| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza vpliva manualne terapije, izvedene kot masaža, na površinsko temperaturo pri konjih
Maja Galun, 2020, diplomsko delo

Opis: Osrednji namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kako masaža vpliva na površinsko temperaturo telesnih regij konjev – pleče, stegno, križ in prsi. S tem namenom je bil izveden poskus, pri katerem smo želeli s posnetki termografske kamere izmeriti spremembo temperature v štirih telesnih regijah, na katerih je bila izvedena masaža; pleče (leva in desna stran), stegno (leva in desna stran), prsi in križ. V poskus je bilo vključenih šest toplokrvnih konjev, poskus pa je bil izveden v prostorih (boksih) Konjeniškega kluba Kasco Svečina, in sicer v treh ponovitvah. Površinska temperatura konjev je bil izmerjena z uporabo termografske kamere Optris PI 400i. Posnetki so bili izvedeni pred masažo (24 ur in tik pred masažo), takoj po masaži (5, 15, 30 in 60 minut po masaži) in 24 ur po opravljeni masaži. Masažo je izvajala izkušena terapevtka za masažo konjev. Pridobljeni podatki so bili statistično ovrednoteni s programom R (R × 64 3.2.5). Ugotovljeno je bilo, da čas v našem primeru ni imel znatnega vpliva na temperaturo opazovanih telesnih regij, z izjemo predela stegno na desni strani (p = 0,03; α = 0,05). Pri ocenjevanju vpliva zaporedne masaže na temperaturo posameznih telesnih regij je bil vpliv pri 5 % tveganju signifikanten pri vseh obravnavanih predelih, razen pri regiji pleč na desni strani (p = 0,13).
Ključne besede: konj, masaža, termografija, temperatura
Objavljeno: 25.09.2020; Ogledov: 163; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

2.
Analiza vplivov fizikalne ergonomije na pravilno izvedbo wellness storitev
Laura Salberger, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: Wellness storitve so v sodobnem svetu način sproščanja, ki postaja vedno bolj pogost. Napačna uporaba wellness storitev ima več negativnih kot pozitivnih učinkov na telo in počutje. Namen diplomskega dela je ugotoviti, kako fizikalna ergonomija vpliva na pravilno izvedbo savnanja in tajske masaže. Z vprašalnikom smo ugotavljali seznanjenost uporabnikov o savnanju in tajskih masažah ter njihov postopek savnanja. Ker posamezniki nimajo vpliva na izvedbo tajske masaže, smo z ocenjevalno analizo delovnega mesta ocenili delovno mesto maserke. Rezultati analize vprašalnika so pokazali, da je uporabnike savn in tajskih masaž treba dodatno informirati, saj imajo pogosto napačne predstave in prepričanja o njihovi uporabi. Na podlagi kritične analize, ocenjevalne analize delovnega mesta za maserko, smo izpostavili kar nekaj točk, ki bi jih bilo treba izboljšati, da bi imela maserka prilagojeno delovno mesto. Predvsem bi bilo treba prilagoditi delovno površino, da bi postala nastavljiva po višini. S tem bi se delovna površina lahko prilagodila na različne velikosti maserk. Pred izvedbo raziskave smo postavili tri hipoteze. S prvo hipotezo smo želeli preveriti, ali so uporabniki, ki pogosteje uporabljajo wellness storitve, bolj informirani o pravilni uporabi savn in njenih učinkih na človeško telo ter počutje. Z drugo hipotezo smo preverjali, ali informiranost ljudi o azijskih masažah doseže večji učinek in zadovoljstvo. Z zadnjo hipotezo smo preverjali, ali na uporabo savne pred masažo vpliva nasvet receptorja oziroma receptorke. Na podlagi dobljenih rezultatov so podane konkretne usmeritve za izboljšanje informiranosti uporabnikov o postopku savnanja in o tajskih masažah. Prav tako so predlagane dodatne prilagoditve delovnega mesta maserke.
Ključne besede: Ergonomija, fizikalni vplivi, savne, tajska masaža, informiranost
Objavljeno: 02.04.2019; Ogledov: 407; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

3.
Skrb za presredek
Kristina Kovačič, 2017, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Tveganje za poškodbo presredka je povezano z vaginalnim porodom. Zato je skrb za presredek pomembna že v sami nosečnosti in kasneje tudi v porodni dobi, da preprečimo negativne posledice poškodbe presredka, kot so bolečina, inkontinenca, zmanjšana aktivnost, težave pri hranjenju otroka ipd. Raziskovalne metodologije: Uporabljena je deskriptivna raziskovalna metodologija, ki je temeljila na analizi obstoječe strokovne literature s področja obravnavane tematike. Literatura je bila pridobljena s pomočjo baz podatkov. Iskanje je potekalo v podatkovnih bazah COBISS, Medline in Google Scholar. Rezultati: Pri pregledu raziskav smo ugotovili, da masaža presredka s prsti od 35. tedna nosečnosti dalje zmanjšuje pogostnost porodnih poškodb (predvsem epiziotomij) in bolečin v presredku tri mesece po porodu ter jo ženske dobro sprejemajo. Med porodom bi morale imeti porodnice več svobodne volje za izbiro takšnega porodnega položaja, kot jim ga narekuje telo. Babice bi morale takšno idejo bolj spodbujati.. Diskusija in zaključki: Obstaja veliko tehnik, ki pripomorejo k skrbi za presredek med nosečnostjo in porodom. Le-te bi morale biti vpeljane v stalno prakso zdravstvene nege, kar bi vplivalo na manj poškodb presredka. Skrb za čim manjšo pojavnost porodnih poškodb in pozitivnejše izkušnje poroda bi moral biti cilji vseh zaposlenih v zdravstveni negi, ki imajo stik s porodnico.
Ključne besede: Presredek, varovanje presredka, masaža presredka, poškodba presredka, epiziotomija, porodne poškodbe.
Objavljeno: 10.10.2017; Ogledov: 623; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (960,42 KB)

4.
Kardiocerebralno oživljanje
Dejan Kupnik, Miljenko Križmarić, 2009, pregledni znanstveni članek

Opis: Na področju kardiopulmonalnega oživljanja v zunajbolnišničnem okolju se še vedno ubadamo s slabim znanjem laikov o postopkih oživljanja, dostopnost avtomatskih defibrilatorjev je slaba, med oživljanjem je preveč motenj, ki skrajšujejo čas kakovostnega izvajanja zunanje masaže srca in poreanimacijska oskrba še vedno ni optimalna. Zaradi vsega tega ostaja preživetje bolnikov po za- stoju srca slabo. Poudarki zadnjih smernic kardiopulmonalnega oživljanja iz leta 2005 so zato usmerjeni v izboljšanje kakovosti oživljanja, in sicer na doseganje zadostne- ga števila stisov zunanje masaže na minuto, doseganje ustrezne globine stisov, na minimalno prekinjanje zunanje masaže srca in izogibanje hiperventilaciji. A zunanja masaža srca in umetno dihanje sta še vedno osnova začetnih postopkov oživljanja tako pri primarnem kot sekundarnem zastoju srca kljub različnim patofiziološkim vzrokom. To je v zadnjih dveh desetletjih privedlo do razvoja koncepta kardiocerebralnega oživljanja, ki se je v raziskavah pokazal kot enakovreden ali celo boljši pri preživetju bolnikov po primarnem zastoju srca v primerjavi s standardnim kardiopulmonalnim oživljanjem. Kardiocerebralno oživljanje bolnikov s primarnim zastojem srca, ki se je zgodil pred očividci, obsega neprekinjeno zunanjo masažo srca brez umetnega dihanja s strani očividcev v prvih minutah oživljanja, dodatne postopke oživljanja, ki ne prekinjajo zunanje masaže srca in tako ne motijo njenega pozitivnega hemodinamskega učinka, dveminutni ciklus oživljanja pred defibrilacijo, če strokovna pomoč pride po štirih do petih minutah od nastopa zastoja srca, oziroma takojšnja defibrilacija pred postopki oživljanja, če strokovna pomoč pride znotraj štirih do petih minut od nastopa zastoja srca. Poreanimacijska oskrba bolnikov po primarnem srčnem zastoju obsega še blago inducirano hipotermijo, koronarografijo in morebitno perkutano koronarno intervencijo.
Ključne besede: kardiocerebralno oživljanje, kardiopulmonalno oživljanje, prekatna fibrilacija, neprekinjena zunanja masaža srca, predbolnišnično okolje
Objavljeno: 27.03.2017; Ogledov: 1364; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (115,24 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Nefarmakološki načini lajšanja bolečin
Bibijana Pogačar, 2014, diplomsko delo

Opis: Bolečine so jasno opozorilo, da je v telesu nekaj narobe. Bolečina je naraven odziv na določen proces v telesu, ki ga je treba odkriti, namesto da ga po nepotrebnem zakrivamo z analgetiki. Ob bolečini skušajmo najprej ugotoviti, kje je izvor bolečine. Učinkovito lajšanje bolečine združuje metode nefarmakološkega in farmakološkega lajšanja bolečine, ker se tako zdravljenje dopolnjuje ali izboljša. Številni nefarmakološki postopki pomagajo bolniku pri lajšanju bolečine. Medicinska sestra lahko pomaga bolnikom pri nadzorovanju bolečine s tem, da jim svetuje različne nefarmakološke tehnike, ki spremenijo dojemanje in reakcije na bolečine. Uporabljena je deskriptivna metoda dela. Pri diplomskem delu smo teoretična izhodišča opredelili s pomočjo analize domače in tuje strokovne literature ter virov. Podatke za izdelavo diplomskega dela smo pridobili s pomočjo pregleda domače in tuje strokovne literature. Uporabili bomo tudi podatkovno bazo: COBISS ter druge podatkovne baze: Pubmed, Uptodate, The Jama Network, Science Direct, CINHAL, Google itd. Bolečine ne zdravimo izključno z zdravili. K boljšemu obvladovanju pripomorejo tudi fizikalni ukrepi, kot so udobna lega, pasivno in aktivno razgibavanje, masaža ter tople ali hladne obloge, sprostitvene tehnike in drugo. Seveda je izbira nefarmakoloških ukrepov odvisna od izvora in jakosti bolečine ter stanja in želja bolnika.
Ključne besede: bolečina, sprostitvene tehnike, masaža, meditacija, lajšanje, zdravstvena nega
Objavljeno: 22.08.2014; Ogledov: 2344; Prenosov: 365
.pdf Celotno besedilo (285,31 KB)

6.
ZVOČNI POTENCIAL TIBETANSKIH POJOČIH POSOD IN NJIHOV VPLIV NA POČUTJE OSNOVNOŠOLSKIH OTROK
Rebeka Hrastnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Glasba ni naključen pojav. Prav nasprotno: vse ima svoj izvor v glasbi. Koncept zvoka, ki zmore ponesti človekovega duha na drugo raven zavesti, je star toliko kot je staro človeštvo. V najrazličnejših kulturah vseh kontinentov že od pradavnine zasledimo zavestno uporabo zvoka in glasbe v namene zdravljenja in transformacije zavesti. Tibetanske pojoče posode v svojem izvoru združujejo šamanske religiozne obrede in budistično meditacijo. V sodobnem času se blagodejen in pomirjajoč zvok teh posod vse pogosteje uporablja pri zvočnih terapijah in masažah. Dolgo trajajoč zvok, ki v koncentričnih krogih pronica v telo, sprošča napetosti fizičnega telesa in nas umirja na čustvenem in duhovnem področju. V teoretičnemu delu diplomskega dela je predstavljen pomen zdravilne moči zvoka skozi zgodovino človeštva. Kot pripomoček k zdravljenju se že od bronaste dobe uporabljajo tibetanske pojoče posode. V nalogi je prikazana raziskava njihovega izvora, vpliva zvoka in vibracij na človeško telo ter uporaba posod v terapevtske namene. Empirični del naloge vsebuje raziskavo o vplivu tibetanskih pojočih posod na počutje izbranih osnovnošolskih otrok. Rezultati raziskave so aplicirani na izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa in pedagoškega dela v osnovni šoli.
Ključne besede: glasbena terapija, energetski centri, Tibetanske pojoče posode, zvočna masaža, zvočna sprostitev
Objavljeno: 05.09.2011; Ogledov: 2897; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

7.
SKRIVNOSTNE VIBRACIJE GONGA: vpliv planetarnih gongov na psihofizično počutje pevcev
Marko Bračič, 2011, diplomsko delo

Opis: Zvoki ne vplivajo na nas samo takrat, kadar jih poslušamo namensko, ampak vsak trenutek, ko naše telo sprejema raznolike zvočne vibracije. Kvantna fizika dokazuje, da atom ni najmanjši delec materije, temveč skupek energijskih vibracij. Zvok je most med energijskim in materialnim svetom. Če znamo zvok prenesti preko tega mostu, lahko postane zdravilo. Veliko ljudi zavrača »obrede«, ki izhajajo iz preteklosti in vključujejo zgolj lastno telo in inštrument. Uporabljajo pa tablete, katerih sestave sploh ne poznajo. So postali ples, zvok in smeh človeku bolj tuji in nerazumljivi kot kemija? V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljeno zavedanje človeštva o skrivnostni moči zvoka. Kot zdravilo se je pojavil že v prazgodovini in ostal prisoten tudi pozneje. Gong je eden izmed najstarejših inštrumentov, ki se je neodvisno pojavil v različnih kulturah kot medij za zdravljenje. V nalogi je prikazana raziskava o njegovem izvoru, zvoku, lastnostih, uporabi, načinu igranja ter o njegovem vplivu na izbrano skupino. Empirični del naloge vsebuje raziskavo vpliva planetarnih gongov na psihofizično počutje pevcev. Rezultati raziskave so aplicirani na izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa in pedagoškega dela nasploh.
Ključne besede: Glasbena terapija, planetarni gongi, zvočna masaža, zvočna kopel.
Objavljeno: 30.05.2011; Ogledov: 2859; Prenosov: 371
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici