| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Slovenske pridige knezoškofa Mihaela Napotnika
Karin Požin, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu z naslovom Slovenske pridige knezoškofa Mihaela Napotnika je predstavljeno življenje in delo lavantinskega škofa, pridigarja in nabožnega pisatelja Mihaela Napotnika (1850–1922). Namen magistrskega dela je bil raziskati njegovo slovstveno in pridigarsko dejavnost s posebnim ozirom na njegove slovenske pridige. Osrednji del predstavlja analizo štirih izbranih pridig iz zbirke Spomnite se besed, ki sem vam jih govoril (1902), ki se navezujejo na svetnike in cerkvene osebnosti. Poleg analize zunanje in notranje zgradbe, motivno-tematskih in jezikovno-slogovnih značilnosti, je bilo naše raziskovanje usmerjeno v preučevanje rabe pripovednih prvin in medbesedilnih sredstev. Nadalje smo naredili medsebojno primerjavo analiziranih prvin z Napotnikovim hagiografskim besedilom Sveti Pavel, apostol sveta in učitelj narodov (1892). Ugotovili smo, da sta obe obravnavani zvrsti pripovedno in medbesedilno pestri. Med medbesedilnimi sredstvi prevladujejo svetopisemski citati in njihovi povzetki ter pripovedno razviti zgledi, ki jih je pridigar tvoril s pomočjo svetopisemskih, biografskih in zgodovinskih pripovedi. Pogosto se je posluževal tudi aluzij in alegoričnih razlag, s katerimi je bralcu na slikovit način približal moralna in pomenska sporočila svojih nabožnih besedil.
Ključne besede: literarna zgodovina, slovenska nabožna književnost, pridiga, hagiografija, pripovedne prvine, medbesedilna sredstva, Mihael Napotnik.
Objavljeno: 09.10.2018; Ogledov: 676; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

2.
Trubarovi imaginarni čitatelji
Aleksandra Đurić, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Trubarjevi imaginarni bralci: problem avtorskih posvetil v protestantski literarni vedi 16. stoletja Članek prinaša rezultate interdisciplinarne raziskave, ki povezuje literarno zgodovino, jezik in zgodovino. Analizira zgodovinsko vrednost dveh posvetil Primoža Trubarja (1508–1586). Prvo posvetilo je del knjige Ta prvi dejl tiga noviga testamenta iz leta 1557, drugo pa se nahaja v uvodu knjige Glagolski prvi del novoga testamenta iz leta 1562. Avtorica meni, da lahko posvetili uporabimo kot historiografski vir za raziskovanje odnosov in stališč, ki jih je imel Trubar o ljudeh v zgodnjem novem veku. Na podlagi Trubarjevih izjav želi rekonstruirati njegove bralce in prikazati duhovno ter kulturno raznolikost panonskega prostora v zgodnjem novem veku.
Ključne besede: posvetila, jezikoslovje, literarna zgodovina, vplivi, reformacija
Objavljeno: 06.02.2018; Ogledov: 510; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (404,36 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Podobe modernosti v prvencu Janka Silana Čuki
Edita Príhodová, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: V zgodovini slovaške književnosti je Janko Silan zapisan kot najpomembnejši pesnik slovaške katoliške moderne in duhovni pesnik par excellence. Članek se osredotoča na interpretacijo njegove debitantske zbirke Čuki (Kuvici). Analiza figurativnosti in stilizacije lirskega subjekta odkriva inspiracijo s slovaškim, češkim in francoskim modernizmem. Ob tem je v okviru simbolistične poetike uporabil tudi folklorne teme. Poetiko Silanove debitantske zbirke bi lahko označili kot simbolistični, včasih celo dekadentni modernizem.
Ključne besede: slovaški pesniki, slovaška poezija, literarna zgodovina, literarne študije
Objavljeno: 06.02.2018; Ogledov: 423; Prenosov: 289
.pdf Celotno besedilo (426,23 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
O tęsknotach poety
Joanna Pszczoła, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: O pesnikovem hrepenenju: misli, ki jih je zašepetal Ivan Hribovšek Prispevek se osredinja na poezijo slovenskega vojnega pesnika Ivana Hribovška in na njegovo življenjsko zgodbo. Avtor je bil v domovini (pod komunistično oblastjo) prepovedan in zamolčan. Tako on kot njegova poezija sta bila deležna ignoriranja, saj se je Hribovšek odločil pridružiti »belim partizanom«; zaradi tega je bil obsojen izdajalstva. Ob tem je presenetljivo dejstvo, da v njegovi poeziji ne zasledimo politične note, temveč zgolj lirske refleksije o večnih literarnih motivih – Bogu, ljubezni, smrti in zemlji.
Ključne besede: slovenski pesniki, slovenska poezija, literarna zgodovina, literarne študije
Objavljeno: 06.02.2018; Ogledov: 492; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (334,21 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Jože Tomažič: monografija. Ur. Dragica Haramija
Blanka Bošnjak, 2009, recenzija, prikaz knjige, kritika

Ključne besede: ocene in poročila, ocene knjig, biografije, literarna zgodovina, pravljičarji
Objavljeno: 29.05.2017; Ogledov: 523; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (245,15 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Alma Karlin - svojevrstna pisateljska osebnost
Silvija Borovnik, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: Članek se ukvarja s svojevrstno pisateljsko osebnostjo Almo M. Karlin, rojeno v Celju, ki je bila poliglotka in avtorica številnih potopisov ter drugih literarnih del. Ta dela je, čeprav hči slovenskih staršev, napisala v nemščini in z njimi v času pred drugo svetovno vojno dosegla mednaro- dno slavo. Bila je posebna ne le kot literarna ustvarjalka, temveč tudi kot upornica zoper ženske stereotipe svojega obdobja. Svet je prepotovala v času, ko je bilo samotno potovanje za žensko, ki se preživlja s pisanjem, nekaj popolnoma neobičajnega. Kot avtorica, ki je izvirala iz slovenskega okolja, a je pisala v nemškem jeziku, pa predstavlja tudi zanimiv primer medkulturne identitete. S svojimi literarnimi deli, od katerih večina ostaja še vedno neraziskanih, je kršila najrazličnejše klišeje in tabuje, zato jo uvrščamo med tiste osebnosti, ki so s svojo vztrajnostjo in ustvarjalnim pogumom zaznamovale 20. stoletje.
Ključne besede: slovenska književnost, literarna zgodovina, medkulturnost, žensko vprašanje
Objavljeno: 18.05.2017; Ogledov: 801; Prenosov: 303
.pdf Celotno besedilo (252,73 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Med didaktiko slovenskega jezika in poezijo
2017, znanstvena monografija

Opis: Monografija Med didaktiko slovenskega jezika in poezijo je posvečena 80-letnici Jožeta Lipnika, upokojenega profesorja Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru in nekdanjega predstojnika Oddelka za slovanske jezike in književnosti. Šestindvajset domačih in tujih raziskovalcev je napisalo svoje prispevke v slovenščini, poljščini, češčini, makedonščini, hrvaščini, nemščini in angleščini; slovensko pisane razprave imajo slovensko-angleške sinopsise in angleške povzetke, neslovensko pisane razprave pa slovensko-angleške sinopsise in slovenske povzetke. Gre za razprave s področja didaktike jezika in književnosti, jezikoslovja ter literarnih ved – posvečene so Lipnikovemu visokemu življenjskemu jubileju in njegovemu raznovrstnemu znanstveno-raziskovalnemu ter umetniškemu delu (poezija).
Ključne besede: slovenščina, didaktika jezika, didaktika književnosti, življenjski jubileji, biografije, jezikoslovje, literarna zgodovina
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 1341; Prenosov: 89
URL Povezava na datoteko

8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici