| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Sinteza Mg1+xFe2-2xTixO4 nanodelcev z mikroemulzijsko tehniko
Rene Gole, 2019, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu smo se ukvarjali s problematiko sinteze nanodelcev, specifično s sintezo nanodelcev z ustrezno Curiejevo temperaturo (TC), ki je v idealnem primeru v območju terapevtske temperature, 41 °C – 46 °C. Za sintezo smo uporabili mikroemulzijsko tehniko, s sestavo 60:30:10 (izooktan : (CTAB+1-butanol) : vodna faza raztopljenih magnezijevih, železovih in titanovih soli) v ternarnem diagramu. Za obarjanje hidroksidov smo uporabili raztopino amoniaka. Naš cilj je bil sintetizirati nanodelce s sestavo Mg1+xFe2-2xTixO4, pri čemer smo izbrali x = 0.37. Po sintezi smo nanodelce čistili z etanolom in nato z vodo v ultrazvočni kopeli. Po posedanju delcev v centrifugi je sledila kalcinacija na zraku pri izbrani temperaturi. Sintetizirane delce smo analizirali s termoanalitskim sistemom TGA/SDTA v območju od 25 °C do 1000 °C ter jim na modificirani aparaturi določili tudi TC. Sledila je nadaljnja analiza z rentgensko praškovno difraktometrijo (RTG).
Ključne besede: magnetni nanodelci, mikroemulzija, magnetna hipertermija, magnezij, titan, ferit
Objavljeno: 11.09.2019; Ogledov: 428; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

2.
Spremljanje vsebnosti makroelementov v mleku sesalcev domačih živali in v mlečnih napitkih rastlinskega izvora
Barbara Bernjak, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen raziskave je bil določiti vsebnost suhe snovi, pepela in pomembnejših mineralov (Ca, Mg in P) v mleku sesalcev domačih živali, kokosovem mleku in mlečnih napitkih rastlinskega izvora ter na osnovi rezultatov podati prispevek uživanja mleka k dnevnemu vnosu posameznih mineralov v organizem. Koncentracije Ca in Mg smo določili z atomsko absorpcijsko spektrometrijo, koncentracije P pa z molekulsko absorpcijsko spektrometrijo. Analizirali smo 4 vzorce iz vsake skupine živil (skupaj 24 vzorcev). Najvišjo vsebnost suhe snovi smo izmerili v kravjem surovem mleku (12,3 %) in najnižjo v sojinem napitku (5,8 %), medtem ko je bila vsebnost pepela najvišja v kozjem in homogeniziranem kravjem mleku ter kokosovem mleku. Največ Ca vsebujeta kozje in homogenizirano kravje mleko (135 mg/100 g) ter sojin napitek (44 mg/100 g). Vsebnosti Mg so bile od 1,93 mg/100 g v riževem napitku do 15,21 mg/100 g v kokosovem mleku in P od 6,14 mg/100 g v riževem napitku do 95 mg/100 g v surovem kravjem in kozjem mleku. Mg v mleku statistično značilno pozitivno korelira s Ca, v mlečnih napitkih pa s P. Odrasla moška oseba pri zaužitju 1 dcl mleka pokrije približno desetino dnevnih potreb po Ca in P.
Ključne besede: mleko, sojin in rižev napitek, kokosovo mleko, kalcij, magnezij, fosfor
Objavljeno: 18.10.2018; Ogledov: 475; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (297,35 KB)

3.
DOLOČANJE MAGNEZIJA V NODULATORJIH FEROSILIKO MAGNEZIJ FeSiMg 25-5-1 Z ICP-OES
Staša Hamzić Gregorčič, 2013, diplomsko delo

Opis: Osnovna dejavnost podjetja TDR Ferolegure d.o.o. je proizvodnja in prodaja legur, med katere spadajo nodulatorji, cepiva in polnjene žice. V nalogi bomo izpostavili nodulatorje z besedo ferosiliko magnezij, FeSiMg. Nodulatorji so po sestavi visokokakovostne kompleksne zlitine, katerih osnovna naloga je vnos magnezija v sivo litino. FeSiMg delajo iz osnovne zlitine FeSi, ki mu dodajajo določen delež magnezija, ki je glavni element v zlitinah. Zlitine FeSiMg vsebujejo 5 do 35 % magnezija. Poleg magnezija zlitina vsebuje še naslednje osnovne elemente: Si, Al, Ca, Fe in redke zemlje, predvsem Ce, La, Pr, Nd in druge lantanide – pod skupnim imenom ''Mischmetall'' (MM). Namen diplomske naloge je certificiranje vrednosti masnega deleža magnezija v FeSiMg 25 – 5 – 1. Število 25 pomeni, da je masni delež magnezija v zlitini 25%, kar prišteva ta nodulator k skupini predlegur tipa FeSiMg z visoko vsebnostjo magnezija (5 za 5% Ca, 1 za 1% CeMM). Za zagotavljanje zanesljive vsebnosti magnezija je potreben ustrezen analizni postopek, pri katerem sta pomembna parametra ponovljivost postopka in pravilnost rezultatov. Zaradi specifičnih karakteristik magnezija se v nalogi osredotočamo na določanje magnezija v vzorcu z optično emisijsko spektrometrijo z induktivno sklopljeno plazmo, ICP–OES. Za primerjavo rezultatov smo vzorce vzporedno analizirali z že uveljavljeno metodo kot referenčno metodo, s kompleksometrično titracijo, ki pa je v nalogi ne bomo statistično obravnavali. Študirali smo tudi vpliv načina vzorčenja na analizo zlitine in s tem povezano homogenost vzorca. Obdelali smo pripravo vzorcev za analizo in ugotovili potrebne eksperimentalne pogoje za magnezij. V zlitini ima vsak element svojo določeno vlogo. Zato smo obdelali medelementne vplive, ki smo jih primerjali na podlagi rezultatov, dobljenih z analizo multielementnih vzorcev in vzorcev, pripravljenih s postopkom vakuumske filtracije, da smo izločili druge osnovne elemente kot možne interference. Kakovost FeSiMg je glede zrnatosti in kemijske sestave območij vsebnosti Si, Al, Ca, Fe, Mg in redkih zemelj prilagojena zahtevam kupca, zato mora biti v ozkem koncentracijskem območju zanesljivo nadzorovana.
Ključne besede: ICP OES, nodulatorji, ferosiliko magnezij, FeSiMg, kompleksometrična titracija, EDTA
Objavljeno: 10.10.2013; Ogledov: 2059; Prenosov: 50
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici