| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 52
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Orodja za manipulacijo videoposnetkov z nevronskimi mrežami : diplomsko delo
Jure Farič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali s teoretičnim pregledom metod uporabljenih pri generiranju globoko ponarejenih medijev in prikazu delujočega primera globoko ponarejenega videoposnetka. Teoretično smo pregledali pristope za manipulacijo slik in videoposnetkov z modeli generativnih nevronskih mrež, ter izdelali delujoč in realističen primer globoko ponarejenega videoposnetka. Uporabili smo obstoječe videoposnetke z nevronskimi mrežami in primerjali rezultate manipulacije s pravimi videoposnetki. V praktičnem delu smo predstavili korake po katerih lahko izdelamo deepfake videoposnetek z orodjem DeepFaceLab.
Ključne besede: globoke nevronske mreže, globoko učenje, globoko ponarejeni videoposnetki, manipulacija slik, manipulacija videoposnetkov, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 09.02.2023; Ogledov: 284; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1014,84 KB)

2.
Vpliv dinamičnih cen v e-poslovanju
Mihael Hojnik, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi bo obdelana tema ,ki v Sloveniji ni samoumevna in še ni bila obdelana. V tujini je pojem dinamičnih cen zelo razširjen v različnih panogah. Delovanje prirejanje in manipulacije cen lahko vidimo skoraj pri vsakodnevnih opravilih, kot je točenje goriva, nakupi preko spleta ali enostavni nakup v trgovini. V nalogi bo predstavljen pojem dinamičnih cen in opisan ,prikazane možnosti uporabe programske opreme, ki bi lahko v slovenskih trgovinah ali panogah pripomogle k boljšim poslovnim rezultatom. Razčlenjen bo algoritem ,ki je potreben za programsko opremo, ki manipulira ceno v trgovini ali panogi. Razčlenjeni bodo faktorji, ki jih je potrebno uporabiti pri analiziranju in optimizacije cen. Opisane bodo podatkovne baze, ki so potrebne za učinkovito delovanje programov za najbolj učinkovito delovanje programov. Predstavljeni bodo najbolj znani ponudniki programske opreme, ki skrbi za delovanje v tujini. Prikazane bodo dobre prakse dinamičnih cen na obstoječih primerih in panogah v podjetjih v tujini. Podjetja in panoge bodo izbrane na območju EU, saj skupno povezuje podobna zakonodaja o varstvu podatkov. Raziskovan bo pravni vidik pridobivanja in implementiranja podatkov v EU in Sloveniji glede uporabe takšne programske opreme, ter kateri podatki o strankah se lahko uporabijo in istočasno omogočajo anonimnost. Med glavnimi temami v magistrski nalogi bo raziskan pogled slovenskih strank na delovanje takšnih praks ,ter kako se bodo odzvale stranke glede na takšno delovanje cen v praksi. Analiziran bo tudi anketni vprašalnik, ter njihove odločitve. Na praktičnem primeru ,bo prikazana uvedba takšnega sistema na E-trgovini z preizkusno verzijo naključne programske opreme, ter podatkovne baza iz katere bo program določeval avtomatsko ceno . tudi omejitve, ki jih lahko ima posameznik pri implementaciji . Raziskano bo celotno področje dinamičnih cen.
Ključne besede: Dinamične cene, program, statistika, povpraševanja in ponudba, algoritmi, študijski primer, slovenski trg, tujina, cene, manipulacija
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 126; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (4,15 MB)

3.
Avtomatizacija delovnega mesta za prelaganje palet : diplomsko delo
Miha Unterlehner, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisan postopek avtomatizacije delovnega mesta za prelaganje palet. Podjetje, ki je sprožilo postopek avtomatiziranja, je bilo Gorenje d. o. o. PROGRAM PSA, saj hočejo čim bolj oziroma še bolj avtomatizirati proizvodnjo pralnih strojev. Pred avtomatizacijo je delavec na tem delovnem mestu privijačil nogice aparata na njegovo ohišje in nato nanj postavil paleto. Za tem delovnim mestom se aparat obrne tako, da sedaj stoji na tej paleti in se od tukaj naprej vozi po proizvodnji na tej paleti. Podjetje je tako izdalo povpraševanje po možni avtomatizaciji tega delovnega mesta. Diplomska naloga opisuje različne faze in postopke takšnega projekta: ponudbo s problemom, koncept, vizualizacijo stroja oziroma rešitve, dokončno delovanje, izdelavo elektro in strojnega načrta. Poudarek je na inženirskih zaključnih delih, kot so elektrifikacija stroja oziroma rešitve, programiranje PLK za napravo, testiranje, integracija rešitve v obstoječo proizvodnjo in na koncu še končni prevzem rešitve.
Ključne besede: avtomatizacija procesa, manipulacija palet, programiranje, Siemens
Objavljeno v DKUM: 17.10.2022; Ogledov: 155; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Dejavniki kredibilnosti sintetične vsebine : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Domagoj Kalšan, 2022, diplomsko delo

Opis: Sintetična vsebina krepi svojo prisotnost v digitalnem prostoru že nekaj let. Vsakodnevno raziskovalci z celega sveta odkrijejo nove načine ustvarjanja dovršene sintetične vsebine. Na različne načine želijo ustvariti popolno sintetično vsebino, ki jo uporabniki ne zmorejo ločiti od avtentične vsebine. Sintetična vsebina v svoji osnovi ni škodljiva in se odlično uporablja za popravljanje končnih izdelkov. Takšne tehnologije se že dolgo poslužuje filmska industrija, oglaševalske in tržne agencije ter drugi. Uporaba algoritmov za ustvarjanje sintetične vsebine zmanjša ceno in čas, ki sta potrebna za ustvarjanje dovršenih posnetkov. Zaradi učinkovitosti sintetične vsebine in njene lahke uporabe se je sintetična vsebina hitro začela uporabljati tudi v škodljive namene. V veliki meri je prizadela znane osebnosti in predvsem ženske, saj se je njena uporaba hitro razširila v industrijo za odrasle. Poleg uničevanja ugleda posameznikov je sintetična vsebina velikokrat uporabljena v politične namene in ustvarjanja kaosa. Zaradi povečanega števila škodljive sintetične vsebine so začele korporacije in ustanove pospešeno razvijati algoritme, ki bi bili sposobni prepoznati sintetično vsebino. Ker tudi uporabniki, ki so seznanjeni z obstojem sintetične vsebine ugibajo pri njeni prepoznavi, smo želeli ugotoviti človeško sposobnost prepoznave sintetične vsebine. Področje človeške prepoznave sintetične vsebine je premalo raziskano. Da bi ugotovili kateri dejavniki vplivajo na človeško prepoznavo sintetične vsebine smo izvedli kvazi eksperiment. Anketiranci so bili na kratko seznanjeni z sintetično vsebino in so poizkušali pravilno ugotoviti v katerih posnetkih je bila prisotna sintetična vsebina. Naše delo je le majhen korak v ugotavljanje dejavnikov kredibilnosti sintetične vsebine, z njem pa želimo povečati zanimanje za to področje.
Ključne besede: diplomske naloge, sintetična vsebina, manipulacija posnetkov, nevronske mreže
Objavljeno v DKUM: 03.08.2022; Ogledov: 253; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

5.
Portretna fotografija kot predmet manipulacij in temelj v umetniških praksah 20. stoletja : magistrsko delo
Ines Žarki, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga z naslovom Portretna fotografija kot predmet manipulacij in temelj v umetniških praksah 20. stoletja skozi zgodovinski pregled medsebojnih vplivov portretne fotografije, razvoja fotografske tehnologije in vloge manipulacije v zgodnjih letih medija raziskuje pojavnost intermedijskih umetniških praks in umetniških intervencij v fotografiji. Naloga analizira razliko med likovno-manipulacijskimi in intermedijskimi odnosi in skladno s pojavom novih praks razlaga pojem umetniških intervencij. Nadalje analizira ustvarjalne procese pionirjev intermedijskega združevanja fotografije in drugih medijev Arnulfa Rainerja, Gerharda Richterja in Sigmarja Polkeja. Skozi njihove umetniške prakse naloga raziskuje vlogo posameznega medija, njegove izrazne (z)možnosti in doprinos k celotni podobi umetniških del. Serija del After Face Farces (Po obraznih farsah), izdelana v praktičnem delu naloge in zasnovana kot hommage Rainerjevi seriji Face Farces (Obrazne farse), obravnava Rainerjeve ustvarjalne prakse in jih prenaša v lasten umetniški izraz.
Ključne besede: portretna fotografija, likovna manipulacija, umetniška intervencija, intermedijska umetnost
Objavljeno v DKUM: 19.05.2022; Ogledov: 244; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (17,40 MB)

6.
Predlog izboljšave notranjega transporta in manipulacije v podjetju
Primož Povše, 2015, specialistično delo

Opis: Zaradi večletne hitre rasti prodaje in s tem povezanega širjenja obravnavanega podjetja, ki izdeluje ozobljene obroče za avtomobilsko industrijo, je bil vidik najbolj smotrne izrabe notranjega transporta nemalokrat zapostavljen in pozabljen. Zaradi določitve ustreznih in ne prevelikih medfaznih zalog, naloga skrbno proučuje in analizira posamezne faze izdelave ozobljenega obroča iz časovnega vidika. Tehnološki vidik v tej nalogi ni obravnavan in je zaradi boljše predstave le grobo opisan. V nadaljevanju so bile predstavljene in ovrednotene tri možnosti izboljšave notranjega transporta. Vse tri možnosti so podrobno opisane in pri vseh treh možnostih je upoštevana izvedba s čim manj motenj redne proizvodnje, saj si podjetje pretiranih zaostankov ne bi moglo privoščiti. Pri ocenah stroškov je preračunana tudi doba, v kateri bi se investicija povrnila. Na koncu je izvedena primerjava vseh treh možnosti glede velikosti investicije, časa povrnitve investicije ter pozitivnih in negativnih vplivov, ki bi jih posamezna rešitev imela.
Ključne besede: transport, notranji transport, manipulacija, ozobljeni obroč, medfazne zaloge
Objavljeno v DKUM: 18.03.2021; Ogledov: 541; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

7.
Analiza procesa upravljanja s paletnimi pošiljkami v izbranem poštnem pretovornem logističnem centru
Zijada Salkanović, 2020, diplomsko delo/naloga

Opis: Vsako podjetje, tudi Pošta Slovenije, potrebuje logistične storitve za zagotavljanje povezave med podjetjem in njegovim okoljem (dobavitelji, strankami ipd.). V interesu Pošte Slovenije je, da paletne pošiljke, kot tudi ostale pošiljke, odpravi do strank čim hitreje, kakovostno, varneje ter tudi najugodnejše predvsem s finančnega vidika. Palete nam pomagaju pri lažji manipulaciji z blagom in transportom blaga. Prevoz paletnih pošiljk naj bi bil varen in kakovosten, vendar to ni vedno tako, zaradi težav, ki se pojavljajo pri manipulaciji s paletnimi pošiljkami. Paleta je namensko izdelana lesena podloga, na katero zlagamo kosovni tovor (kartoni, vreče, zaboji ipd.) z namenom standardiziranja tovorne enote, s katerimi hitreje, varneje in stroškovno učinkoviteje opravljamo transport. Uveljavljajo se v vseh dejavnostih (proizvodnja, transport, distribucija ipd.), njihova množična uporaba pa močno vpliva na poenostavitev ter zmanjšanje stroškov v celotni logistični verigi. Namen diplomskega dela je predstaviti procese upravljanja s paletnimi pošiljkami in podati prednosti in slabosti teh procesov ter možne rešitve obstoječega stanja.
Ključne besede: Proces, logistika, transport, paletne pošiljke, manipulacija paletnih pošiljk
Objavljeno v DKUM: 08.01.2021; Ogledov: 523; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

8.
Analiza temnih vzorcev na slovenskih spletnih straneh : diplomsko delo
Elena Osrajnik, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo preučili različne oblike temnih vzorcev, ki se pojavljajo na straneh slovenskih spletnih trgovin. Opisali smo kategorije in vrste vzorcev glede na kognitivne pristranskosti, ki jih izkoriščajo v potrošniku, in glede na pet temeljnih oblikovanj vzorcev. To smo storili z ročnim pregledom več kot petdeset spletnih strani, katere smo primerjali s temnimi vzorci na tujih spletnih trgovinah. Ugotovili smo, da so temni vzorci na slovenskih spletnih trgovinah v primerjavi s tujimi precej razširjeni, vendar vseh oblik vzorcev med pregledom nismo zaznali.
Ključne besede: temni vzorci, manipulacija, spletne trgovine, potrošniki
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 504; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

9.
Uporaba medijev v obveščevalne namene : tajne operacije
Ajda Potočnik, 2020, diplomsko delo

Opis: Zamisel o organizaciji, ki nadzira ume in misli posameznikov in množic, jih potiska k določeni ideologiji in določenim življenjskim odločitvam, se lahko zdi kot absurdna zarota ali kot znanstvena fantastika. Vendar za nekatere zagotovo ni presenetljivo odkritje, da korporacije, organizacije in politiki lahko manipulirajo javno mnenje, da bi ustrezali določeni agendi. Poleg tega je znano, da so vladne organizacije, kot je ameriška Centralna obveščevalna agencija (angl. Central Intelligence Agency – CIA), nadzorovale in manipulirale misli civilistov. Ta teorija zarote se je pokazala za resnično v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v ZDA. Obveščevalne službe imajo že dolgo povezave z novinarji. Ta skrita dejavnost nekaterih novinarjev je dosegla svoj vrhunec v hladni vojni. Uporaba novinarstva za obveščevalne namene pa je nekoliko sporna. Takšna praksa je razlog, da mnoge v tujini delujoče novinarje sumijo vohunjenja. Podobne polemike so obkrožale tudi uporabo antropologov in arheologov kot krinko za obveščevalne operativce. Kot primer politične propagande, v kateri so mediji sodelovali z obveščevalno službo, je v diplomskem delu predstavljen Münzenbergov aparat. Willi Münzenberg je bil izredno pomemben dejavnik v politiki na začetku 20. stoletja. Kot eden od organizatorjev in ustanoviteljev Komunistične internacionale (v nadaljevanju Kominterne) in kot voditelj v zgradbi marksistično-leninistične moči zunaj Rusije je igral še posebej vplivno vlogo v zarotah, manevriranju, propagandi in tajnih političnih dejavnostih. V določenem pomenu je bil Münzenbergov aparat, prav tako kot kateri koli drugi dejavnik, zaslužen za oblikovanje političnih stališč v 30. letih prejšnjega stoletja.
Ključne besede: diplomske naloge, tajne operacije, medijska manipulacija, propaganda, Mockingbird, Münzenberg
Objavljeno v DKUM: 09.06.2020; Ogledov: 615; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (512,86 KB)

10.
Miniaturna fotografija in učinek miniature v fotografiji : diplomsko delo
Tina Pušauer, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavi fotografsko tehniko, katere namen je prikazati motiv v navidezno pomanjšanem merilu kot v merilu, v katerem je prisoten v dejanskem svetu. Manipulacija z navidezno velikostjo motiva je posledica izbrane perspektive, to lahko poudarita še globinska ostrina in barvni kontrast. Za doseganje učinka miniature sta ključna ustrezna postavitev fotoaparata in pristop v postprodukciji, s katerima se prepreči pojavnost prostorskih ključev. Praktičen del diplomskega dela zajema preizkus izbranih metod za ustvarjanje iluzije miniature, katerega rezultat sta serija fotografij mesta Maribor in analiza nastalih fotografij.
Ključne besede: manipulacija s perspektivo, nagibno-premični objektiv, prostorski ključi
Objavljeno v DKUM: 13.12.2019; Ogledov: 801; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (7,40 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici