| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
LJUBEZEN IN EROTIKA V IZBRANIH ROMANIH GABRIELA GARCIE MARQUEZA
Andreja Klujber, 2009, diplomsko delo

Opis: Gabriel García Márquez, eden največjih sodobnih svetovnih pisateljev, znan tudi kot Nobelov nagrajenec za roman Sto let samote, je v svojih treh romanih: O ljubezni in drugih demonih, Žalostne kurbe mojega življenja in Ljubezen v času kolere izpostavil temo ljubezni in motiv erotike. Oba pojma se vseskozi prepletata in v fabulo romanov vnašata napetost in nepredvidljivost dogajanja. Tema ljubezni, ki je prisotna v treh oblikah, in sicer kot večna, kot hrepenenje in kot iluzija, na nekaterih mestih erotiko dopolnjuje, na nekaterih pa jo izključuje. Ljubezen in erotika sta na prvi pogled pojma, ki ju lahko pridamo vsaki osebi, vendar pa pisatelj s pomočjo obeh nazorno oriše glavne junake in nam jih predstavi kot trpeča bitja. Eni trpijo zaradi prepovedane, neuslišane in hrepeneče ljubezni, drugi pa zaradi zasužnjenosti z erotičnimi nagnjenji. Prisotnost ljubezni in erotike v vseh treh romanih ponazarja globoko razsežnost človeka kot spolnega bitja, ki je ali ni sposoben ljubiti, bitja, ki se je sposoben predajati samo spolni nasladi in ga v sklopu tega nič ne loči od živali, ali bitja, ki ljubezen in erotiko vrednoti kot dopolnjujoči sestavini kvalitetnega odnosa.
Ključne besede: Gabriel García Márquez, O ljubezni in drugih demonih, Žalostne kurbe mojega življenja, Ljubezen v času kolere, ljubezen, erotika, odnos.
Objavljeno: 22.08.2009; Ogledov: 3330; Prenosov: 303
.pdf Celotno besedilo (486,54 KB)

3.
KAZNOVANJE PREDŠOLSKIH OTROK
Vladka Tot, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi z naslovom Kaznovanje predšolskih otrok je v teoretičnem delu napisano nekaj besed iz različne literature o tem kaj sploh je kaznovanje, kako kaznovati, kakšno je učinkovito kaznovanje in kako se lahko izognemo kaznovanju. Napisanih je nekaj predlogov za sodobno kaznovanje, zraven tega pa smo napisali nekaj besed o tem, kdaj je kazen lahko vzgojna. Dotaknemo se različnih nagrad kot so pohvale, ali druge materialne nagrade ter napišemo nekaj o mejah, ki jih je potrebno jasno postavljati otroku. V empiričnem delu pa želimo preko vprašalnikov, ki jih posredujemo staršem predšolskih otrok, ugotoviti dejansko stanje današnjega kaznovanja in ugotoviti, kako so bili kaznovani starši. Vprašalniki so zajemali vprašanja kako, koliko, na kakšen način starši kaznujejo otroka in kaj menijo o telesnem ali kakršnem koli drugem kaznovanju. Zadali smo si nekaj vprašanj in dobili želene odgovore ter ovrgli ali potrdili določene hipoteze.
Ključne besede: kaznovanje, ljubezen, avtoriteta, vzgoja, meje, nagrade, kritika, spoštovanje, disciplina, učinkovitost, doslednost.
Objavljeno: 13.08.2009; Ogledov: 2571; Prenosov: 420
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

4.
NEKATERI VIDIKI PROBLEMATIKE (NE)RAZUMEVANJA VZGOJE PREDŠOLSKIH OTROK IZ ISTOSPOLNIH DRUŽIN
Katja Lendero, 2010, diplomsko delo

Opis: » Homoseksualnost je istospolna ljubezen; homoseksualci si torej želijo imeti oziroma imajo spolne stike z ljudmi istega spola.« (Požarnik, 1984: 160) V teoretičnem delu diplomskega dela je s pomočjo strokovne literature opredeljena istospolnost ali natančneje definirana homoseksualnost. Predstavljeni so homofobija, diskriminacija, pogled v zgodovinski čas, kakšna je legalizacija istospolnih partnerjev v naši državi, torej Sloveniji, bolezni, s katerimi se lahko srečujejo, različne teorije vezane na to temo, organizacije, katere združujejo istospolno usmerjene in pa družine s področja predšolske vzgoje. V raziskovalnem delu so predstavljeni namen, cilji in hipoteze, ki smo jih hoteli doseči v diplomskem delu. Raziskovalni del prikazuje rezultate raziskave, narejene med strokovnimi delavkami v vrtcu Tezno. V raziskavi so zastavljena predvsem vprašanja, ki predstavljajo današnjo problematiko nerazumevanja širše javnosti. V diplomskem delu smo prišli do pričakovanih rezultatov. Strokovnim delavkam predstavlja pogovor z otroki na temo istospolnosti nekakšno zavoro, morebiti celo strah, da bi starejšim otrokom v vrtcu povedali kaj o homoseksualnosti.
Ključne besede: homoseksualnost, istospolnost, istospolna ljubezen, homofobija, diskriminacija
Objavljeno: 13.05.2010; Ogledov: 2606; Prenosov: 328
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

5.
DRUŽINA IN KOMUNIKACIJA KOT POMEMBEN DEJAVNIK OTROKOVEGA RAZVOJA IN VZGOJE
Sonja Valant Godec, 2010, diplomsko delo

Opis: Ljubezen, zatočišče, varnost, otroci, komunikacija,... to so pojmi, ki so se prvi utrnili ob misli na družino. Vsakdo ve, kaj je družina? V družini je mogoče le z dejavnim in poštenim vključevanjem, nenehnim usklajevanjem in ustvarjalnim prilagajajnjem tudi preko kriz in stisk najti skupne poti, skupna zadoščenja in skupne izzive stistimi, ki so človeku najbliže. Prav to pa je ena od največjih vrednih daril, ki jih družina lahko daje. Družina je prva, ki otroku nudi varno okolje iz katerega raziskuje vedno širši svet spoznanj. Otrokovo poseganje v okolje pomeni zanj razvijanje sposobnosti za vedno večjo neodvisnost in samostojnost pri zadovoljevanju potreb. OTROKOV RAZVOJ:je dinamičen proces, ki ga interaktivno soodločata dednost in okolje in sicer na ravni fizičnega in socialnega okolja. Otrok se ob rojstvu zaveda celovitosto, povezanosti in življenjske energije; od rojstva je povezan s starši in preko njih z vsem svetom. KOMUNIKACIJA: z biološkim rojstvom se otrokov razvoj nadaljuje v družini, vrtcu, šoli,.. kjer je medosebna komunikacija gonilna sila otrokovega razvoja. V družini otrok pridobi veliko besedno bogastvo in pojmovno jasnost. To so pogoji za otrokovo logično razumevanje, pravilno orientacijo in ustrezno odzivanje na svet, ki ga obdaja.
Ključne besede: otrok, komunikacija, družina, varnost, čustva, počutje, okolje, sodelovanje, vrednote, zatočišče, ljubezen, vzgoja, razvoj, otroštvo, mišljenje, sposobnosti, učenje, medsebojni odnosi
Objavljeno: 07.07.2010; Ogledov: 2695; Prenosov: 372
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

6.
David Hill: Realistično avanturistična proza in socialno-psihološki roman
Živa Brumec, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil predstaviti žanre mladinskega realističnega romana in ugotoviti, katera snov, teme in motivi se pojavljajo v šestih mladinskih realističnih romanih novozelandskega pisatelja Davida Hilla, prevedenih v slovenski jezik. Prebranih, analiziranih in primerjanih je bilo šest romanov. Dva od teh, Saj bo bolje in Korak pred plameni, spadata v žanr mladinskega realističnega avanturističnega romana. Dela Se vid'va, Simon!, Prav tam, kjer boli, Vračanje in Duet sodijo v žanr mladinskega socialno-psihološkega romana. Snov, ki je predstavljena v posameznem romanu, se dotika problemov, s katerimi se srečujemo vsak dan. Najstnik, ki je na meji med otrokom in odraslim, se težko spopada s situacijo, v kateri se znajde in se trudi, da bi težave razrešil, kljub temu, da se mu velikokrat zdi, da jim s svojimi izkušnjami ni kos. Stranski motivi in teme, ki se prepletajo v delih, so zaljubljenost, ljubosumje, sovraštvo, osamljenost, razočaranje, jeza, žalost, strah, tveganje, neuspeh, ločitev, samomor in pustolovščina. Glavne teme in motivi, ki se pojavijo v vseh šestih romanih, pa so prijateljstvo, ljubezen, družina in umiranje ter smrt.
Ključne besede: mladinski realistični roman, mladinski socialno-psihološki roman, pustolovščina, družina, prijateljstvo, ljubezen, smrt
Objavljeno: 24.01.2011; Ogledov: 4384; Prenosov: 661
.pdf Celotno besedilo (794,13 KB)

7.
Vrednotni vidik zasebnosti med mladimi v Sloveniji
Laura Rožman, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Vrednotni vidik zasebnosti med mladimi v Sloveniji smo želeli raziskati vrednote, ki se povezujejo z zasebnim življenjem (partnerstvo, zakonska zveza, ljubezen, družina, spolnost), in odnos mladih do teh vrednot. Diplomsko delo je razdeljeno na dva glavna dela. V prvem, teoretičnem delu smo obravnavali opredelitve vrednot in vrednote, ki se vežejo na zasebno življenje. Prikazali smo, da se vrednote mladih skozi zgodovinska obdobja spreminjajo, prav tako so vrednote, ki se nanašajo na zasebno življenje, v različnih kulturah različne oziroma različno sprejete. Pri vrednotnih orientacijah v zasebnosti so jasno razvidne velike razlike med spoloma. V empiričnem delu smo najprej uporabili relevantne podatke iz baz podatkov raziskav Mladina 2000 in Mladina 2010, s čimer smo lahko prikazali spreminjanje vrednotnih orientacij v desetletnem razmiku in pomikanje starostnih mej v pomembnih prehodih zasebnosti. Izvedli smo tudi lastno anketno raziskavo, katere podatki so nam omogočili pridobiti še odgovore na vprašanja o vrednotah mladih ter o stališčih mladih glede partnerstva, zakonske zveze, družine, spolnosti in usklajevanja družinskega ter kariernega življenja.
Ključne besede: Mladi, vrednote, spreminjanje zasebnosti, partnerstvo, ljubezen, družina, razlike med spoloma.
Objavljeno: 18.05.2011; Ogledov: 2395; Prenosov: 508
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

8.
Mladinska proza Marjane Moškrič
Tanja Žugelj, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil raziskati mladinsko prozo Marjane Moškrič ter predstaviti teorijo socialno-psihološkega romana, teorijo pravljice ter fantastične pripovedi in fantastičnega romana in hkrati vsebinsko ovrednotiti avtoričina dela in ugotoviti, katera snov, teme in motivi se pojavljajo v njenih delih.
Ključne besede: Mladinska proza, mladinski socialno-psihološki roman, pravljica, fantastična pripoved, fantastični roman, ljubezen, življenje, prijateljstvo, pustolovščina, Marjana Moškrič
Objavljeno: 05.09.2011; Ogledov: 1759; Prenosov: 437
.pdf Celotno besedilo (665,78 KB)

9.
VITEŠKO PESNIŠTVO IN KULTURA V EVROPI IN NA SLOVENSKEM
Janja Uršič, 2011, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Viteško pesništvo zagotovo sodi med največje umetniške dosežke fevdalne družbe. Ob do tedaj izključno cerkveni umetnosti se z viteškim pesništvom pojavi tudi pomembna posvetna umetnost. Viteška kultura je prva moderna oblika organizirane dvorske kulture. S stanovsko zavestjo viteštva se je prebudila tudi njegova zgodovinska zavest, da lahko njegovo umetniško delovanje obstaja neodvisno od cerkvenega. Viteško pesništvo in kultura sta presegla občutek narodnostne pripadnosti, zato lahko najdemo dela teh »potujočih srednjeveških pevcev« povsod po srednji Evropi, tudi na Slovenskem. Z viteškim pesništvom, ki se loteva predvsem ljubezenskih pesmi, narašča v srednjeveški umetnosti, kulturi in družbi tudi pomen ženske. Ženska ni več predstavljena zgolj kot skrbnica za potomstvo in domača opravila, ampak dobi tudi duhovno razsežnost. Viteško pesništvo in kultura sta se iz Francije prenesla tudi na Slovensko. Slovenski viteški liriki – Žovneški, Svibenski in Gornjegrajski – so se zgledovali po minezengerjih – neke vrste srednjeevropskih trubadurjih. V razvoju viteške lirike so časovno zaostajali za evropskimi modeli, zato jim v ohranjenih 12 pesmih ni več uspelo vnesti posebne izvirnosti. V svojih stvaritvah so se ukvarjali predvsem s slavljenjem izvoljenke, z zahtevo po plačilu, s tožbo nad tem, da jih Gospa ne ljubi, z oznanjanjem žalosti in z razmislekom o vzrokih za neodzivnost Gospe.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: viteško pesništvo, trubadurji, trubadurska lirika, trubadurska ljubezen, minezengerji, minezang, minne, viteški liriki na Slovenskem, Svibenski, Žovneški, Gornjegrajski, Kodeks Manesse
Objavljeno: 06.01.2012; Ogledov: 2290; Prenosov: 324
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

10.
LJUBEZENSKA TEMATIKA V PREKMURSKI LJUDSKI PESMI V DELIH ZA ŽENSKI ZBOR
Lucija Pocrnja, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega dela in praktičnega dela – diplomskega nastopa. V prvem delu naloge je predstavljena ljudska glasba s svojimi značilnostmi in značaj zborovske etnične glasbe. Sledi predstavitev prekmurske ljudske glasbe ter razvrstitev po tematskih sklopih s predstavitvijo ljubezenskih napevov. Sledi analiza izvajanih skladb na koncertu, od tega dveh, napisanih za namen diplomskega koncerta:  Urška Orešič (harm.): Dober večer  Urška Orešič (harm.): Hodmo spat  Urška Orešič: Moj rožmarin (praizvedba)  Urška Orešič: Beiži, ftiček! (praizvedba)  Gustav Gonza: San se šetao  Nace Duh: Nede mi več rasla  Danijel Grum: Micika v püngradi  Ivan Florjanc: Zrejlo je žito  Egi Gašperšič: Speivaj nama Katica  Radovan Gobec: Ne ouri, ne sejaj. Sledi še opis priprav na koncert s projektnim ženskim zborom »Lasvica« in primer dirigentske priprave s skladbo Beiži, ftiček!.
Ključne besede: prekmurska ljudska pesem ljubezen koncert dirigiranje ženski zbor priprava na nastop
Objavljeno: 20.07.2012; Ogledov: 4182; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (19,99 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici