| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
SODELOVANJE PACIENTA S KRONIČNO LEDVIČNO OKVARO PRI IZBIRI NADOMESTNEGA ZDRAVLJENJA
Valentina Tasič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja sodelovanje pacienta s kronično ledvično okvaro pri izbiri nadomestnega zdravljenja, katero mu bo v prihodnje lajšalo bolezen in ga spremljalo vse življenje. Opisan je pomen sodelovanja pacienta s kronično ledvično okvaro pri zdravljenju, saj je sodelovanje pacienta ena od najpomembnejših prvin uspešnega zdravljenja. Pacientu je potrebno nuditi spoznanja o bolezni, mu pomagati pri premagovanju težav in ga pripraviti na sodelovanje pri zdravljenju. Učinkovitost njegovega sodelovanja je odvisna od poučenosti o bolezni. Medicinska sestra se mora zavedati, da lahko veliko pripomore k boljši poučenosti pacienta in da je lahko velika podpora pacientu in njegovi družini pri premagovanju težav. Pacient s širokim spektrom znanja lažje sodeluje pri izbiri nadomestnega zdravljenja. Zavedati pa se mora, da njegovo življenje lahko ostane zelo kakovostno, če bo pri zdravljenju dobro sodeloval. V raziskavi smo uporabili deskriptivno metodo dela, kot raziskovalni instrument pa anonimni vprašalnik zaprtega tipa, ki smo ga razdelili v tri dializne centre po Sloveniji. Dobljene rezultate smo obdelali in prikazali v obliki grafov. Ugotovili smo, da imajo pacienti možnost o soodločanju pri izbiri zdravljenja, kar pozitivno vpliva na njihovo kakovost življenja. Prav tako smo ugotovili, da je velika večina pacientov mnenja, da so imeli dovolj informacij o bolezni, ter imeli možnost sodelovanja pri odločitvi izbire nadomestnega zdravljenja.
Ključne besede: ledvice, transplantacija, pacient, zdravnik, medicinska sestra
Objavljeno: 06.08.2010; Ogledov: 2504; Prenosov: 238
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

2.
DIALIZNI APARAT IN SISTEMI MONITORINGA MED HEMODIALIZO
Meta Lenart, 2011, diplomsko delo

Opis: Dializni aparat je naprava, ki prevzame delovanje ledvic. Monitoring je sestavni del procesa in predstavlja ključni nadzor. V nekaterih primerih je potreben tudi dodaten monitoring, kar smo preverili v dializnem centru Nefrodial v Celju, kjer smo izvedli tudi raziskavo. Simulatorji imajo precej dobrih lastnosti med samim procesom izobraževanja, med drugim tudi ni etično, da se študentje učijo na pravih bolnikih. Najpomembnejša prednost simulatorjev je, da ne moremo napraviti škode bolniku, ker njegovo vlogo prevzame simulator. Prikazali smo simulacijo priprave dializnega aparata. Preko internetnih virov smo ugotovili, da VAM simulacija omogoča prikaz dveh varnostnih sistemov (zrak v cevnem sistemu, krvni strdek v cevnem sistemu). Sistemi, ki smo jih idetificirali, predstavljajo v današnjem času veliko varnost za bolnika. Ugotovitve, do katerih smo prišli v diplomskem delu, so nastale s pomočjo literature, internetnih virov in pa slikovnega gradiva.
Ključne besede: dializa, dializni aparat, monitoring, ledvice, kri, medicinska sestra
Objavljeno: 06.06.2011; Ogledov: 3377; Prenosov: 483
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)

3.
VLOGA MEDICINSKE SESTRE PO TRANSPLANTACIJI LEDVICE
Sladjana Božić, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili vlogo in naloge medicinske sestre pri pacientu po transplantaciji ledvice, saj imajo medicinske sestre kot del zdravstvenega tima pri oskrbi pacienta po transplantaciji ledvice pomembne naloge. V prvem delu smo predstavili zgradbo in funkcijo ledvice, ledvično odpoved in načine zdravljenja končne ledvične odpovedi. V nadaljevanju smo podrobno predstavili transplantacijo ledvice kot eno izmed možnih oblik zdravljenja, ter transplantacijsko dejavnost v svetu in v Sloveniji, ter jo podkrepili z moralno pravnimi osnovami. Največji poudarek smo namenili zdravstveni negi pacienta po transpantaciji ledvice, saj se le ta razlikuje glede na to, koliko časa je preteklo od transplantacije. Opisali smo naloge medicinske sestre pri pacientu po transplantaciji ledvice v Centru za intenzivno terapijo, ki temeljijo na 24-urnem nadzoru hemodinamskega stanja pacienta in diagnostično-terapevtskih posegih. Predstavili smo tudi vlogo medicinske sestre na Kliničnem oddelku za nefrologijo, pri rehabilitaciji pacienta po operaciji, spodbujanju k samooskrbi ter opisali program zdravstvene-vzgoje pacienta pred odpustom v domačo oskrbo. Pri obravnavi pacienta po odpustu iz bolnišnice smo predstavili naloge medicinske sestre v Centru za transplantacijo ledvice, ki so predvsem zdravstveno-vzgojne in organizacijske narave. Na vseh področjih smo izpostavili najpogostejše negovalne diagnoze, glede na negovalne probleme in za le te načrtovali intervencije zdravstvene nege.
Ključne besede: transplantacija ledvice, pacient, medicinska sestra, zdravstvena nega, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 04.08.2011; Ogledov: 3134; Prenosov: 545
.pdf Celotno besedilo (733,59 KB)

4.
Zdravstvena nega pacienta s kronično ledvično boleznijo
Tadeja Galun, 2013, diplomsko delo

Opis: Izhodišče. Kronična ledvična bolezen je bolezen, ki lahko poteka zelo tiho; običajno je brez bolečin in simptomov; prisotna je lahko več mesecev. Za kronično ledvično boleznijo lahko zboli kdorkoli, ne glede na starost, raso in spol. Najpogostejši vzrok za pojav kronične ledvične bolezni je povišan krvni tlak, prvi ukrep zdravljenja, pa je sprememba življenjskega stila. Namen. Namen diplomskega dela je predstaviti kronično ledvično bolezen in njeno zdravljenje ter s pomočjo študije primera predstaviti pomen zdravstvene nege in vlogo medicinske sestre pri pacientu s kronično ledvično boleznijo. Metodologija raziskovanja. Raziskava je temeljila na deskriptivni metodi dela. Raziskavo smo izvajali v mesecu februarju 2013. Raziskovalni vzorec je obsegal enega pacienta s kronično ledvično boleznijo, ki je bil hospitaliziran v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča na Ptuju, na oddelku za hemodializo. Podatke smo pridobili s pomočjo delno strukturiranega vprašalnika. Informacije smo si pridobili tudi z opazovanjem pacienta, iz medicinske in negovalne dokumentacije ter s pogovorom z zdravstvenim timom. Rezultati. Z raziskavo smo ugotovili, da je pacient dobro informiran o svojem zdravljenju, ter da upošteva vsa navodila in nasvete medicinskih sester in zdravnikov. Pri pacientu s kronično ledvično boleznijo se pojavljajo naslednje negovalne diagnoze: dihanje, neučinkoviti vzorci dihanja; neuravnovešena prehrana, več kakor telo potrebuje, debelost; neučinkovito obvladovanje terapevtskih predpisov (glede prehranjevanja); nevarnost poškodb; funkcija srca, zmanjšana. Sklep. Pacientu s kronično ledvično boleznijo se lahko v trenutku spremeni način življenja. Pomembno je, da pacient upošteva dieto, ki mu jo je predpisal zdravnik, že na začetku zdravljenja. Potrebno je zmanjšanje čezmerne telesne teže, opustiti je potrebno vse škodljive razvade in povečati telesno dejavnost. Pomembno je tudi, da pacient izve čim več podatkov in dejstev o svoji bolezni.
Ključne besede: pacient, ledvice, kronična ledvična bolezen, zdravljenje, dieta, preventiva.
Objavljeno: 10.10.2013; Ogledov: 1969; Prenosov: 296
.pdf Celotno besedilo (743,15 KB)

5.
SIMULACIJE DELOVANJA LEDVIC S PROGRAMSKIM ORODJEM PHYSIOEX
Tadej Kovačevič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili uporabnost simulacij na področju fiziologije ledvic. Namen diplomskega dela je predstaviti simulacije na različnih področjih fiziologije ledvic. Simulacije so temeljile na vodenih primerih, ki nam jih omogoča simulacijski program. Za študente in že izobraženo zdravstveno osebje so izrednega pomena. Opisali smo anatomijo in fiziologijo ledvic, predstavili simulacije na področju fiziologije ledvic in pomen simulacij v procesu izobraževanja. Rezultati kažejo, da nam simulacije omogočajo vpogled na samo določena področja fiziologije ledvic, ki nam jih ponuja simulacijski program. Za boljše znanje in razumevanje področja fiziologije ledvic predlagamo uporabo sodobne literature v povezavi s simulacijami.
Ključne besede: fiziologija, ledvice, simulacije, izobraževanje
Objavljeno: 01.09.2016; Ogledov: 425; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici