| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Avtomatizirana optična verifikacija končnih mer izdelka
Vid Ostroško, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bila izdelava programa, kateri bi s pomočjo laserja preveril ali je izdelek v nastavljenih tolerancah. Uporabili smo linearno os s koračnim motorjem, analogni laser za merjenje razdalje in krmilnik Siemens. Krmilnik nam je služil za premikanje linearne osi ter za zajemanje signalov laserja. Nanj smo priklopili HMI modul, na katerem je uporabniški vmesnik. Celoten program krmilnika in uporabniški vmesnik smo napisali v programu TIA PORTAL V13.
Ključne besede: kontrola mer, Siemens PLK, laserski merilnik, linearna koračna os, uporabniški vmesnik, avtomatizacija, Tia Portal
Objavljeno: 25.11.2019; Ogledov: 311; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

2.
Kalibracija laserskih merilnikov razdalj
Tadej Tasič, Bojan Ačko, 2012, elaborat, predštudija, študija

Ključne besede: tehnološke meritve, kalibracija naprav, laserski merilnik, akreditacija postopkov
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 711; Prenosov: 54
URL Povezava na celotno besedilo

3.
Senzorski sistemi robota za reševanje
Andrej Novak, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vsebuje spoznavanje in uporabo algoritmov za izdelavo načrtov zgradb mobilnega robota med vožnjo po ravnem terenu, spoznavanje delovanja in uporabe senzorjev kot so laser, pospeškometer, kompas, ter žiroskop. Prikazani so kinematični modeli obnašanja mehanizma za izravnavanje. Dejansko bo izdelan funkcionalen senzorski sistem, katerega lahko uporabimo na robotu. Sledi primerjava med dvema nosilnima konstrukcijama laserskega merilnika razdalj, kateri sta pod kotoma 45 in 90 stopinj. Pri tem bodo uporabljene tudi ročne veščine gradnje mehanizma za izravnavanje.
Ključne besede: Senzor, senzorski sistem, iskanje ponesrečencev s pomočjo senzorjev, laserski merilnik razdalj
Objavljeno: 30.11.2012; Ogledov: 1883; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

4.
UMERJANJE LASERSKIH MERILNIKOV DOLŽIN
Jernej Žunter, 2010, diplomsko delo

Opis: Laserske merilnike uporabljamo za meritve razdalj do 100 m, točnost meritve pa je v območju nekaj milimetrov. Ker merilnike v zadnjem času vse več uporabljajo tudi za meritve v različnih panogah (industrija, promet, geodezija, …), kjer je potrebno zagotoviti sledljivost meritve, jih je potrebno ustrezno umerjati. V Sloveniji trenutno še ni akreditiranega laboratorija za umerjanje teh merilnikov, zato so se v Laboratoriju za tehnološke meritve odločili, da izdelajo ustrezno merilno metodo in postopek, ter ustvarijo pogoje za akreditiranje te dejavnosti. V sklopu izdelave postopka za umerjanje je potrebno ovrednotiti vse vplivne dejavnike na negotovost meritve. Meroslovni področji, ki jih bom v nalogi obdelal, sta predvsem umerjanje in sledljivost ter merilna negotovost. V nalogi sem opisal podroben postopek za umerjanje laserskih merilnikov dolžin ter ovrednotil vse pogoje umerjanja in izrazil njihov vpliv na meritev z merilno negotovostjo. Vplivne veličine na negotovost pri tem umerjanju so predvsem kakovost merilne podlage, temperatura merjenja, negotovost umerjanja etalona ter točnost razbiranja ničelne in merilne točke. Vse omenjene parametre sem ovrednotil na osnovi eksperimentov, ki sem jih izvedel v Laboratoriju za tehnološke meritve.
Ključne besede: umerjanje, laserski merilnik, merilna negotovost, premost
Objavljeno: 07.05.2010; Ogledov: 2341; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

5.
Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici