1.
Razumevanje makrobiotike med pridelovalci in kupci ekoloških živilNina Prah, 2016, magistrsko delo/naloga
Opis: Poglavitni cilj raziskave je oceniti ali v raziskavo vključeni ekološko ozaveščeni skupini posameznikov sledi-ta tudi priporočenemu življenjskemu slogu. Namen raziskave je pokazati vplive življenjskega sloga na pre-hranjevanje po načelih makrobiotike. Makrobiotika je eden izmed komplementarnih konceptov, ki zajema prehranjevalni vzorec, kulturo gibanja in življenjsko aktivnost ter trajnostno polikulturno obliko kmetova-nja. V anketi so sodelovali 104 anketiranci dveh različnih skupin, ekoloških pridelovalcev in kupcev ekolo-ških živil iz štajerske regije. Na podlagi odgovorov ankentirancev in statističnih značilnosti smo ocenili, da življenjski slog vpliva na prehranjevanje, izbiro vrste in izvor živil. V raziskavo vključeni skupini sledita makrobiotičnim priporočilom na področju prehrane, telesne aktivnosti in vrednot. Poglobljen pristop v ma-krobiotiko in v trajnostno naravnano kmetijstvo lahko v Sloveniji ponuja celovit tržni potencial trajnostne-ga in zelenega turizma manjših samooskrbnih kmetij.
Ključne besede: makrobiotika, živila, polikultura
Objavljeno v DKUM: 23.12.2016; Ogledov: 1842; Prenosov: 151
Celotno besedilo (1,17 MB)