| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 341
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava lutk iz recikliranih materialov v vrtcu : diplomsko delo
Neža Uršič, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. To sta teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo s pomočjo ustrezne strokovne literature opredelili različne vrste lutk. Podrobneje smo opisali prstne, ročne, mimične, marionete, lutke na palici in senčne lutke. Vsaki vrsti lutk smo dodali tudi ročno narisano skico. Dotaknili pa smo se tudi področja ekologije. V teoretičnem delu je opredeljeno področje odpadkov, njihovega nastanka, onesnaženosti planeta ter recikliranja in ponovne uporabe. V praktičnem delu pa smo sodelovali z Vrtcem Krško in aktivnosti izvajali z otroki starimi od 4 do 6 let. Z otroki smo se seznanjali z odpadnimi materiali. Z njimi smo se igrali, jih animirali in jih bolje spoznali. Nato smo spoznali tri lutkovne tehnike. Te so bile lutke na palici, mimične lutke ter marionete. Ob vsakem srečanju so otroci spoznali eno od tehnik, njene posebnosti in način animacije lutk. Nato pa so, po svojih najboljših močeh, iz odpadnih materialov izdelali tudi svoje. Skozi praktično delo so spoznavali lutkovne tehnike in hkrati skozi lastno ustvarjalnost odpadnim materialom iskali nov pomen.
Ključne besede: lutke, reciklirani materiali, ponovna uporaba
Objavljeno v DKUM: 25.08.2023; Ogledov: 251; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

2.
Primerjalna analiza življenjskega cikla aerogelov in konvencionalnih izolacijskih materialov : diplomsko delo
Sadan Pamuković, 2023, diplomsko delo

Opis: Ogroženost okolja in globalne podnebne spremembe so med največjimi izzivi sodobnega časa. Človeške dejavnosti, kot so izgorevanje fosilnih goriv, krčenje gozdov in intenzivno kmetijstvo, povzročajo povečanje toplogrednih plinov v ozračju, ki zadržujejo toploto in spreminjajo naravno ravnovesje. Posledice so vidne v porastu povprečne temperature zraka in oceanov, taljenju ledenikov in polarnega ledu, dvigu morske gladine, pogostejših in ekstremnejših vremenskih dogodkih ter izgubi biotske raznovrstnosti. Nujno je treba ukrepati na vseh ravneh, od lokalne do globalne, da bi zmanjšali emisije toplogrednih plinov, prilagodili se spremenjenim razmeram in ohranili naravne vire za prihodnje generacije. Analiza življenjskega cikla (LCA) je metodologija za ocenjevanje okoljskih vplivov, povezanih z vsemi fazami življenjskega cikla izdelka, procesa ali storitve. V tej študiji s pomočjo LCA-analize primerjamo proizvodnjo petih različnih izolacijskih materialov v gradbeništvu: škrobnega aerogela, silikatnega aerogela, kamene volne, steklene volne ter poliuretanske pene. Cilj analize je ugotoviti, kateri material ima najnižji okoljski odtis glede na različne kategorije vpliva. Na podlagi rezultatov lahko sklepamo, da sta škrobni in silikatni aerogel bolj trajnostni izbiri za izolacijske materiale v gradbeništvu kot kamena volna, steklena volna ali poliuretanska pena. Vendar pa je treba upoštevati tudi druge dejavnike, kot so stroški, razpoložljivost, zmogljivost in trajnost materialov pri konkretnih aplikacijah.
Ključne besede: izolacijski materiali, aerogeli, LCA
Objavljeno v DKUM: 19.06.2023; Ogledov: 238; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

3.
Lutka in simbolna igra v drugem starostnem obdobju : diplomsko delo
Manca Ozimič, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu s pomočjo strokovne literature predstavimo lutke, kjer se osredotočimo na vrste lutk, ki smo jih uporabili v praktičnem delu, vlogo in pomen lutke za otroka, uporabo lutke v vrtcu in metode dela z lutko. Sledi predstavitev igre, kjer se osredotočimo na pomen igre za otroka in vrste iger, kjer se posebej osredotočimo na simbolno igro, ki je ključna za naše diplomsko delo. Sledi še področje narave, kjer se dotaknemo naravnega materiala, pomena naravnega okolja za otroke, gozda, listavcev in iglavcev. Predstavimo pa tudi posamezne drevesne vrste in njihove plodove, ki smo jih uporabili v praktičnem delu. Sledi praktični del, ki smo ga izvedli v vrtcu Šentilj v Slovenskih goricah v skupini Klobuki, kjer so otroci stari 5–6 let. V okviru diplomskega dela smo z otroki izvedli osem vodenih dejavnosti, kjer smo izdelovali lutke iz naravnega materiala, ki smo ga nabrali v gozdu in na poti v gozd. Otroke smo po vodenih dejavnosti opazovali pri simbolni igri z izdelanimi lutkami in simbolno igro dokumentirali s fotografijami in evalvacijami. Zanimalo nas je tudi, ali vodene dejavnosti izdelovanja lutk iz naravnih materialov pripomorejo k povečanju prepoznavanja posameznih drevesnih vrst. Pred začetkom dejavnosti in po koncu vseh dejavnosti smo s pomočjo predtesta in potesta preverili njihovo znanje o posameznih drevesnih vrstah in njihovih plodovih, ki smo jih uporabljali za izdelavo lutk.
Ključne besede: lutke, vrste lutk, igra, vrste iger, simbolna igra, otrok, gozd, naravni materiali.
Objavljeno v DKUM: 16.06.2023; Ogledov: 254; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (7,09 MB)

4.
Analiza biorazgradljivosti sanitetnih materialov iz organskega bombaža : magistrsko delo
Viktorija Šega, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo temelji na testiranju biorazgradljivosti sanitetnih materialov, iz organskega bombaža. S tamponi in vložki iz organskega bombaža želimo v prihodnosti zagotoviti vse manjše kopičenje sanitetnih odpadkov za enkratno uporabo na odlagališčih. Prav tako pa želimo, da se ti izdelki biorazgradijo in za okolje ne predstavljajo nevarnosti. Biorazgradljivost sanitetnih materialov iz organskega bombaža smo ovrednotili s pomočjo različnih testnih metod.
Ključne besede: Biorazgradljivost, organski bombaž, sanitetni materiali, razpad, okolje.
Objavljeno v DKUM: 10.05.2023; Ogledov: 310; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

5.
Napredne tehnologije in metodologije za pametno proizvodnjo : magistrsko delo
Ana Bedrač, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen koncept pametne proizvodnje. Predstavljene so ključne značilnosti, ki po mnenju različnih avtorjev oblikujejo pametno proizvodnjo. Obravnavanih je več primerov oz. konceptov pametne proizvodnje, pri čemer se podrobneje osredotočamo na opredelitev pametne proizvodnje po avtorju A. Kusiaku. Predstavljene so ključne tehnologije in metodologije, ki so že v uporabi ali pa imajo velik potencial, da se bodo še uveljavile. Magistrska naloga vključuje sodobne trende na področju pametne proizvodnje. Izpostavljene so tehnologije in metodologije, ki so trenutno najsodobnejše, še posebej pa napredne proizvodne tehnologije, strojno učenje in tudi blokovne verige v povezavi z ekonomijo strojev. Nekatere od predstavljenih tehnologij in metodologij so obravnavane na praktičnih primerih.
Ključne besede: pametna proizvodnja, umetna inteligenca, strojno učenje, globoko učenje, blokovne verige, ekonomija strojev, veliki podatki, kibernetsko-fizični sistem, digitalni dvojček, internet stvari, pametni materiali.
Objavljeno v DKUM: 09.03.2023; Ogledov: 409; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

6.
Fragmentacija plastičnih materialov v različnih vodnih okoljih : magistrsko delo
Noemi Sep, 2023, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je bil preučiti in primerjati mehanizme degradacije oziroma fragmentacije štirih konvencionalnih plastičnih materialov (polietilen tereftalat (PET), recikliran polietilen tereftalat (rPET), vlakna polietilen tereftaltata (PETFIB), vlakna melaminske eterificirane smole (MERFIB)) in enega biorazgradljivega plastičnega materiala (polilaktična kislina (PLA)) v treh modelnih vodah z različnimi vrednostmi pH (4, 7 in 10) ter v dveh realnih vodah (pitna voda in morska voda). Fragmentacijo plastičnih materialov smo preučevali za njihovo izpostavljenost v treh različnih časovnih obdobjih (1 mesec, 3 meseci in 6 mesecev). Tako smo primerjali kinetiko degradacije/fragmentacije različnih plastičnih materialov ter preučevali vpliv različnih parametrov, kot sta časovna izpostavljenost, vpliv naravnega okolja ter pH vrednosti na kinetiko degradacije. V sklopu magistrske naloge smo prav tako izvedli eksperiment, pri čemer smo uporabili 10-kratno količino začetnega vzorca, kjer smo spremenili razmerje med materialom in vodnim medijem. Na koncu smo izvedli še standardni test za določanje toksičnost (TCLP) po standardu SW-846 Test Method 1311. Spremembe v masi plastičnih materialov ter količino nastale mikroplastike smo kvantificirali s pomočjo gravimetrije. Morebitne morfološke spremembe materiala smo okarakterizirali s pomočjo optičnega mikroskopa, morebitne spremembe funkcionalnih skupin pa smo spremljali z ATR-FTIR spektroskopijo. V vodnih medijih smo spremljali spreminjanje naslednjih parametrov: pH vrednost, prevodnost, motnost, povprečno velikost delcev ter skupni organski ogljik. Med petimi preučevanimi materiali kaže MERFIB največjo stopnjo degradacije, najbolj obstojen med preučevanimi materiali pa je konvencionalni material PET. Po šestih mesecih izpostavljenosti smo pri materialih PET, rPET in MERFIB lahko zasledili največjo stopnjo degradacije v primeru uporabe modelne vode s pH vrednostjo 4. V primeru materiala PETFIB pa se je za najučinkovitejše degradacijsko sredstvo izkazala morska voda. PLA se je najbolj degradirala v modelni vodi s pH vrednostjo 10. S pomočjo standardnega testa za določanje toksičnosti smo prav tako potrdili, da je med petimi preučevanimi materiali MERFIB najbolj nagnjen k fragmentaciji zaradi njegove vlaknaste strukture.
Ključne besede: plastični materiali, fragmentacija, polietilen tereftalat, recikliran polietilen tereftalat, vlakna polietilen tereftaltata, polilaktična kislina, vlakna melaminske eterificirane smole
Objavljeno v DKUM: 01.03.2023; Ogledov: 396; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (5,47 MB)

7.
8.
Analiza zgodovinsko odvisnih histereznih modelov mehkomagnetnih materialov : magistrsko delo
Ermin Rahmanović, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je izvedena analiza zgodovinsko odvisnih histereznih modelov. Sodobni električni stroji in naprave so pogosto napajani s pretvorniki močnostne elektronike, ki povzročajo zapletene poteke magnetnih veličin v feromagnetnih jedrih. Trenutno uveljavljeni modeli so v večini primerov zgodovinsko neodvisni in niso zmožni pravilno opisati oblike malih zank znotraj limitne statične histerezne zanke, kar posledično privede do napačne ocene energijskih izgub v ciklu magnetenja. Za izboljšanje metod načrtovanja in dvig izkoristka sodobnih naprav je posledično potrebno razviti in uporabljati bolj točne modele, ki upoštevajo zgodovino magnetenja in ustrezno opišejo magnetilne krivulje tudi v primeru zapletenih neharmoničnih vzbujanj. Za izvedbo analize smo implementirali Zirka-Morozov in Loss-Surface histerezna modela, ki spadata v skupino fenomenoloških zgodovinsko odvisnih histereznih modelov. Analizo smo izvedli simulacijsko s programskim paketom Matlab/Simulink. Za oba modela smo na osnovi izvedenih analiz ugotovili, da upoštevata Madelungova pravila za zgradbo magnetilnih krivulj znotraj limitne statične histerezne zanke in zelo dobro opisujeta poljubne statične magnetilne pojave. Modela smo primerjali tudi med seboj in izpostavili prednosti in slabosti vsakega modela.
Ključne besede: mehkomagnetni materiali, histerezne lastnosti, zgodovinsko odvisno magnetenje, modeliranje, poljubna oblika vzbujanja
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 517; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (10,28 MB)

9.
Materiali z magnetokaloričnimi lastnostmi in njihova uporaba. : diplomsko delo
Anže Ozimek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni materiali z magnetokaloričnimi lastnostmi ter njihova uporaba. V začetnem delu diplomske naloge je na kratko opisana zgodovina takšne tehnologije. V nadaljevanju so predstavljeni osnovni zakoni, ki so potrebni za delovanje magnetokaloričnega efekta. Podrobneje je opisan magnetokalorični efekt, kaj je za njega značilno ter kakšna je njegova uporaba. Podrobneje so opisani magnetokalorični materiali ter njihova funkcija. Opisano je tudi toplotno črpanje z uporabo magnetokaloričnega efekta. Naštete so prednosti in slabosti magnetnega hlajenja, toplotnega črpanja z uporabo magnetokaloričnega efekta ter magnetokaloričnih materialov. Opisano je tudi trenutno svetovno stanje hladilne industrije ter magnetnega hlajenja, kaj so pričakovanja za tovrstno tehnologijo in morebitne izboljšave.
Ključne besede: magnetokalorični materiali, magnetokalorični efekt, aktivni magnetni regenerator, magnetno hlajenje
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 289; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

10.
Vpliv pospešenega staranja na lastnosti naravnih izolacijskih materialov iz konoplje, plute, lesa in ovčje volne : diplomsko delo
Niko Jagodič, 2022, diplomsko delo

Opis: Ena izmed ključnih lastnosti pri gradnji stavb je toplotna izolativnost stavb. V sodobnem gradbeništvu predstavlja velik izziv zmanjšanje porabe energije, ki nastaja pri izdelavi umetnih izolacijskih materialov. Na vzorcih naravne toplotne izolacije iz lesenih vlaken, iz konoplje, plute ter ovčje volne smo z metodami določitve tlačne trdnosti pri 10% deformaciji, določitvi kontaktnega kota ter mikroskopiranjem ugotavljali, kako staranje vpliva na toplotno izolacijo. Prišli smo do ugotovitev, da so se tlačne trdnosti vsem izolacijskim materialom po staranju zmanjšale, ter da se je zmanjšal tudi kontaktni kot naravnih toplotnih izolacij. Mikroskopiranje je pokazalo, da je po staranju prišlo do razplastitve plasti naravnih toplotnih izolacij.
Ključne besede: izolacijski materiali, konoplja, pluta, les, ovčja volna
Objavljeno v DKUM: 04.10.2022; Ogledov: 441; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (5,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici