| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Varovanje Letališča Ljubljana
Tadej Jerman, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga opisuje teoretska izhodišča pri obravnavi varovanja letališča. Osredotoča se na varnostne mehanizme, ki zagotavljajo varnost na letališčih. Skozi pregled razvoja mednarodne zakonodaje na področju letalske varnosti predstavi problematiko letalske varnosti, ki je neizogibno tudi posledica zagotavljanja varnosti na letališčih. Skozi teoretska izhodišča skuša podati najbolj uporabne informacije na področju izboljšanja infrastrukturnih rešitev letališča. Problematiko varovanja letališča postavi v okvir največjega slovenskega Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer definira subjekte varovanja in njihovo medsebojno delovanje. S pomočjo intervjujev in opisanih varnostih incidentov v tujini pojasni problematiko varnosti sodobnih javnih zgradb, pri čemer izpostavi problematiko uporabe stekla, kot gradbenega materiala v, povečini, sodobnih javnih zgradbah. Skozi že obstoječe objavljene raziskave predstavi različne pojavne oblike poškodb, ki nastanejo kot posledica napadov z eksplozivnimi sredstvi. Magistrska naloga ponudi vpogled v raziskave ustreznosti različnih vrst stekel. Pri čemer teoretično predstavi zgradbo in različne vrste stekel v infrastrukturi javnih zgradb, kamor spadajo tudi letališča. Skozi zbrano literaturo prikaže posledice uporabe različnih vrst stekel in predstavi različne varnostne standarde, ki zagotavljajo primerno zaščito javnih zgradb. Magistrska naloga poda ugotovitev, da laminirano steklo zagotavlja največjo stopnjo zaščite. Ugotovitve nato postavi v konkreten primer Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer z vidika verjetnosti napada opredeli najbolj rizičen prostor in ponudi konkretne rešitve, ki temeljijo na podlagi zbrane literature.
Ključne besede: magistrska dela, Letališče Ljubljana, letalska varnost, letališka varnost, varnostno steklo
Objavljeno: 16.06.2020; Ogledov: 401; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

2.
Sistem upravljanja varnosti letalskega prevoznika
Anton Žumer, 2016, diplomsko delo

Opis: Zagotavljanje varnega prevoza potnikov in tovora v zračnem prometu kot obliki javnega prevoza je pomembno za vse. V katastrofalnem dogodku so poleg oseb in predmetov na krovu plovila lahko prizadete tudi osebe in objekti na tleh. V diplomskem delu sem obravnaval sistem upravljanja varnosti v letalskem podjetju, ki je namenjen obvladovanju nevarnosti in tveganja in s tem zmanjševanju možnosti za nezaželene dogodke. V prvem delu sem predstavil predpise, teoretične zahteve in priporočila, v drugem delu pa uvajanje sistema, njegovo delovanje, nadzor nad delovanjem in stalno izboljševanje delovanja na praktičnem primeru.
Ključne besede: zagotavljanje kakovosti, sistem vodenja, letalska varnost
Objavljeno: 29.09.2016; Ogledov: 690; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

3.
VPLIV TERORIZMA NA RAZVOJ PREDPISOV V LETALSKEM PROMETU
Srečko Savić, 2015, diplomsko delo

Opis: V svoji diplomski nalogi bom predstavil razvoj varnostnih ukrepov v civilnem letalstvu skozi prizmo prilagajanja načina izvrševanja terorističnih dejanj na obstoječe varnostne ukrepe. Na začetku razvoja letalske industrije nihče ni niti pomislil na dejanja nezakonitega vmešavanja v povezavi z letalom in temu primerna je bila tudi stopnja varovanja, saj je bilo vse skupaj tako kot da bi šel na vožnjo z avtobusom ali vlakom. Kupil si vozovnico, se usedel na letalo in odpotoval. Trend se je začel spreminjati, ko so obsojenci z ugrabitvijo letala poskušali najti zatočišče v državah, ki niso imele podpisanega sporazuma o ekstradikciji z državo njihovega izvora. V času hladne vojne so se pojavila razna teroristična gibanja, ki so začela izkoriščati publiciteto ob ugrabitvi letala, zavoljo doseganja lastnih političnih ciljev. Te so dosegli z izsiljevanjem in v zameno za talce, ki so jih ugrabili skupaj z letalom. Skozi leta so teroristične organizacije spreminjale ter razvijale svoje metode, motive in cilje. Pojavil se je nov trend bombnih napadov na letala, kjer so zopet izkoriščali publiciteto zavoljo lastne prepoznavnosti, vendar tokrat z višjim davkom, saj so se ob tem nezakonitem vmešavanju pojavile tudi smrtne žrtve. Mednarodne organizacije so se odzvale s strožjimi predpisi, a teroristi so se znova prilagodili. Spremenili so taktiko in se niso več ubadali z načini kako podtakniti bombo na letalo, temveč so sami postali smrtonosno orožje, ugrabitelji samomorilci. Metode izvrševanja terorističnih dejanj so se zaenkrat ustavile pri ugrabiteljih samomorilcih, a glede na vzorec, ki mu lahko sledimo že nekaj desetlij, lahko predvidevamo, da se bodo obstoječim metodam pridružile nove.
Ključne besede: terorizem, letalstvo, zrakoplov, letalska varnost, varnostni ukrepi, napad, ugrabitev, razstrelivo, samomorilci, profiliranje.
Objavljeno: 07.07.2015; Ogledov: 617; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

4.
Model reševanja ugotovitev v procesu plovnostnega pregleda zrakoplovov
Cvetko Stane, 2013, magistrsko delo

Opis: Plovnostni dokument je eden izmed dokumentov, ki morajo biti vedno na zrakoplovu. S tem dokumentom se potrjuje, da zrakoplov izpolnjuje zahteve stalne plovnosti. V procesu plovnostnega pregleda ga izda potrjena organizacija za vodenje stalne plovnosti oziroma organ za civilno letalstvo na podlagi ugotovitev, ki so zapisane v plovnostnih zapisnikih. Predmet analize v magistrskem delu so ugotovitve, zapisane v 1396 plovnostnih zapisnikih, spisanih v letih 2008, 2009, 2010 in 2011 s strani nadzornikov pristojnega organa za civilno letalstvo. Analiza procesa plovnostnega pregleda je izvedena s pomočjo dvojne povratne zanke, v kateri je bila analizirana aktivnost stranke in aktivnost nadzornika. Pri iskanju vzrokov za neskladja v zunanji povratni zanki in napak v notranji povratni zanki so bila uporabljena osnovna orodja managementa kakovosti, pri iskanju vzročne povezanosti med posameznimi spremenljivkami pa so bile uporabljene metode potrjevanja statističnih hipotez. Izsledki raziskave potrjujejo medsebojno povezanost med ugotovitvami in vrstami zrakoplovov, kakor tudi med številom ugotovitev glede na posamezno vrsto zrakoplova oziroma glede na posamezno opazovalno obdobje. Medsebojna povezanost potrjuje dejstvo, da gre v procesu plovnostnega pregleda za problem, ki je sistemsko – procesne narave. Vzroki za to so vloga managementa, pomanjkanje komunikacije, kontrole, nadzora in usposabljanja, zato bi bil najučinkovitejši način reševanja problemov v Javni agenciji za civilno letalstvo uvedba sistema managementa kakovosti, ki bi imel neposredni vpliv tudi na večjo varnost v civilnem letalstvu.
Ključne besede: letalska varnost, plovnostni pregled, dvojna povratna zanka, vzročno-posledični diagram – 9M model, evidenčni list - Checklist
Objavljeno: 09.05.2013; Ogledov: 1017; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

5.
TERORIZEM, KOT GROŽNJA TURIZMU
Tina Fornazarič, 2011, diplomsko delo

Opis: Kot vidimo iz različnih virov literature imamo več definicij terorizma; vsem pa je skupno to, da gre za različne oblike nasilja, ki povzročajo strah med ljudmi. Je nepredvidljiv in prisoten povsod. Kot nepredvidljivega lahko označimo zadnji teroristični napad, ki se je zgodil med pisanjem tega diplomskega dela: teroristični napad na Norveškem. Spoznali smo, da so teroristično prizadeta območja, ki smo ji preučevali, torej Egipt, ZDA in otok Bali imele negativne ekonomske posledice, katerih okrevanje je trajalo več let in morda še traja. Kljub temu, pa smo spoznali pomembno dejstvo in sicer, da upad turistov v teroristično prizadetih območjih upade le kratkotrajno, saj se turisti hitro vračamo v te kraje. Kar je za te države tudi zelo pomembno, saj jim obiski turistov pomagajo k hitrejšem okrevanju ter k hitrejši normalizaciji v prvotno stanje. Terorizem pa ne vpliva le na turizem, temveč tudi na vse dejavnosti, ki so povezane s turističnim sektorjem. Tako je na primer teroristični napad vplival na gostinstvo, hotelirstvo, brezposelnost v prizadetih območjih. Neposredno pa tudi na vse ostale države. Pomemben vpliv terorizma se kaže tudi na pomembno dejavnost v turističnem sektorju in sicer na letalsko industrijo. Teroristični napad na ZDA v katerega so bila vključena letala največjih ameriških letalskih družb je tako povzročil strah pred letenjem med ljudmi. Posledica tega je bilo zmanjšanje donosnosti letalskih družb in odpuščanje pilotov, stevardes in ostalega osebja na letališčih. Zaradi tega terorističnega napada se je povečal tudi varnostni nadzor na letališčih, avtobusnih in železniških postajah in pristaniščih v ZDA in tudi drugod po svetu. Med pisanjem diplomskega dela smo pa prišli tudi do spoznanja, da Slovenija velja za varno turistično destinacijo. In da zanjo ne velja velika stopnja ogroženosti s strani terorizma, kljub temu da je terorizem nepredvidljiv. To je pa zelo pomembno tako za turistični sektor Slovenije, kakor tudi za njeno gospodarstvo
Ključne besede: terorizem, negativne ekonomske posledice, turizem, letalska industrija, varnost
Objavljeno: 13.12.2011; Ogledov: 1370; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (10,94 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici