| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
POSODOBITEV OBLIKE IN KONSTRUKCIJE KLJUČAVNIČARSKEGA PRIMEŽA
Mihael Črešnar, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je povzetek mojega večmesečnega praktičnega dela na posodobitvi konstrukcije in oblike ključavničarskega primeža v podjetju UNIOR. Primež smo razvili od začetka. Uporabili smo le nekatere geometrijske podatke iz obstoječe verzije. Uporabili smo tudi enako navojno vreteno. Povsem na novo se je razvil hitri hod, kateremu je bilo posvečeno tudi največ razvoja in truda, saj je zahteval obilo inženirskega razmišljanja in kreativnosti. Žal projekt še ni povsem končan, saj čakamo na odlitke, kateri se po manjši zamudi pričakujejo konec meseca maja. Zato sem predstavil razvoj primeža do stopnje, ki je osvojena, torej do prvega vzorca hitrega hoda v starem primežu.
Ključne besede: ključavničarski primež, razvoj, konstruiranje, litje, hitri hod, deljiva matica, navojno vreteno, konstruiranje za proizvodnjo
Objavljeno: 01.06.2010; Ogledov: 1836; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (4,18 MB)

2.
Prva sombotelska kanonična vizitacija turniške župnije leta 1778
Janja Adanič, 2010, diplomsko delo

Opis: Zgodovino posameznega kraja v največji meri predstavljajo ljudje, ki so tam živeli. Na podeželju ima še dandanes velik vpliv na vsakdanjik ljudi cerkev. Ljudje so se v okviru posamezne župnije rodili, poročali, umirali, delali in praznovali. Pomemben zgodovinski vir o življenju v posameznih župnijah so kanonične vizitacije. V diplomskem delu je tako predstavljena kanonična vizitacija turniške župnije iz leta 1778, ki je bila hkrati prva sombotelska vizitacija te župnije. Najprej je podan zgodovinski pregled turniške župnije od njene ustanovitve do konca 18. stoletja. Sledi transliteracija kanonične vizitacije in prevod ter celostna obdelava. V vizitaciji je najprej opisano stanje v matični cerkvi in v samem Turnišču, ki je bilo sedež župnije, temu pa sledi opis stanja v posameznih podružnicah, ki jih je leta 1778 bilo devet: Brezovica, Črenšovci, Gomilica, Lipa, Nedelica, Polana, Renkovci, Žižki in Trnje. Tako pri sedežu župnije kot pri podružnicah so med drugim navedeni število prebivalcev, zemljiški gospodje, dobrine župnije, cerkveni pomočniki, župnikove in učiteljeve štolnine ter babice. Vizitator pa je popisal tudi opremo matične in podružnične cerkve v Črenšovcih ter opremo kapele svetega Antona, župnijski premični inventar ter knjižnični inventar.
Ključne besede: Turniška župnija, kanonična vizitacija, leto 1778, matica, podružnice
Objavljeno: 12.10.2010; Ogledov: 2147; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

3.
NOVI MEHANIZEM VPETJA VLAKEN V KOMPOZITNIH MATERIALIH
Andrej Ivanič, 2011, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji je obravnavan vpliv dodatkov betonu – mikrosilike, superplastifikatorja in aeranta – na povečanje trdnosti vpetja med cementno malto in pletenico kontinuiranih ogljikovih vlaken. Za preiskavo lastnosti vpetja med pletenico ogljikovih vlaken in različnimi cementnimi maltami so bili uporabljeni rezultati izvlečnih preizkusov, ki smo jih primerjali z rezultati analize mikrostrukture mejnih površin. Eksperimentalni rezultati so potrdili, da je uporaba vseh uporabljenih dodatkov betonu izboljšala kvaliteto vpetja. Najbolj je kvaliteto vpetja med pletenico ogljikovih vlaken in eksperimentalno cementno malto povečala uporaba aeranta. Na podlagi analize rezultatov je bilo ugotovljeno, da lahko zračni mehurčki, ki so posledica delovanja aeranta in so locirani v neposredni bližini zunanjih filamentov pletenice, predstavljajo mehansko oviro, zaradi katere se pri izvleku vlaken občutno poveča trenje na mejni površini. Posledično se povečajo trdnost, togost in žilavost vpetja pletenice ogljikovih vlaken v aerirani malti. V nadaljevanju je v disertaciji prikazana tudi aplikacija novega načina vpetja pletenice ogljikovih vlaken v betonski konstrukciji v primerjavi s klasično rebrasto jekleno armaturo. Po izvedenih upogibnih preizkusih se je izkazalo, da ima vlaknasta armatura številne prednosti pred konvencionalnimi armaturnimi materiali: bistveno stanjšanje prereza (celo do pet krat), majhno maso, možnost poljubnega oblikovanja konstrukcijskih elementov zaradi fleksibilnosti vlaken ter povečano duktilnost in žilavost kompozita.
Ključne besede: ogljikova vlakna, cementna matica, trdnost vpetja, mejna površina, kompoziti, aerant, SEM
Objavljeno: 04.04.2012; Ogledov: 2790; Prenosov: 310
.pdf Celotno besedilo (14,46 MB)

4.
Bleiweisov zbornik
1909, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: Slovenska matica
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 312; Prenosov: 46
URL Povezava na celotno besedilo

5.
JOŽE GREGORC
Tomaž Mohorko, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena Gregorčeva izjemna življenjska pot, prežeta z mednarodnimi priznanji velikih mojstrov. Jože Gregorc je bi izreden zborovodja, ki je zapustil neizbrisen pečat v slovenskem zborovodstvu. Neutruden praktik je svoje precizno delo izvajal tudi kot pedagog in ogromno doprinesel k razvoju Pedagoške akademije v Mariboru. Vodil je številne zbore in z njimi dosegal zavidljive uspehe pri nas in v tujini. Strogo disciplino na vajah je mehčal s svojim humorjem, ki še danes obuja spomine in dodobra nasmeji ljudi. Tudi temu je posvečeno poglavje, in sicer v sproščenem zaključku diplomskega dela. Vrhunec njegovega poustvarjalnega dela predstavlja dolgoletno delo z Moškim pevskim zborom Slava Klavora. Z zborom je potoval po Jugoslaviji, Nemčiji, Italiji, Franciji, Luksemburgu in Madžarskem ter se vedno znova vračal s priznanji in nagradami. Zanemariti pa ne smemo niti UPZ Emil Adamič, UPZ Slavko Osterc in Mešanega pevskega zbora Jože Lacko, s katerimi je vedno znova polnil strani časopisov. V diplomskem delu je zajeto veliko število podatkov, s katerimi spoznamo njegovo življenje in delo na enem mestu. V delu so uporabljene naslednje metode: metoda analize in sinteze, metoda abstrakcije in konkretizacije, deskriptivna metoda in zgodovinska metoda.
Ključne besede: Jože Gregorc, zborovodja, zbor Slava Klavora, zbor Emil Adamič, zbor Slavko Osterc, Glasbena Matica Ptuj
Objavljeno: 12.09.2016; Ogledov: 582; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (9,10 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici