SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Izbor turbinskega agregata HE Markovci
Mario Kneževič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je analizirana izbira tipa turbinskega agregata za hidroelektrarno Markovci. Izhodišče za izbor turbine so bile hidrološke in geološke razmere vodotoka reke Drave na jezu v Markovcih. Z uporabo statistične analize energetskih in geometrijskih parametrov obstoječih vgrajenih vodnih turbin v brezdimenzijski obliki je izbrana cevna turbina za majhne padce s fiksnimi lopaticami gonilnika in vodilnika. Natančneje so obravnavani osnovni parametri gonilnika kot glavni parameter pretočnega trakta turbine. Predlagana je tudi oprema turbine in generatorja.
Ključne besede: hidroelektrarna, hidrologija, cevna turbina, gonilnik, vodilne lopatice
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1360; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

3.
PROJEKTNI PRISTOP POSLOVANJA IN ORGANIZACIJSKI VIDIKI IZDELAVE JEKLA PT929 ZA TURBINSKE LOPATICE
Blanka Oprešnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Jekla za turbinske lopatice so zaradi svoje specifične uporabe tehnološko in kakovostno zelo zahtevna ter predstavljajo višji nivo obvladovanja proizvodnjega procesa. Jeklo PT929 (X22CrMoNiV12-1,(W.Nr. 1.4923), je matrenzitnega tipa, obstojno pri povišanih temperaturah do okoli 650°C.Odporno je proti lezenju in vodiku pod tlakom. Uporablja se za različne dele turbin ter dele, ki so odporni proti komprimiranemu vodiku v kemijski industriji. Deli morajo zagotavljati brezhibno delovanje, kar zahteva najvišjo kakovost uporabljenih materialov. Za uporabnost tega jekla je izredno pomembno obnašanje materiala pri konstantnih dolgotrajnih obremenitvah, korozijska obstojnost, majhne dimenzijske spremembe, enakomerna žilavost, enakomerne mehanske lastnosti ter trdota, površina brez napak, kompaktnost materiala ter makro in mikrohomogenost jekla.
Ključne besede: Jeklo za turbinske lopatice, kakovost, metalurški postopki, tehnologija, specifična uporaba, višji nivo.
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 1137; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (995,11 KB)

4.
VETRNA TURBINA S HORIZONTALNO OSJO IN DRUGAČNO POSTAVITVIJO LOPATIC
Samir Hodžić, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena nova tehnologija vetrnih turbin, ki se imenuje Gedayc tehnologija. V nadaljevanju bomo vidli da so Gedayc turbine zelo izboljšane od navadnih trikrkakih. Nov dizajn vključuje podoben izgled deteljici z rezili in zmaju z podobnimi veznimi členi. Nekaj smo povedali in o sami zgradbi, tudi in delovanju vetrnih elektrarn. Rezultati ki jih podaja Gedayc vetrna turbina so veliko boljši od trikrakih in zaradi tega lahko rečemo, da so tiste turbine, vetrne turbine prihodnosti.
Ključne besede: aero-dinamika, vetrne turbine, gedayc, generator, lopatice
Objavljeno: 07.12.2012; Ogledov: 1449; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (2,92 MB)

5.
PRIMERJAVA OBRATOVALNIH KARAKTERISTIK VETRNIH TURBIN Z RAZLIČNIMI OBLIKAMI ROTORSKIH LOPATIC
Igor Ščuri, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem predstavil, kako je potekal razvoj vetrnih turbin in glavno skupino vetrnih turbin. To so vetrne turbine z vodoravno osjo in vetrne turbine z navpično osjo. Nato sem predstavil tipe vetrnih turbin vsake skupine in jih primerjal. Naredil sem še dva preračuna, da si lažje predstavljamo delovanje vetrnih turbin in vplive nanje. Na koncu sem še predstavil novi tip spiralnih lopatic in opisal, kakšen tip spiralne lopatice bi jaz naredil, ju primerjal ter podal svoje mnenje o obeh tipih.
Ključne besede: obratovalne karateristike, vetrne turbine, rotorske lopatice, primerjava
Objavljeno: 07.12.2012; Ogledov: 1160; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

6.
Obratovalne karakteristike modela vetrne turbine
Kristjan Hostnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema izdelavo 3D modela vetrne turbine, premera rotorja 260 milimetrov v CAD programu, katerega smo izdelali s postopkom selektivnega laserskega sintranja. S fizičnim modelom smo opravljali meritve na testni progi v Laboratoriju za turbinske stroje na Fakulteti za strojništvo v Mariboru. Cilj diplome je bil prikaz obratovalnih karakteristik trikrake vetrne turbine v primerjavi s trikrakim propelerjem. Najbolj nas je zanimala odvisnost med izkoristkom rotorja in koeficientom moči. Primerjava rezultatov meritev kaže, da so obratovalne karakteristike obeh rotorjev zelo podobne.
Ključne besede: Obnovljivi viri energije, energija vetra, vetrna turbina, oblikovanje lopatice, meritve, rezultati.
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 383; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

7.
Preračun geometrije lopatice vetrne turbine in prenos v cad sistem
Igor Ščuri, 2017, magistrsko delo

Opis: Za magistersko nalogo smo izvedli proceduro za izračun geometrije lopatice vetrne turbine v Excelu. Izračun geometrije lopatice temelji na metodi »Blade element theory«, ki je del BEM metode. Razika med našo proceduro in omenejima metodama je le v tem, da je v omenjenih metodah geometrija lopatice vetrne turbine že dana. Preračunano geometrijo s pomočjo izvedenega programa prenesemo v program SolidWorks tako, da program najprej izriše krivulje profilov in jih podem s funkcijo »Loft« poveže v lopatico. Program izračuna optimalno geometrijo lopatice z upoštevanjem rotirajoče brazde, ki je modelirana v SolidWorksu. Geometrijo lopatice preračunamo le s kliki na gumbe v programu, prav tako jo s kliki na gumbe tudi modeliramo v SolidWorksu. V nalogi je natančneje predstavljeno delovanje programa.
Ključne besede: preračun, geometrija lopatice vetrne turbine, modeliranje
Objavljeno: 18.08.2017; Ogledov: 488; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

8.
Zasnova male hidrokinetične turbine
Nejc Vrbovšek, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana zasnova male hidrokinetične turbine laboratorijske velikosti. Namen turbine je izvajanje meritev tehnoloških veličin. Poudarek pri delu je zasnova mehanizma za spreminjanje nastavnega kota lopatic. V diplomskem delu so prikazani štirje modeli mehanizma hidrokinetične turbine z različnimi variacijami za zagotavljanje spremembe nastavnega kota. Zasnova mehanizmov je izvedena po načelu modularne gradnje, kar omogoča izmenljivost delov in vrste mehanizma glede na potrebe meritev. Predstavljeni sta geometrija in funkcionalnost mehanizmov.
Ključne besede: hidrokinetična turbina, mehanizem, lopatice, model
Objavljeno: 06.10.2017; Ogledov: 258; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

9.
Zasnova lopatice rotorja vetrne elektrarne
Jure Kvas, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Z naraščajočim deležem proizvodnje električne energije z uporabo vetrne energije se povečuje tudi število raziskav, nadgradenj in optimizacij tehnologije. Eno izmed ključnih omejitev pri smiselnosti postavitve VE (vetrne elektrarne) in pri samem obratovanju le-teh predstavljajo primerni vetrni pogoji, kjer nemalokrat pride do velikih hitrosti in je zaradi varnosti in zaščite pred obremenitvijo treba sistem zaustaviti. Z idejno rešitvijo lahko nadgradimo lopatice VE z razbremenilnimi loputami, zaradi katerih zmanjšamo upor vetra in podaljšamo čas delovanja, s tem pa tudi zvišamo količino proizvedene električne energije. Trend postavitev novih sistemov bo v naslednjih dvajsetih letih še naraščal, zato se lahko nadgradnja po nadaljnjih uspešnih raziskavah s pridom uporabi pri večjih VE.
Ključne besede: vetrne elektrarne, nadgradnja lopatice, vetrna energija, električna energija, obnovljivi viri
Objavljeno: 24.07.2018; Ogledov: 71; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (4,96 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici