| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
SLOVENSKI PROSTOR KOT GA OMENJAJO ANTIČNI PISCI
Jelena Zrna, 2009, diplomsko delo

Opis: Moje diplomsko delo obravnava antične pisce, ki so pisali o današnjem slovenskem prostoru. O dogajanju na naših tleh so pisali tako grški kot tudi rimski pisci, med katerimi so Herodot, Polibij, Strabon in mnogi drugi. Med kraji, ki se omenjajo na naših tleh, je predvsem pet večjih mest: Petoviona, Emona, Celeia, Neviodunum in Nauport ter z njimi povezani pomembni dogodki, Rimljani pa so bili prisotni tudi v manjših krajih. Del diplomske naloge se dotika tudi cestnega omrežja, ki je potekalo čez naše ozemlje in je pravi pomen dobilo šele, ko je bilo označeno na kartah in krajevnih seznamih. Med pomembnimi pisnimi viri, ki omenjajo ceste skozi današnji slovenski prostor so Tabula Peutingeriana, Itinerarium Burdigalense in Itinerarium Antonini. Poleg cest pa so na našem območju bile pomembne tudi nekatere reke: Soča, Ljubljanica (Nauport), Krka (Korkoras). Med najpomembnejše dogodke v antiki pri nas pa zagotovo sodi bitka pri Frigidu leta 394, v kateri je Teodozij premagal Evgenija, in s tem omogočil zmago krščanstva nad poganstvom, zato je temu dogodku namenjen velik del diplomskega dela. Podan pa je tudi pregled preganjanja kristjanov na območju današnje Slovenije. Omenjen je tudi prvi ptujski škof in razlagalec svetega pisma.
Ključne besede: Vicus, mansio, limes, legija, Itinerarium Antonini, Itinerarium Burdigalense, Tabula Peutingeriana, Ptuj (Petoviona), Vrhnika (Nauport), Logatec (Longaticum), Celje (Celeia), Ljubljana (Emona), Drnovo pri Krškem (Neviodunum), Ajdovščina (Castra), Stari trg pri Slovenj Gradcu (Colatio), Claustra Alpium Iuliarum, Hrušica (Ad Pirum), krščanstvo, Viktorin Ptujski.
Objavljeno: 11.02.2010; Ogledov: 2570; Prenosov: 510
.pdf Celotno besedilo (8,15 MB)

2.
Ustroj in taktika rimske vojske
Zoran Kovačić, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge z naslovom Ustroj in taktika rimske vojske je predstavitev organizacije vojske, ki je z disciplino in vojaško taktiko premagovala svoje nasprotnike v večini spopadov ter tako omogočala širjenje rimskega imperija preko vseh slutenih razsežnosti. Glede na dolžino meja in število prebivalcev je rimska vojska bila relativno maloštevilna, kar pa je nadomeščala s svojo profesionalizacijo. Skozi stoletja se je predznak rimske vojske spreminjal – od mestne vojske, ki se ni razlikovala od drugih vojska tedanjega časa (do drugega stoletja pred našim štetjem), skozi proces profesionalizacije (Marijeve reforme), ki je vodil v povečano število in obseg osvajalskih pohodov, do končne barbarizacije vojske, ki se je v zadnjih stoletjih obstoja rimskega imperija v glavnem osredotočala na obrambo meja pred vpadi tujih ljudstev. Navkljub propadu rimske države in njene vojske se je njena zapuščina ohranila vse do današnjih dni. Rimska vojaška taktika je ohranila svojo tradicijo v zametkih vojska v Evropi v srednjem in novem veku, bila je vir proučevanja številnih vojaških strategov, kar tudi pojasnjuje današnje politične in gospodarske povezave med evropskimi državami.
Ključne besede: Rimska vojska, vojaška taktika, legija, vojaška formacija, razporeditev v bitki.
Objavljeno: 26.10.2011; Ogledov: 2429; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (13,06 MB)

3.
Uporaba Francoske tujske legije v boju proti terorizmu : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Tomislav Bračič, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga Uporaba Francoske tujske legije v boju proti terorizmu prikazuje, kako se je Francoska tujska legija v spremenjenih svetovnih razmerah prilagajala in razvijala skozi čas. V časih njenega nastanka leta 1831, so bile razmere v svetu precej drugačne kot so danes. Orožje s katerim so se borili je bilo preprosto in tudi taktike uporabljene v bojih so bile drugačne. V bitkah je takrat umiralo na tisoče vojakov, saj je prihajalo do bitk v katerih so se neposredno mož na moža borili deset tisoči vojakov. S časom je tehnološki napredek prinesel nove vrste orožja in taktika se je popolnoma spremenila. Velik vpliv na današnjo podobo oboroženih sil, njihovo organiziranost in taktiko je imel razmah terorizma v sedemdesetih letih 20. stoletja. V tej diplomski nalogi bo opisan razvoj Francoske tujske legije od njenih začetkov do današnje vrhunsko izurjene, z najsodobnejšo oborožitveno tehniko opremljene enote za izvajanje najzahtevnejših nalog. Opisan bo organizacijski vidik najelitnejšega polka Francoske tujske legije 2. Padalskega polka in potek nekaterih intervencij v katerih je sodeloval v času od konca druge svetovne vojne do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. Predstavili bomo nekatere prelomne dogodke v zgodovini Francoske tujske legije, kot je čas v začetku šestdesetih let 20. stoletja, ko je bila Legija na pragu ukinitve, vendar se je obdržala po zaslugi vizionarskega polkovnika Caillauda, ki jo je ponovno obudil ko je prevzel poveljstvo nad 2. Padalskim polkom. Njegova vizija je bila iz te enote napraviti hitro odzivno, mobilno in učinkovito enoto, s katero bo lahko francoska vojska ščitila svoje interese kjerkoli v svetu, v najkrajšem času. Zgodovina je pokazala, da je imel polkovnik Caillaud pravo vizijo, saj je Francijo v sedemdesetih letih začel močno ogrožati terorizem v njenih bivših kolonijah severne Afrike. V teh državah ima Francija še vedno velike gospodarske interese, na območju pa tudi živi veliko Francoskih državljanov. Za zaščito le teh, je Francija v zadnjih štiridesetih letih že večkrat potrebovala prav takšno protiteroristično enoto kot je 2. Padalski polk Francoske tujske legije.
Ključne besede: terorizem, boj proti terorizmu, vojska, vojaške enote, tujska legija, legionarji, diplomske naloge
Objavljeno: 05.06.2014; Ogledov: 705; Prenosov: 146
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici