| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 37
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
DVIŽNA NAPRAVA ZA MANIPULACIJO VZTRAJNIKOV
Peter Jandrić, 2009, diplomsko delo

Opis: V podjetju Cimos Tam Ai d.o.o. na začetku in koncu tekočega traku delavci s pomočjo zastarelih žerjavnih dvigal prestavljajo izdelke iz traku na zabojnike in obratno. Žerjavna dvigala so zastarela in neučinkovita, zato jih je bilo potrebno nadomestiti s sodobnimi avtomatskimi manipulatorji.
Ključne besede: konstruiranje, avtomatski manipulator, SolidWorks, avtomatizacija, tekoči trak, funkcijska struktura, p0nevmatski elementi
Objavljeno: 18.01.2010; Ogledov: 2148; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (10,54 MB)

6.
AVTOMATIZACIJA PROCESA POZICIONIRANJA PRALNE GRUPE PRALNEGA STROJA
Peter Hace, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil izdelati napravo za pomoč pri blokiranju pralne grupe na liniji pralnih strojev. Delavci so do sedaj potiskali pralno grupo z eno roko navzdol, da so pozicionirali luknjo, z drugo roko pa vstavili zatič. Pralna grupa je v ohišju obešena na dveh vzmeteh, zato to delo postane težavno, ko ga delavec opravlja osem ur dnevno. Zaradi različnih kadi je potrebno zasnovati takšno napravo, ki bo primerna za vse tipe kadi. Poudarek je na varnosti, da ne pride do poškodb delavcev. Za varnost je bil upoštevan standard SIST EN ISO 13857 : 2008. Prav tako je bilo potrebno napravo vključiti v proces delovanja linije in zagotoviti optimalno učinkovitost v zahtevanem času cikla 37 sekund. Poleg same konstrukcije je bilo potrebno izdelati krmilje in zasnovati tehnološki postopek nove grupe. Rezultat tega je naprava, zaradi katere je delo na liniji optimalnejše, zmanjšalo se je število delavcev na enega na tem delovnem mestu; do sedaj sta delo opravljala dva delavca in najpomembnejše, olajšala je fizično delo.
Ključne besede: - avtomatizacija - pralna grupa - pnevmatski manipulator - PLC krmilje - pozicioniranje - varnost
Objavljeno: 02.04.2010; Ogledov: 2275; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

7.
MANIPULACIJA NA TRGU VREDNOSTNIH PAPIRJEV
Sana Koudila, 2010, diplomsko delo

Opis: Dandanes tržna manipulacija, poleg zlorabe notranjih informacij, predstavlja eno izmed prepovedanih ravnanj na trgu vrednostnih papirjev. Za razliko od zlorabe notranjih informacij se zdi, da je tržna manipulacija še bolj nevarna za trg vrednostnih papirjev in tudi težje izsledljiva. Vzrok se skriva v neštetih možnih načinih za manipuliranje trga in v njegovem nenehnem razvijanju, ki s tem omogoča, da si manipulatorji zamislijo vedno nove metode za manipuliranje. Poleg teh dveh razlogov bi se jima v nekaterih državah pridružila še pomanjkljiva pristojnost nadzornih institucij za preganjanje tega prepovedanega ravnanja, kot tudi smešno nizke kazni, ki kršitelje utegnejo doleteti. Zelo pereč problem, zlasti v Sloveniji, predstavlja tudi možnost povrnitve škode oškodovancem manipulacije. Kot piše Hren, imamo na eni strani namreč manipulatorja, ki je pridobil ogromno premoženjsko korist, na drugi strani pa kup oškodovanih vlagateljev, katerim je vsakemu posebej v bistvu nastala relativno majhna škoda. Če si preračunamo, kakšne stroške bi ti vlagatelji utrpeli, da bi dosegli pravico in povrnitev svoje škode ter pri tem upoštevali še časovni okvir trajanja postopka, ugotovimo, da v bistvu njihova nezainteresiranost za sprožitev postopka niti ni tako nerazumljiva. A upanje vseeno ostaja. Tako smo v okviru Evropske Unije z Direktivo 2003/6/ES že pridobili neke minimalne standarde za pregon tržne manipulacije. A če hočemo vlagateljem zagotoviti učinkovit trg vrednostnih papirjev in jih tako spodbuditi k nadaljnjemu trgovanju, se moramo zavedati, da brez učinkovitega nadzora in ostrejših kazni za kršitelje to ne bo izvedljivo. Potrebno je namreč poudariti, da je za celotno gospodarstvo pomembno, da denar kroži in ne stagnira oziroma se ne valja v nogavicah pod posteljo.
Ključne besede: tržna manipulacija, trg vrednostnih papirjev, manipulator, vlagatelj, vrednostni papirji, trgovanje, goljufija
Objavljeno: 02.09.2010; Ogledov: 2053; Prenosov: 273
.pdf Celotno besedilo (470,87 KB)

8.
MANIPULATOR STEKLENIH POLIZDELKOV
Marko Mešiček, 2010, diplomsko delo

Opis: V nalogi je predstavljena nadgradnja obstoječega manipulatorja in tehnologija njegove izdelave s pomočjo metode konstruiranja z rešenim principom delovanja. Metoda za rekonstrukcijo manipulatorja je bila izbrana na podlagi primerjave ekonomske vrednosti nabave standardnega manipulatorja ali robota in popolnoma nove zasnove manipulatorja. Na podlagi analize različnih pristopov je bila izbrana rekonstrukcija obstoječega manipulatorja s standardnimi elementi. Naloga vsebuje kratke opise in razlage pojmov, ki so povezani s transportiranjem različnih materialov v industrijskem okolju ter utemeljitev končne izbire postopka rekonstrukcije manipulatorja. Osrednji del naloge sestavlja opis transportnih sistemov in konstrukcij v industriji ter konstruiranje in izdelava rekonstrukcije manipulatorja za izboljšanje učinkovitosti in zmanjšanje izgub pri prenašanju steklenih izdelkov.
Ključne besede: transportne naprave, manipulator, rekonstrukcija, zmogljivost
Objavljeno: 17.09.2010; Ogledov: 1512; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (5,06 MB)

9.
KRMILJENJE PORTALNEGA MANIPULATORJA V OBDELOVALNI CELICI
Primož Gorenšek, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskemu delu so predstavljeni izzivi in rešitve za avtomatizacijo portalnega manipulatorja v obdelovalni celici. Krmiljenje je bilo izvedeno v treh delih z različnimi krmilniki in sicer Siemens S7-200, Siemens S7-300 ter na koncu s Phoenix Contact mrežnim krmilnikom. Opisana je vezava krmilnikov, pisanje programa ter zagon obdelovalne celice. Predstavljeni pa so tudi problemi s katerimi sem se srečeval tekom dela in njihove rešitve.
Ključne besede: krmiljenje, avtomatizacija, proizvodna celica, portalni manipulator
Objavljeno: 26.10.2011; Ogledov: 1384; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (9,89 MB)

10.
Modifikacija pnevmatično krmiljenega manipulatorja
Kristian Bernad, 2011, diplomsko delo

Opis: V tovarni avtomobilov Revoz d.d. (Clio, Twingo in Wind) v proizvodnem procesu uporabljajo veliko pnevmatičnih manipulatorjev, ki lajšajo delo delavcem in omogočajo hitrejšo in lažjo montažo ter transportiranje delov vozila. Zelo pogosto pa prihaja do problema in zastoja na enem od večjih pnevmatičnih manipulatorjev, ki se nahaja v karoserniškem delu tovarne na operaciji OP65 (dvig in spust poda vozila). Velikokrat prihaja do zastoja zaradi pogostih poškodb na pnevmatičnem krmilju zaradi česa imajo terenski vzdrževalci veliko intervencij, ki posledično vplivajo na število izdelanih kosov na izmeno. Da bi se tem težavam izognili je potrebno pnevmatično krmilje na manipulatorju modificirati in s tem omejiti okvare in zastoje na minimum.
Ključne besede: Pnevmatični manipulator, modifikacija, pnevmatične sheme
Objavljeno: 12.01.2012; Ogledov: 1305; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici