| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE NA RAZVOJ OBČINE SVETA ANA
Maja Župec, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga prikazuje vpliv skupne kmetijske politike na razvoj občine Sveta Ana. Sveta Ana je majhna podeželska občina, kjer je že od nekdaj pomembna gospodarska panoga kmetijstvo. Namen magistrske naloge je predstaviti razvoj skupne kmetijske politike v Evropski uniji in v Sloveniji. Poseben poudarek je na opisu nove paradigme razvoja podeželja in Programa razvoja podeželja. Prav tako je namen naloge naravnogeografsko in družbenogeografsko predstaviti občino Sveto Ano. Glavni cilj naloge je preučiti vplive nove razvojne paradigme in kmetijske politike na razvoj občine Sveta Ana s pomočjo različnih statističnih podatkov in dejanskih sprememb v uvajanju dodatnih dejavnosti na kmetijskih gospodarstvih. Občina Sveta Ana je v okviru Programa razvoja podeželja izpeljala štiri velike projekte in s tem pospešila razvoj občine. Prav tako se kmetje aktivno prijavljajo na individualne razpise za pridobitev nepovratnih sredstev iz Programa razvoja podeželja. S pomočjo skupne kmetijske politike se občina Sveta Ana gospodarsko razvija, povečuje se število podjetij in dopolnilnih dejavnostih, občina dobiva privlačnejšo podobo, prav tako pa se ohranja kulturna dediščina in razvija se turistična ponudba. S takšnim delovanjem bi občini Sveta Ana lahko uspelo preprečiti zmanjševanje števil kmetijskih gospodarstev, izboljšati starostno strukturo in preprečiti odhod mladih ljudi. Pri tem lahko ima veliko vlogo učitelj geografije, ki lahko pri učencih pri pouku skozi različne dejavnosti spodbudi lokalno ozaveščenost in predstavi nove razvojne možnosti kmetijskih gospodarstev.
Ključne besede: Sveta Ana, skupna kmetijska politika, nova paradigma razvoja podeželja, lokalna akcijska skupina, lokalno okolje
Objavljeno v DKUM: 11.12.2014; Ogledov: 1902; Prenosov: 279
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

2.
PRISTOP LEADER V PROGRAMU RAZVOJA PODEŽELJA 2007-2013
Alijana Pintar, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem seminarju sem na kratko predstavila SKP, v okviru katere deluje tudi EKSRP. Iz tega sklada se v programskem obdobju 2007-2013 financira razvoj podeželja, ki temelji na štirih oseh. Ena izmed teh osi je os Leader, ki je bila sprva pobuda Skupnosti in ne pristop. Od SKP in razvoja podeželja na ravni EU se diplomski seminar usmerja v dosedanji razvoj podeželja v Sloveniji. Izkušnje, ki jih Slovenci imamo predvsem z izvajanjem projektov CRPOV in RPP, so nam bile v veliko pomoč pri uvajanju pristop Leader. Njegove glavne značilnosti, kjer sta ključnega pomena pristop od spodaj navzgor in oblikovanje javno-zasebnih partnerstev, in izkušnje v drugih državah članicah EU so predstavljene v nadaljevanju. Osrednji del diplomskega seminarja je namenjen izvajanju pristopa Leader v Sloveniji, kjer sem opisala prehod na Leader in tri ukrepe, ki jih naša država izvaja na ravni 4. osi. Posebno pozornost sem namenila LAS ter spremljanju in vrednotenju 4. osi PRP v Sloveniji. Ugotovila sem, da je vrednotenje težavno in da bo za natančno oceno potrebno počakati do leta 2015, ko naj bi bili zaključeni vsi izvedbeni projekti.
Ključne besede: Skupna kmetijska politika, Program razvoja podeželja RS 2007-2013, pristop Leader, lokalna akcijska skupina, pristop od spodaj navzgor.
Objavljeno v DKUM: 16.11.2011; Ogledov: 1859; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

3.
Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici