| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Značilnosti olja v lanenem semenu (Linum usitatissimum L.)
Bogdana Drozg, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen naloge je bil raziskati kakovosti olja dveh sort lanu, pridelanih v poljskem poskusu na poskusnem posestvu IHPS v Žalcu. Preučevali smo tudi pridelek semena in pridelek olja ter primerjali podatek o vsebnosti olja v semenu oljnic, pridobljen s hladnim stiskanjem olja in z ekstrakcijo. Kakovost olja smo ugotavljali z določitvijo jodnega, kislinskega števila ter maščobno-kislinske sestave. Sorta oljnega lanu Flanders je v primerjavi s sorto Cebeco dosegla primerljiv pridelek in je imela značilno večjo vsebnost olja v semenu, zato je imela posledično tudi (neznačilno) višji pridelek olja. Vsebnost olja, pridobljena s hladnim stiskanjem, se ni bistveno razlikovala od podatka o vsebnosti olja, pridobljenega z ekstrakcijo. Z določitvijo jodnega števila smo potrdili visoko vsebnost nenasičenih maščobnih kislin. Kislinsko število je pri obeh sortah nižje od dovoljene meje za uporabo olja za biodizel. Delež linolenske kisline pri obeh sortah je velik in presega 50%, kar nakazuje močne oksidativne lastnosti lanenega olja obeh sort. Glede na karakteristike olja smo potrdili, da olje ni primerno v namen izdelave biodizla. Poleg tega je pridelek olja pri lanu v svetovnem merilu le polovičen v primerjavi s pridelkom olja na enoto površine pri oljni ogrščici. Laneno olje velja po svetu za zelo kakovosten prehranski dodatek. Tudi v naši raziskavi smo glede na preučevane parametre potrdili, da spada to olje med jedilna olja. Priporoča se zgolj kot prehranski dodatek, saj v večjih količinah lahko povzroča neželene učinke na prebavila.
Ključne besede: lan, (Linum usitatissimum L.), laneno olje, hladno stiskanje olja, ekstrakcija olja, jodno število, kislinsko število, maščobno-kislinska sestava
Objavljeno: 27.07.2010; Ogledov: 2179; Prenosov: 317
.pdf Celotno besedilo (3,53 MB)

2.
FAZNA RAVNOTEŽJA V SISTEMU LANENO OLJE-CO 2
Katja Raušl, 2011, diplomsko delo

Opis: S statično analitično metodo smo izmerili ravnotežne topnosti lanenega olja v ogljikovem dioksidu pri temperaturah 30, 50, 70 in 90 °C v območju tlakov od 2,0 do 57,0 MPa. Izmerjeni podatki nam služijo za načrtovanje visokotlačnih procesov. Rezultate smo podali v obliki tabel in grafov v odvisnosti molskega deleža od tlaka pri različnih temperaturah. Analizo vzorcev smo opravili s plinsko kromatografijo. Rezultate plinske kromatografije smo podali v obliki grafa in tabele.
Ključne besede: laneno olje, CO2, superkritični fluidi, ravnotežna topnost
Objavljeno: 04.10.2011; Ogledov: 1976; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

3.
PRIMERJAVA KONVENCIONALNE IN SUPERKRITIČNE EKSTRAKCIJE LANENEGA SEMENA
Daša Brumec, 2011, diplomsko delo

Opis: Pri konvencionalni in superkritični ekstrakciji smo kot material uporabili zmleto laneno seme. Kot konvencionalno ekstrakcijo smo uporabili metode: ekstrakcijo po Soxhletu, ekstrakcijo z etanolom pri povišanih tlakih in ekstrakcijo z ultrazvokom. Superkritične ekstrakcije smo izvedli s pomočjo laboratorijske visokotlačne ekstrakcijske naprave, kjer smo s črpalko črpali ogljikov dioksid in propan iz jeklenke v avtoklav skozi nasutje semena pri različnih tlakih in temperaturah ter s pilotno ekstrakcijsko napravo (UHDE) z ogljikovim dioksidom pri tlaku 480 bar in različnih temperaturah. Ekstrakte (laneno olje) smo hranili v embalažah, zaščitenih pred svetlobo v zamrzovalniku. Vsebnost maščobnih kislin v ekstraktih smo analizirali s pomočjo plinske kromatografije. Največji izkoristki pri postopku superkritičnih ekstrakcij s propanom in ogljikovim dioksidom so bili dobljeni z uporabo propana. S tem smo ugotovili, da je laneno olje bolj topno v propanu. Pri konvencionalni ekstrakciji po Soxhletu je bilo olje najbolj topno v heksanu, ki je nepolarno topilo. Pri superkritični ekstrakciji smo dobili največje izkoristke pri najvišjem tlaku in temperaturi. Tlak in temperatura povečata topnost topljenca v izbranem topilu. Največ vrst maščobnih kislin smo dobili pri konvencionalni ekstrakciji po Soxhletu z uporabo etanola. Ugotovljeno je bilo, da so vsi ekstrakti vsebovali znatno nižjo koncentracijo maščobnih kislin od pričakovane.
Ključne besede: Konvencionalna ekstrakcija, superkritična ekstrakcija, laneno seme, laneno olje, superkritični fluidi, plinska kromatografija, maščobne kisline.
Objavljeno: 04.10.2011; Ogledov: 2438; Prenosov: 331
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici