| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 31
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
LU-RAZCEP MATRIK
Anja Jurgec, 2009, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomskega dela smo opisali Gaussovo eliminacijo kot algoritem za reševanje sistema lineranih enačb, s pomočjo katerega pridobimo spodnje trikotno matriko L in zgornje trikotno matriko U oziroma LU-razcep. Sledi poglavje o uporabi trikotnega razcepa LU pri reševanju linearnih enačb s primeri: če poznamo trikotni razcepv LU, lahko sistem linearnih enačb rešimo v dveh korakih; determinanta matrike A, katere LU poznamo, je enaka determinanti matrike U; reševanje matričnih enačb; izračun inverzne matrike. Zaradi nepopolnosti uporabe Gaussove eliminacije sta opisana tudi delno in kompletno pivotiranje. Ker je trikotni razcep LU zelo uporaben, so v zadnjem delu predstavljeni nujni in zadostni pogoji za obstoj le-tega v primeru poljubne matrike.
Ključne besede: matrike, linearne enačbe, LU-razcep, Gaussova eliminacija, pivotiranje
Objavljeno: 17.11.2009; Ogledov: 5625; Prenosov: 749
.pdf Celotno besedilo (268,80 KB)

6.
ANTISIMETRIČNE MATRIKE
Gregor Ambrož, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz treh poglavij. V prvem poglavju predstavimo osnovne pojme matrik in njihove definicije. Nato podrobneje opišemo računske operacije med njimi in jih ponazorimo z zgledi. Nazadnje predstavimo tudi determinanto matrike in njene lastnosti, lastne vrednosti in Jordanovo kanonično formo matrike. V naslednjem poglavju se posvetimo simetričnim matrikam. Najprej opišemo definicijo simetrične matrike, nato spoznamo njene osnovne lastnosti. Vsako lastnost ponazorimo z zgledom. Na koncu drugega poglavja se usmerimo tudi k definitnosti in semidefinitnosti simetričnih matrik. V uvodu tretjega poglavja predstavimo antisimetrične matrike. Nadaljujemo z osnovnimi izreki, ki jih dokažemo in ponazorimo z zgledi. V tem poglavju vpeljemo tudi ostale izreke in definicije, ki so povezane z antisimetričnimi matrikami. Poglavje zaključimo s primerjavo simetričnih in antisimetričnih matrik, ki smo jih zasledili skozi celotno drugo in tretje poglavje diplomskega dela.
Ključne besede: Simetrične matrike, antisimetrične matrike, definitnost, semidefinitnost.
Objavljeno: 09.07.2010; Ogledov: 2178; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (331,49 KB)

7.
NENEGATIVNE MATRIKE
Klavdija Križnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz štirih poglavij. Prvo poglavje je namenjeno ponovitvi osnovnih pojmov matrik. V drugem poglavju so predstavljene nenegativne matrike s poudarkom na Perron-Frobeniusovem izreku, ki opisuje lastne vrednosti in lastne vektorje kvadratnih nenegativnih matrik. Kot poseben primer nenegativnih matrik so opisane stohastične matrike. V zadnjih dveh poglavjih pa predstavimo povezavo nenegativnih matrik z M-matrikami in posplošenimi permutacijskimi matrikami.
Ključne besede: Nenegativne matrike, Perron-Frobeniusov izrek, stohastične matrike, M-matrike, posplošene permutacijske matrike
Objavljeno: 15.09.2011; Ogledov: 1795; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (474,94 KB)

8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici