SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
IZLOČANJE MOTENJ V VEČKANALNIH ELEKTROENCEFALOGRAMIH
Luka Bratoš, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo sistematično preučili in ovrednotili učinkovitost različnih algoritmov slepe ločitve signalov (SOBI, JADER, FASTICA, RUNICA) pri odstranjevanju artefaktov v večkanalnih elektroencefalogramih (EEG). Osredotočili smo se na časovno zahtevnost, na stopnjo dušenja artefaktov in na stabilnost konvergence omenjenih algoritmov. Podrobneje smo preučili učinkovitost odstranjevanja artefaktov zaradi utripanja z očmi, premikanja jezika, žvečenja, lateralnega premikanja oči ter premikanja glave. Ugotovili smo, da vsi testirani algoritmi, razen algoritma RUNICA, učinkovito odstranjujejo artefakte, in potrdili v uvodu zastavljeno tezo diplomskega dela, da je s postopki slepe ločitve signalov mogoče, tudi v primeru manjšega nabora kanalov EEG, učinkovito odstraniti šum in artefakte v signalih EEG.
Ključne besede: elektroencefalogram, EEG, slepa ločitev signalov, EEGLAB, sLORETA, anotacija signalov, artefakti, razmerje artefakt-signal
Objavljeno: 28.09.2011; Ogledov: 1123; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

4.
EKSPRERIMENTALNA DOLOČITEV IZGUB TRANSFORMATORJEV ZA TOČKASTO VARJENJE
Martin Petrun, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so obravnavani transformatorji za točkasto varjenje z enosmernim tokom. Predstavljena sta zgradba in delovanje varilnih transformatorjev za točkasto varjenje ter laboratorijski sistem za preizkušanje le-teh transformatorjev. Opisano je delovanje sistema, kjer so predstavljene težave in rešitve pri obratovanju laboratorijskega sistema. Namen tega diplomskega dela je določitev izgub varilnih transformatorjev z enosmernim tokom. Pri določitvi izgub v železnem jedru transformatorjev je predlagan nov način eksperimentalne ločitve izgub na histerezne in vrtinčne izgube. Prav tako je predstavljen način eksperimentalne ločitve izgub v kratkem stiku.
Ključne besede: določitev izgub, eksperimentalna ločitev izgub, eksperimentalni sistem, električne naprave, uporovno točkasto varjenje, varilni transformator
Objavljeno: 08.12.2010; Ogledov: 1857; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)

5.
REFORMA NA ŽELEZNICAH EU-MODELI VSTOPA NA TRG VOZNE POTI
Uroš Fišer, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili pomen organiziranosti železniškega sistema v državah Evropske unije. Za primerjavo smo uporabili model organiziranosti železnic, v ZDA. Rešitev problema nekonkurenčnosti železnic v državah EU je v njihovem prestrukturiranje. Ob tem je treba zagotoviti enake konkurenčne pogoje med transportnimi nosilci. Poglavitnega pomena za liberalizacijo evropskih železnic je ločitev infrastrukture od prevozne dejavnosti. Oblikovala sta se dva trga: trg železniške prevozne poti in trg železniških transpornih storitev. Skupni imenovalec nove organiziranosti je, da je upravljalec infrastrukture bodisi samostojna družba v sestavi holdinga, bodisi stroškovni center, vendar z ločenim računovodstvom v enotnem železniškem podjetju. Organiziranost evropskih železnic teži k modelu, ki je vertikalno razdvojen, vendar so nekatere države še zmeraj ohranile določeno stopnjo vertikalne integracije v železniškem sektorju. Ekonomisti ponujajo tudi možnost horizontalnega razdvajanja, kar pomeni ločitev tovornega od potniškega prometa in izgradnjo vzporednih prog. Gospodarska uspešnost držav EU je v veliki meri odvisna od učinkovitosti prevoznega sistema, ki podpira trajnostno gospodarsko rast in družbeni razvoj. Transportiranje potnikov in blaga po železnici je eden glavnih instrumentov v boju proti zastojem, onesnaževanju okolja, globalnemu segrevanju in prometnim nesrečam. Železniški prevoz v Evropi je industrija, ki se orientira na prihodnost in se trudi ponuditi privlačnejši, dostopnejši, varnejši, čistejši, konkurenčnejši in bolj zanesljiv način prevoza. Inovacije in interoperabilnost so ključni dejavniki za uspeh evropskih železnic in za preskrbo industrije.
Ključne besede: Železniški sistemi, verikalna integracija, vloga železniških koridorjev, vertikalno razdvajanje, deregulacija železnic, evropska transportna politika, ločitev infrastrukture.
Objavljeno: 15.02.2011; Ogledov: 1351; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (316,93 KB)

6.
PREDŠOLSKI OTROK IN LOČITEV STARŠEV - VLOGA VRTCA
Liljana Prodanović, 2010, diplomsko delo

Opis: Ločitve so v zadnjih desetletjih postale pogost pojav v razvitem svetu in tudi pri nas. Za vse člane družine pa pomeni ločitev boleče in stresno dogajanje, ob katerem ne more ostati nihče neprizadet. Otroci se na ločitveno dogajanje različno odzivajo. Običajno so zmedeni, ko spoznajo, da se njihovi starši ločujejo. V naslednjem trenutku so zelo žalostni, v drugem pa jezni na starše. V procesu ločevanja otroci utrpijo veliko škode. Pogosto pa so tudi prepričani, da so nekako krivi za ločitev. V diplomskem delu smo želeli predstaviti, kako otrok doživlja, občuti, razume ločitev svojih staršev, kakšne so posledice ločitve staršev za otroka, kako vpliva ločitev staršev na otroka glede na njegovo starost in spol, kaj se dogaja z družino v obdobju pred, med in po ločitvi in kakšno je ozračje, komunikacija v družini v procesu ločevanja. Najbolj pa nas je zanimalo, kakšno vlogo imajo pri otroku vzgojitelji, svetovalni delavci v vrtcih v procesu ločevanja otrokovih staršev, kako vzgojitelji, svetovalni delavci v vrtcih ocenjujejo otrokovo doživljanje, občutenje, razumevanje ločitve, otrokovo vedenje, odnos v igri do ostalih otrok, njegovo ravnanje z igračami v času ločevanja staršev, kako se vzgojitelji zanimajo za temo o ločitvi in kako svetovalni delavci v vrtcih ocenjujejo ozračje v družini in komunikacijo med družinskimi člani v času ločevanja staršev. Ko se v družini pojavi ločitev staršev, se pogostokrat vedenje otroka spremeni. Otroci postanejo bolj agresivni, razdražljivi, jokavi, potrebujejo več pozornosti, se zaprejo vase, postanejo nekomunikativni, imajo motnje v spanju ali pa celo prenehajo jesti. Za vsakega otroka predstavlja ločitev staršev težavno obdobje, ki mu ga lahko pomagajo prebroditi vzgojitelji, svetovalni delavci v vrtcih in seveda starši sami, če prisluhnejo temu, kaj njihov otrok doživlja, občuti.
Ključne besede: otrok, ločitev staršev, družina, vrtec, vzgojitelj, svetovalni delavec v vrtcu
Objavljeno: 15.12.2010; Ogledov: 3206; Prenosov: 444
.pdf Celotno besedilo (422,59 KB)

7.
VPLIV RAZVEZE IN LOČITVE STARŠEV NA OTROKA
Denis Verdel, 2011, diplomsko delo

Opis: Problem za otroka v procesu ločitve ali razveze staršev je, da se starši premalo zavedajo posledic, ki jih lahko razveza ali ločitev pusti na otroku. Starša imata v procesu razvezovanja in ločevanja veliko problemov, nesoglasij in tako nemalokrat enostavno »pozabita« na otroka. Otrok sam pa zaradi strahu in doživljanja negotovosti vso dogajanje zelo podrobno spremlja, čeprav ga ne razume in še manj sprejema. V diplomskem delu smo predstavili in analizirali doživljanje procesa ločitve in možne odzive otroka na ločitev staršev. Predstavili smo tudi različne pristope in načine pomoči medicinske sestre otroku v tem, zanj izredno napornem in zahtevnem obdobju. Metodologija raziskovanja. V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja z uporabo delno strukturiranega vprašalnika. Raziskavo smo izvedli v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor na Kliniki za pediatrijo. Anketni vprašalnik je sestavljen iz enaindvajsetih vprašanj od katerih je devetnajst vprašanj zaprtega tipa in dva vprašanja polodprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo petdeset oseb negovalnega tima. Raziskava je bila izvedena v mesecu februarju 2011. Rezultati. Iz rezultatov ankete je razvidno, da medicinskim sestram primanjkuje znanje za pomoč otroku, katerega starša se ločujeta in se niti ne smatrajo za osebo, ki lahko nudi pomoč takšnemu otroku. So pa podatki ankete pokazali, da se je že 90% negovalnega osebja na Kliniki za pediatrijo, Univerzitetnega kliničnega centra Maribor srečalo z otrokom, katerega starša sta bila v ločitvenem postopku. Sklep. Iz raziskave je razvidno, da lahko medicinske sestre takšnemu otroku pomagajo s pogovorom, poslušanjem in opogumljanjem. Ne morejo pa dajati nasvetov staršem ali otroku, saj za to nimajo dovolj znanja.
Ključne besede: Ključne besede: ločitev, razveza, otrok, pomoč, odziv, starši, posledice.
Objavljeno: 12.05.2011; Ogledov: 3452; Prenosov: 658
.pdf Celotno besedilo (645,03 KB)

8.
NEKATERI VIDIKI PRILAGAJANJA OTROKA V PRVEM STAROSTNEM OBDOBJU
Katja Ferčec, 2012, diplomsko delo

Opis: Vstop predšolskega otroka v prvo starostno obdobje pomeni zanj in za starše veliko in zahtevno spremembo. Prilagoditev pa spremlja nemalokrat kar nekaj težav. V prvo starostno skupino vstopajo otroci od enega leta naprej. To obdobje je za predšolskega otroka precej naporno in razburljivo. Prva pomembnejša in dlje časa trajajoča ločitev od matere je zanj huda stiska. Prav tako pa tudi za mater. V vrtcu, oddelku 1 do 3 let, zato delujejo za tovrstno delo posebej skrbno strokovno usposobljeni delavci. Ti vzgojitelji težijo k cilju, čim hitrejše adaptacije otroka v novo socialno okolje in zato v procesu pri prilagajanju otroka aktivno sodelujejo. Sprejemajo ga z vsem potrebnim strokovnim aparatom znanja in s potrebno mero emocionalnega kapitala, s čimer želijo otrokovo vključitev v novo okolje čim hitreje doseči. Za to pa potrebujejo optimalno sodelovanje staršev, ki so dolžni vzgojitelja informirati o vseh pomembnih otrokovih značilnostih, lastnostih in tudi posebnostih.
Ključne besede: − prilagoditev, − ločitev, − prvo starostno obdobje, − otrok, − družina, − težave, − zrelost otroka.
Objavljeno: 24.10.2012; Ogledov: 936; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (715,97 KB)

9.
KAZNIVO DEJANJE KRŠITVE DRUŽINSKIH OBVEZNOSTI
Jernej Španinger, 2012, diplomsko delo

Opis: Kaznivo dejanje kršitve družinskih obveznosti in kaznivo dejanje nasilja v družini sta pereča pojava naše družbe, ki glede na aktualno gibanje življenja naraščata ali ostajata v istem obsegu, vsekakor pa ne stagnirata. V sodobni družbi je vedno manj zakonskih zvez, vedno več partnerjev živi v zunajzakonskih skupnosti, vedno bolj množičen pa postaja tudi pojav istospolnih partnerskih zvez. Kljub temu, da je zakonskih zvez za več kot 10 odstotkov manj kot pred petdesetimi leti, je za 100 odstotkov več ločitev, glede na število ločitev pred petdesetimi leti. Vse navedeno pripomore h kaznivim dejanjem kršitve družinskih obveznosti, kajti če ne bi bilo ločitev in razvez, tudi ne bi bilo kaznivega dejanja neplačevanja preživnine, saj ta institut ne bi bil potreben, kadar bi vsi člani družine živeli skupaj pod eno streho in spoštovali medsebojne pravice ter obveznosti. K temu kaznivemu dejanju pripomore tudi vedno več zunajzakonskih skupnosti, ki niso registrirane pri nobenem pristojnem organu in tako predvsem ob njenem razpadu ostanejo otroci nezavarovani, v kolikor sami oziroma starš pri katerem so, ne sproži postopka za preživljanje otroka, tudi s strani drugega starša. Družinske obveznosti se kršijo tudi z zanemarjanjem družinskih članov, ki sami ne morejo skrbeti zase, če se jih pusti v težkem položaju iz katerega se sami ne morejo izkopati. Najhuje pa je, ko se s kaznivim dejanjem zanemarjanja otroka in surovega ravnanja kršijo otrokove pravice in svoboščine. Do tega kaznivega dejanja prihaja predvsem takrat, ko starši ali druga odrasla oseba, ki ima pravice in dolžnosti do otroka, le-tega zanemari ter hudo krši svoje obveznosti, še posebej če to stori z dejanjem, ki je škodljivo za otrokov nadaljnji razvoj ali z njim surovo ravna ali ga trpinči. Kaznivo dejanje pomeni tudi nasilno ravnanje v družini, ki je novo kaznivo dejanje in tako izločeno iz kaznivega dejanja nasilništva. Tukaj gre predvsem za pretepanje družinskih članov, omejevanje svobode, siljenje k delu, spravljanje v manjvreden položaj, zaničevanje in tudi spolno nasilje je prisotno v družinskem življenju. Ljubezen, spoštovanje, enakost, sreča so najpomembnejše vrline družinskega življenja. Ker k temu stremim in ker si želim, da v družinah ne bi bilo trpljenja, nasilja, trpinčenja, zanemarjanja, poniževanja, ampak da bi prišle na dan prej naštete vrline, sem se tudi odločil, da to problematiko raziščem v svojem diplomskem delu. V anketi sem poskušal ugotoviti, katere so najbolj pogoste oblike kaznivih dejanj zoper družinske člane, poskušal sem poiskati pomanjkljivosti v sistemu družinskega in kazenskega prava, ki se tičejo obravnavane tematike, ter opozoriti nanje in nenazadnje sem predlagal tudi določene izboljšave, ki bi, po mojem mnenju, lahko zagotovile lepši jutri družinskega življenja. Morda s tem diplomskim delom odprem oči kakšni žrtvi, da spozna kaj so njene pravice in kje jo zakon varuje, morda kakšen predlog uporabi celo zakonodajalec, če pa mi s svojim diplomskim delom uspe opozoriti na anomalije, ki se dogajajo v družinskem okolju in se zaradi tega začne govoriti o problematiki, ki je v sodobnem življenju tabu tema ter se posledično začnejo stvari obračati na bolje, je namen mojega diplomskega dela dosežen.
Ključne besede: Kaznivo dejanje kršitve družinskih obveznosti, kaznivo dejanje zanemarjanja otroka in surovo ravnanje, kaznivo dejanje neplačevanja preživnine, kaznivo dejanje nasilja v družini, zakonska zveza, zunajzakonska skupnost, ločitev, partner, starš, otrok
Objavljeno: 14.12.2012; Ogledov: 1557; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (478,68 KB)

10.
PRIMERJAVA STARE IN NOVE ZAKONSKE UREDITVE SPREGLEDA PRAVNE OSEBNOSTI
Polona Štumberger, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava zakonsko ureditev instituta spregleda pravne osebnosti, ki sta veljala po 6. členu Zakona o gospodarskih družbah (ZGD) in 4. odstavku 27. člena Zakona o finančnem poslovanju podjetij (ZFPPod), ki sta bila ob uveljavitvi deležna številnih kritik pravne teorije in sodne prakse, tako da danes nista več v veljavi in ju nadomešča 8. člen Zakona o gospodarskih družbah-1 (ZGD-1) in 6. odstavek 442. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP). Avtorica obravnava stališča pravne teorije in sodne prakse glede ureditve po ZGD in ZFPPod, njihove predloge za primernejšo rešitev najbolj spornih vprašanj in analizira novosti, ki jih je razvoj instituta spregleda pravne osebnosti prinesel z uvedbo ZGD-1 in ZFPPIPP.
Ključne besede: spregled pravne osebnosti, jamčevalni spregled, pripisni spregled, zloraba družbe, odgovornost družbenikov, ločitev premoženja družbenikov od premoženja kapitalske družbe, zaščita upnikov, izbris družbe iz sodnega registra brez likvidacije, aktivni družbenik
Objavljeno: 14.12.2012; Ogledov: 2079; Prenosov: 409
.pdf Celotno besedilo (443,45 KB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici