| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
Prireja mleka in krmna baza na družinskih kmetijah Kmetijske zadruge Šentjur
Lidija Mužerlin, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil primerjati različna odkupna območja mleka po kvalitativnih lastnostih. Tako smo med seboj primerjali mleko odkupljeno na območju Kmetijske zadruge Šentjur, odkupnem območju Mlekarne Celeia in odkupljeno mleko celotnega območja Slovenije. Prireja mleka je v veliki meri odvisna tudi od prehrane krav, zato nas je zanimalo, kako imajo boljše družinske kmetije na območju Kmetijske zadruge Šentjur izravnane krmne obroke za krave molznice. Zbrali smo 36 mesečnih obračunov. Proučevali smo odkupljene količine mleka, vsebnost mikroorganizmov, skupno število somatskih celic ter vsebnost maščob in beljakovin za obdobje 2006 - 2008. Na obravnavanih kmetijah smo ugotovili dejansko sestavo krmnih obrokov. Krmne obroke smo ovrednotili na podlagi tabelarnih vrednosti. Živalim je bil skozi vso leto na voljo zimski krmni obrok na osnovi koruzne in travne silaže, sena ter dodatka koncentrirane krme. Molznice so bile ustrezno oskrbljene z energijo medtem, ko je bil pri beljakovinah ugotovljen primanjkljaj (6 % prebavljivih surovih beljakovin). Odkupljeno mleko iz obravnavanih območij se ni razlikovalo po bistvenih mikrobioloških kakovostnih postavkah.
Ključne besede: Ključne besede: odkupljeno mleko/ maščobe/ beljakovine/ mikroorganizmi/ somatske celice, /krmni obrok OP: 59 s., 16 pregl., 10 graf., 55 ref.
Objavljeno: 19.10.2009; Ogledov: 2481; Prenosov: 347 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (363,75 KB)

5.
VPLIV SESTAVE OBROKA ZA KRAVE MOLZNICE NA RAZMERJE MED MAŠČOBO IN BELJAKOVINAMI V MLEKU
Blaž Skarlovnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V letu 2010 smo v čredi krav na gorski kmetiji ugotavljali vpliv sestave poletnega in zimskega obroka, s katerim so bile krave krmljene, na kakovost mleka. Namen naloge je bil ugotoviti oskrbljenost krav s poglavitnimi hranilnimi snovmi glede na kakovost mleka, ki smo jo ugotovili z analizo mleka na kmetiji. Analizirali smo zimski in poletni obrok in ugotovili, da v obeh obrokih primanjkuje razgradljivih beljakovin, ki so potrebne za sintezo mikrobnih beljakovin v vampu in posledično za prebavljivost krme. Razmerje M/B v mleku je bilo precej raznoliko, a zaželeno je čim bolj konstantno razmerje. V poletnem obroku se je razmerje gibalo med 1,2 in 1,3, vendar se je v jesenskih mesecih zožilo pod 1,1. Vsebnost maščob je s pašo upadla pod 4 % in je bila v poletnem obdobju zelo raznolika. Prav tako je upadla vsebnost beljakovin pod 3,2 %, kajti s poletno krmo je težje zagotoviti potrebe po energiji. V zimskem obdobju se je razmerje M/B gibalo med 1,1 in 1,35. Vsebnost maščob se je gibala med 4 in 4,5 %, kar kaže na dovolj vlaknine v obroku. Vsebnost beljakovin je bila januarja 3,56 % in je nato upadala zaradi preskromne oskrbe z energijo, potrebno za sintezo mikrobnih beljakovin v vampu.
Ključne besede: krave molznice, prehrana, mleko, beljakovine, maščobe
Objavljeno: 25.02.2013; Ogledov: 2372; Prenosov: 426
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

6.
Vpliv frekvence potiskanja krmnega obroka molznicam v jasli na količino in kakovost mleka
Anton Medved, 2014, diplomsko delo

Opis: Cilj preučevanja je primerjava različnih frekvenc potiskanja krmnega obroka molznicam v jasli na količino in kakovost mleka. Skupaj je bilo vključenih 62 krav molznic črno - bele pasme. Povprečna količina namolzenega mleka na dan je bila 24,22 kg. Proučevali smo 5 različnih frekvenc potiskanja krme v jasli in ugotovili, da obstajajo razlike v količini na molzenega mleka. Primerjava posameznih planov približevanja krme kravam molznicam je pokazala, da so bile najvišje vsebnosti deleža (%) maščob in deleža (%) beljakovin v namolzenem mleku izmerjene pri drugem planu potiskanja (4 potiske na dan) in v petem planu (6 potiskov na dan). Dobre rezultate glede vsebnosti deleža (%) maščob in deleža (%) beljakovin smo zaznali tudi pri prvem planu (10 potiskov na dan).
Ključne besede: krave molznice / vpliv frekvence potiskanja / maščobe / beljakovine
Objavljeno: 27.10.2014; Ogledov: 1024; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (551,00 KB)

7.
8.
9.
Development of criteria for acceptable previous cargoes for fats and oils
2007, zbornik

Opis: Edible fats and oils from vegetable, animal and marine sources have been traded and shipped for thousands of years, as they forman important part of the human diet. Increasing global food trade has meant that the geographical source of these commodities has been broadening steadily. The availability of sea-going vessels reserved for the transport of foodstuffs is insufficient to serve the continuing trade in oils and fats intended for human consumption. A practical solution has been adopted by the industry and involves the bulk transport of fats and oils in vessel tanks that are not exclusively reserved for the transport of foodstuffs. Efforts are ongoing to ensure cargoes of fats and oils are not contaminated with previous cargoes. The Codex Alimentarius Commission has adopted a recommended international code of practice for the storage and transport of edible fats and oil in bulk. An integral part of this code will be the Codex List of Acceptable Previous Cargoes. This Technical Meeting was convened to establish criteria for substances to be included in the Codex List of Acceptable Previous Cargoes.--Publisher's description.
Ključne besede: olja, kontaminacija živil, transport, tovorne ladje, maščobe
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 298; Prenosov: 32
URL Povezava na celotno besedilo

10.
DOLOČANJE VSEBNOSTI OSNOVNIH HRANILNIH SNOVI V SOJI
Barbara Ljubec, 2015, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je bil ugotoviti kako različni načini pridelave (ekološka, integrirana, konvencionalna in kontrola) vplivajo na hranilno in energijsko vrednost sojinega semena. V raziskavo je bila vključena soja sorte `ES Mentor`, pridelana na polju Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerze v Mariboru. Analiziranih je bilo 8 vzorcev soje. Fizikalno-kemijske analize so obsegale določanje vsebnosti vode s termogravimetrično in gravimetrično metodo, vsebnosti pepela z gravimetrično metodo, vsebnosti maščob z ekstrakcijsko gravimetrično metodo po Soxhletu in vsebnosti celokupnih ogljikovih hidratov s fenol-žveplovo metodo. Različni vzorci soje so vsebovali raznoliko vsebnost hranilnih snovi. Analize so pokazale, da so imeli vsi vzorci najnižjo vsebnost pepela. Najnižjo vsebnost je imel vzorec 221 – 5,18 g/100 g, najvišjo pa vzorec 322 – 5,99 %. Sledila je vsebnost vode, ki je med posameznimi analiziranimi vzorci zelo nihala od 5,59 g/100 g v 221 do 6,89 g/100 g v vzorcu 422. Vzorci soje so vsebovali od 13,06 g/100 g v 122 do 15,20 g/100 g v 322 maščob. Vsebnost totalnih ogljikovih hidratov se je gibala med 35,66 g/100 g v vzorcu 322 do 46,85 g/100 g v vzorcu 422. Na podlagi določene vsebnosti maščob, vode, pepela in totalnih ogljikovih hidratov smo izračunali vsebnost beljakovin. Najmanj beljakovin je vseboval vzorec 422 – 26,50 g/100 g, največ pa 121 - 37,23 g/100 g. Vrednost in delež energije je bil sorazmeren s količino vsebovanega makrohranila. V analiziranih vzorcih soje so največjo energijsko vrednost in energijski delež imeli totalni ogljikovi hidrati (606,23 kJ–796,47 kJ; 33,85 %–44,67 %), nato beljakovine (536,08 kJ–796,47 kJ; 25,27 %–35,79 %) in najmanj maščobe (483,36 kJ–562,40 kJ; 27,35 %–31,40 % ). Povprečne energijske vrednosti 100 g vzorca se niso bistveno razlikovale (1755,69 kJ–1809,82 kJ).
Ključne besede: soja, pridelovalni sistem, beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, pepel, voda, energijska vrednost
Objavljeno: 22.10.2015; Ogledov: 1314; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici