| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Prenova intralogistike podjetja Marovt d.o.o., Stranice
Črtomir Čander, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno obstoječe stanje intralogistike podjetja Marovt d. o. o., Stranice. Podjetje se srečuje z vsakoletno rastjo, zato je bilo prisiljeno povečati in razširiti svoje zmožnosti in kapacitete. Ob odprtju novega obrata v Slovenski Bistrici, je podjetje v letu 2019 zagnalo še dve novi kovaški liniji. Slednji sta bili razlog, da so se v kovačnici podjetja spremenile lokacije določenih strojev, saj le-ti potrebujeta relativno veliko prostora. S tem so se spremenile lokacije praznih zabojev ter polnih, zabojev s surovci za kovanje, odkovki in odpadni material. Obstoječe stanje intralogistike je opisano na začetku diplomskega dela, medtem ko so v nadaljevanju predstavljene rešitve za povečanje učinkovitosti intralogistike. V letošnjem letu je podjetje zgradilo prizidek, kateri je namenjen zgolj skladiščenju zabojev z različno vsebino. Kot rešitev predlagamo reorganizacijo intralogistike in označitev skladiščnih mest z barvnimi conami za lažjo in boljšo preglednost. Potrebno je označiti tudi ostala mesta za zaboje, kot so mesta na kovaških linijah, mesta za peskanje odkovkov, mesto za odpremo in sprejem od kooperanta. V bližnji prihodnosti planiramo uporabo informacijskega sistema, ki bo internim logistom omogočal lokacijsko shranjevanje vsakega zaboja posebej in informiranje o številu zabojev določenega materiala, ki je še na zalogi in kje se nahaja. Na ta način se bo povečala produktivnost intralogistike in posledično celotnega podjetja.
Ključne besede: intralogistika, transportni sistem, odkovki, kovačnica skladiščenje, logistična analiza
Objavljeno: 04.12.2019; Ogledov: 406; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

2.
Presojanje in napovedovanje insolventnosti za panogo gradbeništvo s pomočjo statističnih modelov
Mitja Šinko, 2016, magistrsko delo

Opis: Gradbeništvo v Sloveniji je doživelo pred krizo enormno rast. Rast so podpirali bančni finančni viri. Z nastopom krize so se začele težave na obeh koncih, ob zmanjševanju državnih investicij so se hkrati odtegovali tuji finančni viri. Posledično so krizo najbolj občutila velika, nefleksibilna in prekomerno zadolžena gradbena podjetja. Več kot dve tretjini velikih gradbenih podjetij ni uspelo niti restrukturirati finančnih obveznosti, saj jih je velika večina pristala v stečaju. Posledice stečajev velikih gradbenih podjetij čutijo tako majhni upniki – predvsem podizvajalci kot veliki upniki – banke in ostali finančni kreditorji. Nefinančni upniki v glavnem predstavljajo manjša ali srednje velika gradbena podjetja. Nekatere od njih je spiralo potegnilo v brezno stečajev. Banke so morale oblikovati ustrezne slabitve za dana posojila. Slabitve so sčasoma načenjale kapitalsko ustreznost. V izogib prihodnjim težavam je smiselno iz izkušenj in potrebe po stabilnem poslovnem odnosu vnaprej predvidevati razvoj prihodnjih dogodkov. Za predvidevanje finančnih težav je smiselna uporaba modelov napovedovanja insolventnosti / neplačila / neuspeha. Ti modeli temeljijo na računovodskih kazalnikih in mehkih dejavnikih. Ker se mehki dejavniki oziroma informacije povečini pridobivajo v poslovnem odnosu, smo se osredotočili na preučevanje javno dostopnih računovodskih informacij. Na vzorcu gradbenih podjetij, kjer smo izločili vsa takratna mikro podjetja in sedem največjih gradbenih podjetij v insolvenčnih postopkih, smo preverjali robustnost tradicionalnih statističnih modelov. Zanimala nas je klasifikacijska natančnost prepoznavnih tujih modelov multiple diskriminantne analize in manj znanih lokalnih modelov logistične regresije. Altmanovi MDA modeli Z-score dopuščajo določeno območje negotovosti, ki se je izkazalo še posebej veliko pri aplikaciji modela Z'-score, saj se je v njem znašlo kar 62 podjetij iz našega vzorca. Po eni strani to pomeni, da je iz previdnosti potrebna dodatna pozornost do teh podjetij, po drugi strani pa to zmanjšuje diskriminacijsko vlogo modela. Vendar se je model izkazal za zelo učinkovitega. Bolj natančen ob upoštevanju skupnega števila napačnih razvrstitev je bil le model logistične regresije od Širce. Slabše od pričakovanj se je izkazal model nepogojne logistične regresije Juričiča. Rezultati testiranja pa ne upoštevajo pomembnega dejavnika – neenakih stroškov napak. Pri enakih stroških napak namreč predpostavljamo, da bi bil strošek insolventnosti povprečnega dolžnika enak zaslužku pri poslovanju s povprečnim uspešnim partnerjem.
Ključne besede: gradbeništvo, insolventnost, presojanje insolventnosti, napovedovanje insolventnosti, statistične metode, Altman, multipla diskriminantna analiza, logistična regresija, stroški napak
Objavljeno: 09.12.2016; Ogledov: 787; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (4,27 MB)

3.
4.
5.
Poenostavitev procesa vračanja popisov pošiljk podjetjem
Petra Kavčič, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Proces vračanja popisov pošiljk je samo delček vseh operacij, ki potekajo znotraj poštnega poslovanja. Med opravljanjem in opazovanjem dela je bilo zaznanih nekaj pomanjkljivosti (dolgotrajno delo, neuporaba informacijske tehnologije, neustrezen delovni prostor itd.). Največji problem se pojavi pri iskanju določenega podjetja. To poteka s pomočjo seznama z neažurnimi podatki. S pomočjo kritične analize in vzročno-posledičnega diagrama bomo spoznali dejavnike in vzroke, ki ovirajo proces dela, ter na podlagi ugotovitev podali predloge za rešitev problema.
Ključne besede: logistika, organizacija poštnega poslovanja, logistična analiza
Objavljeno: 25.02.2015; Ogledov: 815; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

6.
Obnova skladiščnega sistema v podjetju Resistec
Mateja Pavlovič, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je predstavljen problem, ki se je pojavil v podjetju Resistec UPR d.o.o. & Co k.d.. Podjetje je z umestitvijo nove proizvodne linije v skladiščni prostor zmanjšalo prostor za skladiščenje. Za nemoteno delovanje potrebuje zadostni prostor za skladiščenje vhodnega in izhodnega materiala. Potrebni so novi prostori za skladiščenje. Pri rešitvi problema z novim skladiščnim prostorom smo predstavili najboljše in maksimalno izkoriščenost prostora s postavitvijo regalov. Potrebna je tudi pravilna izbira prevoznega sredstva v skladišču za delo in pravilna označitev transportne poti. S predlagano rešitvijo obnove bi delo v skladišču in proizvodnji potekalo nemoteno in hitro,kar je v današnjih časih bistveni pomen za podjetje.
Ključne besede: logistična analiza, skladišče, obnova sistema, analiza učinkovitosti
Objavljeno: 30.01.2015; Ogledov: 897; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

7.
Reorganizacija skladišča podjetja Pancon, d.o.o.
Evelin Kuzma, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Logistika se v splošnem ukvarja z upravljanjem toka materialov od virov do porabnikov, tako znotraj podjetja kot med podjetji. Njen cilj je zagotoviti prave dobrine in storitve, na pravem mestu ob pravem času, količini in kakovosti, z najnižjimi stroški in vplivi na okolje. Ena izmed dejavnosti, s katero se logistika ukvarja, je tudi skladiščenje, ki je pomembno področje vsakega proizvodnega podjetja, saj je namenjeno izravnavanju časovne razlike med proizvodnjo in uporabo blaga. Cilj je imeti čim manj skladiščenja, kar pomeni čim manj zalog, saj le-te povzročajo stroške. V podjetju Pancon d. o. o. se srečujejo s pomanjkanjem skladiščnega prostora. V diplomskem delu smo iskali rešitve za reorganizacijo skladišča podjetja Pancon d. o. o. Izdelali smo pregled obstoječega stanja, v katerem smo ugotovili, kolikšno je dejansko pomanjkanje skladiščnega prostora. Pri analizi smo upoštevali proces nabave, proizvodnje in odpreme blaga za trenuten plan v obdobju od meseca maja do meseca decembra 2014. Na podlagi podatkov v navedenem časovnem obdobju smo izdelali logistično analizo, s katero smo dobili potrebna skladiščna mesta po zmanjšanju zalog ter izvajanju procesa nabave po konceptu "just in time". Na osnovi rezultatov logistične analize smo potrdili tezo o zmanjšanju zalog in pridobitvi potrebnega skladiščnega prostora ter nemotenem procesu nabave po konceptu "just in time".
Ključne besede: skladiščenje, skladiščni prostor, zaloga, logistična analiza
Objavljeno: 23.01.2015; Ogledov: 1161; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (7,49 MB)

8.
Logistična analiza procesa komisioniranja vhodnega blaga v podjetju Droga Kolinska, d.d. PE Rogaški vrelci
Bernarda Esih, 2013, diplomsko delo/naloga

Opis: Podjetje Droga Kolinska, d. d., PE Rogaški vrelci je znana po polnjenju različnih osvežilnih gaziranih in negaziranih pijač, kot so Cocta, Jupi, Donat Mg in voda Tiha. Organizacija za skladiščenje vhodnega in izhodnega blaga uporablja svoje skladišče, ki je prisotno v isti stavbi kot celotna proizvodnja. Na začetku diplomskega dela so opisane teoretične metode procesa komisioniranja, nato je predstavljeno obstoječe stanje skladiščnega prostora in samih skladiščnih procesov ter v nadaljevanju iz opazovanega problema podana kritična analiza. Opaženi problem se nahaja v nepopolni neizkoriščenosti in v nepravilni razporeditvi prostora ter pri izdaji blaga v proizvodnjo. Zaradi teh pomanjkljivostih smo se odločili, da na najprimernejši način izboljšamo skladiščne procese in samo komisioniranje. Tega smo se lotili z vpeljavo novih predlogov izboljšave na podlagi posnetka obstoječega stanja in kritične analize. V diplomski nalogi smo problem razrešili na osnovi predlagane preureditve prostorov in vpeljave S-strategije ter spretno in načrtno izvedeno izdajo materiala v proizvodnjo. Z uvedbo predlaganih rešitev bi skrajšali transportne poti, prihranili pri času in v podjetju izboljšali učinkovitost komisionirnega procesa in samega poslovanja.
Ključne besede: skladiščenje, komisioniranje, logistična analiza.
Objavljeno: 19.03.2014; Ogledov: 940; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

9.
Raziskava možnih izboljšav skladiščnega poslovanja žaganega lesa v izbranem podjetju
Urška Gros, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo raziskovali skladiščno poslovanje žaganega lesa v Gozdnem gospodarstvu Slovenj Gradec, d.d. Problem, ki smo ga analizirali, je v neučinkovitem skladiščnem poslovanju. Skladiščenje žaganega lesa poteka kaotično, saj se žagan les uskladišči na prazno neoznačeno mesto. Označba na zložaju ne omogoča dovolj dobre sledljivosti, saj ni vidna ob tesnem skladiščenju zložajev. Tako pri odpremi prihaja do nepotrebnih prelaganj in podaljšanja celotne odpreme. Težava je tudi v prezasedenosti skladišča, predvsem z lesom zmanjšane kvalitete. To pomeni, da skladiščni prostor ne opravlja zaščitne funkcije, te zaloge lesa pa negativno vplivajo na preostali zdrav les. Sušilnici sta nepopolno izkoriščeni, njuna dislociranost pa prinaša dodatne stroške. Kot rešitev obstoječega stanja smo predlagali tri rešitve: prestavitev sušilnic, prenovo skladiščnega prostora in investicijo v zlagalno-sortirno linijo. Glede na analizo smo izbrali skupek vseh treh variant. Sušilnice bi bile bolj izkoriščene, več bi bilo kakovostno posušenega lesa. Zlagalno-sortirna linija bi pripomogla h kvalitetnejšemu formiranju zložajev in s tem boljše uskladiščenje. Preoblikovan skladiščni prostor bi zagotavljal dobro sledljivost in ohranjanje kakovosti žaganega lesa. Skupno bi se zmanjšali stroški, učinkovitost in kakovost bi bili višji, celoten proces pa bi bil hitrejši.
Ključne besede: Skladiščno poslovanje, žagani les, sušilnice, sledenje, logistična analiza, zložaj.
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1178; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

10.
Informacijska podpora skladišča v podjetju P&F Jeruzalem Ormož, d.o.o.
Bojan Šnajder, 2012, diplomsko delo

Opis: Skladiščenje je pomembno področje vsakega podjetja, saj si z ustreznim informacijskim sistemom in zalogami zagotovi nemoteno poslovanje. V podjetju P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. predstavlja največjo težavo slab informacijski sistem ter slabo označevanje skladiščnih prostorov. To privede do slabe preglednosti nad zalogami ter daljše procese, ki se izvajajo v samem skladišču. V začetku diplomskega dela so predstavljene teoretične osnove, na podlagi katerih smo izdelali diplomsko delo. V nadaljevanju smo opisali obstoječe stanje podjetja ter izpostavili pomanjkljivosti v podjetju in jih na koncu poskušali izboljšati. Predlog rešitve diplomskega dela je uvedba tehnologije črtne kode v skladišču gotovih proizvodov. Na podlagi podrobnega posnetka stanja in kritične analize smo podali predlog uvedbe informacijskega sistema, s katerim bi skrajšali skladiščne procese ter tako podjetju prihranili finančna sredstva. V zaključku diplomskega dela smo zbrali vse dobljene rezultate in jih med seboj primerjali in izračunali amortizacijo ter povračilo investicije.
Ključne besede: skladiščenje, komisioniranje, tehnologija črtne kode, logistična analiza
Objavljeno: 20.12.2012; Ogledov: 1323; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici