| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Določanje lokacije mobilne naprave v zaprtih prostorih
Urh Kraner, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo raziskali področje lociranja mobilne naprave v zaprtih prostorih. Predstavili in primerjali smo nekaj že obstoječih rešitev, prav tako pa smo razvili lastno mobilno aplikacijo, kjer smo poskušali uporabiti eno izmed rešitev za pomoč pri navigaciji znotraj Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Ugotovili smo, da je za razvoj lastne rešitve treba preučiti že obstoječe navigacijske sisteme, prav tako pa se je treba zavedati naših potreb in omejitev, ki nam pomagajo, da izberemo primerno vrsto navigacije za našo mobilno aplikacijo.
Ključne besede: mobilne naprave, lociranje naprav v zaprtih prostorih, GPS, navigacija
Objavljeno: 13.11.2019; Ogledov: 325; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

2.
Lokalizacija in detekcija objektov v prostoru
Mihael Leskovar, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Napredek tehnologije je povzročil širjenje lokacijskih tehnologij dostopnih širšemu krogu ljudi. GPS (globalni sistem pozicioniranja) je bil včasih dostopen le za vojsko in njene namene, v današnjem življenju pa je navigacija predvsem v prometu široko uporabna in razširjena. Najprej se je GPS pojavil kot navigacijska naprava, ki so jo namestili na vetrobransko steklo v avtu. Dandanes pa so GPS sprejemniki že vgrajeni v avte, pametne telefone in ure. Vendar pa navigacija z GPS deluje samo v odprtem prostoru, saj GPS signal ni dosegljiv v zaprtih prostorih, ker mu stene, pohištvo, streha,... predstavljajo oviro. Ker je navigacija v odprtem prostoru dobro uveljavljena in delujoča, v zaprtem prostoru pa še ne, je cilj tega projekta raziskati področje lokalizacije tarče ali vozlišča znotraj zaprtega prostora. Problem je bil, kako določiti lokacijo premičnega vozlišča. Za rešitev problema smo uporabili 3 stacionarna vozlišča, ki so vzpostavila komunikacijo s premičnim vozliščem in na podlagi časa preleta elektromagnetnega valovanja izračunala razdaljo med stacionarnimi vozlišči in premičnim vozliščem. Nato smo te razdalje preko enega izmed stacionarnih vozlišč (preko USB kabla priključeno na računalnik), s pomočjo serijske komunikacije poslali v naš Visual Studio program na računalniku. S pomočjo metode trilateracije smo izračunali koordinate premičnega vozlišča, jih zapisali v SQL tabelo ter s pomočjo spletne strani prikazali zadnjih 5 podatkov o lokaciji premičnega vozlišča na internetu.
Ključne besede: Spletna stran, lociranje v prostoru, premično vozlišče.
Objavljeno: 29.01.2018; Ogledov: 754; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

3.
Programske rešitve lociranja pametnih mobilnih telefonov v primeru tatvine ali izgube
Simon Makarič, 2016, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela se osredotočamo na programske rešitve, ki jih ponujajo mobilni operacijski sistemi za lociranje pametnega mobilnega telefona v primeru izgube ali tatvine. Vsi najpogostejši operacijski sistemi (iOS, Android, Windows 10 Mobile in BlackBerry 10) ponujajo svojo programsko rešitev. Pri vsaki rešitvi smo napisali pogoje za aktivacijo, delovanje in praktično uporabo. Naredili smo tudi primerjavo med programskimi rešitvami posameznih mobilnih operacijskih sistemov. Zaradi večje funkcionalnosti pametnih mobilnih telefonov je na njih shranjeno vse več osebnih in službenih podatkov, ki jih prenašamo s seboj. Odtujitev pametnih mobilnih telefonov je vse bolj pogosta zaradi vrednosti naprav, podatkov, prenosljivosti in funkcionalnosti, s katerimi se lahko nepridipravi okoristijo. Ker pametni mobilni telefoni vsebujejo vse več podatkov ter dostopov do podatkov, ki so lahko službene ali osebne narave in hkrati pomenijo visoko vrednost za posameznika ali organizacijo, je zavarovanje teh naprav za posameznika še bolj pomembno. K temu varovanju pripomorejo tehnične in organizacijske rešitve. K tehničnim rešitvam sodijo tudi programske rešitve za lociranje pametnega mobilnega telefona. Slednje pod določenimi pogoji pokažejo lokacijo pametnega mobilnega telefona in omogočajo oddaljen dostop do mobilne naprave. Raziskovalni del diplomskega dela obsegata raziskava in statistična analiza, s katero smo ugotavljali, koliko uporabnikov pametnih mobilnih telefonov uporablja varnostne mehanizme za zaščito podatkov na svoji napravi ter v kolikšni meri poznajo in uporabljajo programske rešitve za lociranje pametnih mobilnih telefonov v primeru izgube ali tatvine.
Ključne besede: mobilne naprave, mobilni telefoni, pametni telefoni, operacijski sistemi, mobilne aplikacije, lociranje, pozicioniranje, mobilna omrežja, diplomske naloge
Objavljeno: 05.12.2016; Ogledov: 1048; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (4,53 MB)

4.
TRILATERACIJA S POMOČJO SIGNALA WI-FI IN BLUETOOTH V ZAPRTIH PROSTORIH
Alen Rajšp, 2016, diplomsko delo

Opis: Navigacija je problem, ki v zaprtih prostorih še nima dokončne rešitve. Zanimalo nas je, kako primerna sta za navigacijo Bluetooth in Wi-Fi. V okviru diplomskega dela smo tako napravili mobilno Android aplikacijo, ki s pomočjo Wi-Fi oddajnikov omogoča navigacijo v naprej predvidenem okolju. Delo obsega matematične temelje trilateracije, uporabo Wi-Fi in Bluetooth točk kot oddajnikov, izdelavo Android aplikacije in postavitev omrežja. V zaključku je bilo opravljenih več testiranj, kjer smo preverili praktičnost naše implementacije.
Ključne besede: mobilna Android aplikacija, Wi-Fi trilateracija, lociranje v prostoru
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 1826; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

5.
Analiza obnašanja udeležencev v prometu v primeru prometnih znakov s spremenljivo vsebino
Matjaž Kolar, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili prometne znake s spremenljivo vsebino, ki lahko vsem udeležencem v prometu služijo kot pomoč ali opozorilo. Prometni znaki s spremenljivo vsebino so del spremenljive prometno informacijske signalizacije. Glavni del diplomske naloge je bila analiza obnašanja udeležencev v prometu za določen tip prometne signalizacije z spremenljivo vsebino. Zanimalo nas je, kako se udeleženci odzovejo, ko pripeljejo v križišče, kjer je postavljen ta sistem in kako ocenjujejo njegovo delovanje. S pomočjo ankete na terenu smo pridobili uporabne podatke za nadaljnjo analizo. V zadnjem delu diplomske naloge pa smo predstavili rezultate in ugotovitve. Rezultati kažejo, da vozniki v veliki meri upoštevajo prometne znake s spremenljivo vsebino, njihovo delovanje in preprečevanje nastajanja prometni nesreč pa ocenjujejo z zelo visoko oceno.
Ključne besede: prometna znaki s spremenljivo vsebino, znak, sistem, vozniki osebnega avtomobila, lociranje vozila, analiza, križišče, glavna prometna smer, stranska prometna smer.
Objavljeno: 21.09.2016; Ogledov: 698; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (8,94 MB)

6.
AVTOMATSKO IDENTIFICIRANJE, KLASIFICIRANJE, TEHTANJE IN LOCIRANJE V SISTEMU ZBIRANJA KOMUNALNIH ODPADKOV
Zoran Omerzu, 2016, magistrsko delo

Opis: V Sloveniji je uveljavljena praksa, da se stroški zbiranja komunalnih odpadkov obračunavajo glede na velikost posode, število oseb oziroma kvadrature objektov. Že nekaj časa s pomočjo zbiralnic in zbirnih centrov oz. centrov za predelavo odpadkov, vsaj po določenih občinah v Sloveniji, zgledno ločujemo odpadke. Iz leta v leto količina ločeno zbranih frakcij narašča. Tako lahko uporabnikom storitev zbiranja komunalnih odpadkov, z zglednim ločevanjem, ostane v njihovih posodah za mešane komunalne odpadke, zelo malo odpadkov. Nepravično do uporabnikov teh storitev je, da zaradi manjše količine ostanka odpadkov posledično ne plačujejo tudi manj smetarine. Veliko truda je bilo vloženega v vzpostavitev sistema ločenega zbiranja odpadkov na izvoru. Prav pa bi bilo še tehnologijo zbiranja komunalnih odpadkov nadgraditi s sodobnim informacijskim sistemom, ki bi olajšal poslovanje gospodarskih družb in neposredno vplival na motiviranje uporabnikov teh storitev, kar bi imelo pozitivne učinke še na ekologijo. V magistrskem delu iščemo sodobno tehnologijo, ki bi v sistemu zbiranja komunalnih odpadkov omogočala avtomatsko identifikacijo uporabnika te storitve, klasifikacijo vrste odpadka oziroma posode, tehtanje oddane količine odpadkov ter lociranje, tako samih vozil kot posod za odpadke.
Ključne besede: avtomatska identifikacija, dinamično tehtanje, lociranje, zbiranje komunalnih odpadkov, komunalni odpadki, sistem ravnanja z odpadki, optimizacija transportnih poti, modeliranje v prometu
Objavljeno: 19.07.2016; Ogledov: 871; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (5,57 MB)

7.
MOBILNA APLIKACIJA ZA LOCIRANJE V PROSTORU NA OPERACIJSKEM SISTEMU ANDROID
Nejc Kete, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo preučili načine lociranja pametnih mobilnih naprav znotraj prostora. V ta namen smo implementirali sistem, sestavljen iz vstopnih točk, lokalnega strežnika, spletne in mobilne aplikacije, ki teče na operacijskem sistemu android. Zanimala nas je učinkovitost in natančnost lociranja znotraj prostora z uporabo pristopa logaritemske razdalje. Analizirali smo natančnost in robustnost sistema pri različnih jakostnih omrežnega signala, pri izpadu ene od vstopnih točk ter med gibanjem po prostoru. Prav tako smo iskali povezavo med nihanjem zaznane moči signala ter natančnostjo ocenjene lokacije. Naš algoritem temelji na umerjanju prostora z merjenjem jakosti mrežnega signala v referenčnih točkah. V prostoru v velikosti 137 m2 z vsaj 15 referenčnimi točkami, porazdeljenimi tako, da pokrijejo celoten spekter moči signala in vsaj tremi vstopnimi točkami mobilnega omrežja, je naš algoritem lokacijo določil s povprečno napako  2,5 m. V prostoru z manj referenčnimi točkami ali samo dvema vstopnima točkama je povprečna napaka zaznave lokacije narasla na  5 m ali več. Meritve so med drugim tudi pokazale, da je naš sistem manj primeren za uporabo med gibanjem uporabnika.
Ključne besede: lociranje v prostoru, trilateracija, Standard IEEE 802.11, brezžično omrežje, logaritemska razdalja, mobilna aplikacija, operacijski sistem android
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 846; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (4,25 MB)

8.
RAZVOJ SISTEMA ZA SLEDENJE VOZILOM IZ VOZNEGA PARKA PREKO SIGNALA GPS
Danijel Ostojić, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen razvoj sistema za sledenje vozilom voznega parka preko signala GPS. V uvodnem delu najprej predstavimo nekaj osnovnih informacij o postopku lociranja na Zemlji, nato opišemo razvoj sistema skozi več posameznih delov (strežnik in uporabniški del). Da bi lažje prikazali uporabo sistema, je bila razvita aplikacija za Android, ki tako deluje v povezavi z razvitim sistemom. Na koncu je predstavljen uporabniški pogled, možnosti uporabe v praksi in možne izboljšave za nadaljnje delo.
Ključne besede: GPS, sledenje, ogrodje CodeIgniter, geo lociranje, jQuery
Objavljeno: 05.12.2013; Ogledov: 1054; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (8,03 MB)

9.
RAZVOJ SPLETNE APLIKACIJE ZA PRIKAZ OBJEKTOV V 3D PROSTORU
Matej Jenko, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo spletno aplikacijsko rešitev dinamičnega prikaza objektov v 3D prostoru. Rešitev služi večjim organizacijskim enotam, ki potrebujejo zanesljiv in učinkovit način sledenja izbranim osebam in predmetom. Za izdelavo aplikacije je uporabljen novo razvijajoč aplikacijski programski vmesnik WebGL, s pomočjo katerega lahko prikažemo 2D in 3D grafične vsebine. Poleg tega nam WebGL omogoča, da se aplikacija izvaja v spletnem brskalniku brez vtičnikov, rešitev pa je tako dostopna več različnim odjemalcem. Izdelana spletna rešitev vsebuje 3D prikaz urgentnih prostorov bolnišnice in prikaz premikanja izbranih objektov oziroma pacientov. Premikanje objektov po realnih lokacijah, na katerih se nahajajo pacienti, aplikacija omogoča s prepoznavanjem podatkov, poslanih preko tehnologije RFID sistema za lociranje, ki je nameščena na izbranih pacientih. RFID je kratica za radiofrekvenčno identifikacijo in je metoda avtomatske identifikacije, ki deluje po načelu daljinskega branja in shranjevanja podatkov. V okviru diplomskega dela prikažemo tudi način in uporabnost delovanja programskega vmesnika WebGL in njegovih knjižnic.
Ključne besede: JavaScript, Mobilne aplikacije, Internet, Lociranje objektov, WebGL, THREE.js, RFID, 3D
Objavljeno: 23.09.2013; Ogledov: 1493; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

10.
OVREDNOTENJE METOD ZA DOLOČITEV LOKACIJE OKVARE NA DALJNOVODIH
Matej Arcet, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so na kratko predstavljene različne metode za določitev lokacije okvare na daljnovodih, pri čemer sta dve metodi tudi podrobneje opisani. Prikazani so rezultati preizkušanj s katerimi smo ovrednotili kako različni parametri vplivajo na točnost obravnavanih metod in na točnost lokatorja okvare v Siemens-ovem distančnem releju S7A611. Preizkusi so bili izvedeni s signali dobljenimi iz simulacijskega modela daljnovoda in s signali, ki sta jih med okvaro posnela distančna releja na daljnovodu Ajdovščina - Gorica.
Ključne besede: lociranje okvar na daljnovodih, simulacija EES, sekundarno preizkušanje
Objavljeno: 10.03.2011; Ogledov: 1662; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici