| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
IZBIRA PRESEŽNIH DELAVCEV V PRIMERU INDIVIDUALNIH IN KOLEKTIVNIH ODPUSTOV
Jana Vukobrat, 2015, diplomsko delo

Opis: V časih, ko si podjetja še vedno niso opomogla od finančne krize oziroma jo še vedno občutijo in v časih vse večjega tehnološkega napredka, pri čemer je v proizvodnji potrebnih vse manj delavcev, saj njihovo delo opravljajo stroji, se vse več delodajalcev sooča z dejstvom presežnih delavcev, ki so jim zaradi ekonomskih, tehnoloških, strukturnih ali organizacijskih razlogov primorani odpovedati pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Pri tem lahko gre bodisi za kolektivne odpuste bodisi za individualne odpuste. Pri izbiri presežnih delavcev je delodajalec v primeru kolektivnih odpustov dolžan uporabiti kriterije za njihovo določanje. Predlaga jih delodajalec in se o njih posvetuje s sindikati pri delodajalcu. Če so kriteriji določeni v kolektivni pogodbi, ki zavezuje delodajalca, veljajo le-ti. Tudi v tem primeru pa jih lahko oblikuje delodajalec sam, a mora za njihovo uporabo pridobiti soglasje sindikata pri delodajalcu. Na ta način se lahko uporabijo delodajalčevi kriteriji namesto kriterijev iz kolektivne pogodbe, ki bi jih sicer bil delodajalec dolžan uporabiti. Na drugi strani pa delodajalec pri individualnih odpustih oziroma manjši delodajalec ni zavezan k uporabi kriterijev, a se s tem lahko izogne morebitnim kasnejšim sporom glede domnevne diskriminatorne izbire delavcev. Kljub temu pa mora biti pri svoji izbiri objektiven. Delodajalec mora tako pri izbiri delavcev najprej upoštevati prepoved diskriminacije, neutemeljene odpovedne razloge (npr. članstvo v sindikatu, odsotnost z dela zaradi bolezni …) ter kategorije oseb, ki pod določenimi pogoji uživajo posebno pravno varstvo pred odpovedjo. Šele po tem lahko sestavi listo presežnih delavcev ter na koncu (z uporabo kriterijev) izbere tiste delavce, ki jim bo redno odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga.
Ključne besede: kriteriji za določitev presežnih delavcev, individualni odpust, kolektivni odpust, manjši delodajalec, poslovni razlog, prepoved diskriminacije
Objavljeno: 08.06.2015; Ogledov: 1159; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (487,18 KB)

2.
POSEBNOSTI DELOVNEGA RAZMERJA PRI MANJŠIH DELODAJALCIH
Simona Potočnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Za manjšega delodajalca se v naši delovnopravni ureditvi šteje delodajalec, ki zaposluje deset ali manj delavcev. Uvrstitev delodajalca v kategorijo manjših delodajalcev je pomembna, saj zakon zanje predvideva nekaj posebnosti pri urejanju delovnih razmerij, oziroma zanje določa manjše obveznosti v primerjavi z večjimi delodajalci. Olajšave oziroma posebne ureditve pri nekaterih institutih v Zakonu o delovnih razmerjih so rezultat pogajanj socialnih partnerjev in zavedanje, da so manjši delodajalci najranljivejša skupina med delodajalci, saj ti niso samo pomanjšava velikih podjetij in jih je potrebno upravljati na drugačen način. Zakon o delovnih razmerjih je za manjše delodajalce posebej uredil področje sklenitve pogodbe o zaposlitvi, kjer zanj ne veljajo pravila o splošnem aktu, ki opredeljuje pogoje za opravljanje dela na posameznem delovnem mestu, lahko tudi sklepa pogodbe za določen čas brez omejitev, ki veljajo za večje delodajalce, pri redni odpovedi mu ni potrebno preveriti ali lahko delavca zaposli na drugo delovno mesto, drugačni pa so tudi odpovedni roki. Vse naštete ugodnosti, ki jih zakon predvideva za manjše delodajalce so le minimum pravic delodajalcev, pri tem pa navadno ne določa obsega posamezne pravice, prav tako ne upošteva posebnosti v dejavnostih in posebnosti pri posameznih delodajalcih. Socialnim partnerjem prepušča morebitno zviševanje ravni pravic delavcev in dodatno urejanje pravic in obveznosti iz delovnega razmerja.
Ključne besede: manjši delodajalec, delovno razmerje, pogodba o zaposlitvi, kolektivna pogodba
Objavljeno: 11.05.2012; Ogledov: 2843; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici