| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 32
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
Laser in njegova uporaba
Stanislava Toplak, 2009, diplomsko delo

Opis: Laserska svetloba se od navadne svetlobe razlikuje po nekaterih zanimivih lastnostih kot so monokromatičnost, koherentnost, majhen divergentni kot in možnost velike gostote energije. Te lastnosti pogojujejo tudi njegovo uporabo v medicini, tehniki in na drugih področjih. Namen diplomske naloge je podati teoretične osnove za razumevanje delovanja in uporabe laserja ter pripraviti nekaj elektronskih prosojnic in poskusov, ki bodo učiteljem v pomoč pri poučevanju. Elektronske prosojnice so izdelane interaktivno in prikazujejo povezavo lastnosti laserske svetlobe z uporabo. Opisani so štirje poskusi. Prva dva prikazujeta interferenco in uklon. Druga dva prikazujeta uporabo laserja za merjenje majhnih razdalj in določanje dioptrije. Prosojnice in poskuse lahko pri poučevanju uporabimo za motivacijo ali pa kot podporo podajanju učnih vsebin.
Ključne besede: laser, laserska svetloba, valovanje, koherentnost, monokromatičnost, laserska kirurgija, merilni laser, obdelava materialov, poskusi z laserjem.
Objavljeno: 17.11.2009; Ogledov: 4467; Prenosov: 659
.pdf Celotno besedilo (4,93 MB)

6.
OPTIMIRANJE LASERSKEGA RAZREZA PLOČEVINE KOT PREDOBDELAVA ZA PREOBLIKOVANJE
Nenad Topič, 2010, diplomsko delo

Opis: Osrednja tema diplomskega dela je predstavitev razreza pločevine v maloserijski proizvodnji v podjetju Gorenje, obrat MSP, opis, vodenje in programiranje laserskega rezalnika ter analiza časov in stroškov, ki ga prinese optimizacija razreza pločevine.
Ključne besede: Maloserijska proizvodnja, laser, pločevinasti deli, razrez, optimiranje, stroški, upogibanje, preoblikovanje
Objavljeno: 17.06.2010; Ogledov: 2623; Prenosov: 304
.doc Celotno besedilo (34,34 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
POSTOPEK PROGRAMIRANJA IN ANALIZA LASERSKEGA IZREZA PLOČEVIN
Zoran Tišma, 2010, diplomsko delo

Opis: Laserska tehnologija doživlja velike rasti po celem svetu, saj se je laser izkazal kot vsestransko orodje, ki obdeluje najzahtevnejše izdelke z največjo kakovostjo. Prikazan je postopek programiranja CO2 laserskega stroja in dodatne možnosti, ki nam jih ponuja programsko okolje TruTops 1.2.1. Opravljene so analize laserskega reza pločevine s 3D optičnim merilnikom in primerjava CAD modela z izrezanim. Prikazane so oblike obdelovancev, pri katerih morejo programerji laserskega stroja biti posebej pozorni pri določevanju tehnologije reza. S primerjavo vzorcev se je izkazalo, da gre za zelo natančno tehnologijo, katera upravičuje visoke začetne investicijske stroške.
Ključne besede: laser, teorija laserja, lasersko rezanje, vrste laserjev, optične meritve, postopek programiranja, določevanje tehnologije.
Objavljeno: 02.07.2010; Ogledov: 2599; Prenosov: 518
.pdf Celotno besedilo (3,48 MB)

8.
Določitev optimalnih posebnih postopkov za razrez materialov
Jožef Dvorjak, 2010, diplomsko delo

Opis: Pri večini proizvodnih procesov je osnovna faza pri izdelavi končnega izdelka razrez vhodnih materialov. Pri tem želimo dosegati najboljše rezultate v smislu velike natančnosti, kvalitetne obdelave in velike produktivnosti ob nizkih stroških rezanja. Za dosego želenih rezultatov se lahko odločamo med posebnimi postopki za razrez materialov — laserskim, plazemskim ali rezanjem z vodnim curkom. Zaradi veliko dejavnikov, ki lahko vplivajo na izbiro optimalnega posebnega postopka razreza, je pomembno dobro poznavanje posameznih postopkov. Vsak postopek rezanja ima svoje dobre in slabe strani. V nalogi je posebej analiziran razrez konstrukcijskega in nerjavnega jekla, ter aluminija in zlitin. Z uporabo laserja lahko režemo praktično vse materiale, dosegamo visoke hitrosti in dobro kvaliteto rezanja. Slaba stran rezanja z laserjem so majhne debeline rezanega materiala in visoki stroški postopka. Plazma je najcenejši postopek rezanja, pri katerem dosegamo zelo visoke hitrosti rezanja tudi pri debelejših materialih, vendar smo omejeni uporabo elektroprevodnih materialov. Postopek rezanja s plazmo je zelo neugoden zaradi negativnih vplivov na okolje. Rezanje z vodnim curkom je okolju zelo prijazen postopek, s katerim lahko režemo vse vrste materialov velikih debelin in dosegamo dobro kvaliteto rezanja. Slaba stran tega postopka so nizke rezalne hitrosti in višji stroški rezanja. Glede na vse analize in ostale dejavnike, ki vplivajo na izbiro postopka rezanja menim, da sta optimalna posebna postopka za rezanje materialov rezanje z laserjem in rezanje z abrazivnim vodnim curkom, pri čemer zaradi rezanja večjih debelin in okoljskega vidika dajem prednost slednjemu.
Ključne besede: razrez, laser, plazma, vodni curek, materiali, hitrost, kvaliteta, debelina, abraziv, okolje, stroški.
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 2352; Prenosov: 586
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

9.
VISOKOHITROSTNI LASERSKI RAZREZ MATERIALA
Robert Rošer, 2011, magistrsko delo

Opis: V našem podjetju uporabljamo za izdelavo polizdelkov malih serij laserske obdelovalne sisteme, kateri omogočajo veliko fleksibilnost obdelave, poleg tega pa za izdelavo ne potrebujemo dragih namenskih orodij. V proizvodnji smo se hitro srečali s tehnološkim problemom, kako povečati produktivnost strojev in pri tem doseči ustrezno kvaliteto laserskega rezanja. Ugotovili smo, da kljub temu, da se celotni sistem obnaša zelo inteligentno, veliko časa izgubimo zaradi neustrezno definiranih tehnoloških parametrov rezanja in neustreznih nastavitev stroja. Glede na to smo se lotili optimizacije rezalnih parametrov, izdelali smo mikroskopsko analizo rezanih materialov ter izdelali ustrezne tehnološke baze materialov, katere obdelujemo na naših strojih. Z ustreznim definiranjem baz materialov v samem stroju ter izdelanimi tabelami napak smo povečali izkoristek naših rezalnih strojev do 20% in znižali porabo rezalnega plina. Na ta način sedaj programer in operater stroja uporabljata enake rezalne parametre, poleg tega pa je poenoten sam način nastavitve stroja med posameznimi operaterji.
Ključne besede: Laser, lasersko rezanje, laserski žarek, hitrost rezanja, moč laserja, goriščna razdalja, programiranje laserskega sistema, tehnološki parametri, natančnost obdelave, kvaliteta rezanja
Objavljeno: 14.11.2011; Ogledov: 2702; Prenosov: 496
.pdf Celotno besedilo (15,99 MB)

10.
Uvajanje nove tehnologije montaže bančnih vsebnikov
Milena Čas, 2012, diplomsko delo

Opis: Nenehne spremembe na svetovnih tržiščih vplivajo na zniževanje predvsem proizvodnih stroškov. Podjetja morajo v času sprememb nenehno iskati možnosti za uvedbo novih tehnologij v proizvodni proces. Samo tista podjetja, ki skrbijo za svoj tehnološki razvoj in zagotavljajo ustrezno zadovoljevanje uporabnikovih potreb in želja, lahko poslujejo učinkovito in uspešno. Namen diplomskega dela je oblikovanje modela uvajanja novih tehnologij v proizvodni proces. V model bomo vključili tiste dejavnike, ki pomembno vplivajo na proces uvajanja nove tehnologije. Pri vzpostavitvi modela uvedbe nove tehnologije v proizvodni proces bomo v prvem in drugem delu diplomskega dela uporabili naslednje metode raziskave: - na podlagi že znanih rezultatov drugih avtorjev povzamemo teoretična izhodišča - predstavitev stanja novih tehnologij - opis uvedbe nove tehnologije v praksi. Če naša podjetja želijo povečat dodano vrednost, morajo investirati predvsem v nove metode inovacijskega menedžmenta in menedžmenta znanja ter v izobraževanje kadra za izvajanje le-teh. Seveda bodo podjetja, ki so finančno bolje stoječa, tudi vlagala v nove tehnologije, ki jim bodo omogočale proizvodnjo obstoječih in novih izdelkov z manjšo porabo surovin, komponent in energije.
Ključne besede: Uvajanje nove tehnologije, laser, postopek izdelave bančnih vsebnikov
Objavljeno: 09.03.2012; Ogledov: 1631; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici