| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 31
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Kmetijstvo z ekonomskega vidika in kmetija kot pravno-organizacijska oblika
Tinkara Iza Krabonja, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu obravnavamo temo kmetijstva v Sloveniji, in sicer iz ekonomskega vidika, in kmetijsko gospodarstvo kot pravno-organizacijsko obliko. Problem slovenskega kmetijstva je njegova nekonkurenčnost in posledično propadanje ter zapuščanje kmetij in nezanimanje za kmetijstvo med mladimi. Prav tako pa neobravnavanje kmetijskih gospodarstev kot neke vrste podjetja. V pisnem delu smo predstavili, kaj vse je potrebno za delovanje kmetijskega gospodarstva, za knjigovodenje, razpored dela, spekter davkov, poročanje, probleme in omejitve, subvencije idr. Dobljeni rezultati pisnega dela razkrivajo, da kmetje ne poznajo lastnih cen svojih pridelkov, da sta statusa samostojnega podjetnika in kmeta dokaj podobna in tudi oba zelo omejena z vidika delovanja in možnosti investicij ter širitve poslovanja in da je neglede na izbrani način knjigovodenja, enostaven ali dvostaven, od kmetijskih gospodarstev zahtevano enako poročanje. Sklepi pisnega dela so, da je kmetije potrebno obravnavati kot podjetja, potrebno je tudi dodatno poznavanje računovodskega vidika kmetovanja, delovanja kmetijskega gospodarstva za boljše razumevanje uspešnosti poslovanja in ekonomičnosti.
Ključne besede: Osnovna kmetijska in osnovna gozdarska dejavnost, kmetijsko gospodarstvo, knjigovodenje, lastna cena, poročanje
Objavljeno v DKUM: 26.10.2023; Ogledov: 253; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

2.
Metodologija za izračun lastne cene varjenih izdelkov iz polimernih materialov : diplomsko delo
Matic Benčič, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je namenjeno izdelavi metodologije, ki bo poenostavila in skrajšala čas preračuna lastne cene rezervoarjev. Za to je potrebno dobro poznavanje tehnoloških postopkov in načinov dela v podjetju. Prepoznati je bilo treba ključne dejavnike, ki vplivajo na ceno izdelka, kot so: oblika, število priključkov, število dodatnih zvarov, kontrolne odprtine, kompleksnost izdelka, število pregrad in način varjenja.
Ključne besede: Metodologija, polimeri, varjenje, lastna cena
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 569; Prenosov: 0

3.
Oblikovanje prodajne cene in konstruiranje hidravličnega valja : diplomsko delo
Zala Preglau, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena sestava in delovanje hidravličnih valjev ter postopki oblikovanja prodajne cene izdelka. Na realnem primeru iz podjetja Dorninger Hytronics, d. o. o., je prikazan postopek določitve prodajne cene izdelka na podlagi stroškov in trdnostni preračun hidravličnega valja, ki predstavlja osnovo za nadaljnje konstruiranje hidravličnega valja.
Ključne besede: hidravlični valj, lastna cena, prodajna cena, trdnostni preračun
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 968; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

4.
Analiza stroškov izdelave za tračni transporter pri trosilcu superfex 700 : diplomsko delo
Mitja Potočnik, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava analizo stroškov treh izvedb tračnega transporterja za trosilnik, in sicer jeklene letve, varjene na veznik, ter veznika, varjenega na verigo (Primer 1), jeklene letve, vijačene na veznik, ter veznika, varjenega na verigo (Primer 2), in jeklene letve, vijačene na veznik, ter veznika, vijačenega na verigo (Primer 3). Tračni transporter je eden izmed sestavnih delov trosilnika SUPERFEX 600 ali SUPERFEX 700. Sestavljen je iz osmih delov, in sicer iz verižnikov gnanih, verižnikov prostih, verige, veznikov, jeklenih letev, spojnega dela verige, matic M10 in vijakov M10. Za namen analize stroškov treh izvedb tračnega transporterja je bilo treba izdelati prototipni izdelek, na podlagi katerega smo izmerili tehnološke čase, s katerimi smo nato izračunali stroške. Stroškovno ugodnejšo izvedbo tračnega transporterja smo izbrali na podlagi vrednosti lastne cene posamezne izvedbe tračnega transporterja in cen kooperanta, ki je priskrbel ponudbe, v katerih je celoten tračni transporter že sestavljen.
Ključne besede: trosilec, tračni transporter, analiza stroškov, čas izdelave, lastna cena.
Objavljeno v DKUM: 02.09.2019; Ogledov: 1384; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (4,50 MB)

5.
Avtomatizacija proizvodnega procesa obdelave ulitkov za avtomobilsko industrijo : magistrsko delo
Tomaž Pušnik, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se osredotoča na analizo projekta avtomatizirane obdelave ulitkov, za potrebe avtomobilske industrije na realnem primeru, ter ga primerja z ročnim načinom obdelave s strani človeške delovne sile. Najprej so predstavljena teoretična izhodišča ter proizvodni procesi, ki so potrebni za izdelavo ulitkov. V zadnjem delu naloge pa so predstavljeni in z izračuni podkrepljeni različni ekonomski kazalniki uspešnosti. Na podlagi rezultatov so bile potrjene zastavljene hipoteze. Ugotovljeno je bilo tudi, da je avtomatizirana obdelava ulitkov v livarnah pri večjih serijah, skoraj nujno potrebna za doseganje konkurenčnosti na trgu avtomobilske industrije.
Ključne besede: ekonomski kazalniki, nizkotlačno litje, prag pokritja, analiza projekta, lastna cena, robotska obdelava ulitkov
Objavljeno v DKUM: 21.05.2019; Ogledov: 1173; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

6.
Načrtovanje proizvodnje namenske naprave za zaščito ljudi in delovnih sredstev v premogovniku
Dario Čivić, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljeno načrtovanje proizvodnje za hidravlično podporje PV-2S-3200-22/35, ki ga bo podjetje Premogovnik Velenje prodajalo na južni evropski trg. Za izdelovalne tehnologije vključene v tehnološki proces so predstavljeni predlogi za znižanje stroškov proizvodnje v smislu optimalnega izbora parametrov obdelav, strojev, vpenjalnih naprav, itd. Delo vsebuje tudi postopek določanja tehnoloških in normativnih časov ter rezultate le-teh za vse operacije v delovnem poteku. Na njihovi osnovi, in glede na potrebne količine vhodnega materiala, je v zaključku dela izračunana lastna cena izdelka.
Ključne besede: hidravlično podporje, Premogovnik Velenje, načrtovanje proizvodnje, lastna cena, proizvodne tehnologije
Objavljeno v DKUM: 10.09.2018; Ogledov: 877; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (5,10 MB)

7.
Primer poračuna stroškov kapacitet na primeru rešitve microsoft dynamics nav
Natalija Vinšek, 2018, magistrsko delo

Opis: Tehnologija nam danes omogoča, da lahko s pomočjo računalnikov in programske opreme shranimo skoraj vse podatke, ki jih želimo. Za podporo poslovanja v podjetjih so se razvile ERP rešitve, ki med seboj povezujejo skoraj vse oddelke znotraj ene organizacije in vsi poslovni dogodki so med seboj povezani vse od nabave materiala in surovin, skladišča, proizvodnje izdelkov, prodaje izdelkov do računovodstva, kjer se vsi ti dogodki odražajo v glavni knjigi in finančnih poročilih. Podatki se kopičijo, a kako danes v proizvodnih podjetjih iz vseh shranjenih podatkov dobiti natančno informacijo koliko stroškov je nastalo za to, da smo lahko nekaj proizvedli pa je drugi problem. Najprej se morajo podjetja odločiti katero ERP rešitev sploh želijo uvesti v podjetje. Ker se rešitve med seboj razlikujejo od ponudnika do ponudnika nam lahko to predstavlja pravi izziv. Vsaka ERP rešitev ima svoje začetke in okolje v katerem se je razvijala, kar tudi definira posebnosti panog na katere so bile rešitve osredotočene na začetku. Drugi izziv nato predstavlja spremljanje stroškov povezanih s proizvodnjo oz. kot pravimo stroškom, ki so nastali, da smo lahko naredili en izdelek – lastna cena. Dokler v lastno ceno upoštevamo samo nabavno vrednost porabljenega materiala, lastna cena ne predstavlja težav, a prava lastna cena izdelka je sestavljena tudi iz drugih neposrednih in posrednih stroškov, ki jih bomo predstavili tekom magistrske naloge. V magistrski nalogi bomo tudi na praktičnem primeru prikazali, kako lahko s pomočjo ERP rešitve Microsoft Dynamics NAV in horizontalne rešitve poračun stroška kapacitet poleg neposrednih stroškov materiala v lastno ceno izdelka vštejemo še ostale stroške povezane s proizvodnjo ter kakšen vpliv imajo te spremembe na razliko v ceni (RVC).
Ključne besede: ERP, ERP rešitve, poračun proizvodnje, poračun stroška kapacitet, Microsoft Dynamics NAV, Navision, lastna cena.
Objavljeno v DKUM: 20.02.2018; Ogledov: 1300; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

8.
PRIMERJAVA EKONOMSKE UPRAVIČENOSTI EKOLOŠKE IN KONVENCIONALNE PRIDELAVE JABOLK
Mateja Slak, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Proizvajalci jabolk se dandanes vedno bolj trudijo, da bi bila njihova proizvodnja ekonomsko upravičena. Vedno več pa se jih trudi tudi, da bi proizvajali ne samo veliko, ampak tudi kvalitetno. Ekološka pridelava prehiteva konvencionalno v smislu večjega povpraševanja in tudi vse večje ponudbe. Tudi konvencionalna pridelava je lahko ekonomsko upravičena in lahko posluje z velikim dobičkom. Le njihovi stroški so v primerjavi z ekološko pridelavo višji. Na podlagi vseh pridobljenih podatkov obeh proizvajalcev je bila v diplomski nalogi narejena analiza stroškov, model kalkulacije, pregled indikatorjev ekonomske upravičenosti in potrditev uspešnosti poslovanja. Narejena je bila tudi analiza občutljivosti lastne cene in finančnega rezultata obeh proizvajalcev. Glede ne vse izračune lahko trdimo, da je v obeh primerih proizvodnja ekonomsko upravičena (ekološka pridelava; Ke znaša 1,25, konvencionalna pridelava; Ke znaša 1,31) in da obe proizvodnji poslujeta dobičkonosno.
Ključne besede: ekološka pridelava, konvencionalna pridelava, ekonomska upravičenost, lastna cena, finančni rezultat.
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 2085; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

9.
PROJEKT UVEDBE SPREMLJANJA STROŠKOV PO STROŠKOVNIH MESTIH IN STROŠKOVNIH NOSILCIH V PROIZVODNEM PODJETJU X D.O.O.
Irena Pirnar, 2016, diplomsko delo

Opis: Spremljanje stroškov po SM in SN je bistveno za doseganje želenih uspehov, kajti ko so stroški obdelani in spremljani na najvišji ravni, jih lahko analiziramo, predvsem pa nadziramo ter z njimi upravljamo tako, da imamo za posledico višje outpute od vloženih inputov. To pa je tudi bistvo vsakega poslovnega procesa in vsakega podjetja na splošno.
Ključne besede: Stroškovno mesto, stroškovni nosilec, lastna cena
Objavljeno v DKUM: 04.10.2016; Ogledov: 986; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (834,87 KB)

10.
ANALIZA STROŠKOV PROIZVODNJE MLEKA NA PRAKTIČNEM PRIMERU DRUŽINSKE KMETIJE
Bernarda Krašovec, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga analizira stroške, ki nastajajo pri proizvodnji mleka. V prvem delu so predstavljane teoretične razlage in opis stroškov, njihova delitev na stalne in spremenljive stroške ter stroškovna mesta in stroškovne nosilce. Opisali smo vrste kalkulacij ter izpostavili najbolj značilne za izračune v kmetijstvu. V drugem praktičnem delu sledi opis obravnavane kmetije in analiza stroškov kmetije X v letu 2014. Predstavili smo stroške, ki nastajajo na kmetijskem gospodarstvu s pomočjo bilance stanja za leto 2014. Najprej smo razdelili stroške na stalne in spremenljive. Na podlagi vseh stroškov in prihodkov smo izračunali lastno ceno za liter surovega mleka. S pomočjo kalkulacije spremenljivih stroškov oziroma praga pokritja smo ugotovili, kolikšen je dohodek kmetije. Ta dohodek smo potrdili tudi z izkazom poslovnega izida kmetije X v letu 2014. Koeficient gospodarnosti je v našem primeru večji od ena, to pa pomeni, da celotna proizvodnja kmetije posluje pozitivno. Praktični del smo sklenili z izračunom kritičnega obsega proizvodnje ter kritične prodajne cene mleka na kmetiji X. Naloga se zaključi s končnimi ugotovitvami in predlogi za znižanje stroškovne cene.
Ključne besede: stroški, stalni stroški, spremenljivi stroški, stroškovna mesta, stroškovni nosilci, lastna cena, kalkulacije.
Objavljeno v DKUM: 30.09.2016; Ogledov: 1549; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

Iskanje izvedeno v 37.48 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici