| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Tehnični in ekonomski del vrednotenja investicije v izgradnjo male hidroelektrarne Belca II
Žiga Papić, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava tehnični in ekonomski del vrednotenja investicije v izgradnjo male hidroelektrarne. Tako je cilj magistrskega dela ugotoviti, ali ima reka Belca dovolj energetskega potenciala za investicijo v izgradnjo male hidroelektrarne. Na podlagi izmerjenega bruto padca in razpoložljivega pretoka vode je izveden preračun vseh glavnih sestavnih elementov male hidroelektrarne. Namen zaključnega dela je tudi ugotoviti, kako perspektivna je izgradnja male hidroelektrarne iz ekonomskega vidika. Na podlagi investicijskega vložka in obratovalnih stroškov je izvedena analiza upravičenosti investicije pri različnih odkupnih cenah električne energije. Podani so napotki potencialnemu investitorju, pri kateri odkupni ceni električne energije je realizacija projekta smiselna.
Ključne besede: male hidroelektrarne, reka Belca, hidropotencial, ekonomska analiza, neto sedanja vrednost
Objavljeno v DKUM: 22.03.2017; Ogledov: 2048; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (2,81 MB)

2.
VPLIV NIHANJA OMREŽNE NAPETOSTI NA DELOVANJE MALIH HIDROELEKTRARN
Sašo Lorenčič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili ključne elemente male hidroelektrarne in njihova delovanja. Za predstavitev rezultatov meritev smo uporabili asinhronski generator, ki je za gradnjo MHE primeren. Izbrani motor smo preračunali s pomočjo programskega paketa emLook, ter predstavili primerjavo rezultatov z nazivnimi vrednostmi. V nadaljevanju smo se osredotočili na meritev obremenitev asinhronskega generatorja, ter primerjavo rezultatov z obremenitvijo s kompenzacijo. Izmerili smo asinhronski generator v otočnem obratovanju pri različnih kapacitivnostih, ki smo jih spreminjali v okolici nazivne vrednosti kondenzatorjev. Pri tej meritev smo še opravili meritev prostega teka. Kot zadnjo meritev smo predstavili izklop pogona in bremena na omrežju.
Ključne besede: vodne turbine, asinhronski generator, male hidroelektrarne, nihanje omrežne napetosti
Objavljeno v DKUM: 09.09.2016; Ogledov: 1404; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

3.
Načrtovanje hidroelektrarn na reki Bjelojevićki
Jelena Vuković, 2015, magistrsko delo

Opis: Črna Gora ima veliko majhnih vodotokov, od katerih večina ni energetsko izkoriščena. Med njimi je tudi reka Bjelojevićka, ki ima dober potencial za gradnjo ene ali več majhnih hidroelektrarn, kar ima energetski pomen za Črno Goro, kot državo s slabo razvito politiko pridobivanja energije iz obnovljivih in ekološko sprejemljivih virov energije. V magistrskem delu je raziskana možnost izkoriščanja hidropotenciala reke Bjelojevićke, s poudarkom na ovire, ki se pojavljajo v tem procesu.
Ključne besede: male hidroelektrarne, reka Bjelojevićka, občina Mojkovac, hidropotencial
Objavljeno v DKUM: 09.08.2016; Ogledov: 1802; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (8,65 MB)

4.
OCENA HIDROENERGETSKEGA POTENCIALA NA PODROČJU OBČINE PLEVLJA IN PROJEKT MHE VOLODER
Bojan Dragaš, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavil postopek za izgradnjo male hidroelektrarne na področju občine Pljevlja. Male hidroelektrarne sem predstavil kot zaminive projekte za vlaganje, kot projekte, ki ne vplivajo negativno na okolje, ampak imajo lahko pozitivem vpliv na okolje in in služijo tudi drugim namenom okoljevarstva. Predstavil sam osnovne dele in postopke, ki jih je treba izpolniti za uresničitev ideje oziroma projekta izdradnje male hidroelektrarne. Poleg zakonodaje sem predstavil potrebne ekonomske izračune, ki najbolj vplivajo na izvedbo takšnega projekta.
Ključne besede: male hidroelektrarne, turbine, Voloder, Pljevlja, hidrologija
Objavljeno v DKUM: 14.10.2013; Ogledov: 1788; Prenosov: 214
.pdf Celotno besedilo (3,95 MB)

5.
MHE POBLAČNICA
Žarko Milinković, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavil načrt za izgradnjo male hidroelektrarne. Predstavil sem opis izdelave, osnovne dele in vso potrebno opremo. Izkoristil sem svoje znanje, ki sem ga pridobil s šolanjem, in izvedel študijo izdelave male hidroelektrarne v domačem kraju. Prikazal sem potrebne ekonomske in energetske izračune, iz katerih je razvidna upravičenost investicije. Za gradnjo ni ovir, saj je reka popolnoma neizkoriščena tako v ekološkem kot tudi kmetijskem smislu.
Ključne besede: male hidroelektrarne, hidroelektrarne, turbine, hidrostrojna oprema
Objavljeno v DKUM: 21.02.2013; Ogledov: 3315; Prenosov: 330
.pdf Celotno besedilo (3,02 MB)

6.
VODNI POTENCIAL ČRNE GORE IN MOŽNOSTI IZGRADNJE MHE NA POTOKU OĐZAČKO VRELO
Edis Softić, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen hidrometeorološki potencial Črne gore, izkoriščanje vodnih virov črnogorskih rek za proizvodnjo električne energije. Podrobneje je obravnavan severni del Črne gore, majhni vodotoki na področju občine Pljevlja. Poseben poudarek je na potoku Ođzačko vrelo. Na podlagi meritev pretoka na vodotoku Ođzačko vrelo je načrtovana mala hidroelektrarna. Poleg samega načrtovanja majhne hidroelektrarne so opisani tudi pogoji za izgradnjo tovrstnih hidroelektrarn v Črni gori in možnosti sofinanciranja proizvodnje električne energije z obnovljivimi viri. Del diplomske naloge je namenjen tako ekološkim predpisom kot tudi analizi ekonomske upravičenosti izgradnje male hidroelektrarne Ođzačko vrelo.
Ključne besede: hidroelektrarna, male hidroelektrarne, turbine, generatorji, pretok, moč, neto in bruto padec, hidropotencial
Objavljeno v DKUM: 07.12.2012; Ogledov: 2029; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (5,52 MB)

7.
PREDELAVA STARIH MLINOV IN ŽAG NA VODO V UČINKOVITE PROIZVAJALCE ELEKTRIČNE ENERGIJE
Jurij Košir, 2012, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela je predelava starih mlinov in žag, ki jih poganja voda, v male elektrarne. Ob tem je pomembno tudi ohranjanje tehnične dediščine. Osrednji problem obravnavane teme je bila sprememba vrtilne frekvence vodnega kolesa v vrtilno frekvenco, potrebno za pridobivanje električne energije. Za to pretvorbo sem izbral jermenske prenose, jih preračunal ter s tem določil končno moč, koliko naj bi takšna elektrarna proizvedla. Ugotovil sem, da bi v primeru predelave vseh za to ustreznih mlinov in izgradnjo modernih elektrarn na lokacijah, kjer so prej tovrstni mlini stali, lahko proizvedli ogromno količino koristne in čiste električne energije.
Ključne besede: Vodni mlini in žage, male hidroelektrarne, prenosniki moči, jermenski prenosniki, ekologija, tehniška dediščina
Objavljeno v DKUM: 28.11.2012; Ogledov: 2831; Prenosov: 339
.pdf Celotno besedilo (9,63 MB)

8.
MOŽNOST GRADNJE MALE HIDROELEKTRARNE NA POTOKU ZVIRENČINA
Dejan Hameršak, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava možnost gradnje male hidroelektrarne na izlivu potoka Zvirenčina v odvodni kanal hidroelektrarne Formin. Podani so opisi turbin in generatorjev, ki so primerni za vgradnjo v male hidroelektrarne. Izvedena je izbira turbine in druge opreme ter možnost vključitve elektrarne v elektroenergetski sistem. Uporabljen je program RedScreen, kjer je opravljen tako tehniški kot ekonomski del projekta.
Ključne besede: male hidroelektrarne, turbine, generatorji, električno omrežje, vključitev v omrežje, RetScreen programsko orodje, ekologija, ekonomska analiza
Objavljeno v DKUM: 02.02.2012; Ogledov: 3420; Prenosov: 488
.pdf Celotno besedilo (38,24 MB)

9.
GRADNJA MALIH HIDROELEKTRARN NA NARAVOVARSTVENIH OBMOČJIH
Boštjan Zamuda, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljene možnosti postavitve male hidroelektrarne na odseku reke Drave od Melja do Ptuja. To območje je zaščiteno, zato zanj veljajo posebna naravovarstvena določila, ki so v nalogi tudi predstavljena. Analizirali smo pretoke reke in opredelili naravovarstvena območja, ki so primerna za gradnjo. S pomočjo kartografije smo raziskali rečno korito. Zanimali so nas padci, širina in dno rečnega korita, ki so primerni za postavitev hidroelektrarne. Na podlagi vseh zakonskih omejitev in dobljenih podatkov smo predstavili nekaj obstoječih hidroelektrarn, ki so primerne za obravnavani odsek reke Drave. Opredelili smo karakteristične lastnosti teh hidroelektrarn in za analizirane podatke opravili tudi izračune moči in stroškov hidroelektrarn s pomočjo programa RET Screen.
Ključne besede: elektrotehnika, hidroelektrarne, male hidroelektrarne, naravovarstvena območja, reka Drava, turbine
Objavljeno v DKUM: 17.03.2011; Ogledov: 3268; Prenosov: 315
.pdf Celotno besedilo (12,10 MB)

10.
MOŽNOST IZKORIŠČANJA VODNEGA POTENCIALA REKE LEDAVE
Drago Šandor, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je raziskana možnost izkoriščanja vodnega potenciala reke Ledave za dve lokaciji. Obravnavano je pridobivanje vseh dovoljenj ter koncesije in raziskana okoljska zaščita NATURA 2000. Ekonomsko finančna analiza predvidenih tehničnih rešitev je bila opravljena s programskim orodjem RETScreen, kjer je bila uporabljena natančna stroškovna metoda. Izvedena je bila tudi analiza občutljivosti glede na spremembe cen in proizvedene količine električne energije in izkaz skupnega denarnega toka.
Ključne besede: male hidroelektrarne, reka Ledava, RETScreen, investicijski stroški za hidroelektrarno
Objavljeno v DKUM: 06.01.2011; Ogledov: 6986; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (5,85 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici