| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
RAZVOJ 3D PROTOTIPOV ŽENSKIH OBLAČIL
Tanja Pilar, 2012, magistrsko delo

Opis: Oblačilna industrija je danes usmerjena v zniževanje razvojnih stroškov in skrajšanje časovne komponente razvoja prototipa oblačil. Pri tem je računalniško podprto prototipiranje oblačil pomemben proces, ki bo v prihodnosti v veliki meri nadomestil klasični oz. konvencionalni postopek razvoja prototipa oblačila. Cilj magistrske naloge je bil razviti in analizirati uspešnost razvoja 3D prototipov ženskih kril in jop, izdelanih s sodobnimi računalniškimi tehnologijami, in ga primerjati s klasičnim procesom prototipiranja oblačil. Izhodišče raziskovanja je temeljilo na sledečih hipotezah: (1) virtualni proces razvoja 3D prototipov oblačil lahko v celoti nadomesti konvencionalni proces prototipiranja; (2) vrste in lastnosti materiala imajo pomembno vlogo pri virtualnem prototipiranju oblačil in (3) parametrični model telesa je primeren za 3D prototipiranje oblačil ne glede na obliko telesa. V ta namen smo najprej izvedli proces konvencionalnega razvoja prototipa ženskega oblačila, ki vsebuje sledeče faze: konstrukcija in modeliranje modelov, krojenje, fiksiranje; temu sledita fazi šivanja in likanja. Na koncu je bilo izvedeno pomerjanje na virtualnem manekenu in popravljanje krojnih delov. Na drugi strani so bili enaki računalniško modelirani krojni deli oblačila uporabljeni v procesu računalniškega razvoja prototipov oblačil, kjer je celoten razvoj prototipa potekal v virtualnem okolju: tridimenzionalno zajemanje telesnih mer, priprava parametričnega modela telesa, priprava podatkov za računalniški zapis lastnosti tekstilij, definiranje šivov in položajev krojnih delov ter simulacija prileganja oblačila k telesu. Na koncu je bila izvedena primerjava prileganja oblačila k telesu med konvencionalnim in računalniško podprtim prototipiranjem oblačil, in sicer: (a) prileganje 3D prototipov oblačil na virtualnem parametričnem telesu glede na parametre materiala in (b) prileganje prototipa oblačila realnemu, parametričnemu in skeniranemu telesu. Rezultati raziskave kažejo, da je za uspešen proces virtualnega prototipiranja oblačil potrebno upoštevanje lastnosti tekstilij in dobro poznavanje parametrov tekstilij, ki se določijo posameznim krojnim delom oblačila. Nadalje rezultati raziskave potrjujejo, da pri računalniškem prototipiranju 3D prototipov oblačil ne zadostuje samo parametrični model telesa, saj z njim ni mogoče doseči oblike postave dejanske osebe in s tem dejanskega prileganja oblačila k telesu. Virtualno prototipiranje oblačil danes še ne more v popolnosti nadomestiti konvencionalnega prototipiranja, ker je še veliko nerešenih tehničnih vprašanj pri sami simulaciji, ki so povezana s slojenjem tekstilij, oblikami postav in predstavitvijo človeškega telesa v virtualnem okolju, materialnimi lastnostmi tekstilij in pripravljalnimi postopki same simulacije. Brez dvoma pa ima virtualno 3D prototipiranje tudi na področju izdelave prototipov oblačil velik potencial za sodobne oblikovalce in proizvajalce oblačil.
Ključne besede: 3D prototipiranje, ženska oblačila, prileganje oblačila, mehanske lastnosti tekstilij
Objavljeno: 29.03.2012; Ogledov: 1880; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (7,11 MB)

9.
Premontaža, zagon in nastavitev strojne linije za izdelavo volnenih iglanih netkanih tekstilij
Žiga Srblin, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo si kot cilj zastavili izvedbo demontaže in montaže strojne opreme za mikanje in iglanje na novo lokacijo. Izdelali smo nov slovenski produkt – volneno iglano netkano tekstilijo (volneni filc). Novo izdelani produkt smo primerjali s sorodnimi izdelki drugih proizvajalcev in ugotavljali njegove lastnosti. Izdelali smo strategijo uvedbe novega produkta na trg in njegovo prodajo. Zastavljene cilje smo v celoti realizirali. Demontaža strojne opreme je potekala brez zapletov. Nekaj težav se je pojavilo pri postavitvi na novi lokaciji, saj zaradi drugačne oblike prostora nismo mogli izvesti idealne postavitve strojne opreme in smo jo priredili. Strojna oprema bi naj za maksimalni izkoristek delovala v linijski postavitvi. Ker pa novo nastali produkt ni namenjen množični izdelavi, smo strojno linijo postavili v obliki črke U. Produktivnost se je zmanjšala za največ 10 odstotkov, kar pa glede na zmogljivost proizvodne linije ne predstavlja večje ovire. Novo nastali produkt smo ponudili tržišču tako doma kot v tujini in je bil med potencialnimi kupci zelo dobro sprejet. Posebnost novega produkta je ta, da je narejen v celoti iz naravne ovčje volne, obdelane po ekološkem postopku. Ljudje so vedno bolj ekološko osveščeni, zato predstavljajo naravni materiali veliko konkurenčno prednost. Volneni filc smo tudi testirali v laboratoriju in ga nato primerjali z drugimi proizvajalci. Pri tem smo naleteli na težavo, ker praktično nihče ne uporablja 100% naravne ovčje volne; večina dodaja v mešanico vsaj 2% drugih vlaken. Rezultate smo primerjali z drugimi proizvajalci filcev in ugotovili, da je po lastnostih naš izdelek primerljiv z drugimi. Zastavljene cilje smo uspešno izvedli, in produkt se že uspešno prodaja v Sloveniji in tujini.
Ključne besede: volnene netkane iglane tekstilije, strojne linije za mikanje in iglanje, mikalnik za volno, iglalnik, lastnosti iglanih netkanih tekstilij
Objavljeno: 12.06.2013; Ogledov: 1210; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (7,03 MB)

10.
Analiza nateznih lastnosti vlaken v fazi priprave prediva za mikalniški postopek izdelave kopren
Jasmina Kotnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava analizo nateznih lastnosti vlaken v fazi priprave prediva za mikalniški postopek izdelave netkanih tekstilij z namenom ugotoviti, ali prihaja v tej fazi do kakršnih koli poškodb oz. zmanjšanja nateznih lastnosti vlaken. Analiza nateznih lastnosti vlaken se nanaša na konkretno procesno linijo priprave prediva različnega surovinskega sestava, finosti in dolžine vlaken (predivo iz PES vlaken, PP vlaken, meta aramidnih vlaken ter iz mešanice PAN vlaken z različno finostjo in dolžino) za izdelavo kopren, v katero so vključene naslednje tehnološke faze: klimatizacija in relaksacija prediva, obzirno rahljanje, intenzivno rahljanje, mešanje prediva, odmerjanje določene količine kosmičev, intenzivno rahljanje in dovajanje kosmičev. Vzorci prediva so bili odvzeti na treh mestih, in sicer iz skladišča, po mešanju prediva iz mešalne komore in iz dozirnika kosmičev, nameščenem tik pred mikalnikom. Natezne lastnosti so bile izmerjene v skladu s standardom SIST EN ISO 5079. Rezultati analize nateznih lastnosti so pokazali, da v fazi priprave prediva konkretnega proizvajalca netkanih tekstilij ne prihaja do poškodb vlaken.
Ključne besede: proizvodnja netkanih tekstilij, priprava prediva, mikalniški postopek izdelave kopren, natezne lastnosti vlaken
Objavljeno: 18.10.2013; Ogledov: 1059; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici