| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
PRIPRAVA LUTKOVNE PREDSTAVE ZA OTROKE - MAJHEN, PA KAJ
Ines Mohorko, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga, na podlagi strokovne literature, knjig, revij, člankov in internetnih virov, vsebuje vse vidike priprave lutkovne predstave za otroke in opredeljuje razlike med dramsko in lutkovno igro ter med dramskim igralcem in lutko. Pojasnila bom pomen sodelovanja med člani-ustvarjalci, pripravo/izbor teksta, izdelavo scene, izdelavo ročnih in senčnih lutk ter ustvarjanje glasbe za lutkovno predstavo. V teoretičnem delu je predstavljena lutka in lutkovna igra, uprizoritev lutkovne igre za otroke ter izbor teksta, scene in lutk za lutkovno uprizoritev. Strokovni delavci se večkrat srečujemo s problemom kako pripraviti kvalitetno lutkovno predstavo za otroke z jasnim izraznim sporočilom. Tako se teoretični del prevesi v praktičnega, v katerem sem opredelila pomen projekta, namen lutkovne predstave za otroke — Majhen, pa kaj. Predstavila sem vidike praktične izdelave teksta, lutk, scene, glasbe in osvetlitve ter uporaba le-teh v sami lutkovni predstavi. Z lutkovno predstavo Majhen, pa kaj sem želela pri otrocih doseči doživljanje umetnosti kot del kulturne vzgoje, jim ponuditi nove izkušnje in jih seznaniti z različnimi lutkovnimi tehnikami.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: otrok, lutkovna predstava, animator, lutkovna umetnost, lutka terapevt, lutkovne tehnike, lutkovni oder, mizanscena, projekt
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 4295; Prenosov: 844
.pdf Celotno besedilo (4,18 MB)

2.
IGRAJMO SE LUTKOVNO GLEDALIŠČE - PRIPRAVA LUTKOVNE PREDSTAVE S PLOSKIMI LUTKAMI V VRTCU
Melita Levak, 2010, diplomsko delo

Opis: Teoreticni del diplomskega dela zajema na podlagi strokovne literature opisano lutkovno gledališce s svojimi znacilnimi lastnostmi. Navedene so komponente, ki so potrebne, da lutkovna predstava nastane. Ker so lutke pomembne pri delu z otroki v vrtcu na vec podrocjih, je v nadaljevanju predstavljen pedagoški pomen lutk ter nacini njihove uporabe v vrtcu pri doseganju kurikularnih ciljev. Otroci se z lutkami radi igrajo, zato je teoreticnemu delu dodano tudi poglavje o otroški igri in njenem pomenu za razvoj otrok. Pri igri z lutkami pa si otroci razvijajo tudi svojo ustvarjalnost. V prakticnem delu je opisana izvedba lutkovnega projekta. Projektno delo v vrtcu pa ima svoje znacilnosti in zakonitosti, ki so prav tako opredeljene v teoreticnem delu. Namen lutkovnega projekta je bila priprava lutkovne predstave z otroki v vrtcu. Predstavljen je celoten potek dela, cilji, ki smo jih z dejavnostmi dosegali, in vrednotenje po koncanem delu. Dodane so tudi priprave za vse potrebne segmente projekta in fotografije, ki so nastale pri izvajanju lutkovnih dejavnosti v vrtcu.
Ključne besede: lutkovno gledališce, lutka, otrok, igra, ustvarjalnost, projektno delo, lutkovna predstava.
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 5611; Prenosov: 955
.pdf Celotno besedilo (577,04 KB)

3.
PROJEKT LUTKOVNA PREDSTAVA KOT METODA ZA PREVERJANJE KVALITETE RECEPCIJE PRI OTROCIH V PREDOPERATIVNEM OBDOBJU OSEBNOSTNEGA RAZVOJA
Sara Puntar, 2012, diplomsko delo

Opis: Učitelji v osnovnih šolah si prizadevajo k vse večji aktivnosti učencev v vzgojno- izobraževalnem procesu. To jim omogočajo sodobnejši pristopi k poučevanju, kjer so večji del aktivni učenci, učitelj pa jih na poti do cilja le usmerja. Poudarek je na učenčevem predznanju, na njegovih dosedanjih izkušnjah, na katerih gradi in prihaja do novih spoznanj. Znanje, ki ga učenec pridobi preko lastne aktivnosti, je tako bolj razumljivo, učinkovito in trajnejše. K večji kvaliteti pouka lahko pripomore tudi vsestranska uporaba lutke, saj jo je mogoče vključiti v vse faze učnega procesa. Z njeno uporabo pa je tesno povezana simbolna igra, ki je najbolj tipična igra otrok v predoperativnem obdobju in v kateri se prepletajo kognitivni, sociokognitivni, socialni, jezikovni in kulturološki pogledi na otrokov razvoj. V diplomski nalogi opisujem primer projektnega dela pri književni vzgoji- LUTKOVNO PREDSTAVO, v kateri so otroci glavni načrtovalci in izvajalci projekta, vse od začetne pa do končne faze procesa. Učitelju/vzgojitelju kot dobremu opazovalcu in poslušalcu, lahko tak projekt služi tudi kot metoda za preverjanje kvalitete recepcije literarnega besedila. Tako lahko na koncu ugotovi, ali je otrokovo/učenčevo aktivno vključevanje v proces doseglo svoj namen oz. kaj lahko spremeni ali izboljša, da bo otrokovo/učenčevo novo znanje še učinkovitejše in trajnejše.
Ključne besede: lutka, simbolna igra, književna vzgoja, projektno delo, lutkovna predstava
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1839; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

4.
OD SPONTANE IGRE DO GLEDALIŠČA
Tamara Šket, 2013, diplomsko delo

Opis: Teoretični del diplomskega dela zajema na podlagi strokovne literature, knjig, člankov, revij in internetnih virov opis otroške spontane igre in gledališke igre. Vsebuje tudi sestavine, ki so potrebne za nastanek lutkovne predstave. V nadaljevanju je predstavljen otrokov razvoj ob igri z lutko ter komunikacija v gledališki in lutkovni dejavnosti. Opisali smo tudi vlogo vzgojitelja v lutkovnem procesu. Namen praktičnega dela je bila izvedba gledaliških uric v vrtcu, v skupini 2. starostnega obdobja. V tem delu diplomske naloge smo nazorno prikazali potek vzgojno-izobraževalnega procesa za lutkovno predstavo Kje je krtek?. Dodanih je devet priprav za izvajanje lutkovne dejavnosti. Priprave vsebujejo natančno zastavljene cilje, potek dela ter evalvacijo. Ob izvajanju dejavnosti v vrtcu Šmarje pri Jelšah, na enoti Sveti Štefan, je nastalo nekaj slikovnega materiala, ki smo ga dodali v diplomsko delo. Gledališke urice smo v vrtcu izvajali 14 dni. Med izvajanjem projekta smo otroke spodbujali, vodili in jim nudili pomoč pri izvajanju dejavnosti. Otroci so z zanimanjem sodelovali v lutkovni dejavnosti. Z izvedbo projektnega dela smo zadovoljni, saj smo dosegli svoj namen.
Ključne besede: Spontana igra, gledališka igra, otrok, lutkovna predstava, lutka, projekt, gledališke urice, lutkovna dejavnost.
Objavljeno: 08.10.2013; Ogledov: 1590; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

5.
PRIPRAVA LUTKOVNE PREDSTAVE STROKOVNIH DELAVK ZA OTROKE
Jerneja Novak, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Priprava lutkovne predstave strokovnih delavk za otroke je predstavljena praktična priprava in izvedba lutkovne predstave v vrtcu Radeče v izvedbi strokovnih delavk. V teoretičnem delu je na podlagi strokovne literature opisana vrsta lutk ter njihovo vnašanje v vzgojno izobraževalni program kot učno sredstvo na več področjih otrokovega zaznavanja. praktični del je zasnovan iz otroka, ki nas z svojo pripovedjo o obisku živalskega vrta pripelje do preučevanja gradiva, literature in avdio - vizualnih mediev o izbrani temi ter izvedbo lutkovne predstave, kot nadgradnje, ki predstavlja izkustveni del čarobnega doživetja lutk. za izvedbo predstave smo izbrali senčno lutko, ki nas s svojim posrednim vizualnim vtisom popelje v uprizoritev podajanja preprostih, jasnih in že znanih vsebin. Rod Champbell pa nas je z predstavitvijo animiranega filma Dear ZOO, preko avdio - vizualnega media, navdihnil za zasnovo predstave.
Ključne besede: Predšolski otrok, lutke, senčne lutke, strokovni delavci, lutkovna predstava
Objavljeno: 25.09.2014; Ogledov: 948; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (4,17 MB)

6.
LUTKOVNE PREDSTAVE Z OTROKI V VRTCU ZARJA - CELJE
Anita Zupanc, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga z naslovom Lutkovne predstave z otroki v vrtcu Zarja – Celje zajema teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo s pomočjo strokovne literature opisali vrste lutk ter vlogo in vpliv lutk na otroka v predšolskem obdobju. Lutka je namreč še kako pomembna; za predšolskega otroka je zabavna in zanimiva, hkrati pa izjemno izobraževalno, socialno in terapevtsko sredstvo v obdobju največjega razvoja. V naslednjih poglavjih smo pisali o pripravi na lutkovno predstavo, dotaknili pa smo se še ostalih podpoglavij, ki se povezujejo s pripravo oziroma organizacijo in izvedbo lutkovne predstave, to so izdelava lutk in scene, izbira besedila in glasbe ter uporaba motivacije oziroma spodbud. V praktičnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika želeli pri vzgojiteljih drugega starostnega obdobja izvedeti, koliko oziroma, ali se odločajo za organizacijo in izvedbo lutkovnih predstav z otroki, iskali pa smo tudi odgovore na splošna vprašanja v zvezi z uporabo lutke v vrtcu. Namen praktičnega dela je bil dobiti odgovore na zastavljena vprašanja, hkrati pa smo želeli, žal vse prepogosto spregledano vejo umetnosti, spet približati vzgojiteljem, ki so sodelovali v raziskavi. Lutka je namreč tista neživa stvar, ki v naših rokah čudežno oživi in otroka popelje v svet domišljije, hkrati pa se lutka oziroma lutkovne predstave z otroki povezujejo tudi z drugimi področji kurikuluma, to je z glasbeno in likovno umetnostjo, gibanjem, družbo ter jezikom.
Ključne besede: lutka, lutkovna predstava, predšolska vzgoja, vrtec, otrok.
Objavljeno: 18.03.2016; Ogledov: 737; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

7.
LUTKOVNO-GLEDALIŠKE DELAVNICE S STARŠI
Zala Slatinek Naglič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi Lutkovno-gledališke delavnice s starši je v teoretičnem delu predstavljeno kaj lutka sploh je, njen vpliv na predšolskega otroka, katere cilje dosegamo z uporabo lutk v vrtcih in vrste lutk. V nadaljevanju pa je opisano še sodelovanje vrtca oziroma strokovnih delavcev s starši. Opisano je zakaj je pomembno in prav tako oblike sodelovanja. V teoretičnem delu je poudarjena lutka in njen pomen za predšolskega otroka ter sodelovanje med vrtcem in starši. V praktičnem delu pa so predstavljene lutkovno-gledališke delavnice s starši, ki smo jih izvedli v vrtcu. S pomočjo staršev smo uspeli uresničiti in realizirati cilje, ki smo jih zastavili za to nalogo. Namen te diplomske naloge je bil sodelovati s starši na način, ki ga nismo še nikoli izvedli in to pomeni, da starši sami z našo pomočjo izdelajo lutke, sceno in na koncu predstavo tudi odigrajo.
Ključne besede: lutke, delavnice, starši, sodelovanje s starši, popoldanske delavnice, lutkovna predstava
Objavljeno: 08.06.2016; Ogledov: 568; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

8.
ODZIVI OTROK PO OGLEDU LUTKOVNE PREDSTAVE
Janja Tramšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se posvetili lutkam in njihovemu pomenu pri kulturni vzgoji otrok že v času predšolske vzgoje. Najprej smo predstavili posebnosti lutkovnega gledališča kot eno izmed vej gledališke umetnosti. Nekaj besed smo namenili lutkovni predstavi in njenemu pomenu, ki ga ima, kadar jo obiščejo in si jo ogledajo otroci. V nadaljevanju smo se posvetili lutkam, kjer smo pojasnili, kaj sploh lutka je. Nato smo se posvetili še posameznim vrstam lutk, ki smo jih nekoliko predstavili. Lutkovna vzgoja je opredeljena tudi v kurikulumu. Pojasnili smo, kaj je kurikulum in nam najpomembnejša področja, povezana z lutkovnimi dejavnostmi. Najpomembnejši so seveda odnos med otrokom in lutko ter vse, kar otroku interakcija z lutko pomeni in na kak način prispeva k otrokovemu razvoju. Podrobneje smo opredelili posamezna področja, ki se ob otrokovi uporabi lutke razvijajo. Pomembne so tudi komponente, ki so pomembne za celovitost lutkovne igre. Posledično smo jim namenili nekaj besed. Otroci lahko lutkovno igro igrajo, si jo lahko izmislijo ali uporabijo kakšno izmed pravljic. Opisali smo pomen ljudske pravljice, nato pa opisali pravljico oz. lutkovno predstavo O vili, ki vidi v temi. Z diplomskim delom smo opredelili torej pomen obiska lutkovne predstave za otroke kot pomemben del kulturne vzgoje. V empiričnem delu smo opredelili pridobljene rezultate. Pridobili smo odzive otrok po ogledu lutkovne predstave s pomočjo intervjuja. Ugotovili smo, da se otroci osredotočajo na del predstave in vsebine, ki so njim blizu in najbolj všeč, ter vsebine, ki v predstavi izstopajo. Namen diplomskega dela je torej bil preučiti in opisati teorijo o gledališču, lutkovnem gledališču, lutkovnih predstavah, lutkah v širšem pomenu ter kulturni vzgoji pri otrocih in pridobiti podatke o odzivih otrok po ogledu lutkovne predstave z naslovom O vili, ki vidi v temi.
Ključne besede: lutka, lutkovno gledališče, lutkovna predstava, pravljice, kulturna vzgoja
Objavljeno: 18.08.2016; Ogledov: 866; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

9.
ULIČNA LUTKOVNA PREDSTAVA
Natalija Novak, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi z naslovom Ulična lutkovna predstava je predstavljena priprava in izvedba gledališko-lutkovne predstave, ki smo jo izvedli v okviru programa Šole uličnega gledališča, pod vodstvom gledališča Ane Monro. V teoretičnem delu smo na podlagi strokovne literature predstavili dejavnost uličnega gledališča, njegove zvrsti, vlogo prostora in publike v uličnem gledališču ter kratko zgodovino le-tega. Predstavili smo tudi gledališče Ane Monro, ki je glavni organizator Šole uličnega gledališča in festivala Ana Desetnica, na katerem smo gostovali z našo predstavo. V teoretičnem delu smo se dotaknili tudi lutke, kot igralca v gledališču, načina animiranja, ki smo ga uporabili pri izvedbi predstave, in različnih vrst lutk. V praktičnem delu smo predstavili različne vaje in dejavnosti, ki smo jih izvajali pod mentorstvom britanske ulične igralke in lutkarice Bev Adams in so pripomogle k boljši igri in animiranju lutk. Podrobno smo opisali in slikovno predstavili izdelavo vseh lutk potrebnih za izvedbo naše predstave ter opisali postopek priprave gledališko-lutkovne predstave na ulici. Skozi igro na ulici in z opazovanjem publike smo opisali odzive, predvsem otrok, na našo predstavo in lutke.
Ključne besede: Ulično gledališče, gledališče Ane Monro, ŠUGLA, igra na ulici, lutke, izdelava lutk, lutke na palici, maske, ročne lutke, gledališko-lutkovna predstava, ulična predstava
Objavljeno: 15.11.2016; Ogledov: 486; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (5,87 MB)

10.
PRIPRAVA LUTKOVNE PREDSTAVE ZA OTROKE
Karin Cigler, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge z naslovom priprava lutkovne predstave za otroke, je bil raziskati kako pripraviti lutkovno predstavo za otroke. V teoretičnem delu smo na kratko opisali kaj lutka in lutkovnost sploh pomeni in nekaj o zgodovini lutkarstva na Slovenskem. Bolj smo se osredotočili na metode uporabe lutke v vrtcu, katere lutkovne tehnike poznamo in nekaj nasploh o gledališkem prostoru. Največ pozornosti pa smo posvetili sami pripravi lutkovne predstave in katere komponente so za dobro predstavo tudi pomembne ter kako pomembno je, da predstavo prilagodimo starostni stopnji otrok. Kot smo opisovali v teoretičnem delu, smo tudi v empiričnem delu želeli pridobiti podatke o tem ali in kako strokovni delavci pripravijo lutkovno predstavo za otroke. Uporabili smo deskriptivno metodo raziskovanja. Podatke smo pridobili s kvantitativno tehniko in sicer z anketo, ki je bila sestavljena iz vprašanj zaprtega tipa. Rezultati so pokazali, da anketiranci uprizoritve pripravijo večkrat na leto in sicer najpogosteje ob pomembnih dogodkih. Vse sodelujejo vzgojiteljice med seboj. Najpogosteje pripravljajo lutkovne predstave za otroke prvega in drugega starostnega obdobja, nanjo pa se po večini pripravljajo več kot en teden. Najpogosteje uprizarjajo priredbe pravljic, izberejo ročne lutke, jih izdelajo z metodo lepljenja in šivanja in sicer iz tekstila. V uvodu uporabijo pripovedovalca, na koncu pa glasbo, ki je najpogosteje posneta. Tekst izvajajo lutke same, za konec pa izvedejo likovne dejavnosti.
Ključne besede: Lutka, otrok, lutkarji, lutkovna predstava, priprava lutkovne predstave
Objavljeno: 20.12.2016; Ogledov: 1039; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici