| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Značilnosti poezije osrednjih slovenskih pesnikov in pesnic, rojenih po letu 1970
David Bedrač, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: V razpravo je zajetih enainšestdeset poetik slovenskih pesnikov in pesnic, rojenih po letu 1970. Predstavljene so nekatere prevladujoče značilnosti dane generacije na ravni zunanje in notranje oblike pesniških besedil, v razpravo pa so zajeti ključni generacijski problemi pesništva, izhajajoči iz razmerja med avtopoetičnostjo in prevladujočimi idejnimi težnjami. Obenem je podan tudi krajši razmislek o najsodobnejših pesniških besedilih kot o razvojnem in idejnem kontinuumu znotraj slovenskega pesniškega prostora.
Ključne besede: slovenska književnost, poezija, avtopoetika, poetični vidiki, zgradba, literarne študije
Objavljeno v DKUM: 19.02.2018; Ogledov: 1716; Prenosov: 331
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Vše ztratilo dřívější samozřejmost - existenciální prvky v rané povídkové tvorbě Karla Čapka (Boží muka, Trapné povídky)
Agnieszka Janiec-Nyitrai, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Vse je izgubilo nekdanjo jasnost – eksistencialistični elementi v zgodnjih kratkih zgodbah Karla Čapka (Boží muka, Trapné povídky) Namen prispevka je odkriti in predstaviti možne sledi eksistencializma v zgodnjih kratkih zgodbah Karla Čapka (Boží muka – Kalvarija, Trapné povídky – Smešne pripovedke) ter opredeliti način njihovega upodabljanja. Avtorica skuša spremljati spremembe v razmišljanju češkega pisatelja, ki jih je mogoče zaslediti v dveh analiziranih kratkih zgodbah, in jih predstaviti v eksistencialističnem konktekstu.
Ključne besede: Karel Čapek, Boží muka, Trapné povídky, češka književnost, češka kratka proza, eksistencializem, literarne študije
Objavljeno v DKUM: 19.02.2018; Ogledov: 947; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
4.
5.
Život i stvaralaštvo Drage Gervaisa u hrvatsko-slovenskom kontekstu : Čudo djevice Ivane - Zgodba o Vodiški Johanci
Vjekoslava Jurdana, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Življenje in ustvarjalnost Draga Gervaisa v hrvaško-slovenskem kontekstu: Čudež device Ivane - Zgodba o Vodiški Johanci Drago Gervais (1904-1957), pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in zgo­dovinar, v svojih delih izpostavlja številne zapletene odnose, značil­ne za hrvaški, slovanski in srednjeevropski kontekst, iz katerega je izhajal in v katerem je živel ter ustvarjal. Namen prispevka je z re­konstrukcijo tega konteksta kot okvirja pesniške usode osvetliti pred­vsem hrvaško-slovenske in slovensko-hrvaške odnose. Analizirana je Gervaisova manj znana tragikomedija Čudo djevice Ivane (Čudež device Ivane), ki s svojimi besedilnimi in nebesedilnimi elementi priča o bogatih hrvaško-slovenskih odnosih v avtorjevem življenju in ustvarjanju.
Ključne besede: hrvaški pisatelji, Slovenija, Drago Gervais, Čudež device Ivane, literarne študije, hrvaško-slovenski kontekst
Objavljeno v DKUM: 14.02.2018; Ogledov: 1128; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (527,97 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Motiv identitete v romanih Frančiška in Prijateljstvo pisatelja Fulvia Tomizze
Maja Starc, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Motiv identitete, predvsem obmejne identitete, ima v romanih pisatelja Fulvia Tomizze pomembno mesto, saj mu kot pisatelju meje, kot se je sam imenoval, predstavlja rdečo nit v življenju in delu na literarnem področju. V romanih Prijateljstvo in Frančiška se zaradi njegove dvojne identitete pokaže njegova sposobnost objektivnega vrednotenja skupin ljudi, ki se v določenih posebnih okoliščinah znajdejo v podrejenem oz. nadrejenem položaju. Razprava skuša pokazati pisateljev human čut do ljudi, ki se znajdejo v manjšinskem položaju, in njegovo literarno zavzemanje za boljše odnose med italijanskim in slovenskim narodom.
Ključne besede: italijanska književnost, Fulvio Tomizza, Frančiška, Prijateljstvo, obmejna identiteta, literarni motivi, literarne študije
Objavljeno v DKUM: 13.02.2018; Ogledov: 1114; Prenosov: 312
.pdf Celotno besedilo (356,38 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
8.
Podobe modernosti v prvencu Janka Silana Čuki
Edita Príhodová, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: V zgodovini slovaške književnosti je Janko Silan zapisan kot najpomembnejši pesnik slovaške katoliške moderne in duhovni pesnik par excellence. Članek se osredotoča na interpretacijo njegove debitantske zbirke Čuki (Kuvici). Analiza figurativnosti in stilizacije lirskega subjekta odkriva inspiracijo s slovaškim, češkim in francoskim modernizmem. Ob tem je v okviru simbolistične poetike uporabil tudi folklorne teme. Poetiko Silanove debitantske zbirke bi lahko označili kot simbolistični, včasih celo dekadentni modernizem.
Ključne besede: slovaški pesniki, slovaška poezija, literarna zgodovina, literarne študije
Objavljeno v DKUM: 06.02.2018; Ogledov: 943; Prenosov: 375
.pdf Celotno besedilo (426,23 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
O tęsknotach poety : myśli przez Ivana Hribovška podpowiedziane
Joanna Pszczoła, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: O pesnikovem hrepenenju: misli, ki jih je zašepetal Ivan Hribovšek Prispevek se osredinja na poezijo slovenskega vojnega pesnika Ivana Hribovška in na njegovo življenjsko zgodbo. Avtor je bil v domovini (pod komunistično oblastjo) prepovedan in zamolčan. Tako on kot njegova poezija sta bila deležna ignoriranja, saj se je Hribovšek odločil pridružiti »belim partizanom«; zaradi tega je bil obsojen izdajalstva. Ob tem je presenetljivo dejstvo, da v njegovi poeziji ne zasledimo politične note, temveč zgolj lirske refleksije o večnih literarnih motivih – Bogu, ljubezni, smrti in zemlji.
Ključne besede: slovenski pesniki, slovenska poezija, literarna zgodovina, literarne študije
Objavljeno v DKUM: 06.02.2018; Ogledov: 1099; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (334,21 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Primož Trubar in Bartolomé de Las Casas
Barbara Pregelj, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: Primož Trubar in Bartolomé de Las Casas sta bila sodobnika. Najti je mogoče številne vzporednice v življenju obeh avtorjev (oba sta veliko potovala, s svojim delovanjem sta povzročala konflikte; opus obeh je obsežen, žanr polliterarni, stil pa precej podoben). Toda oba se tudi močno razlikujeta. V glavnem se razlikujeta glede pripadnosti različnima religioznima gibanjema 16. stoletja in njunega različnega pogleda v razumevanju podobe.
Ključne besede: primerjalne študije, literarne značilnosti, reformacija, protireformacija, Primož Trubar, Bartolomé de Las Casas, literarne značilnosti reformacije, literarne značilnosti protireformacije
Objavljeno v DKUM: 29.01.2018; Ogledov: 1276; Prenosov: 358
.pdf Celotno besedilo (218,05 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 15.02 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici