| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
MANAGEMENT ZALOG V PODJETJU STEKLARNA ROGAŠKA d.d.
Daniel Hribar, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavil nabavno funkcijo in management zalog, ki sta medsebojno odvisna. Nabava je pomembna da do zalog sploh pride, management zalog pa te zaloge vodi in nad njimi izvaja kontrolo. Obe funkciji pa sta pomembni, da podjetje lahko nemoteno proizvaja proizvode ali storitve. Za podjetje je zelo pomembna količina oziroma raven zalog, saj zaloge predstavljajo za podjetja strošek, ki neposredno vpliva na uspešnost podjetja. Zato vsa podjetja stremijo k optimalnim zalogam, ki so tista višina zalog, pri katerih so stroški skladiščenja, stroški nabave in stroški financiranja zalog najnižji na enoto proizvodnje. Da bi bile zaloge v podjetju čim bolj optimalne, pa mora biti vodenje zalog čimbolj natančno in dosledno. Pri tem si podjetja pomagajo z ABC analizo, katero uporabljamo pri izbiri politike zalog, ki je najprimernejša za posamezne izdelke ali skupine izdelkov. Ker so prvine poslovnega procesa redke in drage je treba z njimi racionalno gospodariti. Zato je potrebna dobra kontrola zalog, da materialne izgube odpravimo. To pa lahko dosežemo z rednimi inventurami. V delu sem predstavil podjetje Steklarna Rogaška d.d. in njihov management zalog ter predloge izboljšav, ki so vezani na vodenje in kontrolo zalog.
Ključne besede: ABC analiza, management zalog, nabava, nabavna funkcija, nabavni proces, stroški zalog
Objavljeno: 03.07.2009; Ogledov: 3117; Prenosov: 533
.pdf Celotno besedilo (978,65 KB)

3.
MANAGEMENT NABAVE IN ZALOG V PODJETJU ETOL D.D.
Jure Čepin, 2009, diplomsko delo

Opis: Management nabave je eden ključnih dejavnikov poslovanja vsakega podjetja. Organizacija, doslednost, ažurnost so tisti faktorji, ki oblikujejo nabavo, za dosego željenih rezultatov poslovanja z optimalnimi količinami zalog. Pravilni management nabave vodi v uspešen management zalog, njuno vzajemno delovanje pa nudi podjetju zanesljivo planiranje z minimalnimi stroški ter korak prednosti pred konkurenco.
Ključne besede: Zaloge, nabava, proučevanje nabavnih trgov, management nabave, management zalog, Sap, vrednotenje dobaviteljev.
Objavljeno: 19.06.2009; Ogledov: 2518; Prenosov: 364
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

4.
5.
MANAGEMENT ZALOG V PODJETJU ŠTORE STEEL D.O.O.
Valerija Kožuh, 2009, diplomsko delo

Opis: Nabava je poleg proizvodnje in prodaje najpomembnejša funkcija v proizvodnih podjetjih, v trgovinskih podjetjih pa je njena vloga še večja. Temeljna naloga nabave je preskrba surovin ter materiala v pravi količini, ustrezni kakovosti, po primerni ceni in ob pravem času. Uspešnost vsakega proizvodnega podjetja je med drugim odvisna tudi od zalog, ki so za podjetje izredno pomembne. Zaloge na eni strani omogočajo neprekinjeno proizvodnjo, na drugi strani pa povzročajo stroške. Pri upravljanju zalog se največkrat postavi vprašanje glede količine naročenega materiala. Gre za vprašanje optimalne naročilne količine. V teoretičnem delu smo s pomočjo domače in tuje literature opredelili vlogo in pomen managementa nabave ter njene naloge in cilje. V praktičnem delu je na kratko predstavljeno podjetje Štore Steel d.o.o., nabavna funkcija in management zalog v podjetju. Za strateško pomembne surovine smo izračunali raven zalog, od najnižje (minimalne), signalne, pa vse do maksimalnih zalog. Prav tako smo opredelili optimalno naročilno količino.
Ključne besede: Ključni pojmi: nabava, zaloge, management zalog, optimalana naročilna količina.
Objavljeno: 16.10.2009; Ogledov: 2334; Prenosov: 320
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

6.
MANAGEMENT ZALOG V PODJETJU ODELO SLOVENIJA D.O.O.
Daniela Kotnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Za podjetja je zelo pomemben nadzor nad zalogami, saj skušajo po eni strani znižati nivo zalog, po drugi strani pa ohranjajo zaloge zaradi zadovoljevanja kupcev. Podjetje Odelo Slovenija d. o. o. uporablja tri glavne sisteme oskrbe materiala. Vsak izmed njih je za podjetje pomemben ter pripomore k učinkovitejšemu ravnanju z zalogami. Olajšuje delo logistike ter proizvodnje. Ti sistemi so JIT, konsignacija ter naročanje na osnovi signalne zaloge. Kateri sistem oskrbe bo podjetje uporabilo, pa je v glavnem odvisno od ABC-analize. Nekatere službe v podjetju težijo k večjim, nekatere službe pa k manjšim zalogam. Zato prihaja v podjetju do nesoglasij, ki zadevajo vprašanje, kakšna naj bo velikost zalog: majhna ali velika. Kakorkoli že, podjetje mora imeti takšno raven zalog, ki ne bo manjša od signalne oziroma varnostne zaloge, saj pri signalni zalogi že sprožimo postopek za novo naročilo. In če to zalogo zamudimo, lahko v podjetju povzročijo zastoj v proizvodnji ter nepotrebne stroške.
Ključne besede: management zalog, JIT, konsignacija, signalna zaloga, kanban
Objavljeno: 20.05.2010; Ogledov: 2677; Prenosov: 410
.pdf Celotno besedilo (312,29 KB)

7.
OPTIMIZACIJA ZALOG V PODJETJU ANET D.O.O.
Aldin Đešević, 2010, diplomsko delo

Opis: V podjetjih, ki se ukvarjajo s prodajo in distribucijo blaga, je gospodarjenje z zalogami osnova za njihovo delovanje v panogi, saj imajo trgovinska podjetja v zalogah investirano večino svojega kapitala, vzdrževanje tega pa lahko predstavlja tudi občuten strošek za podjetje. Upravljanje z zalogami je neizbežen proces v vsaki organizaciji, ki omogoča nemoteno oskrbo tako proizvodnih linij kot končnih kupcev, ob planiranem času in mestu. Ker sem tudi sam zaposlen v podjetju, ki se ukvarja z distribucijo in prodajo avtomobilskih delov in menim, da je uspešno delovanje te organizacije v prihodnosti močno odvisno od učinkovitega in uspešnega gospodarjenja z zalogami, smo v diplomski nalogi opisali problematiko prevelike zaloge oz. neoptimalne zaloge, s katero se danes sooča tudi podjetje Anet d.o.o. Rešitev za uresničitev optimizacije zaloge in doseganje te vidimo v optimalnih naročilnih količinah, ob uporabi primernega sistema za kontrolo zaloge. Pred izbiro tega je priporočljivo segmentirati blago v razrede, glede na stroške in prodajo, ki jo blago predstavlja za podjetje. Na takšen način omogočimo lažji pregled nad zalogo blaga in se lahko osredotočimo na tiste zaloge blaga, ki pomenijo za podjetje najvišje stroške. Pomembnost segmentiranja blaga smo v diplomskem delu prikazali z ABC analizo, katero smo izvedli na 30 poljubno izbranih artiklih. Na osnovi ABC analize smo razvrstili obravnavane artikle v razrede A, B in C, glede na njihov pomembnost z vidika stroškov in prodaje. Rezultati ABC analize kažejo, da je največji delež stroškov in vrednost zaloge vezana v artiklih razreda A, zato je optimizacija zaloge teh artiklov za podjetje najbolj pomembna. Kot orodje za prikaz ekonomskih učinkov in optimizacije zaloge na artiklih A razreda smo uporabili model ONK, ki pri določanju naročilnih količin upošteva stroške skladiščenja, stroške naročanja blaga in z uporabo tega lahko v velik meri vplivamo na znižanje nepotrebne zaloge. Na koncu diplomskega dela smo primerjali rezultate predlagane izboljšave z obstoječim stanjem in prikazali vpliv optimizacije na koeficient obračanja zaloge, znižanje skupnih stroškov zaloge in znižanje celotne zaloge, s katero posluje podjetje Anet d.o.o.
Ključne besede: Optimizacija zalog, Stroški zalog, Management zalog, Dnevi vezave sredstev, Koeficent obračanja zaloge
Objavljeno: 07.06.2010; Ogledov: 2543; Prenosov: 546
.pdf Celotno besedilo (786,73 KB)

8.
KAKO IZBOLJŠATI MANAGEMENT ZALOG V PODJETJU PRELOG D.O.O.
Mitja Baskar, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem obravnaval in proučeval pomen zalog za podjetje in problematiko njihovega managementa (načrtovanje, vodenje, kontrola, analiza zalog). V podjetju predstavljajo zaloge trgovskega blaga pomembno postavko kratkoročnih sredstev, zato je zelo pomemben njihov management zalog, saj so z njimi povezani določeni stroški, ki neposredno vplivajo na uspešnost poslovanja. V vsebinskem smislu je diplomsko delo razdeljeno na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu sem s pomočjo domače in tuje literature opredelil vlogo in pomen zalog ter njihovega managementa. V praktičnem delu je na kratko predstavljeno podjetje Prelog d.o.o. in njihov obstoječi management zalog. S pomočjo analize in preučitve dejanskega stanja sem na koncu podal določene predloge, s katerimi bi lahko v podjetju povečali učinkovitost managementa zalog in s tem večjo uspešnost poslovanja.
Ključne besede: zaloge, management zalog, analiziranje zalog, koeficient obračanja zalog, ABC analiza, stroški zalog
Objavljeno: 11.11.2010; Ogledov: 1747; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

9.
METODE NAROČANJA V PODJETJU NAFTA STROJNA D.O.O.
Sanela Šimunković, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Nabavni oddelek kot sodobni koncept nabave v svoje delovanje vključuje elemente trženja, to pomeni, da opravlja raziskave trga, nenehno išče nove dobavitelje, nove vrste materialov, aktivno sodeluje z razvojno-raziskovalno dejavnostjo v podjetju in pri dobavitelju. Le gospodarna in učinkovita nabava lahko veliko pripomore k uspešnosti podjetja. Management zalog je pomembna funkcija v podjetju, ki omogoča nemoteno preskrbo proizvodnje s potrebnimi in primernimi surovinami, zahtevane kakovosti, ob pravem času in obenem skrbi za čim nižje stroške. Načrtovanje potreb po materialu obsega takšno zalogo, da proizvodnja podjetja poteka nemoteno, istočasno pa da so stroški skladiščenja minimalni. Optimalne zaloge bomo dosegli takrat, kadar bodo ob maksimalni zanesljivosti poslovanja stroški minimalni. Kontrola zalog in vodenje zalog sta dva oddelka v procesu managementa zalog, zato morata delovati zelo povezano. Podjetje Nafta Strojna d.o.o. je podjetje z dolgoletno tradicijo in širokim spektrom poslovanja. Predstavili smo podjetje ter njegov trenutni sistem obvladovanja zalog in predloge izboljšav, ki bi jih bilo smiselno uvesti na tem področju. Podjetje nenehno vlaga v lasten razvoj, za ohranjanje in izboljševanje konkurenčne prednosti na trgu. Kot smo opisali v diplomskem seminarju lahko podjetja, na podlagi učinkovitega poslovnega modela, v oskrbovalno verigo uvedejo elektronsko poslovanje, ki zmanjša stroške, dvigne kvaliteto poslovanja in poveča uspešnost in učinkovitost poslovanja celotne oskrbovalne verige. Podjetje posluje za velike investicije ter postavlja zahteve za kakovost vhodnih materialov, sistematično izbiro in ocenjuje dobavitelje od katerih išče zanesljivost dobav. Vodstvo podjetja se zaveda pomena izvajanja učinkovite in racionalne nabavne funkcije in njenega vpliva na uspešnost poslovanja podjetja, zato mu posveča veliko pozornost.
Ključne besede: nabavni material, zaloge, management nabave, stroški zalog, metoda načrtovanja potreb po materialu (NPM).
Objavljeno: 05.01.2011; Ogledov: 1628; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (5,38 MB)

10.
IZBOLJŠAVA SKLADIŠČNEGA POSLOVANJA V PORODNIŠNICI LJUBLJANA
Marinka Vukadinović, 2011, diplomsko delo

Opis: V zdravstvu se nenehno srečujemo s pomanjkanjem denarnih sredstev, saj je realizacija stroškov v primerjavi s planiranimi stroški vedno večja. Vodstva posameznih klinik v sklopu Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sprejemajo različne ukrepe z namenom obvladovanja stroškov poslovanja. Predvsem sprejemajo sanacijske ukrepe na področju akutne bolnišnične obravnave, cen zdravstvenih storitev, študentskega dela ter dežurnih služb. Sama sem zaposlena v lekarni Ginekološke klinike, kjer se vsakodnevno ukvarjam s pripravo in odpremo zdravil ter medicinskega materiala na posamezne oddelke. Menim, da je poslovna učinkovitost poleg sprejetih sanacijskih ukrepov v veliki meri odvisna tudi od uspešnosti in učinkovitosti materialnega poslovanja. Tako smo v diplomskem delu opredelili problematiko previsokih zalog, s katero se srečujemo na Ginekološki kliniki. Možnosti izboljšanja skladiščnega poslovanja vidimo v centralizaciji depojev zdravil in medicinskega materiala kot tudi v optimalnih naročilnih količinah (ONK) ob uporabi primernega sistema za kontrolo zalog. Določanje ONK za vse artikle, ki jih uporabljajo oddelki, bi bilo preveč zamudno, saj jih je bilo v času našega raziskovanja skupno kar 513 različnih vrst. Zato smo izpostavili pomembnost ABC in XYZ analize, s katero smo izločili tisti mali, a najbolj pomemben segment zdravil in medicinskega materiala. To je material, ki po ABC in XYZ analizi spada v skupino AX, za katero je značilno, da predstavlja največji delež porabe in ima konstantno porabo. Doseganje boljših ekonomskih učinkov v skladiščnem poslovanju vidimo predvsem v centralizaciji depojev ter v uporabi modela ONK na artiklih skupine AX. Na koncu diplomskega dela smo primerjali rezultate predlaganih izboljšav s trenutnim stanjem ter prikazali vpliv optimizacije na koeficient obračanja zalog in znižanje skupnih stroškov zalog.
Ključne besede: optimizacija zalog, stroški zalog, management zalog, dnevi vezave sredstev, koeficient obračanja zalog, centralizacija depojev
Objavljeno: 14.07.2011; Ogledov: 1460; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici