| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
NOVOVEŠKI IN BAROČNI MARIBOR
Leonora Ajrizaj, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava novoveški in baročni Maribor. Le-ta ima dve težišči: prvo je historično in obravnava zgodovinski oris srednjeveškega in novoveškega mesta Maribor, obe zemljiški gospostvi, mestno upravo, cerkvene in redovne ustanove ter strukture novoveškega Maribora. Težišče drugega dela diplomske naloge je umetnostnozgodovinsko, saj obravnava barok kot temeljno novoveško umetnostno smer v Mariboru. Barok je zadnji univerzalni stil v zgodovini evropske umetnosti. Uveljavil se je najprej v Italiji kot novost po tridentinskem koncilu sredi 16. stoletja zmagoslavne in vsestranske borbene Cerkve. Zgodnjebaročne prvine se pojavljajo na mariborskih stavbah že v 17. stoletju, in sicer po velikih mestnih požarih v letih 1601, 1648, 1650 in 1662. Po teh požarih so bile stavbe prenovljene, tako da so že kazale vplive zgodnjebaročnih potez. Najpomembnejši baročni dosežki v Mariboru: poleg mariborskega gradu in rotovža sem sodijo tudi meljski dvor, Hoferjeva hiša, žički dvor, meščanski špital, minoritski kolegij, mariborska stolnica, jezuitski kolegij, grad Betnava, župnija sv. Magdalene v Mariboru, vetrinjski dvorec, salzburški dvor, nekdanja židovska sinagoga itd. Neločljivi del mestne vendute so še baročna znamenja, med katerimi je najpomembnejše Marijino ali kužno znamenje na Glavnem trgu.
Ključne besede: srednjeveško in novoveško mesto Maribor, mariborski zemljiški gospostvi, strukture novoveškega Maribora, barok v Mariboru.  
Objavljeno v DKUM: 07.10.2015; Ogledov: 1421; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

2.
MARIBORSKI ZEMLJIŠKI GOSPOSTVI, MESTNI ŠPITAL IN VERSKE USTANOVE V POPISU HIŠ 1754
Petko Čakrevski, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Mariborski zemljiški gospostvi, mestni špital in verske ustanove v popisu hiš 1754 predstavlja transliteracijo uradnega popisa iz leta 1754, ki je bil izveden na zahtevo Marije Terezije v zvezi s predvideno davčno reformo. Državna oblast je v času vladanja Marije Terezije začela ugotavljati število prebivalstva, njegovo strukturo in gibanje, saj je na ta način želela pridobiti splošen pregled o prebivalstvu in podatke za reforme na področju vojaškega nabornega sistema. Štetje je bilo izvedeno na gospostvih in župnijah. Diplomsko delo vsebuje šest popisov: dva za obe gospostvi, tri za verske ustanove in enega za mestni špital. Na osnovi teh popisov je predstavljena zgodovina obeh mariborskih zemljiških gospostev, župnijskega dvora in župnijske cerkve, mestnega špitala in minoritskega samostana do sredine 18. stoletja. V njihovem sklopu najdemo podložnike: cele, tričetrtinske, polovične, četrtinske kmete ter kajžarje, viničarje in gostače. Ponekod je podan tudi njihov poklic. S pomočjo popisa dobimo zanimiv vpogled v socialno strukturo takratnega prebivalstva.
Ključne besede: terezijanski popis hiš 1754, transliteracija, mariborski zemljiški gospostvi, minoritski samostan, mestni špital, župnijski dvor, cerkev sv. Janeza Krstnika
Objavljeno v DKUM: 28.01.2014; Ogledov: 1749; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (5,99 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici