko mešanje, reakcijska posoda, prirobnica, upogibni moment, aksialni moment, sila teže, parametričen 3D model, numerične simulacije
Objavljeno v DKUM: 21.08.2019; Ogledov: 974; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (5,65 MB)

7.
MEŠANJE ZVOKA Z ORODJI ABLETON LIVE 9
Dejan Pantner, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo mešanje zvoka, ki je eden izmed glavnih procesov na področju glasbene produkcije. Namen diplomskega dela je proučiti in predstaviti znanja, orodja, tehnike in opremo, ki je potrebna, da lahko rešujemo problematiko mešanja zvoka v digitalni domeni. Posledično tako v diplomskem delu predstavljamo orodja glasbene programske opreme Ableton Live 9, ki nam omogočajo reševanje tovrstne problematike, in delovno okolje, ki ga je za kvalitetno mešanje zvoka potrebno vzpostaviti. V praktičnem delu na primeru prikažemo mešanje zvoka, kar je tudi glavni cilj diplomskega dela.
Ključne besede: zvok, studio, procesiranje zvoka, mešanje zvoka
Objavljeno v DKUM: 24.11.2016; Ogledov: 1469; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (3,94 MB)

8.
Primerjava učinkovitosti razprševanja plina s turbinskimi mešali
Karmen Potočnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razprševanje plina v kapljevini s turbinskim Rushtonovim mešalom, turbinskim mešalom s poševnimi lopaticami in poševnim disperzijskim diskom. Primerjali smo učinkovitost razprševanja, porabo moči in ostale parametre. Meritve so se izvajale na obstoječi laboratorijski napravi s pomočjo računalnika in programske opreme LabVIEW. Eksperiment je pokazal, da se učinkovitost dispergiranja plina za posamezna mešala razlikuje, prav tako potrebujejo mešala za mešanje različno moč. Najmanjšo moč za mešanje je potrebovalo turbinsko mešalo s poševnimi lopaticami, vendar ni uspelo učinkovito razpršiti plina. Kot najučinkovitejše se je izkazalo Rushtonovo mešalo, hkrati pa je to mešalo potrebovalo za mešanje največjo moč.
Ključne besede: mešanje, razprševanje plina, mešalo
Objavljeno v DKUM: 28.09.2016; Ogledov: 1400; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

9.
Določevanje moči za mešanje nenewtonske tekočine zmesi škroba in vode
Karolina Granfol, 2016, diplomsko delo

Opis: V praksi se pogostokrat uporablja proces mešanja za najrazličnejše vrst tekočin, ki so lahko newtonske ali nenewtonske. Pri dimenzioniranju naprav za mešanje je pomembno določevanje potrebne moči za mešanje. Za nenewtonske tekočine, kot so dilatantne tekočine, je značilno, da je potrebna moč za mešanje odvisna od števila vrtljajev in tudi od viskoznosti, ki se pod vplivom strižnih napetosti spreminja. Predmet raziskave v tem delu je določevanje moči mešala za mešanje zmesi škroba in vode po postopku Rieger Novak. Meritve so pokazale, da je za različne gostote dilatantnih zmesi potrebna različna moč mešanja. Obravnavana zmes je izkazala lastnosti dilatantnih snovi.
Ključne besede: mešanje, dilatantna snov, Rushtonovo mešalo, določevanje moči za mešanje, eksperimentalna analiza
Objavljeno v DKUM: 26.09.2016; Ogledov: 2296; Prenosov: 339
.pdf Celotno besedilo (4,10 MB)

10.
Numerična analiza mešanja z radialno - aksialnim ABT mešalom pri razprševanju plina v kapljevino
Žiga Časar, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen numerični izračun razprševanja plina v kapljevini z ABT mešalom. Predstavljeno je teoretično ozadje mešanja ter numeričnega računanja. Izvedene so bile numerične analize za različne procesne primere glede na različne vrtilne hitrosti in pretoke plina. Predstavljena je kvalitativna primerjava numeričnih rezultatov tokovnih razmer in porazdelitev posameznih faz za različne procesne primere mešanja. Kvantitativna primerjava rezultatov navora kaže na zelo dobro ujemanje z eksperimentalnimi vrednostnimi v vseh primerih različnih procesnih primerov mešanja. Glede na rezultate izvedenih simulacij, lahko zaključimo, da uporaba računalnike dinamike tekočin v praksi, predstavlja učinkovito orodje za napovedovanje tokovnih razmer dvofaznih sistemov v mešalnih posodah.
Ključne besede: dvofazni tok, ANSYS CFX, mešanje, dispergiranje, računalniška dinamika tekoči, ABT mešalo
Objavljeno v DKUM: 09.09.2016; Ogledov: 1617; Prenosov: 270
.pdf Celotno besedilo (4,98 MB)

Iskanje izvedeno v 0.72 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici