| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
PROJECT OD REENGINEERING IN THE CASE OF WITTENBORG COMPANY
Matic Prosen, 2011, diplomsko delo

Opis: Danish company Wittenbog, a part of N&W Global Veding, is a globally known company with its headquarters in Italy and its subsidiary in Odense. It is present in more than 100 countries worldwide and they are world’s largest manufacturer of automatic vending machines specialised in coffee, tea, and sandwich sale. The dissertation is divided in two different parts. In the first, the theoretical part, we described the utility of project management and industrial reengineering, which are today, one of the critical factors for successful functioning of the company. In the second, the practical part, we focused on a particular product called FB-55, which is due historical reasons manufactured in different building then other vending machines. The main objective of our dissertation was to develop the smallest possible layout for the production of FB-55 and simultaneously reduce the cost of transportation, labor and warehousing.
Ključne besede: reengineering, vending machine, project management, layout
Objavljeno: 25.10.2011; Ogledov: 1439; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

4.
OPTIMIZACIJA DELOVNEGA PROCESA S POSTAVITVIJO VALJČNEGA TRANSPORTERJA
Gregor Auer, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen problem razmeščanja delovnih mest in opreme (layout). Optimalna razmestitev delovnih mest bo v proizvodnem sistemu izboljšala tok predmetov dela, tok informacij in energije. Proces pretvorbe bomo najučinkoviteje izvedli s postavitvijo valjčne proge. Tako bomo zmanjšali čas transportiranja materiala med delovnimi mesti, dosegli pa tekoč prehod obdelovancev z minimalnimi čakalnimi časi med operacijami. Za uspešno in humano izvedbo dela moramo imeti ergonomsko oblikovano delovno mesto, na katerem so obremenitve in obremenjenosti človeka znotraj dovoljenih meja
Ključne besede: snemanje časa, analiza dela, razmestitev (LAYOUT), Just in Time (JIT), pretočni časi, materialni tok, ozko grlo, slika delovnega dne (SDD), metoda trenutnih opažanj (MTO).
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 2373; Prenosov: 290
.pdf Celotno besedilo (4,26 MB)

5.
Designing the layout of single- and multiple-rows flexible manufacturing system by genetic algorithms
Mirko Ficko, Miran Brezočnik, Jože Balič, 2004, izvirni znanstveni članek

Opis: The paper presents a model of designing of the flexible manufacturing system (FMS) in one or multiple rows with genetic algorithms (GAs). First the reasons for studying the layout of devices in the FMS are discussed. After studying the properties of the FMS and perusing the methods of layout designing the genetic algorithms methods was selected as the most suitable method for designing the FMS. The genetic algorithm model, the most suitable way of coding the solutions into the organisms and the selected evolutionary and genetic operators are presented. In the model, the automated guided vehicles (AGVs) for transport between components of the FMS were used. In this connection, the most favourable number of rows and the sequence of devices in the individual row are established by means of genetic algorithms. In the end the test results of the application made and the analysis are discussed.
Ključne besede: flexible manufacturing systems, facility layout, optimization, genetic algorithms
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1049; Prenosov: 63
URL Povezava na celotno besedilo

6.
Analiza linijske razmestitve opreme v proizvodnem podjetju
Tadej Pungartnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema pregled različnih modelov razmestitev proizvodne opreme v proizvodnih obratih. Prav tako so predstavljeni vsi pomembnejši dejavniki, ki vplivajo na izbiro ustrezne razmestitve proizvodne opreme in tudi sam pomen ustrezne izbire razmestitve. V teoretičnem delu so obdelani štirje različni modeli razmestitve in sicer pozicijska, procesna, celična in linijska razmestitev. Še posebej smo se osredotočili na analizo linijske razmestitve opreme podjetju. Predstavljen je tudi realen primer linijske razmestitve opreme v slovenskem podjetju.
Ključne besede: razmestitev proizvodne opreme, linijska razmestitev, layout, planiranje razmestitve
Objavljeno: 14.11.2012; Ogledov: 1545; Prenosov: 145
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Reorganizacija razmestitve proizvodne opreme v podjetju Farmtech d.o.o.
Matic Dobrajnščak, 2012, diplomsko delo

Opis: Slovenska podjetja imajo veliko organizacijskih rezerv, še posebej na področju organizacije proizvodnje. Težave se pojavljajo pri optimizaciji potrebnih tehnoloških kapacitet za proizvodnjo izdelkov. Prav tako je veliko rezerv pri optimizaciji razmestitve proizvodne opreme v proizvodnih obratih . V diplomskem delu bomo s pomočjo zbranih podatkov določili najbolj optimalno razmestitev elementov proizvodnega sistema oziroma »layout« v proizvodnem obratu podjetja Farmtech d. o. o. Projektirali bomo tehnološki sistem za tip prikolice Tandem-dreiseitenkipper 1300 oziroma TDK 1300, katerega zaporedje operacij izdelave poznamo. Prav tako bomo naredili preračun potrebnih kapacitet, toka obdelovanca, teoretično razporeditev in risbo realne postavitve delovnih mest z upoštevanimi smernicami. Glavni cilj diplomske naloge je analiza in reorganizacija obstoječe razmestitve proizvodne opreme v podjetju Farmtech d. o. o.
Ključne besede: layout, kapaciteta, tok obdelovanca
Objavljeno: 15.11.2012; Ogledov: 1117; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

8.
Projekt vzpostavitve preizkuševališča opreme v Premogovniku Velenje
Rolando Koren, 2012, magistrsko delo

Opis: Eden izmed načinov rasti dohodka podjetja je uvajanje sodobnega sistema zagotavljanja kakovosti, ki postaja tudi vse bolj pomemben dejavnik za konkurenčno sposobnost podjetja. Omenjeno velja tudi za Premogovnik Velenje. Oprema, ki se uporablja za izdelavo podzemnih prog in pridobivanje premoga, je specifična in zelo draga. Pred njeno uporabo, zlasti to velja za pogonske naprave, se le-ta preizkuša samo v prostem teku. Brez obremenitvenega testa ali preizkusa je zanesljivost delovanja pogonskih naprav vprašljiva. V magistrskem delu smo se osredotočili na pripravo projekta oziroma projektne dokumentacije za postavitev preizkuševališča ter njegovo oblikovanje s pomočjo metod s področja oblikovanja proizvodnih sistemov. Ker na odločitev o postavitvi preizkuševališča vpliva tudi obseg potrebnih sredstev, smo del dela posvetili tudi stroškovni upravičenosti izgradnje preizkuševališča. Magistrsko delo je razdeljeno na dva dela - na del, ki se ukvarja s projektno dokumentacijo in analizo problematike zastojev proizvodnje premoga v podjetju ter del, ki se ukvarja z oblikovanjem preizkuševališča s pomočjo sodobnih metod oblikovanja proizvodnih sistemov. V delu, ki se ukvarja s projektno dokumentacijo, smo prikazali izdelavo projekta od naročila do izvedbe projekta in z diagrami realno prikazali časovno zaporedje dogodkov, ki morajo biti opravljeni za končanje projekta. Pri oblikovanju preizkuševališča smo največjo pozornost posvetili layoutu oziroma razmestitvi delovnih mest in opreme v preizkuševališču. Layout smo pripravili na podlagi raziskave, ki smo jo izvedli pri bodočih uporabnikih preizkuševališča.
Ključne besede: projekt, planiranje projektov, proizvodni management, oblikovanje proizvodnih sistemov, layout, preizkuševališče, premogovništvo
Objavljeno: 04.10.2012; Ogledov: 1156; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (63,15 MB)

9.
RAZVOJ TEHTNICE ZA TEHTANJE MEDU NA TERENU
Tomaž Robida, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je podrobneje predstavljen celoten razvoj daljinske tehtnice, ki bo namenjena merjenju prirastka medu v čebeljem panju. Te vrste tehtnic najpogosteje uporabljajo čebelarji, ki imajo panje postavljene na oddaljeni lokaciji. Podobna tehtnica je bila pred časom že razvita, vendar so bile težave zlasti pri oblikovanju ohišja za elektroniko, tiskano vezje je bilo veliko, pa tudi poraba tehtnice se je gibala okrog 100 mA. Osnovna ideja projekta je bila staro tehtnico posodobiti, predvsem pa zmanjšati ter poceniti. Ocenjujemo, da se mora tiskano vezje z uporabo SMD komponent poceniti, zmanjšanje porabe pa lahko dosežemo z dodatnimi programskimi triki. Prav zato smo najprej načrtali električno shemo za predstavitev delovanja. Nato je sledilo risanje ter izdelava tiskanega vezja z mikrokrmilnikom, programiranje in izvedba končnih meritev. Na zadnje je bilo potrebno elektronski modul vgraditi v primerno ohišje.
Ključne besede: daljinska tehtnica, čebelarstvo, merilna celica, Eagle, Sprint-Layout, #C
Objavljeno: 19.09.2013; Ogledov: 1782; Prenosov: 242
.pdf Celotno besedilo (3,28 MB)

10.
Organizacija in razvrščanje delovnih mest v proizvodno usmerjenih podjetjih
Jernej Brečko, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem se ukvarjal z organizacijo in razvrščanjem delovnih mest v proizvodno usmerjenih podjetjih, s tako imenovanim ''layoutom'' v proizvodnji. V teoretičnem delu sem opisal organizacijo poteka proizvodnje ter predstavil štiri različne oblike layouta za razvrščanje delovnih mest: pozicijska razmestitev, procesna razmestitev, celična razmestitev in linijsko-produktna razmestitev. V praktičnem primeru sem predstavil teoretična izhodišča za oblikovanje poteka proizvodnje in pripravil predlog za oblikovanje razmestitve delovnih mest v navideznem podjetju, ki smo ga ustanovili v sklopu predmeta Projektni praktikum, razvoj izdelka ''Večnamenski stol''. Ker gre za navidezno podjetje, sem lahko poiskal najbolj optimalno in idealno rešitev razvrščanja delovnih mest v podjetju, ki pa najverjetneje odstopa od razvrstitve pri kakšnem, podobno industrijsko usmerjenem podjetju, ki obstaja v realnosti.
Ključne besede: Upravljanje proizvodnje, organizacija proizvodnje, razvrščanje delovnih mest, layout, pozicijska razmestitev, procesna razmestitev, celična razmestitev, linijsko-produktna razmestitev.
Objavljeno: 03.04.2014; Ogledov: 833; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici