| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
SPREMLJANJE SRČNEGA UTRIPA Z NEINVAZIVNO METODO MERJENJA PRI ŠPORTNIH KONJIH IN RAZVOJ LINEARNEGA MODELA ZA IZRAČUN KRMNEGA OBROKA
Jernej Prišenk, 2010, diplomsko delo

Opis: V okviru raziskave smo razvili način spremljanja srčnega utripa pri športnih konjih z uporabo neinvazivne metode merjenja. Srčni utrip smo spremljanji pri treh kastratih različnih starostnih skupin in pod različnimi psihofizičnimi obremenitvami. S tem smo ugotavljali vpliv vsakodnevnih stresnih situacij na povišanje srčnega utripa. V času izvajanja meritev je pri 10-letnem kastratu nastopila nepričakovana bolezen, ki nam je omogočila proučitev vpliva bolezni in telesne temperature na srčni utrip konja. S statistično obdelavo in predhodno pridobljenimi podatki smo analizirali odvisnost med srčnim utripom in telesno temperaturo konja. Z uporabo nove opreme Polar Equine RS800CX G3 smo spremljali srčni utrip konja v fazi fizične aktivnosti in ugotavljali odvisnost srčnega utripa od temperature zraka v času izvajanja treningov. Rezultati so bili v nasprotju z našimi pričakovanji, saj je bil srčni utrip višji v času treningov brez preskakovanja ovir, ki veljajo za manj naporne in manj stresno obremenjujoče. Vzporedno smo razvili linearni model za izračun krmnega obroka pri športnih konjih. Z nastavitvijo omejitev ciljne celice in spreminjajočih se celic smo s pomočjo Excelovega orodja Reševalec dobili rešitev zastavljenega problema. Stroški sestavljenega optimalnega krmnega obroka so bili največji pri krmnem obroku v času tekmovanj.
Ključne besede: srčni utrip / 'Polar' / stres / linearni program / krmni obrok
Objavljeno: 13.10.2010; Ogledov: 2611; Prenosov: 238
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

2.
3.
Razvoj linearnega modela za izračun krmnih obrokov za krave molznice
Nina Pavlič, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo razvili linearni model za sestavo letnega in zimskega krmnega obroka. Krmni obrok je bil sestavljen za krave molznice na primeru lastne konvencionalne kmetije. Ker vemo, da cene pri prodaji mleka zelo nihajo, je potrebna prilagoditev na optimiranje stroškov. Različni avtorji poudarjajo, da lahko stroški krmnega obroka dosežejo tudi do 65 % vseh skupnih stroškov prireje. Iz tega vidika je torej optimiran krmni obrok izjemnega pomena. Minimizirali smo stroške krmnega obroka in ga naredili ustreznejšega z vidika hranilnih vrednosti. V Microsoft Office Excelu smo razvili program in s pomočjo Reševalnika, ki je eno izmed osnovnih Excelovih orodij, dobili najustreznejše obroke, ki so pokrili vse potrebe po hranilnih snoveh. Za krmo, ki jo pridelamo doma: travno silažo, seno in pašo, smo izračunali lastno ceno, za vso ostalo krmo in dodatke pa smo uporabili nabavno ceno. Primerjali smo krmni obrok, ki je trenutno pokladan na kmetiji in krmni obrok, ki smo ga s pomočjo linearnega programa sestavili.
Ključne besede: krmni obrok, linearni program, optimizacija, krave molznice
Objavljeno: 11.06.2019; Ogledov: 201; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici