| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
ZAPOSLOVANJE KADROV V MAJHNEM GRADBENEM PODJETJU
Anja Zupanc, 2009, diplomsko delo

Opis: Pomembnosti kvalitete pri zaposlovanju kadrov se dobro zavedajo vsa uspešna podjetja - in so v ta namen pripravljena investirati mnogo denarja in časa, saj vedo, kaj bo izbira dobrega kadra pomenila za celotno organizacijo. v prvem delu je predstavljeno majhno gradbeno podjetje, ki se ukvarja z arhitekturnim gradbenim projektiranjem in s tem povezanim tehničnim svetovanjem, v drugem delu potek zaposlovanja v tem podjetju, pri čemer smo njegovo prakso primerjali s prevladujočimi modeli na tem področju ter iskali možne izboljšave. Glede na dejstvo, da je med temeljnimi orodji za kvalitetno izvedbo kadrovske funkcije v podjetju dobro izdelana sistemizacija delovnih mest, smo posebno pozornost posvetili ustreznemu pravilniku. Pripravili smo predlog novega pravilnika, ki naj bi pomenil pomemben napredek v primerjavi s pravilnikom, ki ga je podjetje sprejelo v letu 2002.
Ključne besede: - zaposlovanje kadrov - majhno podjetje - sistemizacija delovnih mest
Objavljeno: 04.06.2009; Ogledov: 2058; Prenosov: 245
.pdf Celotno besedilo (732,16 KB)

2.
POSTAVITEV LOKALNEGA OMREŽJA V MAJHNEM PODJETJU
Janez Jelovčan, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava predlog izgradnje lokalnega omrežja v majhnem podjetju. Poudarek je na obravnavi računalniškega omrežja, ki služi kot osnova za delovanje informacijskega sistema in s tem učinkovitejšega poslovanja podjetja. V uvodnem delu je predstavljena kratka zgodovina, standardi in topologije računalniških omrežij. Glavni del je posvečen izbiri strojne opreme, ki omogoča žične in brezžične povezave. Opisani so postopki povezave, nastavitev in testiranja posameznih elementov omrežja. Dodano vrednost v omrežju predstavlja omrežno diskovno polje NAS (Network Attached Storage). V zadnjem delu so predstavljeni rezultati SWOT analize in analize stroškov predlagane rešitve ter nakazane možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: Majhno podjetje, računalniško omrežje, dostopna točka, navidezno zasebno omrežje
Objavljeno: 04.07.2011; Ogledov: 2482; Prenosov: 537
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

3.
POSEBNOSTI ORGANIZIRANOSTI RAČUNOVODSTVA V DRUŽINSKEM PODJETJU NA PRIMERU PODJETJA "X"
Karmen Žibrat, 2011, diplomsko delo

Opis: Družinska podjetja so v svetu in v Sloveniji, ena izmed temeljnih oblik podjetništva. Od drugih podjetij se razlikujejo po svojih značilnih lastnostih, iz katerih izhajajo številne prednosti in slabosti. V vsakem podjetju je računovodstvo temeljna informacijska dejavnost, s katero odgovorni v podjetju pridobijo pomembne informacije za upravljanje podjetja. Uspešnost in učinkovitost računovodstva, pa je odvisna od same organiziranosti vseh štirih računovodskih funkcij: knjigovodstva, računovodskega predračunavanja, računovodskega nadziranja in računovodskega analiziranja. Organiziranje računovodstva v družinskem podjetju pa se razlikuje od organiziranja računovodstva drugih podjetij. Do razlik prihaja predvsem zaradi čustvene povezanosti med podjetjem in družinskimi člani, kar vpliva na sprejemanje odločitev in posledično tudi na uspešnost poslovanja podjetja. Primer družinskega podjetja »X« potrjuje, da so v mnogih pogledih družinska podjetja različna od drugih nedružinskih podjetij. Organizacija računovodstva je drugačna kot v večjih nedružinskih podjetjih. V računovodstvu podjetja »X« se pojavljajo pomanjkljivosti, ki jih bo potrebno odpraviti, da bo računovodstvo bolj učinkovito. Z bolj kakovostnimi informacijami bo podjetje sprejemalo boljše odločitve in bo uspešneje delovalo tudi na tržišču.
Ključne besede: Družinsko podjetje, majhno podjetje, računovodstvo, organiziranost, knjigovodstvo, računovodsko predračunavanje, računovodsko nadziranje, računovodsko analiziranje, računovodsko informiranje.
Objavljeno: 24.01.2012; Ogledov: 1603; Prenosov: 229
.pdf Celotno besedilo (621,31 KB)

4.
RAČUNOVODSTVO DRUŽINSKIH PODJETIJ
Ines Šipek, 2012, diplomsko delo

Opis: V Sloveniji ter prav tako drugje po svetu je družinsko podjetništvo zelo razširjeno. Največkrat so družinska podjetja majhna, se pa najdejo tudi velike korporacije, ki imajo večinski del podjetja v lasti ene družine. Družinska podjetja se od ostalih razlikujejo po svojih lastnostih, prednostih ter slabostih. Že besedna zveza družinsko podjetje nam pove, da je sistem takega podjetja sestavljen iz neke družine ter podjetja. Družina je tista zaradi katere so velikokrat prisotna čustva in vrednote njenih članov, podjetje pa predstavlja organizacijo katere namen je uspešno delovati na trgu in večati njeno vrednost. Za vsako podjetje pa je pomembno, da ima računovodstvo organizirano v skladu s predpisi in potrebami. Namen diplomskega seminarja je predstavitev računovodstva majhnega družinskega podjetja Cvetličarna Palma s.p. Preučila sem funkcije njegovega računovodstva, ki so knjigovodenje, predračunavanje, nadziranje in analiziranje. Predstavila sem tudi računovodske informacije ter kaj je v zvezi z njimi potrebno vedeti.
Ključne besede: družinsko podjetje, majhno podjetje, družina, računovodstvo, knjigovodstvo, predračunavanje, nadziranje, analiziranje, računovodske informacije.
Objavljeno: 27.11.2012; Ogledov: 1122; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (657,41 KB)

5.
SISTEM RAZVOJA KADROV V PODJETJU KONTO D.O.O.
Urška Gluhak, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi preučujemo sistem razvoja kadrov s poudarkom na pridobivanju in izboru kadrov, ocenjevanju, nagrajevanju, napredovanju in motiviranju v podjetju Konto d.o.o.. V prvem delu diplomskega dela so teoretično opredeljeni elementi sistema razvoja kadrov, kot so: planiranje kadrov, analiza dela in določanje lastnosti delavcev, pridobivanje, izbira kadrov ter uvajanje novih delavcev, proces učenja, izobraževanja in usposabljanja, ocenjevanje, motiviranje in nagrajevanje ter napredovanje in načrtovanje kariere. Predstavitev obstoječega stanja razvoja kadrov v podjetju Konto d.o.o. je združeno v drugem delu. V tretjem delu s pomočjo vprašalnika podrobneje raziskujemo pomembnost posameznih dimenzij procesa za zaposlene. Zadnje poglavje pa z združitvijo dveh vzporednih procesov, procesa od zgoraj navzdol (top-down) in procesa od spodaj navzgor (bottom-up), predstavlja izzive, pričakovane spremembe ter nadaljnje razvojne usmeritve, ki kažejo drugačno razumevanje pomena človeškega kapitala za podjetje Konto d.o.o..
Ključne besede: Kadri, razvoj, majhno podjetje
Objavljeno: 31.01.2013; Ogledov: 1130; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (711,15 KB)

6.
VODENJE IN MOTIVACIJA ZAPOSLENIH V MAJHNEM PODJETJU – ŠTUDIJA PRIMERA
Roberto Trstenjak, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V globalnem, hitro spreminjajočem se svetu so motivirani zaposleni najpomembnejši člen podjetja, a njihovo motiviranje predvsem v času gospodarske krize za vodenje predstavlja velik izziv. Ob tem je ključno, da vodje poznajo tako svoje zaposlene kot njihovo delovno mesto, da jim lahko postavijo transparentne standarde in da jih za dobro opravljeno delo znajo nagraditi. Čeprav je denar ključni motivator, je odločilnega pomena zavedanje, da so le zaposleni tisti, ki lahko ''dvignejo'' podjetje - brez njih je odlično vodenje brez pomena. Problem, ki smo ga zaznali, je premajhno posvečanje vodij svojim zaposlenim in njihovi motivaciji. Vodje svoje delo v večji meri posvetijo izpolnjevanju finančnih planov, preračunavanju optimiziranja stroškov, produktivnosti ..., premalo se zavedajo pomembnosti človeškega faktorja. Kot študijski primer smo vzeli majhno podjetje Linea Media d. o. o. V prvem delu diplomskega dela smo opredelili vodenje v majhnem podjetju, dobrega vodjo, pomen moči, komunikacije in čustvene inteligence za uspešno vodenje, povezali motivacijo in stile vodenja za uspešnost podjetja ter navedli primere dobrih praks uspešnih podjetij. V drugem, empiričnem delu, je sledila raziskava o vodenju in motivaciji v Linea Medii d. o. o., majhnem podjetju. Skozi poglobljene intervjuje z vodji in anketnim vprašalnikom za zaposlene smo analizirali njihovo vodenje, motivacijo ter njihov vpliv na zaposlene. Zanimalo nas je, kakšen mora biti dober vodja, da pozitivno vpliva na svoje zaposlene in jih zna tudi motivirati – kakšne so njegove kompetence, osebnostne lastnosti, način vodenja, motivacijske sposobnosti. Če vodje želijo biti uspešni pri svojem delu in pri motiviranju zaposlenih, jih morajo zelo dobro poznati. Timsko delo je najboljpogostejši način vodenja, demokratičen stil je njegova razširjena verzija. Rezultati raziskave v podjetju Linea Media d. o. o. so pokazali, da demokratičen način vodenja uporablja le eden od treh vodij – tudi njegovim podrejenim ta stil najbolj ustreza in se pod njegovim vodstvom dobro počutijo. Na uspešno vodenje vpliva tudi temperament vodje – vodje v študijskem podjetju so po temperamentu kolerik, sangvinik in flegmatik. Najuspešnejši je pričakovano sangvinik s svojim demokratičnim načinom vodenja. Z diplomskim delom smo potrdili predvidevanja, da dobra motivacija in zadovoljstvo delavcev pozitivno vplivata na uspešnost celotnega podjetja
Ključne besede: • vodenje • vodja • motivacija • zaposleni • majhno podjetje
Objavljeno: 06.01.2016; Ogledov: 1536; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (801,81 KB)

7.
IZVAJANJE RAČUNOVODSTVA PREKO OBLAČNIH STORITEV NA PRIMERU MAJHNEGA PODJETJA
Janja Metličar, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava analizo izvajanja spletnega računovodstva v majhnem podjetju z lastno računovodsko službo. V nalogi smo predstavili pojem računovodstvo, naloge računovodske službe za uspešno izvajanje računovodstva in pojem oblačne storitve. Preučili smo ponudbo na trgu e-računovodstva, analizirali in primerjali zahteve za izvajanje računovodskih nalog. Ugotovili smo, da so spletni programi narejeni z namenom olajšati poslovanje podjetnikom, ponujajo boljšo preglednost poslovanja. Podatki so hitro dostopni in natančni. Z odločitvijo, da bomo uporabljali e-računovodstvo oziroma oblačne storitve smo v mozaik ohranjanja narave vložili svoj kamenček. Ugotavljamo, da zraven ohranjanja narave in lažje ter hitrejše dostopnosti podatkov pridobimo tudi na stroškovnem vidiku poslovanja podjetja.
Ključne besede: majhno podjetje, oblačne storitve, računovodstvo, računovodske storitve
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 510; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (349,55 KB)

8.
PROJEKTNO OBVLADOVANJE KRIZ V MALIH PODJETJIH NA PODROČJU PRODAJE AVTOMOBILOV
Martina Marinac, 2016, diplomsko delo

Opis: Kljub temu, da prodaja avtomobilov upada, Slovenci avtomobilov ne uporabljamo nič manj, ampak kvečjemu še več kot prej. Vsako drugo gospodinjstvo ima že vsaj enega, kar nas po številu prebivalcev postavlja v sam svetovni vrh. Razloge za nezmanjšano uporabo avtomobilov lahko morda pripišemo skromno razviti mreži javnega potniškega prometa, zagotovo pa so razlogi še širši in številčnejši. Prihranek, ki bi nastal ob opuščanju uporabe avtomobila, je v očeh ljudi manj pomemben, kot udobje, ki ga pridobijo z njegovo uporabo. Prodaja avtomobilov v Sloveniji že nekaj let upada, da je kriza prisotna na vseh gospodarskih področjih ni potrebno posebej poudarjati. Zaradi trenutnih političnega in družbeno-socialnih razmer, smo ljudje postali bolj previdni, tudi nakupovalne navade smo posledično spremenili in tako povzročili, da denar ne kroži dovolj hitro, potrošnja pa se je v veliki meri zmanjšala.
Ključne besede: Majhno podjetje, kriza, kriza v podjetju, projekti, avtomobilski trg.
Objavljeno: 25.08.2016; Ogledov: 343; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (945,86 KB)

9.
POSLOVNI SEKRETAR KOT ZUNANJI SODELAVEC ZA MAJHNA PODJETJA
Erika Burjek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Poslovni sekretarji imajo v podjetju zelo pomembno funkcijo, so nepogrešljivi. Opravljajo naloge s področja organiziranja, vodenja, dela z dokumenti, kadrovanja, informiranja, komuniciranja, prodaje, nabave, računovodstva … Glede na obseg dela in potrebe v podjetju, mora podjetnik razmisliti, ali naj poslovnega sekretarja zaposli ali naj poišče zunanjega sodelavca. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega dela, v katerem je predstavljen poklic poslovnega sekretarja na splošno, v nadaljevanju pa sledi predstavitev poslovnega sekretarja v mikro in majhnem podjetju, in sicer kot zaposlenega v podjetju oziroma kot zunanjega sodelavca. Diplomsko delo se konča z analizo ankete, ki je bila opravljena med vodilnimi v podjetjih in je ključna pri ugotavljanju, katere naloge naj bi poslovni sekretar opravljal in katere zaupne informacije bi vodilni v podjetjih delili z njim.
Ključne besede: Poslovni sekretar, zunanji sodelavec, mikro podjetje, majhno podjetje.
Objavljeno: 01.07.2016; Ogledov: 558; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

10.
MOŽNOSTI ZAPOSLOVANJA V MAJHNEM PODJETJU
Jože Eder, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Izbira novega sodelavca je zahteven postopek. Napačna odločitev lahko zelo obremeni majhno podjetje. V majhnem podjetju z nekaj zaposlenimi lahko napačna odločitev kritično vpliva na poslovanje, še posebej pri vodstvenih in strokovnih delavcih. Prav zato se moramo planiranja, selekcije in dokončne izbire lotiti nadvse resno. Jasno in natančno moramo opredeliti dela in naloge, vlogo in odgovornosti, sposobnosti, znanja, strokovnost, izkušnje, kompetence, potrebne za uspešno opravljanje dela, premisliti način pridobivanja kadrov in izbirnega postopka. V tem diplomskem delu smo poleg omenjenih vidikov dokaj podrobno raziskali različne vrste oziroma oblike zaposlovanja in dela, ki bi bile najbolj primerne za majhno podjetje. Opravili smo primerjalno analizo stroškov dela, ki bremenijo delodajalca in opredelili tudi kvalitativno primerjavo. Preizkusili smo veljavnost treh hipotez. Na osnovi izsledkov empirične raziskave smo se odločili za varianto zaposlitve novega delavca, ki je po našem mnenju optimalna.
Ključne besede: majhno podjetje, pogodba o zaposlitvi, podjemna pogodba, študentsko delo
Objavljeno: 04.10.2016; Ogledov: 393; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici