| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 31
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Unitarne matrike
Jure Karo, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu obravnavamo unitarne matrike in predstavljamo njihove osnovne lastnosti. Unitarne matrike služijo kot orodje za utemeljevanje splošnejših rezultatov s področja linearne algebre. Primer tega je Schurova triangulacija, ki zagotavlja, da lahko vsako matriko zapišemo kot zgornjetrikotno matriko s kompleksnimi elementi. Magistrsko delo je razdeljeno v štiri večje sklope. V prvem podajamo osnovne pojme iz linearne algebre, ki so povezane z matrikami, vektorskimi prostori in z lastnimi vrednostmi ter lastnimi vektorji, ki jih povežemo s podobnostjo matrik. V drugem sklopu so predstavljene unitarne matrike, opisane in dokazane so nekatere osnovne lastnosti teh matrik. V nadaljevanju se posvetimo unitarni podobnosti matrik, ki je nadgradnja podobnosti matrik. V tretjem delu dokažemo Schurov izrek in navedemo nekaj rezultatov linearne algebre, ki so lahko dokazani s pomočjo Schurovega izreka. Zadnji del magistrskega dela je namenjen kratki obravnavi grup, ki jih tvorijo unitarne (in ortogonalne) matrike skupaj z operacijo matričnega množenja. Pri tem so dokazane nekatere temeljne algebrske lastnosti teh grup.
Ključne besede: unitarne matrike, lastne vrednosti matrike, unitarna podobnost matrik, Schurova triangulacija matrike, ortogonalna grupa, unitarna grupa
Objavljeno v DKUM: 30.07.2020; Ogledov: 497; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (685,88 KB)

2.
Matrični komutatorji
Sanja Levart, 2020, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrskega dela je predstaviti nekaj rezultatov, ki povezujejo zapis matrik v obliki matričnega komutatorja s kakšno posebno lastnostjo matrike. Velja na primer, da je matrika A, ki zadošča kateremu od pogojev a) A[A,B]=[A,B]A za neko matriko B b) [adj(A),B]=A za neko matriko B c) [A,B]=A za neko matriko B nilpotentna in da je sled matrike enaka 0 natanko tedaj, ko lahko to matriko predstavimo v obliki nekega matričnega komutatorja.
Ključne besede: matrika, matrični komutator, nilpotentna matrika, sled matrike.
Objavljeno v DKUM: 09.06.2020; Ogledov: 591; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (343,90 KB)

3.
Optimiranje linij mestnega avtobusnega prevoza v Mariboru na podlagi koncepta lepljenja tras
Benjamin Pivec, 2018, magistrsko delo

Opis: Motivacija potnikov, da bi uporabljali javni prevoz, je v veliki meri odvisna od njegove učinkovitosti, ki se kaže predvsem v tem, da sta čas čakanja na postajališču in čas vožnje čim krajša. Seveda obstajajo še drugi dejavniki, kot so cena, varnost, odnos osebja itd. Za zagotavljanje visoke ravni storitev na področju prevoza potnikov moramo imeti tudi zelo učinkovit sistem javnega mestnega prevoza potnikov. Tega zagotavljamo s sodobnim voznim parkom, optimalno postavitvijo postajališč, ki pa so pogojena z optimalno mrežo linij. V magistrskem delu smo predstavili dejavnike, ki vplivajo na povpraševanje po javnem mestnem potniškem prometu v mestu Maribor, in njihov vpliv na načrtovanje linij. Bolj podrobno smo predstavili klasifikacijo linij glede na mestno središče in njihov pomen ter vpliv na delovanje javnega mestnega potniškega prometa. Za lažje razumevanje potovalnih navad prebivalcev mesta Maribor in načrtovanje linij smo podrobno predstavili potovalne matrike za vse mestne četrti in krajevne skupnosti, ki spadajo v Mestno občino Maribor. Na podlagi analize potovalnih matrik in obstoječega voznega reda je bilo ugotovljeno, da imajo določene krajevne skupnosti in mestne četrti med seboj slabe avtobusne povezave oziroma te sploh ne obstajajo. Za izboljšanje ponudbe javnega prevoza potnikov v mestu Maribor smo na podlagi koncepta lepljenja linij predlagali spremembo tras avtobusnih linij številka 7 in 21.
Ključne besede: javni mestni potniški promet, mreža linij, potovalne matrike, trasa linije, vozni red
Objavljeno v DKUM: 29.08.2018; Ogledov: 873; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (5,20 MB)

4.
Matematika 1 : skripta
Tina Sovič, Simon Špacapan, 2018, drugo učno gradivo

Opis: Skripta Matematika 1 zajema osnovna znanja matematike, ki ga potrebujejo študentje visokošolskih programov Fakultete za gradbeništvo,prometno inženirstvo in arhitekturo. V prvem delu skripte so predstavljena poglavja iz področja analize, v drugem delu pa poglavja iz področja algebre. Natančneje, začnemo z zaporedji, kjer opredelimo osnovne pojme, kot so omejenost, monotonost in konvergenca zaporedja. Sledi poglavje, ki na kratko predstavi kompleksna števila in operacije med njimi. Nato so opisane osnovne elementarne funkcije ter predstavljena pojma limita funkcije in zveznost. Definiramo odvod funkcije in pokažemo njegovo uporabo pri določanju lokalnih ekstremov. Odvodu sledi definicija integrala skupaj z njegovo uporabo. Prvi del skripte zaključuje poglavje o funkcijah dveh spremenljivk. V drugem delu predstavimo geometrijske vektorje in operacije med njimi. V nadaljevanju obravnavamo premice in ravnine v prostoru. Skripto zaključimo s poglavjem o matrikah, kjer opišemo osnovne matrične operacije, sisteme enačb in matriko linearne preslikave.
Ključne besede: zaporedja, funkcije, odvod, integral, vektorji, sistemi enačb, matrike
Objavljeno v DKUM: 17.04.2018; Ogledov: 2639; Prenosov: 624
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

5.
Diskretna matematika
Aleksandra Tepeh, Riste Škrekovski, 2018, univerzitetni, visokošolski ali višješolski učbenik z recenzijo

Opis: Učbenik je namenjen študentom visokošolskega študija računalništva in infor- matike. Predstavlja uvod v izbrana poglavja iz matematike, ki so potrebna za razumevanje in reševanje problemov, ki se pojavljajo v računalništvu. Poleg izjavnega računa, relacij in teorije grafov, ki sodijo v področje diskretne matematike, učbenik zajema tudi poglavji o geometrijskih vektorjih in matrikah. Poleg teoretične obravnave snovi učbenik vsebuje veliko zgledov za lažje razumevanje, kakor tudi naloge s postopki in rešitvami.
Ključne besede: matematika, izjavni račun, matrike, vektorji, relacije, grafi, učbeniki
Objavljeno v DKUM: 12.04.2018; Ogledov: 4286; Prenosov: 1851
.pdf Celotno besedilo (9,41 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Moore-Penroseov matrični inverz
Karmen Koznicov, 2016, diplomsko delo

Opis: V uvodu predstavimo posamezna poglavja diplomskega dela. V drugem poglavju podamo deÖnicije in opiöemo vrste matrik ter operacije, ki jih opravljamo na matrikah. DeÖniramo rang matrike, transponiranje in Gauss-Jordanovo eliminacijsko metodo, ki jo bomo potrebovali pri izraµcunu Moore-Penroseovega inverza. V tretjem poglavju predstavimo Moore-Penroseov inverz poljubne matrike in zapiöemo njegove lastnosti. Zadnje poglavje je namenjeno izraµcunu Moore-Penroseovega inverza. Predstavimo tri algoritme, s katerimi lahko izraµcunamo Moore-Penroseov inverz. Opiöemo njihovo raµcunsko zahtevnost in jih predstavimo na primeru.
Ključne besede: matrika, rang matrike, inverzna matrika, Gauss-Jordanova eliminacijska metoda, Moore-Penroseov inverz.
Objavljeno v DKUM: 27.09.2016; Ogledov: 1107; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (237,92 KB)

7.
Smithova normalna oblika matrike
Aleš Pukšič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena Smithova normalna oblika kvadratne matrike z elementi iz kolobarja polinomov. Za podano kvadratno matriko izračunamo njeno Smithovo normalno obliko z uporabo elementarnih vrstičnih in stolpičnih transformacij. Za Smithovo normalno obliko matrike je značilno, da je diagonalna matrika s toliko neničelnimi elementi na diagonali, kolikšen je rang matrike, pri tem so diagonalni elementi unitarni polinomi ter prvi diagonalni element deli drugega, drugi deli tretjega in tako naprej do zadnjega neničelnega elementa na diagonali. Smithova normalna oblika matrike nam lahko služi kot orodje za ugotavljanje podobnosti matrik z elementi iz polja.
Ključne besede: matrika, polinom, deljivost, ekvivalentne matrike, podobne matrike, Smithova normalna oblika matrike
Objavljeno v DKUM: 27.09.2016; Ogledov: 989; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (365,05 KB)

8.
Rang, ekvivalenca in obrnljivost matrik
Jasmina Malič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu definiramo osnovne računske operacije z matrikami, obrnljivost matrik in prikažemo kako se izračuna inverzna matrika. Obravnavamo tudi Gaussovo eliminacijo in sisteme linearnih enačb ter ekvivalenco matrik. Dokažemo multiplikativnost determinante s pomočjo elementarnih matrik. V zadnjem poglavju pa predstavimo Shermann-Morrisonov obrazec, s katerim lahko izračunamo inverzne vrednosti določenih vsot.
Ključne besede: matrika, obrnljiva matrika, elementarne matrike, Gaussova eliminacija, rang, determinanta, Shermann-Morisonnov obrazec
Objavljeno v DKUM: 27.09.2016; Ogledov: 1545; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (408,71 KB)

9.
VLOGA KLJUČNIH SEKTORJEV PRI PREMAGOVANJU GOSPODARSKE KRIZE - ANALIZA DRŽAV V EVROPSKI UNIJI
Boštjan Kramberger, 2016, magistrsko delo

Opis: V obsežni raziskavi smo identificirali ključne sektorje gospodarstev držav EU. Sektorske multiplikatorje smo lahko izračunali za 16 držav članic EU(Avstrijo, Belgijo, Češko, Nemčijo, Dansko, Finsko, Francijo, Veliko Britanijo, Grčijo, Irsko, Italijo, Litvo, Nizozemsko, Poljsko, Portugalsko in Slovenijo). Medtem ko ni bilo možno izračunati sektorskih multiplikatorjev za 12 držav članic EU(Bolgarijo, Ciper, Estonijo, Hrvaško, Latvijo, Luksemburg, Madžarsko, Malto, Romunijo, Slovaško, Španijo in Švedsko), ker matrike niso imele definiranega inverza. V analizi smo ugotovili, da so najbolj odporni na krizo sektorji, ki so v daljšem obdobju v opazovanem gospodarstvu imeli največji vpliv na povezanost za nazaj in povezanost za naprej. V obdobju od leta 2001 do 2011 smo analizirali ključne sektorje v opazovanih 16 državah članicah EU. Ugotavljali smo podobnosti in razlike v spreminjanju medsektorskih povezav in s tem strukture gospodarstva v državah članicah Evropske unije. Identificirali smo tiste sektorje, ki so najbolj pripomogli , da so opazovane države članice Evropske unije čim prej okrevale po gospodarski in finančni krizi.
Ključne besede: input-output tabele, matrike, ključni sektorji, kriza, EU
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1250; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (10,45 MB)

10.
CP - rang popolnoma pozitivne matrike
Nejc Jevšnik, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavan problem določitve cp-ranga dane popolnoma pozitivne matrike. Uvodoma so opisane osnovne lastnosti pozitivno semidefinitnih matrik in predstavljeni so konveksni stožci evklidskega prostora V. V osrednjem delu se osredotočimo na popolnoma pozitivne matrike. Matrika A je popolnoma pozitivna, če jo lahko zapišemo kot A=BB^{T} za neko nenegativno matriko B. Dokažemo osnovne lastnosti popolnoma pozitivnih matrik ter definiramo diagonalno dominantne in primerjalne matrike. Delo zaključimo z obravnavo problema določitve cp-ranga popolnoma pozitivne matrike. Obravnavamo primer za matrike manjše velikosti ter določimo zgornjo mejo za cp-rang matrike danega ranga in matrike dane velikosti.
Ključne besede: pozitivno semidefinitna matrika, popolnoma pozitivna matrika, rang matrike, cp-rang matrike, konveksni stožec, diagonalno dominantna matrika, primerjalna matrika.
Objavljeno v DKUM: 26.02.2016; Ogledov: 1336; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (282,19 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici