| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Ekonomska analiza letalskega sektorja v Zdrzuženih državah Amerike
Blaž Tomc, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je predstavitev in analiza letalskega sektorja v Združenih državah Amerike, ki ga bomo prikazali iz vidika letalskih prevoznikov in industrije letal in letalske opreme. Prikazali bomo, da je celoten letalski sektor ZDA, kot eden najrazvitejših letalskih sektorjev na svetu, zelo pomemben element gospodarstva ZDA in celotnega svetovnega gospodarstva. Polega razvoja letalstva, letalskih prevoznikov in letalske industrije se bomo osredotočili na ekonomsko analizo celotnega letalskega sektorja, nekoliko podrobneje pa bomo obravnavali večje letalske prevoznike in večja podjetja letalske industrije. Ugotovitve bomo podkrepili s statističnimi podatki, ki jih bomo tudi grafično prikazali in razložili, na podlagi statističnih podatkov pa bomo tudi primerjali letalski sektor ZDA z ostalimi svetovnimi letalskimi sektorji, predvsem z Evropo. Prikazali bomo tudi, kakšen vpliv na sektor so imeli določeni dogodki v preteklosti in poskusili podati nekaj napovedi na prihodnost letalskega sektorja in našteti nekaj dejavnikov, ki bodo v prihodnosti imeli največji vpliv.
Ključne besede: letalski potniški in tovorni promet, zračni prometni sistem, letalski prevozniki, letalska industrija
Objavljeno: 21.12.2012; Ogledov: 961; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

3.
DGR pošiljke v letalskem prometu
Luka Grobljar, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo se ukvarja s problemom prevoza nevarnega blaga v letalskem prometu. Seznanili se bomo z omejitvami letalskega prometa in natančno preučili DGR (Dangerous Goods Regulations) pošiljko. DGR je mednarodna oznaka, s katero označujemo nevarno blago. Vsako blago, ki se smatra za nevarno, najdemo na seznamu nevarnega blaga, zato bo v diplomskem delu predstavljenih devet razredov, v katere razvrščamo nevarno blago. Ukvarjali se bomo z izbiro embalaže, oznak in nalepk, ki jih potrebujemo pri pošiljanju DGR pošiljke. Podrobno bomo analizirali izjavo o prevozu nevarnega blaga in predstavili pravila za pravilno manipuliranje DGR pošiljke. Diplomsko delo preučuje specifičen primer priprave in pošiljanja DGR pošiljke v letalskem tovornem prometu, zato so opisani naslednji pomembni elementi: vloga špediterja, letalski tovorni list, skladiščni nalog in izjava za prevoz nevarnega blaga. V zadnjem delu diplomskega dela bomo predstavljeno kritično analizirali in podali rešitve za izboljšave procesa prevoza nevarnega blaga v letalskem tovornem prometu.
Ključne besede: letalski promet, letalski tovorni promet, nevarne snovi (DGR)
Objavljeno: 22.01.2015; Ogledov: 928; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

4.
5.
Uvedba elektronskega letalskega tovornega lista
Marko Gostić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je opisan proces odpreme letalske pošiljke ter vsa dokumentacija, ki je za odpremo potrebna. Na začetku je predstavljen problem papirnega poslovanja, ki posledično podaljša proces odpreme pošiljke, ter podjetje, v katerem smo ga raziskovali. V nadaljevanju so predstavljene teoretične osnove o prevozni pogodbi letalskega tovora, o elektronskem poslovanju in njegovi uvedbi v letalskem tovornem prometu. Predstavljeni so dokumenti, ki jih je potrebno digitalizirati ter elektronska standardna sporočila za izmenjavo podatkov med udeleženci. V obstoječem stanju bomo opisali procese in dokumente, ki jih mora špediter pripraviti za odpremo pošiljke. Ti procesi temeljijo na papirnem poslovanju, ki ga bomo analizirali in podali ugotovitve, kje prihaja do zastojev v procesu. Na podlagi analize bomo podali predlog rešitve z uvedbo elektronskega letalskega tovornega lista. V zaključku bomo predstavili rezultate uvedbe rešitve: pospešitev procesa odpreme pošiljke, znižanje stroškov poslovanja, povečanje konkurenčnosti ter zmanjšanje porabe papirja.
Ključne besede: papirno poslovanje, elektronsko poslovanje, letalski tovorni list, e-AWB, letalski tovorni promet, informatika
Objavljeno: 22.11.2016; Ogledov: 551; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici